Interupcia pre vážny dôvod
Dobry vecer.Ani neviem kde mam zacat.Pise sa mi o tom strasne..Dokonca mam depresie z mojej situacie,tak prosim, nesudte ma.
Som na Konikovi uz dlhe roky,no pre moju otazku som si zalozila novy nick,nakolko je to pre mna velmi tazke.K veci.V july tohto roku som podstupila UPT.Situacia ma k tomu donutila,nakolko sme mali s teraz uz byvalym muzom vazne problemy..(alkohol,drogy,milenky,automaty,no skratka vsetko zle,co si len bo vztahu mozete predstavit).Ja hlupana som sa snazila situaciu zachranit kvoli nasej 3rocnej dcerke,mali sme sex.Samozrjeme som brala antikoncepciu,ale na teste som si nasla dve ciarky a skratka mi situacia ani pri najmensom nedovolovala si babo nechat.Bolo to pre mna strasne tazke,ale moj muz sa mi smial do oci,ze je to moja vec,ale on druhe dieta nechce a mam sa zariadit tak,ako chcem,ale on sa na vychove podielat nebude.Tak som sla na interupciu.Uz sme aj rozvedeni vdakabohu,ale mam jeden obrovsky proboem,s ktorym sa po psychickej stranke nikdy nevyrovnam.Po rozvode mu samozrejme ostal byt,kedze ho nadobudol este pred sobasom,tak som nemala pravo na vyrovnanie a ani som necakala,ze by mi ho kvoli dcerke ten chudak nechal.Odstahovala som sa do podnajmu,ktory zvladam platit len tak tak,pri jeho 150€ vyzivnom.Ale uz zacnem o probleme,ktory ma zoziera.Koncom minuleho mesiaca som si bola v byte byvaleho pre posledne veci,ktore nam s dcerkou v byte ostali.A tam sa to stalo.Och,strasne sa mi o tom pise..Znasilnil ma..Samozrejme som po rozvode vysadila antikoncepciu,kedze ani v najhorsom sne som vztah a chlapa nechcela vidiet blizsie ako na 500metrov.A meskala mi ms,ja som si ani nevedela predstavit,ze po tomto strasnom zazitku ostanem este aj tehotna..a ono sa to vazne stalo.Test ukazal 2ciarky.Psychicky som sa zrutila.Moja otazka je...Na internete som citala,ze moznost podstupit interupciu je iba v dobe 6mesiacov od seba,cize dva krat do roka,ale ja som jednu podstupila v july..Niec je tam spomenute,ze obet trestneho cinu znailnenia moze toto 6mesacne obdobie porusit a ist na interupciu po znasilneni,ak si dietatko nemoze nechat.Som v takej situacii,ze len tak tak stihnem zaplatit najom a uzivit dcerku,druhe babo neprichadza do uvahy a ked si spomenie za akych okolnosti a s akym clovekom baby :( som na dne....Nemate s tymto niekto skusenost?Som rozhodnuta interupciu podstupit,ak sa to bude dat.Vela preplakanych noci,ale inak sa neda.Prosim poradte kde to mam riesit.Trestne oznamenie som nepodala,on je hajzel schopny ma aj zmlatit,keby sa dozvedel,ze som ho udala..Dakujem za kazdu pomoc...Pekny vecer :(
@terezka1947 v tejto situacii asi ani nie je dobre riesenie, pretoze ani smrt dietatka, ani odvrhnutie dietatka nie su dobre riesenia pre to dieta, ale sama neviem ako by som sa zachovala na mieste autorky temy. A ano, potrat moze byt z urciteho hladiska "lahsi" ako dajme tomu anonymny porod, pretoze zena ak dieta nosi pod srdcom 9 mesiacov, tak si k nemu vytvara urcity vztah... No nech sa autorka temy rozhodne akokolvek, ponesie si svoje dosledky, ale netreba jej "nakladat" este viac, ako toho nesie...
@mima4 mima....myslis,ze prave ja jej nakladam?
