icon

Hľadanie zmyslu života

11. apr 2025

poslednu dobu sa zamyslam co je vlastne zmyslom zivota

umrela mi blizka osoba ktora len makala, a mala este polka zivota pred sebou
cele dni len praca a praca
co z toho, ked sa ani dochodku nedozila?
o com toto cele je

makame desiatky rokov,a vlastne ani nemame ziadne istoty, nic.
a dochodok? toho sa mozno ani nedozijeme, ked posuvaju stale tu vekovu hranicu vyssie
2 pilier sa rozkradne
a nebude na nic, rodi sa menej deti
mam dost zle myslienky, bojim sa co bude

lekar mi len sucho povie, ze moje zmyslanie je normalne

je to pravda? mam vyslovene vtierave myslienky

Strana
z3
cina1
11. apr 2025

aky si povies, taky zijes...

andreso28
11. apr 2025

Nečítajte správy z domova, zredukujte sociálne siete a venujte sa sebe. Ak to nepomôže a ste v takomto stave dlhodobo, najprv psychológ a potom psychiater ak treba

autor
11. apr 2025

@andreso28 spravy necitam, mam psychiatra ale tvrdi ze som normalna

0silvia0
11. apr 2025

Zmyslom zivota je tym zivotom prejst najlepsie ako vieme. Ty po vzore tvojej blizkej osoby mozes prehodnotit svoj zivot a zariadit sa

mimi2018
11. apr 2025

Mas depresiu. Musíš brat veci s nadhladom.

autor
11. apr 2025

@mimi2018 snazim sa

denkabemommy
11. apr 2025

@mimi2018 napísať človeku s depresiou, že má byť nad vecou je ako napísať človeku so zápalom pľúc, že musí odbehnúť maratón 🙈

dzulli1980
11. apr 2025

Pozri ... ja som bola v 30. týždni tehotenstva, keď môjmu najlepšiemu priateľovi - môjmu otcovi, diagnostikovali rakovinu pankreasu ... otec zomrel, starám sa o dcéru ... nedržala som ho za ruku, keď umieral, lebo som sa musela rozhodnúť: buď s ním budem a psychicky sa zosypem alebo s ním nebudem a aspoň to málo, čo vo mne zostalo, venujem dcére ... rozhodla som sa pre dcéru ... v podstate nemám žiadny zmysel života, jednoducho prežívam ... beriem to tak, ako to je ...

mimi2018
11. apr 2025

@denkabemommy my si sami spôsobujeme tu depresiu svojim myslením.

denkabemommy
11. apr 2025

@mimi2018 tak ťa vyvediem z omylu. Depresia je choroba často spôsobená hormonálnom zmenou, veľkou psychickou záťažou alebo traumou, menej často tým, že si nemýšľaš smutné myšlienky, tie zvyčajne zaberú vtedy, keď máš genetickú predispozíciu na depresiu 🙂

terezia98
11. apr 2025

Myslím si že každý z nás sme boli v situácii kedy sme si dali rovnaku otázku ja niesom výnimka musíš si nájsť svoj zmysel pre mna je to manžel a môj psík mat krásne zážitky a objaviť nové miesta 🙂 toto co píšeš je doslova ťažká depresia

reanda
11. apr 2025

neboj sa, skutocny zivot je o inom, ako toto divadielko, co tu vidis 🙂

moz
Odpoveď bola odstránená
moz
Odpoveď bola odstránená
vanilkovazmrzka
11. apr 2025

Mozno by si si mala skusit najst nejake zaluby

autor
12. apr 2025

@terezia98 lekarka tvrdi ze moje zmyslanie je normalne. vo mne sa daco velmi zlomilo. zivot som nemala lachky, a myslela som ze najdem casom stastie. mam rodinu mam zaluby, ale cim som si v zivote uz presla, myslela som ze ma to posilnilo, a zase som zlomena. :(

autor
12. apr 2025

@dzulli1980 to je mi luto :( tak asi to prezivanie je sucast zivota alebo ja neviem.

oceanahory
12. apr 2025

Aj ja, ako kazdy iny som mala horsie a lepsie obdobia v zivote, ale NIKDY som si nemyslela, ze zivot nema zmysel. Pre mna ponuka zivot tolko krasnych veci, ktore ma vedia nakopnut...napr. dobre jedlo, plnohodnotne rozhovory, pobyt v prirode, dovolenky, oblubena hudba, koncerty, umenie, usmev a radost milovanych osob... Zivot ponuka tolko krasnych veci, staci sa naucit ich vnimat a hlavne zit v pritomnosti!

