Ide o neveru?
Ahojte kocky. Dlho som rozmyslala ci vobec otvarat tuto temu pred cudzimi, no nakoniec,prislo mi to ako spravne rozhodnutie. S priatelom sme spolu rok aj pol. Z lasky sa nam podaril syncek. Ma dva mesiaciky. No odkedy je na svete,priatel je uplne divny. On uz jedno dieta z ex partnerkou ma
A tak aby som to objasnila ... chodi do prace,pricom preraba domy alebo byty. Nejeden krat si ho zavola nejaka zena. Ale predtym ked takto robil bol v poho...
Na moju otazku ako bolo v robotke,odpovedal... no teraz, poslednu dobu je nervozny ked sa ho tak opytam. Vcera som mala telefonat od jeho kolegu(nas dobry kamarat) vraj si mam dat pozor na chlapa. A ja ze preco? . . Zlozil... z toho mi vyslo len jedno..nevera... Co by ste robili? Ked sa opytam ci nieho ma,tak chyti nervy,zavre sa na wc a fajci. To nieje normalne..ci?...zeby mne sibalo?🙂
@zuzkat1 takze ani jednemu dietatu si nedrzala ruku pri pisani? hmmm....zazracne deti..... (ale nie vsetky su take).....nikto tu nepise o vedeni deti za rucicku......ukazat im spravny smer nie je vodenie za rucicku.....ak mu to raz neukazem, nebude vediet, co je dobre a vhodne, ked ho niekto udrie, bude si mysliet, ze je to normalne, tak to bude robit aj ono....?....nesuhlasim..... ano, deti si maju riesit spory medzi sebou same....(ale ak dojde k takemuto utoku, ci dokonca opakovanemu......myslim, ze tu ma azsiahnut dospely........za sikanovanie rozhodne nie som...)...ale uz mse OT
@sorciera24 ja som ale nehovorila o sikane.to uz je extrem.
@zuzkat1 aj sikana aj tyranie zeny zacina prvym udretim....
@sorciera24 vy ste tu hrozne extremistky. Teda ak sa natahuju v skolke o hracky tak to je sikana.
@zuzkat1
@sorciera24 nechcete si otvorit diskusiu vychova-sikana?
kaslite na to, je to mimo temu, kto nepochopil, nepochopi.....(ja som myslela, ze sa tu bavime o udreti, nie o hrackach;))
@sorciera24 Ved o udreti...ale to je fuk...
@tanja7613 prepac
@tanja7613 Drž sa, neboj sa, Božie mlyny melú, ale pomaly!!! Osobne sa držím tohto jediného príslovia a vieš čo, zatiaľ sa mi to vždy potvrdilo 😉
Nie velmi suhlasim s tym, ze za to mozu iba rodicia s vychovou, majju velky vplyv na to ako sa muz sprava, co doma robi, kvoli comu vznikaju hadky aj na to ako ich riesit (moj chlap to nevie, u nich sa pohadal s matkou a ta sa miesto riesenia tyzden s nim nebavila a potom sa to "premlcalo", nemusi nic.. ). Moj chlap doma videl trvale vztahy, je z rodiny kde sa nerozvadzaju a nepodvadzaju a aj tak je to na prd... s prepacenim. Niktoho to totiz nenaucil ako sa ma spravat v interakcii s inymi ludmi, vsetko za neho riesili RODICIA, v skole problem? v praci? so spoluziakom? otecko bol nastupeny s mamickou v zavese a robili poriadky. Dieta sa musi SAME naucit branit, ci uz voci bitkarom, ci uz voci nepravosti alebo inym negativnym veciam. Ziadne ze mamicka bude utekat. Jasne ucitel v skole je nieco ine, dokonca si myslim, ze diskusie a protipolne nazory by sa mali uz od zakladnej skoly zaviest, aby vedeli deti argumentovat, detto aby vedeli co je to nasilie a co robit ked sa nieco taketo stane, ako sa ovladat.. ale miesto toho su deti zatazoane blbostami. Verim tomu, ze takyto realny trening by bol uzitocnejsi ako hodina vytvarnej alebo tanecnej navyse. Rodicia by mali dieta podporovat a podrzat v tazkych casoch a poradit, ale nie riesit veci, ktore si ma dieta vyriesit same. Potom sa nevie branit voci nicomu. Male deti su toho prikladom, biju sa medzi sebou, mamicky nepovedia nic... minuly tyzden v hracom kutiku priatelkynu dcerku jeden chlapec uhryzol DO KRVI do nohy... jeho mama? NIC. Hlavny vychovny prvok v domacnosti nefunguje. Moju malu jeden chlapec v meste vystipal do lic, ze mala skrabance po tvari este tyzden, mamicke to bolo hrozne vtipne, mala som chut ju preplieskat. Ked moje dieta bilo deti, zakrocila som, razne. Nepomohlo. Pomohlo to, ked prisiel chlapcek s ktorym sa klpcila a uhryzol ju, upozornila som ju, ze toto robi aj inym detom a preto sa biju a nebudem ju za to lutovat. Od vtedy na nikoho nezdivhla ruku a nikomu neuhlizila. Takze ja moju dceru ucim uz len tolko, ze sa nema bit... ale ked ju niekto bije, ma utekat, alebo to ma vratit :P Trosku uz je to mimo topic, ale k tomu "nasiliu" medzi detmi... a vychovnemu aspektu...
