Interupcia pre vážny dôvod
Dobry vecer.Ani neviem kde mam zacat.Pise sa mi o tom strasne..Dokonca mam depresie z mojej situacie,tak prosim, nesudte ma.
Som na Konikovi uz dlhe roky,no pre moju otazku som si zalozila novy nick,nakolko je to pre mna velmi tazke.K veci.V july tohto roku som podstupila UPT.Situacia ma k tomu donutila,nakolko sme mali s teraz uz byvalym muzom vazne problemy..(alkohol,drogy,milenky,automaty,no skratka vsetko zle,co si len bo vztahu mozete predstavit).Ja hlupana som sa snazila situaciu zachranit kvoli nasej 3rocnej dcerke,mali sme sex.Samozrjeme som brala antikoncepciu,ale na teste som si nasla dve ciarky a skratka mi situacia ani pri najmensom nedovolovala si babo nechat.Bolo to pre mna strasne tazke,ale moj muz sa mi smial do oci,ze je to moja vec,ale on druhe dieta nechce a mam sa zariadit tak,ako chcem,ale on sa na vychove podielat nebude.Tak som sla na interupciu.Uz sme aj rozvedeni vdakabohu,ale mam jeden obrovsky proboem,s ktorym sa po psychickej stranke nikdy nevyrovnam.Po rozvode mu samozrejme ostal byt,kedze ho nadobudol este pred sobasom,tak som nemala pravo na vyrovnanie a ani som necakala,ze by mi ho kvoli dcerke ten chudak nechal.Odstahovala som sa do podnajmu,ktory zvladam platit len tak tak,pri jeho 150€ vyzivnom.Ale uz zacnem o probleme,ktory ma zoziera.Koncom minuleho mesiaca som si bola v byte byvaleho pre posledne veci,ktore nam s dcerkou v byte ostali.A tam sa to stalo.Och,strasne sa mi o tom pise..Znasilnil ma..Samozrejme som po rozvode vysadila antikoncepciu,kedze ani v najhorsom sne som vztah a chlapa nechcela vidiet blizsie ako na 500metrov.A meskala mi ms,ja som si ani nevedela predstavit,ze po tomto strasnom zazitku ostanem este aj tehotna..a ono sa to vazne stalo.Test ukazal 2ciarky.Psychicky som sa zrutila.Moja otazka je...Na internete som citala,ze moznost podstupit interupciu je iba v dobe 6mesiacov od seba,cize dva krat do roka,ale ja som jednu podstupila v july..Niec je tam spomenute,ze obet trestneho cinu znailnenia moze toto 6mesacne obdobie porusit a ist na interupciu po znasilneni,ak si dietatko nemoze nechat.Som v takej situacii,ze len tak tak stihnem zaplatit najom a uzivit dcerku,druhe babo neprichadza do uvahy a ked si spomenie za akych okolnosti a s akym clovekom baby :( som na dne....Nemate s tymto niekto skusenost?Som rozhodnuta interupciu podstupit,ak sa to bude dat.Vela preplakanych noci,ale inak sa neda.Prosim poradte kde to mam riesit.Trestne oznamenie som nepodala,on je hajzel schopny ma aj zmlatit,keby sa dozvedel,ze som ho udala..Dakujem za kazdu pomoc...Pekny vecer :(
@mommynick naozaj bude pre Teba najlepsie ak poziadas adminov o zamknutie temy. Tie moralistky ktore sa ti tu snazia nanutit pocity viny, nicotnosti a podobne dristy si prosim vobec nevsimaj.
Drzim ti moc-moc palce aby si sa po zakroku co najskor dala do poriadku.