done
12. apr 2025

Podľa mňa zmysel života je taký, aký mu sami dáme. Pre každého je iný. Najčastejšie je to rodina, vzťahy, starostlivosť o deti, rodičov, život v komunite s priateľmi, ale aj honba za majetkom, slávou, vplyvom, kariérou, úspechom...Pre niekoho život v metropole, cestovanie, zážitky, pre iného život na vidieku alebo na samote. Život so všetkými technickými vymoženosťami, alebo život v súlade s prírodou. Tiež to môže byť šport, veda, výskum, umenie, štúdium, ale aj charita, dobrovoľníctvo, starostlivosť o zvieratá, starostlivosť o rastliny, život vo viere a modlitbe...život máme od narodenia po smrť a nikto nevie, koľko rokov sa dožije. Preto je dobré nemyslieť na to čo bude, ale žiť hlavne v prítomnosti.

marca12
12. apr 2025

Preto treba zit v pritomnosti a prezit kazdy den podla predstav. Jasne,ze do prace musime chodit,ale v case volna je na nas,ci ho predepkujeme alebo budeme robit nieco,co nas bavi,tesi. A nie ze to budeme odkladat na dochodok. Poznam par ludi,ktori sa tesia ako budu na dochodku cestovat,uzivat si. Vzdy sa len pousmejem,ake naivne predstavy maju. Moji rodicia boli tiez takto zmyslajuci. A dnes su ich vylety po doktoroch a nemocniciach,cize ani zivot,ani dochodok si neuzivaju. Kazdy ma iny zmysel zivota. Mna bavi byt doma,citat si,relaxovat,prechadzky,rodina obcas niekam vycestovat. Niekoho bavi stale niekam chodit a domov sa prist len vysoat. Je jedno ako prezijes zivot,len ho netreba premarnit zbytocnymi depresivnymi uvahami.

zmrzlinka2021
12. apr 2025

Autorka,

Každé zlomenie priniesť pred kríž Toho, kto dal za teba svoj život. Odmietať sebaľútost a prestať vidieť v dochodk. Dávke od štátu zmysel života.
Veku 62 sa dozijes, a môžeš ďalej pracovať. Pracovať je normálne.

autor
12. apr 2025

@zmrzlinka2021 nehladam zmyselv davke, v tom ze clovek maka a co z toho ma ked 1/2 zivota travi v praci a kde je napisane ze vobec sa dozijeme dochodku
vek do dochodku pre mna je 66 rokov, nie 62.

unicornlady
12. apr 2025

Skús si pozrieť rozprávku: Duša
https://www.bombuj.si/online-film-dusa-2020

tu je rozbor psychológa k tomu (s angl.titulkami, ale určite sa dajú dať prehodiť na slovenské), má to do pol hodiny, takže to si môžeš hocikedy

https://www.youtube.com/watch?v=-_nka_Nkli8
0silvia0
12. apr 2025

Ale to je problem tej osoby, ze len makala a bola cele dni v praci, ty tak zit nemusis. Mozes pracovat tak akurat a popri tom aj plnohodnotne zit - venovat sa rodine, konickom, sebarozvoju atd.

autor
12. apr 2025

@0silvia0 mam rozne moznosti, a asi naozaj zacat normalne zit.

autor
12. apr 2025

@unicornlady dakujem pozriem

bloger
12. apr 2025

Podľa mňa zmyslom života je láska. Aj tá námaha má svojim spôsobom zmysel. Je to istá obeta pre tých milovaných. Niečo im zabezpečiť a tak. Napriek námahe môže človek prežiť život naplnený láskou. A to je to najvzácnejšie Nevieme koľko tu kto budeme. Nikdy sa však nestratí to čo darujeme. A hlavne z lásky. To je to dôležité.

0silvia0
12. apr 2025

No ved mas moznost lamentovat nad zmyslom zivota alebo ten zmysel svojmu zivotu dat.

autor
12. apr 2025

@0silvia0 lamentovat? ked clovek pride o milovanu osobu lamentuje? skor sa zamysli, o com toto cele bytie je.

0silvia0
12. apr 2025

Je bezne sa zamyslat, rozmyslat, ale nie dlhodobo a nie s negativistickymi viziami. Lebo nikto nevie ako dlho tu budeme. Cize nam nic neostava, len zit ten bezny zivot najlepsie ako vieme a brat to, co nas stretne a nejako to spracovat.

Strana
z3