icon

Hotel miesto pobytu u svokry. Je to dôvod na urážku?

8. mar 2025

Ahojte, chcem sa spýtať, keby ste boli svokra/mama urazilo by vás toto?
Žijeme v zahraničí, na Slovensko chodíme na týždeň ku svokre a na týždeň k mojim rodičom. Máme dcéru, má 22 mesiacov a otrasný spánok, bohužiaľ keď spí tak sa snažíme byť ticho lebo mám pocit že ju zobudí aj keby špendlik padol...svokra je zástancom toho že deti majú spať pri hluku, tak sa to snaží praktizovať. Svokor je na jedno ucho hluchý, doma zásadne ten načúvací prístroj nenosí, takže je tiež dosť hlučný. Uvediem pár príkladov, ráno svokor vstáva do roboty, pleskne dverami na spálni, že to aj nás zobudí, potom celý buchot v kuchyni keď si robí raňajky kávu atď, medzitým búchanie dverami na záchode, šatníku, pri odchode. Ak je náhodou doma tak je strašné aktívny, akurát cez obedny spánok pili drevo, vozí ho do pivnice, kosí, vŕta hocičo. Svokra vždy cez spánok musí akurát vysávať, vyberať umývačku ale tak že bucha strašné s riadom, večer dcéra zaspí s svokra sa ide hrabať do mrazaku čo je hneď vedľa izby, aj keď som sa jej predtým pýtala či niečo z neho chce. Proste dcéra tam nespí, stále sa budí, stále ju douspavam, potom nespí, je nervózna. Nestojí mi to za to mať týždeň nepríjemne dieťa a doma potom ju dávať ďalšie dva týždne dokopy.
Rozhodli sme sa s mužom že si objednáme na týždeň hotel čo je 5 minút cesty od svokry, s tým že celý deň budeme u nich ale na tie spánky pôjdeme do hotela. No po oznámení zostala svokra strašné urazená že či ideme na dovolenku alebo na návštevu, že ona sa snaží naučiť spať dcéru pri hluku atď. Urazila sa s tým že nemáme ani chodi, buď prídeme k nej alebo ak do hotela tak nás nechce ani vidieť. Naozaj myslíte že je to niečo na čo by sa mohla tak uraziť? Sama vždy na tretí deň hovorila že dcéra je strašná a uplakaná čo aj bola kvôli nedostatku spánku, videla to sama a aj tak nechápe

maryetta
8. mar 2025

Mala som to podobne. Ked po case videli ze to dieta sa nevie ukludnit. Je nervozne a nervoznejsie... tak kusok ustupili. Vsetko je o komporomisoch.
Ja som toto tiez mala pri prvom. Ktory bol urevany. Takze ja som bola rada ked bolo ticho. Nemalasom potrebu umyselne pustat mixer vysavac a neviem co len abysi zvykal na hluk. Jasne ze uz potom postupne kazde dieta si postupne na zvuk zvykalo. Ten prvy ale uz v porodnici ked sa otvorili dver bol v momente hore.

svokrinjazykmonika
8. mar 2025

No tu sú zase múdre ženy. Že treba naučiť spať aj v hluku. 🤦 Ako tu bolo napísané tak ani ja ani nikto normálny dospelý sa v hluku nevyspí. A nie každé dieťa to aj dokáže, ja mám tiež takú že ju aj špendlík zobudí. Svokra je riadne obmedzená keď vám robí takto naschvál zle. Ani by som tam vôbec nešla.

petracandle
8. mar 2025

A to ju chce za TÝŽDEŇ naučiť opak toho čo je zvyknutá celý život? 😃

gribka1
8. mar 2025

Oni majú podmienku, že buď u nich alebo nemusíte chodiť a vy majte podmienku, že buď budú ticho alebo neprídete. Jednoduché.

pribinak
8. mar 2025

@dadka1997 brat ohľad na spiace dieťa je obmedzovanie 😳😳😳 asi len u obmedzených

Keď viem, že vnučka zle spáva tak tých pár dni čo je u mna sa proste prisposobim malému dieťaťu. To je take logicke ľudské a ohľaduplne nastavenie mysle. Ale chápem, nie každý je toho schopný

ikka204
8. mar 2025

Ja len tolko.. Dufam, ze aj vy trieskate a pustate si nahlas hudbu, ked spia svokrovci. Podla mna, je absolutne netolerantne voci spiacemu cloveku, vysavat, buchat, pilit a pod. A je uplne jedno, ci je to dospely clovek, ci dieta. Naviac, ked to dieta potrebuje pokojny oddych pre svoj vyvoj a rast este viac ako dospely. Kazdy, aspon trochu empaticky clovek sa prirodzene trochu stisi, aby bol ohladuplny voci spiacej osobe. Ked sa nebude obmedzovat, skuste sa neobmedzovat ani vy na navsteve. Mozno potom vas posle do hotela sama.

