Iné priezvisko dieťaťa po svadbe: Čakajú ma problémy?
Idem sa vydávať, budem mať tým pádom iné priezvisko ako dieťa. Čakajú ma s tým nejaké problémy? Aké máte skúsenosti?
@minenkaa Stále si mením? Idem si ho zmeniť 2x. Ty si si po vydaji nechala svoje rodné?
@anonym_autor ale už máš decko a za chvíľku sa vydas zas a budeš mať ďalšie decko a všetky deti sa budú volať inak
@reela takže tvoj nový muž by súhlasil, aby sa jejo dieťa volalo ako tvoj exmanžel? Paráda
@anonym_autor určite lepšie ako sto deti s inými chlapmi a priezviskami
@anonym_autor ale už máš decko a za chvíľku sa vydas zas a budeš mať ďalšie decko a všetky deti sa budú volať inak
@anonym_db2099 Aké všetky deti? Jedno sa bude volať ako ja a jedno nie, nenafukuj tu, ako keby som sa išla vydávať 5x a mala 5 detí s rôznymi mužmi
@erikavesela U lekára si pýtali rodné listy? Tak s tým som sa ešte nestretla.
@anonym_autor aj my si pýtame v ambulancii rodné listy. Hlavne ak sa matka volá inak ako jej ďalšie tri deti
@anonym_autor No s tým sa asi nedá nič robiť. Budete mať každý iné priezvisko. Myslím si, že svoju prvému dieťaťu nemôžeš zmeniť priezvisko na Tvoje po vydaji. S tým by zrejme musel súhlasiť otec dieťaťa. Alebo sa v tomto smere zákon zmenil? Pochybujem.
@erikavesela tak poviem, ze som matka a hotovo.
@anonym_autor
@veve229 .... A ako inak viete dokázať, že ste niekoho matka?
@erikavesela ale staci
@veve229 mne nestacilo, ked som napr.preberala synovi v Mnichove cestovny pas, bola som bez manzela...chcela doklad...ked raz doklad chcu, tak nestaci povedat, ze si matka
@minenkaa a prečo by malo mať dieťa meno po matke? Otec je rodič s menšímy právami?
@anonym_autor tak odovzdaj deti otcom a choď sa vydávať každý rok s iným. Ty si asi hovno robila doma aj okolo deti
Nikdy odo mna nic nepytali..a mam ine priezvisko ako deti..ani na pohotovosti.hraniciach.uradoch..nikde nic som nemusela dokazovat ze som ich matka aj ked mam ine priezvisko...vzdy som dala svoj op a ich detsky op a hotovo...
@reela ako v čom ,čo som napísala je niečo zle alebo ešte,že mám nervy
Ako to dokáže niekto poznať ,akú ma ten druhý náladu,podľa pár písmen
@minenkaa no v tom že tu píšeš že má mať dieťa m no po matke...to je tvoj osobný názor...
A viac krát to tu píšeš..
Ale nie je to tak...dieťa má väčšinou meno po otcovi...pretože aj tvoje krásne meno je po otcovi...a nie po mame...po mame majú deti väčšinou meno pokiaľ nepoznajú otca...alebo ak sa tak partnerky dohodnú a otcovi to neprekáža...
Meno je "čia si ?
Kováčová
Proste patris kováčovi....to znamená priezvisko...meno sa vždy menilo podľa otca...
@minenkaa no v tom že tu píšeš že má mať dieťa m no po matke...to je tvoj osobný názor...
A viac krát to tu píšeš..
Ale nie je to tak...dieťa má väčšinou meno po otcovi...pretože aj tvoje krásne meno je po otcovi...a nie po mame...po mame majú deti väčšinou meno pokiaľ nepoznajú otca...alebo ak sa tak partnerky dohodnú a otcovi to neprekáža...
Meno je "čia si ?
Kováčová
Proste patris kováčovi....to znamená priezvisko...meno sa vždy menilo podľa otca...
@domix147 no vobec čo píšeš nie je pravda ,aj deti čo majú oboch rodičov známych mávajú meno matky
Prečo by malo otcovi vadiť ,že dieťa ma meno po matke a matka by s tým mala byt v pohode
Tvoja odpoved je krásny príklad stereotypu
Mam dve deti, dve rozdielne priezviska, nikdy problem nebol, nikde nepytali nic speci, ani na letiskach ☺️ nemam priezvisko ani ako jedno z nich
Zaujimavé, že od niekoho pýtajú všade rodné listy a od niekoho nikdy nič 😂
@anonym_autor sama uvidis, ci budu pytat. U mna nikdy nepytali a to ma najstarsi 17 rokov!
@anonym_autor ja som si po rozvode a druhej svadbe nechala aj exmanželove priezvisko kvôli deťom a problém vyriešený 💁🏻♀️ keď podrastú nechám si len manželove 😉 a nie je to vôbec také strašné ako niektoré tvrdia, keď sú dve priezviska. Obe používam len keď vypisujem nejaké formality, v bežnom živote len manželove a tým sa aj podpisujem.
@anonym_autor je to bohuzial tak, moja kamoska musela vytahovat RL vsade mozne ked este nemala rovnake priezvisko ako syn... ja ako vravim nosim so sebou a este ma nikdy nikto nevyzval ho ukazat... ale tak ja nepovazujem nosenie rodneho listu za problem...naschval som si nechala vyhotovit novy na tieto ucely, aby som nenadavala ked stratim penazenku/kabelku
Ahoj, niekoľko rokov som bola v školstve. Tam boli takéto prípady, matka sa znovu vydala a dieťa z 1. manželstva malo iné priezvisko.
Nie je to problém. Ako triedna uč. som vedela, že matku mám osloviť iným priezviskom.
Navyše dieťa od 15. rokov získava občiansky preukaz, tam musí každý predložiť ( pri prvom vyhotovení OP) aj rodný list. Neskôr už človek veci vybavuje na úradoch s OP, u lekároch s kartičkou poistenca.

@erikavesela tak poviem, ze som matka a hotovo.
@veve229 na uradoch to nestaci...