Drzim palec a hlavu hore! Vsetko dobre dopadne, uvidis ;)
ach zeny ... neviem ako by som sa zachovala ... som veriaci clovek avsak nebudem ti nutit nechaj si male lebo to a ono ... avsak nevyskusala by si male vynosit naozaj za nic nemoze ... a dat ho na adopciu? rozhodnutie je na tebe no ako citam si rozhodnuta
@ewisam nevkladaj mi do ust to, co som nepisala, nepovedala. ja nikde nepisem, ze kto ma viac deti je vyvrhel, bezdomovec. ked ma na to a vie im zabezpecit slusny zivot aj buducnost pocnuc vzdelanim , lebo take vzdelanie nie je lacna zalezitost
/ iba tak pomimo - ..nas syn tiez neveril ked sme mu povedali pred par rokmi ze jeho vysoka skola nas vysla vyse pol milona korun a to chodil na statnu Komenskeho do BA, nie na sukromnu, ktora stoji niekolko nasobne viac. o zahranici pomlcim/...tak taky clovek nech ma hoc aj 100 deti a nech zena rodi kazdy rok ako jablon. ja pisem o takych, ktori maju ledva co do huby vlozit a koti sa to s prepacenim ako mysi. vid nasi spoluobcania, spodina a alkaci. vzdy poviem, ze decko do takej rodiny sa radsej nemalo narodit. a dat ho do decaku je tiez nie riesenie. take deti maju tiez celozivotnu traumu a problemy sa adaptovat po 18 do bezneho zivota.
Ahoj. Kedze tema este nie je uzavreta, asi este citas komentare. Ano, my ktore sme nezazili znasilnenie si nieco take ani nevieme predstavit. A verim tomu, ze aj super pro-life zena by mozno zrazu v takejto situacii nad potratom uvazovala. Ale stale to nic nemeni na tom, co to potrat je. Preto ti tu tolko zien pise nevyziadane rady, lebo ide o zivot cloveka.
Bez ohladu na vsetko si myslim, ze by si po takej traumatickej udalosti mala vyhladat dobreho psychologa, aby ti pomohol sa z takym hroznym zazitkom vyrovnat. Ver mi ale, ze potrat naozaj nie je riesene. Iba si k jednej bolesti pridas este druhu. Jedno nasilie za druhym.
Pises, ze by si dala skor na niekoho kto to iste prezil. Uz ti baby pisali o alexis poradni, tam sa stretavaju prave s takymi pripadmi. Su zeny, ktore donosili dieta po znasilneni, aj ked si viem predstavit ze je to velmi narocne. Podla toho akym razantnym stylom tu pises a branis sa, predpokladam, ze si silna osobnost a s pomocou inych by si v sebe nasla silu na take rozhodnutie.
Ano, utajeny porod je cesta. Tiez isto bolava. Robila som v tejto oblasti, brali sme taketo malicke deti z porodnice, odovzdavali do profi rodin, videla som ako boli s laskou prijimane, po par tyzdnoch mozu byt v novej rodine. Vzdy som pri tom citila vdacnost ake je super, ze mozu zit a velmi si vazim zeny, ktore im cez vsetku bolest dovolili narodit sa a zit zivot. Prosim porozmyslaj este nad tym vsetkym.
A ak by si sa rozhodla dietatko aj nechat, rada ta podporim, aspon co sa tyka financii. Som si ista, ze nas je takych viac.
@959touareg ono tu vôbec nejde o to,že by nebola schopná uskromnit sa pre dobro deti na nejaký čas kym sa jej finančná situácia ale... Ale o to,že sa potrebuje psychicky očistiť a pozbierať - neviem si predstaviť akoby som sa upokojila a bez stresov donosila to dieťa, a potom sa ho vzdala lebo veď aj napriek tomu ako bolo počate rástlo vo mne a najťažšia predstava pre mňa je nechať si ho a pri každom pohľade na krásne zdravé dieťa sa mi v pamäti vynorí tá nechutná spomienka.....