@sorciera24 presne tak 😉
@zuzkat1 mám za sebou už niekoľko ročníkov prváčikov a ver, že spomedzi desiatok tých detí som každému aspoň raz ( ale myslím, že každému to bolo viackrát 😉 ) chytila tú ručičku pri nejakom písmenku (netvrdím,že každému a pri každom písmenku). ich jemná motorika je ešte vo vývine a veru ešte mi neprišiel taký "Einstein" do školy, ktorý by na 100% mal zvládnuté písanie písmen - ich presných tvarov
takže ÁNO, detičkám treba tú ruku podržať a učiť ich správnym ťahom 😉 pri písaní 😉 🙂
@zuzkat1 ja tiež nesúhlasím s takým štýlom, že veďme deti za ručičku vo všetko a po celý život 😉
ale ty tu strašne chytáš za slovíčka. pochop, že tu sa rieši fackanie ženy od partnera, hádzanie o stenu...
a inak - klobúk dolu - vy ste fakt potom iné učiteľky
lebo ja som sa učila od učiteliek, ktoré bol 30 a viac rokov čisto prvácke učiteľky, ale aj na fakulte nás to učili takto - pomáhať deťom 😕 😲 😅
no, asi sme nejaké všetky divné 😅 😝
@sorciera24 fuu, nenamáhaj sa, zdá sa mi táto debata so zuzkou nekonečná
celkovo na pedagogičku má akési iné zmýšľanie, ale tak, každý má iný prístup 😝
i keď v praxi som sa s takýmto niečím ešte nestretla a to sme chodili na prax už počas VŠ v školách v BA, no, asi sa to tam hodne zmenilo ( alebo teda len niekde)
@macamac takej učiteľke by som ani nedala svoje dieťa, ktorá nechytí deťom ručičky ☹ Tiež som učiteľka 😉 a podľa mňa- mám takú skúsenosť, že niekedy aj tie deti, ktoré fakt pekne píšu tiež očakávajú, aby k nim prišla učiteľka a len tak im chytila tú ručičku 🙂 Ale táto téma sem fakt nepatrí ☹
@adkoalauri presne tak nejak 😉 🙂
pričom prísnosť ( v zmysle dôslednosť-čo poviem, to dodržím) a láskavosť k deťom sa vzájomne nevylučujú 😉
@tanja7613 ešte raz prepáč za OT 😉 🙂
@zuzkat1 neda mi to, ukazat cestu ako "na to" ( to je jedno ci pri pisani alebo vychove) je nieco ine ako vodit dieta za rucicku. Kazde dieta raz za cas potrebuje ukazat spravny smer, je to dieta nemozeme od neho ocakavat, ze automaticky si bude vediet spravne vyriesit svoj problem. Je to preto, ze nema skusenosti a dospely ich ma. Ak by sme deti nechali na prvom stupni riesit si problemy bitkou, na druhom im mozeme dovolit nosit zbran. Vies si predstavit pubertiaka nadupaneho hormonami so zbranou v ruke? Ved branit sa treba, nie? Co sa tyka dospelych aj tyranie zacina jednou fackou. Je uplne jedno co mu ona povedala a ako mu to povedala. To su nepodstatne veci Toto sa neriesi bitkou a fackovanim.
Ja uz sem nebudem mimo temy reagovat.nechapeme sa navzajom.a nepatri to sem.
@cecil36 co sa tyka dospelych to sa vyjadrim. Pokial by sa nedokazali vsetky tie zle veci...frajerka atd...tak tu 1 facku by som ja neriesila. Samozrejme od situacie zavisiac. Teda ak som ho vyprovokovala alebo tak. Ak by sa to opakovalo tak to uz je o inom. A tu je to uplne o inom.o nevere,to by som netolerovala ani nahodou. Ja 1facku neberiem tak extremne ako tu mnohe.a to porovnanie s alkoholizmom... To ste vsetci abstinenti?ked pisete ze zavislost zacina 1poharikom.Ano zacina,ale nie u kazdeho sa vyvinie. A predsa dodam aj tie deti. Vy tu zjavne pisete o nejakych extra bitkach,sikane a tyrani.ja som mala na mysli skor nieco ako ked niekto stuchne,vezme hracky,zapara,mozno aj udrie,tak ja moju ucim nech sa neda. Jasne ma vysvetlene ze bit sa nema.nech nezacina,ale ak si na nu dovolia,nech sa brani. Pokial je problem dlhodoby tak to treba riesit s rodicom,ucitelkou atd. To je uz o inom.
A uz fakt koncim.pekny vecer.majte sa.
@adkoalauri to ze ucitelka nedrzi kazde dieta za rucicku ked sa uci pisat je pramalo na hodnotenie jej kvalit.poznam jednu co drzala kazde jedno.dobre ze ich na wcko nesprevadzala a deti mali u nej same 1ky a ked dosli do 3tej triedy k inej ucitelke div ze neprepadli.nic ich ta prva ucitelka nenaucila.
No majte sa. Pekny vecer.
@zuzkat1 ked muz prekroci hranicu prvej facky, dava mu zena nepriamo najavo, ze moze prist aj druha (tretia xy-ta). Kamoska robila jeden vyzkum, do ktoreho sa zapojili aj muzi co mali skusenost s tyranim. Uviedli, ze prvou fackou, ktoru od nich dostala a nic nespravila (v zmysle odchod) im v podstate otvorila hranice k comukolvek. Muz, ktory da zene facku si ju nevazi. Dovod preco tak spravil je nepodstatna vec, lebo ako sa vravi, kto chce psa byt, palicu si najde. Vies o tom, ze svojim zmyslanim mas predispoziciu na to, aby ta muz tyral?

@sorciera24 ja aj moja mama sme ucitelky a nedrzime detom ruku.zatial sa vsetky naucili pisat. Ja osobne nesuhlasim s takym stylom ze vedme deti za rucicku