mandzula
8. mar 2025

Milujem ludi, ktori si myslia, ze za tyzden niekoho prerobia na svoj obraz, lebo si myslia, ze ten ich je jediny spravny. Ja by som nesla ani do toho hotela, nevyhadzovala by som peniaze pre egoistov.

angeli121212
8. mar 2025

No dieťa ktoré je extrémne citlivé na hluk spať pri hluku jednoducho nenaučíte..aj celkovo niektoré veci deti nenaučíte či sa vám páči či nie už by to mohli niektorí pochopiť.. a naschvál robiť hluk pri dieťati čo spí v tichu a potom sa sťažovať že je umrnčané a nervózne je jednoducho sprosté... Mne keď raz povedia rodičia dieťaťa že vie spať len v tichu nemám potrebu schválne robiť hluk na čo aj...

lenkalienka321
8. mar 2025

My sme vždy riešili iba hotel, a tak si rodičia/ svokrovci zvykli už od začiatku. A na denný spánok sa tiež išlo na hotel. Jednak kôli nášmu súkromiu a aj kôli priestorom. Celá návšteva harmonická, žiadne konflikty. Keď ste u svokry, stále to budú iba jej pravidlá.

angeli121212
8. mar 2025

@mandzula presne tak a ešte sa budu biť do hrude ako oni vedia najlepšie lebo u ich detí to fungovalo... Lebo všetky deti su asi rovnaké... Grcat sa mi chce z takýchto ľudí

lily14
8. mar 2025

Tak prídete na týždeň a nemôžu sa trošku kontrolovať,akurát vtedy treba drevo pilit atď....to ja by som sa skôr urazila....

diewcatqoo
8. mar 2025

Uplne ti rozumiem, moje prve dieta spavalo otrasne. A nie, take dieta sa neda naucit spat v hluku, ako tu niektore pisu. Tiez sme chodievali na dlhsie zo zahranicia k rodicom alebo k svokrovcom, ale obe strany sa spravali ohladuplne, ak vedeli, ze uspavam dieta. Mojim vtedajsim najvacsim nepriatelom bol dedinsky rozhlas 🙂
Podla mna ste situaciu vyriesili dobre. Je to win-win pre obe strany - svokrovci sa nemusia obmedzovat a dieta sa vyspi, takze nebude nervozne a uplakane. Byt svokrou, neurazila by som sa. Ale viem si predstavit, ze napr. moja svokra alebo mama by sa asi urazili. To je taka generacia, s tym sa neda nic urobit.

klementinka58
8. mar 2025

no tiez si myslim, ze si to neuvedomuju a ziju tak ako bezne. Nasi su taki isti, steny na dome maju tenke, vsetko pocut a otec s mamou o stvrtej rano piju kavu, rozpravaju, jasne ze nas vsetkych pobudia...Tiez si poviem, ze sme na navsteve oni su doma, tak musime pretrpiet ich navyky....A zas nechcem ich obmedzovat, ze budte ticho a tak.. Ine to je v nedelu, ked idu do kostola a nerobia nic take okolo domu. A na otazku ci by to mna urazilo, mna nie ale moju mamu by to urcite urazilo, kebyze idem do hotela. Hned by bolo, ze co povedia susedia a vycitala by si, ze preco. Mojej mamy sa dotklo aj to, ked sme si objednali pizzu lebo sme mali strasnu chut, ze ci nam nechuti u nej. Cely den bola z toho nesvoja...Nechapa, ze to s nou nema nic spolocne....Proste ina generacia

dadka1997
8. mar 2025

@gelifil dieta treba vychovavat a neprisposobovat sa mu, velmi cudne zmyslanie .. ale 100 ludi 100 nazorov

dadka1997
8. mar 2025

@no tak to potom uz je len o vzajomnej komunikacii, ci je nutne kosit vtedy ked dieta spi... my sme boli zvyknuty byt na panelaku, kosilo sa raz z jendej potom z druhej strany, ked susedia prerabali sa vrtalo jedna radost a deti spali, preto su neni moje deti naucene na ticho

simsalabim
8. mar 2025

@doriiis ty si vtipna, predstav si, ze su deti - aj dospeli - co v hluku spat nedokazu. A je to aj naopak - niekoho nezobudi ani motorova pila.