@terezka1947 napr. tým,že si hneď zaradila jej vzťah k problémovým od začiatku hoci autorka vysvetlila kedy/ako a čím sa ich problémy vo vzťahu začali.... Ale ok každá máme svoje pocity a názory
@959touareg no vidis a s tymto suhlasim 🙂 hoci by to mozno nik necakal
@daness, ako nic v zlom, ale matke, kt. bola znasilnena mozu byt ine zeny, kt. nemozu mat deti ukradnute. Kazde tehotenstvo prinasa obmedzenia, rizika, problemy, atd. preco by mala pozerat na neplodne zeny, ked bola znasilnena a je z toho znicena? Nic v zlom, ja nie som zastancom potratov, ale ona je ozaj v blbej situacii a reci takehoto tipu by mi na jej mieste isli jednym uchom dnu a druhym von.
Budem držať palce
@mommynick tak píšeš že vživote by si nešlka na interupciu, že by ti srdce prasklo a už rozmýšlaš na druhou interupciou a to ani nie v priebehu pol roka..... 🙄 🙄 🙄
@bodka13 vies....to je take fakt na zamyslenie....
dieta nedonodit,lebo 9mesiacov je sucastou zeny a potom sa ho vzda.....ale ist na potrat,to je akoze menej bolestive
no...neviem,podla mna sa autorka neocisti potratom,dalsim
musi sa ona sama zamysliet....uz jej ten jej partner dost ublizil,ale potratmi si ublizuje sama,aj ked dovody atd riesit nebudem....
podla mna sa neda jedna bolest vyliecit druhou bolestou....
a co uz ako je,nie je....to uz vedia oni sami....lebo ak manzela-byvaleho este lubi,co je mozne a on by sa zmenil,prisiel by za nimi o par rokov,ci napr.aspon pre deti by tu raz bol....kto by mal najvacsie vycitky?ona
ja fat neviem...ale zivot pred cloveka stavia rozne vyzvy,rozne situacie...skusky a niekedy je to iba na cloveku ako sa k nim postavi...ci im bude celit-so vsetkym,co k tomu patri a vyhrabe sa postupne psychicky alebo si najde lahsie cesticky,ktsice ciastkovy problem vyriesia,ale v konecnom dosledku dusi nepomozu
a kazdy mame taketo vyzvy v zivote....a kazdy mame svoj kriz
ale jedno viem-hrube ciary sa v zivote robit nedaju...neda sa zacat nanovo-aspon nie s takymi tazkymi skusenostami,kt.idu s clovek cely zivot-alebo nejdu,lebo sa sice zie tazsie,ale dusa ma pokoj
@terezka1947 ja fakt nenadavam, ale ctjb
@esther03 prosim???
Drzim ti palze nech sa rozhodnes akokolvek musi byt hrozne byt znasilnena a este zistit ze si s tym hnusnym clovekom aj tehotna rozhodnutie je na tebe a ani jedna nemame pravo hovorit co by sme urobili lebo nie sme v tvojej situacii neboj sa zase vyde slnko len vydrz 🙂 rozhodni sa podla vlastneho srdca ty vies najlepsie co je pre vas obe pre teba aj dcerku najlepsie mozne riesenie...neni vsetko len biele a cierne je aj nieco medzi tym...vela stastia v rozhodovani a vzotavovani
@terezka1947 Zbytocne mrhas svojim casom a usilim...Su zeny, kt. to nepochopia, nevysvetlis, co zahynies. Mozes ponukat alternativy od vymyslu sveta...kludne aj milion € aj tak to bude nie, lebo su zeny, ktorym je to proste jedno. Naco sa trapit nad cudzim dietatom, ked jeho mame na nom nezalezi???
@ewisam ved to,ze mne je luto aj ludi,kt.nepoznam a aj ked je niekedy iny nazor neprijemny,mozme sa aspon zamysliet...
@terezka1947 myslim, ze podnetov na zamyslenie je tu pre kazdu jednu z nas dost. Ani mne to nieje jedno, ale zakladatelka ma "temu uzavretu" Nech sa rozhodne podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia, viac urobit nemozeme...
@esther03 ja by som to brala hned...ale tak uz ozaj koncim...kazdy si nesieme svoje problemy zivotom a kazdy raz budeme v starobe bilancovat...ono,karma je karma 😒
@terezka1947 to je sice fasa, ze by si to brala, ale pokial nezijes mimo SK tak je to nelegalne. Adopcia je vzdy anonymna!
