Hádka kvôli financiám
Ahojte, len by som sa chcela opýtať na váš pohľad na vec a názor či to ja vidím krivo. Včera mali s manželom veľkú hádku ohľadne financiám, ktorá začala nevinne už predvčerom. Táto hádka mala dve roviny.
1. Tvrdil predvčerom bratovi,, že musí makať, aby sme mali na dom, autá, potraviny, drogeriu atď. To mi nedalo a hovorím mu, že to nie je pravda lebo z môjho rodičovského platím inkaso, potraviny, kozmetiku, drogériu, plienky, sunar, deťom oblečenie (kupujem z 90% na MK). A teda, že vždy miniem viac ako dostanem a som teda v dlhodobom mínuse na účte. A že on mi neprispeje, Resp sem tam mi niečo pošle. Na to sa strašne nahneval a začal ma chytať za slovíčka. Otvoril aplikáciu banky a urobil tabuľku kde zistil, že mi za posledný rok poslal cca 20 000€ A že to vychádza mesačne 1700€. Nehádala som sa s ním ďalej ale v hlave mi to vŕtalo, že to je nejaká blbost, inak by som nebola stále v mínuse a nevedela by som čo so sebou od dobroty. Na druhý deň ráno som sa pozrela na svoju aplikáciu a vypísala všetky moje väčšie platby nad 200€ - lebo to sú väčšinou platby mimo bežných domácich vecí, o ktoré sa starám, a teda to sú platby o ktoré ma požiadal manžel. Za celý rok to boli platby v hodnote cca 18000€. Tzn. že za celý rok mi na chod domácnosti prispel 2000€, tj. Cca 170€. Prišiel z práve a povedala som mu aká je realita a on na to, že on riesil len fakt, že som klamala, že mi neposiela a nie to na čo to ja miniem. Počas hádky sa rozčuľoval ako som jeho spoločníkovi vo firme povedala, že idem ku ním part-time robiť, lebo mi rodičovská nestačí a manžel mi neposiela tak ako by mohol (jeho mesačný príjem je 30 000€).
Aby som nekrivdila, nevadí mu keď si od neho vezmem len on býva väčšinou na nule na svojom osobnom účte kde mám prístup. A nie vždy si teda viem poslať.
2. Za porod si kúpil štvorkolku (ja som nedostala ani kvietok), má niekoľko bicyklov, pár dni dozadu motorku, čaká na nové auto a dal zaň zálohu. Dokopy veci okolo 30 000€, ktoré má vo svojich koníčkov. Nech má - nikdy som mu nič nevyčítala a nezakazovala, však si to zarobil a pokiaľ máme čo jesť, elektrinu a teplú vodu som spokojná. Týždeň dozadu som chcela kúpiť deťom cyklovozik ale v najvyššej rade, aby mal brzdu. Rozdiel medzi tou a nižšou radou 300€. Zatrhol mi to. Na druhej strane hovorí ako si on dopraje môžem si dopriať aj ja. Včera som mu vyčítala, že to nie je pravda lebo my ma roztrhol kebyže si kúpim niečo za 10 000€. Začali sme sa hádať, povedala som mu, že je žgrloš, strašne ho to nahnevalo a začal po mne kričať, že si nič nevážim a že ma huba nebolí a že iný by ma už prefackal. Pýtam sa teda vás zaslúžim si prefackať?
Z môjho pohľadu, áno potrebovala by si prefackat.
Ale nie kvôli tomu že si nevazis peniaze..práve naopak, že si za 7rokov spoločného manželstva a dvoch deťoch nedokázala spracovať manžela ...pri tak šialenom príjme tvojho muža je na hanbu že ti reálne dá mesačne tých 170 eur ako si vyrátala....je to hovado a ty s prepáčením blbá....ani by ma netrklo kupovať z tých 2000 niečo iné ako na domácnosť a svoje zaluby...ale ako si si zariadila tak máš ....však chod do práce, staraj sa o dve deti a pán podnikateľ nech si užíva...naozaj prefackat aká si sprostá...
Vyzvi ho,aby rovno Tebe na účet mesačne posielal takú sumu,aby si z nej vedela zaplatiť stravu, réžiu a deti. Nech je to 1000€ dajme tomu. Aby si to z toho pod.uctu dal ako trvalý príkaz. No a také,ze zaplat to a tam z tvojho účtu uz nech nežiada skrátka ze toto je pre teba na vedenie domácnosti, tvoj rd a následný plat by malo byt, také tvoje "vreckové".
Mam kamošku co jej manžel vlastní dobrý autoservis a ked bola na md,rd a následne v praci nikdy sa tych peňazí nedotkla. Všetko fin.z príjmu muza. Ze tie € Z davok a jej paltu potom pomôžu ich detom do startu do života,na VS,a tak.
Ona aj na seba ci oblecko, šminky,darceky pre rodinu skrátka všetko platí z peňazí manžela, lebo to nesu jeho ale ich peniažky, takto to on povedal.
to si vazne sla hore s kocikom na hriebienok v snehu ?
pozri v prvom rade nech ti ihned vyrovna precerpanie na ucte ihned a precerpanie si zrus
v druhom rade mu urob rozpocet na domacnost a vreckove pre vas (rodicak nezaratavaj ten si rovno odkladaj na zvlast ucet)
nech si on nastavi pripomienku a vzdy rovnsky datum ti posle peniaze na domacnost atd (tak 2000 minimalne ) energie a hypo zvlast
ak na to nepristupi tak sinmoues dat urcit sudom vyzivne pocas trvania manzelstva
a listky na vlacik by som kupila sebe a dcere a on debil nech ide s kocikom peso hore
Autorka: z toho uvodneho prispevku to naozaj vyzeralo, ze v podstate sa urobil z komara slon. Ale ako tak pises dalej, tak je to ovela horsie. Je to asi fakt taky drzgros od prirody a to nie som si ista, ci sa da liecit. Lebo aby niekto pri takom prijme riesit listok na vlacik, tak to uz je silna kava. Ale asi robis aj Ty chybu, ze vsetko tak nejako zvladnes. Ja by som si v tom momente kupila listky pre seba a deti a jemu by sme zamavali z vlaku. A nech si ide, ked potrebuje tych 11 grosikov. A takto by som to zopakovala pri kazdej podobnej situacii.