svetlonos
8. mar 2025

Svokru aj mamu by som poslala kade ľahšie! Ona si už decka vychovala aj naucila, co uznala za vhodné!
Aj ja som túžila mat deti správe pri bežných činnostiach. Fungovali to prvé 4 mesiace u prvého syna. Potom akoby utal!
A keby špendlíky spadol, zobudi sa! Takže áno, radšej sme ani nechodili ake sedeli na gauci!
U druhého to už nešli s pevym, proste si zvykol. No orvy mal 3 mesiace koliky cez den, bola som v jednom kole. Tak som potom bola rada, ze mam aspom 1-2 hodiny pre seba bez jeho budenia.
Keby mi toto robil niekto nadschval, vyrazím s nim dvere! Na takéto návštevy by som vôbec nechodila a nech sú urazený aj do smrti! A bolo by mi uplne ukradnuté ci je to rodic ci svokrovci, bez výnimky!
Nie si predsa 13 rocna slobodna matka, ze ma babka tvoje dieta osvojene aby si držala hubu a krok.
Bohužiaľ, 90% tejto generácie je slovo rešpekt uplne cudzie, tak nech sa teda naučia zit aj s dôsledkami svojho konania. Keby boli normálni v mladosti, su aj teraz. To nie ze su starí, to sa len v starším veku prekrásne prejavuje charakter na plno!
Stojte si za svojim a hotovo. Nemáte chodit? No ako dobre! A ze svokor telieska, lebo nepočuje na jedno ucho je ok. Tak je zvyknutý, je doma.

xenia65
8. mar 2025

Tak ja z titulu staršej osoby, aj babky, čo sme už zvyknutí na svoj kľud by som to pri týždennej návšteve len uvítala a nie sa urážala. Myslím, že obe strany by boli spokojnejšie a viac by si návštevu užili.

komplikovana
8. mar 2025

ak sa da naucit spat v hluku, tak sem s tym prosim. Ja som sa to nenaucila este. Mam lahky spanok. A vsetci dobre vieme, ze dobre sa vyspat, ma velky vplyv na zdravie. Tak nechapem preco sa takto spravaju k dietatu. Autorka sama dobre vies, ze svokra hovori nesmysly a snazi sa vas takto vydierat. Tak sa dospely a rozumny clovek nesprava. Urobili ste velmi dobry kompromis. Vacsina z vas vie, ze umrcane dieta na dobrej nalade neprida. Ako sa ma potom tesit z babky a dedka? Pokecajte s muzom co si o tom mysli, ale nedajte sa zahnat do kuta. Urcite sa jej nebojte povedat, ze takymto pristupm ( urazanie sa a vyhrazky) vztah s vnuckou nevytvori. Nech sa ona zamylsi co chce.

betulinka1
8. mar 2025

Urobila by som to iste co ty. So starými ludmi je vazne tazke vychadzat v klude ak nerešpektujú moze ti byt jedno ci sa urazí, lebo mrzuté dieta je aj tak potom iba na tebe. Vobec sa s tym netrap. Mnoho zien by ani ten hotel nezajednalo, proste by tam neslo. Cize svokra moze byt vobec rada, ze si to takto vyriesila.

atinkaa
8. mar 2025

@dadka1997 predpokladam, ze v praci, k inym ludom si ohladuplna, teda aj dieta je len clovek a aj k nemu by si sa mala spravat v tomto rovnocenne. Chcela by si, aby tebe pilili drevo pri uchu, ked konecne zaspis? Nechcela, tak to nerobim nikomu, ani dietatu, toboz nie vnukovi, vnucke.

autorka ti odpisala, ze bezne hluky nevadia a tieto su nad ramec - teda nieco tymi hlukmi ti dvaja ludia komunikuju a ja myslim, ze to ich vlastny syn odcital spravne, ze teda budu byvat v hoteli. A predpokladam, ze tejto konk. babicke nejde ani tak o to, ze tam ozaj budu, ale ze co povedia ludia, ze su doma ale v hoteli. No a tak by si mala ustat svoj - tebe podobny nazor, ze clovek vsetko vydrzat nemusi, ale male dieta ano, lebo nema na vyber. Lebo ty mu ako dospela cez silu vies ukazat, ze mozes - ozaj sa nie je treba divit nasiliu a jeho dvihnutej krivke na starych ludoch, lebo ked sa zmeni trajektoria sily a taky vnuk jej ma viac, tak ti to tiez moze ukazat bars aj pilenim, lebo ved moze.