@terezka1947 ty si v poriadku? Lubit cloveka, ktory ju znasilnil a mozno sa po par rokov vratia k sebe? Zlez s toho ruzoveho oblacika a pozri sa na to realnymi ocami
@esther03 Vies, ja ked som citala uvodny prispevok nadobudla som dojem, ze autorka je smutna, nestastna, lebo nevie co ma spravit, ze na jednej strane by si ho aj nechala, lebo nieje naklonena UPT, ale na druhej okolnosti, ktore samozrejme nezlahcujem su dost zavazne... V prispevkoch ponukam niekolko moznosti, od navstevy psychologa, ci ineho odbornika, aby sa spamatala, z tazkej traumy a vsetko starostlivo zvazila, az po pomoc materialnu...Tak ja uz neviem, co viac sa odomna ocakava? Schvalenie?
Namiesto toho som tu za mudrlantku a neviem, co... Ja verim, ze zakladatelka ma zlu fin situaciu, sama s dvoma detmi, ale na jednej strane peniaze su, na druhej nie... Na jednej strane je psychicky na dne, ale odbornika nenavstivi, hovado co jej to spravilo, riesit nemieni... Cakala priklady ako sa to da, napisala som, zas je to malo lebo ona chcela pribeh zneuzitej zeny, ktora sa ozvala, ci sa dalej kontaktuju neviem...
Dalsie moznosti riesenia, nech uz hlada sama ak chce, ak nie tak nie...
@moni244 hm....co tak slusna komunikacia?
a ano,vsetko je v zivote relativne....a aj mozne
to "hovado" niekedy lubila...znasilnil ju?bol to jej manzel....zmeni sa?mooooozno nie,ale co ked ano?poznam take priklady...aj z jednej strany,aj z druhej
vies ty,podla tych par pismeniek,co sa naozaj deje?
nie,to nevies ani ty,ani ja
a ak nejaky clovek ziada o radu,prip.ma tazke obdobie....aj fora su tu na to,aby bud poradili,bud povzbudili,ale aspon napisali rozne pohlady
v zivote nikdy nie je vsetko cierne a biele
a aj rovnaka situacia je u roznych ludi ina a inak riesena a najma riesitelna
takze ako cloveka nepozname,resp.pozname len cast nejakeho problemu a pride po readu......napiseme=hej,chod,to je naj....a budes statstna,urobis hrubu ciaru v zivote a odteraz to bude fajn
kdeze,nebude...nech je ako chce...v tomto pripade zena ublizi najma sebe samej....ale uz ona sama musi vediet,co jej ublizi menej,ci ten potrat,ci prave to dietatko
ci chcene,nechcene....jedno dietatko uz s tym muzom ma,druhe je od toho isteho....upne ina,neprijena situacia....co je teda riesienie?
vies ty?
s urcitostou vies?
ja jej neponukam jednoznacne riesienie,netrufa si
iba jej pisem,ze v JEJ situacii,ci naozaj je potrat to naj PRE NU
Takze dieta, ktore za nic nemoze, treba zabit, ale zmrda, co to sposobil ani neudat...pekna logika.....len tak dalej......
@ewisam takze ad1 cakala odpoved na tuto otazku: ci sa da podstupit interupcia v kratsom intervale ako 6 mesiacov ak bola znasilnena a dalej pise, ze je pre interupciu rozhodnuta. Ja tam nikde v celom prispevku nevidim, ze ziada o radu co robit lebo sa nevie rozhodnut. ad2 nevsimla som si (ak to niekde bolo ospravedlnujem sa), ze si jej ponukla platenie najmu 370 € mesacne po dobu 3 rokov. ad3 interupcia stoji okolo 300-400 € co naklady na dieta su ovela väcsie.

No 1 dokaz este ma , je tehotna. Netvrdím, ze by toho chlapa realne odsudili, ale myslim ze trestne oznamenie moze podat aj teraz.