Hmm ano, robíš chybu a potrebuješ prefackat. Neexistuje aby žena na rodicaku bola v mínuse keď jej chlap si na firemnom účte žije z 30 litrov. Ale môžeš si za to sama, strašne chceš byť sebestačná žena, ktorá všetko zvládne. Aj teraz si nájdeš robotu aby si nepytala. Ale ty vlastne ani pýtať nemáš, ste manželia sakra! Keď už nechce spoločný účet, aspoň na ten jeho osobný pekne krásne nech posiela nejaké prachy. Normálne si s ním sadni, ukáž na papieri tvoje výdavky, prečo si v mínuse a koľko. Požiadaj ho o vyrovanie mínusu a aby ste si založili spoločný účet, alebo teda nech posiela na ten jeho osobný niečo. Toto je proste na dlhý rozhovor za stolom kde preberiete všetko od 0.
30 000e zarobi a ty kupujes oblecenie na bazari.A ty myslis ze my tu zerieme seno ze ti toto uverime?
Toto je jedna z najabsurdnejsich tem a debat ktore som na MK kedy zazila.Suverenne.
Tak ak je to pravda, tak ti ma tvoj manzel davat tretinu zo svojho "podnikatelskeho zazraku", cize 10 000 mesacne, pretoze vychovavas jeho deti a sama nemozes popri tom plne pracovat a ani nebudes moct najblizsich 20 rokov. Zasluzis si participovat na nejo zarobku, pretoze ty prichadzas o svoje zarobky vychovou spolocnych deti
@maminkadeticiek a čo je na tom? ja dokonca veci aj len vymieňam aby som "ušetrila" aj keď nemusím, a napr. mám kamarátku, ktorá naozaj nemá peniaze na rozhadzovanie, no kupuje iba nové veci a potom sa s mužom hádajú.
Pre mňa oblečenie nieje podstatné, hlavne pri malých deťoch .
@beata_k Viem ako je tazke podnikat na Slovensku, viem ako je tazke udrzat business na Slovensku, viem ako je tazke dodrziavat nezmyselne zakony na Slovensku, viem ako je tazke udrzat sa v konkurencnom prostredi uz aj v globalnom meritku, viem ako je tazke odolavat polenam, ktore ti neustale hadze pod nohy slovenska a europska legislativa, viem ako je coraz tazsie zadovazit si kvalitnych pracovnikov...ale na druhej strane viem ako sa "zazracne" podnika tzv. "podnikatelom" na statnych zakazkach.
@sashabb Aj ja tu nakupujem,mne nevysvetluj.Ale HALO! 30 000 mesacne.UDAJNE 30 000.Kde by si nakupovala keby si zarabala 30 000?A vlastne tolko nezarobi mesacne ani sudruh Fico a Kalinak na svojich bocnych kseftoch mesacne tak ja ani neviem naco tu na tento vymysleny blud vobec reagujem.
@maminkadeticiek ale prosim ťa. Poznám ludí ktorý tie peniaze majú a si predstav, že tie peniaze investujú inam a nie do handier, ach ...
@maminkadeticiek Prepáč, ale že ty nedokážeš niečo pochopiť, neznamená, že je to vymyslené... aj moja manželka nakupuje na MK, v Pepcu a podobne... a síce nezarábame 30k, ale tiež je to asi suma, pri ktorej by si reagovala podobne. Ak veľa zarábaš, neznamená, že musíš kupovať drahé nezmysly.
@beata_k Mimo uveru urcite nevidela.A?
Autorka: tvoj muž by si zaslúžil prefackať... ja napríklad zarábam peniaze práve preto, aby sme s manželkou mali pohodový život, aby sme sa kvôli peniazom nehádali a aby sme nikomu nič nemuseli závidieť. Nehovoriac o tom, že všetky peniaze zarobené v manželstve sú spoločné. Aj ja podnikám a spravujem rodinné financie, ale manželka má kartu od môjho účtu a jej účet, z ktorého platí inkasá a pod. jej pravidelne kontrolujem, aby na ňom mala dosť peňazí na rodinné výdavky. A nikdy, nikdy sme sa kvôli peniazom nehádali.
@marseillefan To su nejake preteky toto?Zarabam vdakabohu tolko,ze mesacne usetrim sumu,ktora pre niekoho znamena cely dochodok a ako zena som pysna na to,ze zarobim tolko kolko zarobim,vydrela som si to rokmi.Zarobim tolko,ze som sla na matersku s takou vatou,ze som nikdy nemusela zivorit a platit tolko veci z rodicaku ako zena,ktorej muz udajne zaraba 30 000 mesacne.Aj ja nakupim vela krat veci tu na MK ale keby som videla 30000 na paske mesacne tak by som to poviem uplne otvorene nerobila a moj muz keby tolko zarobil by ma nenechal minat si na hanbu sveta rodicak.
Tak ak mas IT background, tak by si dnes zarabala nasobne viac ako z rodicaku, takze ako pisem vyssie, mas mat moralne 1/3 z mesacneho prijmu tvojho manzela, nechapem, na co sa tipek zeni, zadovazi rodinu ked nie je ochotny sa potom o svoj prijem delit, to je mu blizsie panska jazda ci vlastna rodina?