svetlonos
8. mar 2025

Až teraz som si uvedomila, že vy nežijeme ani na sk teda idete realne na dovolenku!
Takže nie, radšej s malou pôjdem tam, kde to aj dovolenka bude! Teda týždeň u rodičov a týždeň trebars vývar aqua parku alebo niekde, kde nám bude fajn!
Nervová sa ešte cez dovolenku s idioti a ničiť si nervy??
Ani za nič. Nech si umru sami opustení ufrflani 🙈 Na hlavu toto!

danica2711
8. mar 2025

jednoduché riešenie - ten týždeň spať v hoteli, nie u svokrovcov a máte všetci pokoj, čo povedia ľudia, je nepodstatné

sss777
8. mar 2025

@dadka1997
Mohla by si mi len tak v skratke prezradiť, ako sa vychová dieťa tak, aby vedelo spať v hluku? Môj starší zaspal hocikde a nebolo ho treba k tomu vychovávať, proste bol taký.
Môj mladší je od narodenia nespavec. Cez deň spával 3x25 minút, nikdy nezaspal v kočíku a potreboval ticho.
Uspávali sme ho bežne aj hodinu.
A to po tej hodine uspávania som mu mala tých jeho 25 minút spánku pretrhnúť tým, že začnem vysávať a počúvať hudbu? A potom ho nechať plakať a znovu uspať a znovu zapnúť vysávač?
Alebo sa to robí nejako inak?

angeli121212
8. mar 2025

@sss777 tiež by ma to zaujimalo ale som.na 99 percent presvedčená, že keby mala nespavca pri hluku inak by rozmýšľala každej žene s takýmito rečami by som priala dieťa ktoré ju vyvedie z týchto omylov...

mandzula
8. mar 2025

@sss777 vies, to niektori si myslia, ze si dieta vyberas v e-shope v kategorii "spi aj v hluku" a ine nepripustaju.

deti95060810
8. mar 2025

uraziť sa mohla...
mňa by to tiež zamrzelo ako svokru, ale možno by som sa cez to nejako dostala...

ina2405
8. mar 2025

@sss777 presne tak

anna_anicka83
8. mar 2025

Neurazila. Ja takto trpím pri mojej mame, a to som dospelý človek a nemám ani taký ľahký spánok. Ale ona je trošku nahluchlá a keď sme pri nej, tak sa ráno skoro vstáva variť a upratovať, ale ona sa nepočuje ako so všetkým trieska. Ja si pri nej vždy spomeniem na nemocnicu a na upratovačky, ktoré o šiestej ráno trieskali s vedrami a mopmi pri mojej hlave, lebo veď príde vizita. Pobudí aj deti veľakrát. Ale toto sa dá vydržať, zas keď spali deti, tak si dala fajront aj ona, krížovky, kniha. No, rešpektovala a rešpektuje nás a nastavenia našich detí. Keď niekedy mala aj pripomienky ako ona naučí, tak ju to rýchlo prešlo, keď ich reálne mala na starosti😉Neustúpila by som. Snáď pochopia.

nevenka
8. mar 2025

No ja som nazoru, ze netreba robit mladym naschval. Take komentare, ze ste si tak naucili, toto "milujem". Lebo kazde dieta je asi rovnake. Napriklad pri niekom mozes drevo pilit, pri druhom ani suchnut. Velmi dobre to poznam a najmladsia pri predposlednej nadche odhodila cumel a nechcela ho, lenze teraz ju len tazko uspim na prsniku a tazko od nej viem odist a niekedy sa preberie, ked uz jej prsnik vyberiem a ona este nespi tvrdo a tiez nasim vysvetlujem, ze maju byt tichsie. Ked uz tvrdo spi, byva to lepsie. Naschval nebehaju cez izbu, idu sa rozpravat do inej izby (ocino je tiez uz dost hluchy). Maju svoje muchy, ale chapu, ze je to dieta take, tak proste davaju pozor ten tyzden/dva. Nie je to vzdy idealne a tiez su nauceni trieskat dverami, ale snazia sa aspon krotit.
No @autorka ja by som sa v prvom rade snazila pochopit Vase problemy so spanim a nerobila naschval, takze ani by nemuselo dojst k tomu, ze by ste si museli hladat hotel, ale keby uz, tak by som sa to snazila pochopit a nekomentovat.
Je ine spat pri "hluku" a "hluku", ale naozaj cez obed dedko nemusi zapinat cirkularku, babka nemusi s riadmi trieskat. Mozu si vylustit krizovku alebo sadnut na dvor a vypit v klude kavu alebo trhat v tichosti burinu. Ale tak ked su nechapavi...