@terezka1947 nie, nemyslim nikoho konkrétneho. myslela som to tak, ze este zvysovat u nej mozne pocity viny, bolest ktoru preziva... hladne zo strany ludi, ktori to neprezivaju, neprezili a ano, nehovoria realne zle... len momentalne v takom stave, v akom sa ona nachadza, to nie je vhodne
Hm kočky, vy čo už máte doma väčšie dieťa - vy si viete predstaviť utajený pôrod?
1.z čoho by ste pokryli náklady počas času pred pôrodom, keď ste práceneschopné?
2.čo by ste povedali tomu väč§iemu dieťaťu? Rodičom? Súrodencom? Priateľom? Zamestnávateľovi? Majiteľovi bytu v ktorom žijete?
3.Ako by ste riešili zotavenie sa po pôrode a samotný pôrod? Kde by ste nechali to väčšie dieťa?
...ono myšlienka utajených pôrodov a hniezd záchrany je famózna a veľmi im fandím, ale obávam sa, že je nepoužiteľná pre matky, ktoré už deti majú a sú socializované (majú kamarátov, kolegov a pod...)...
@esther03 tak ad A/ cit: Baby,dakujem za kazdu odpoved a pomoc,ale v zivote by som sa nedokazala vzdat uz narodeneho babetka.Srdce by mi prasklo.Praska mi aj pri pomysleni na interupciu a viem,ze sa z toho budem dlho dostavat...
ad B/ su tu aj zeny, kt, ponukali financnu pomoc, to sa mi ale naozaj hladat nechce. Navyse existuje x zdruzeni, ktore by jej, ak by chcela pomohli
Ad C/ naklady na dieta su relativne, ja som nekupila ani jednu krabicu suseneho mlieka, nepotrpim si na znackove handry pre babo, materska /nie rodicovsky /nebude 5 € predpokladam v Blave 800€ od statu tiez potesi... Takze zas netreba robit tragediu, ze naklady na dieta su neviem ake vysoke. Po polroku sa moze s kludom vratit do prace keby chcela... Predpokladam, ze aj rodina by jej pomohla, ale urcite nema o tom ani sajnu, co riesi cim prechadza... Najlepsie a najjednoduchsie je naozaj len utekat na kliniku... Howk k tejto teme
@sue
problem ktory ja vnimam v tejto spolocnosti je to, ze skor sa toleruje "utajene" usmrtenie dietata, ako utajeny porod, ktory neutajis, alebo priama adopcia dietata. Pomaly aby clovek zmenil identitu, ak chce dat dieta na adopciu... lebo ho caka "socialna smrt" tam kde sa pohybuje, stigma, ktoru si ponesie... kym interupciou to poriesi tak, ze nikto o tom nevie...
@sue lenze tie deti maju aj otca, tak nech sa podiela...samozrejme to treba vyriesit, ale ja to riesit nebudem.
Vysie sa pytas ako to oznamit, nuz a keby si zlomila nohu a zostala dlhodobo na PN tak co, zije z luftu? Podla mna niekomu o tom povedat musi, priatelke, mame, ta by sa postarala v case hospitalizacie o starsiu... Lenze to uz sme v rovine hypotez, lebo s moznostou ako sa to da, sa nerata
@terezka1947 ťažko je vcítiť a vžiť sa do autorkinej situácie, ale aj do osudu a problemov kohokoľvek... Myslim, že pre ňu je to veľmi ťažké... Isť na potrat isto nie je menej bolestivé, no ona zvažuje aj finančné a existenčné pripadne problémy či komplikácie a hlavne je teraz asi maximálne psychicky zničená.... nikdy nezabudne, naučí sa s tým žiť
My to nevyriešime...môžeme ju možno iba podporiť aby sa rozhodla najlepšie ako vie,ako to citi...ono vždy až čas ukáže, či naše rozhodmutie bolo správne alebo menej správne, občas dokonca lutujeme že sme sa vtedy nerozhodli inak no čas sa vrátiť nedá... Niekde som čítala citát v takomto podobnom duchu:"správne rozhodnutie nás posúva vpred a nesprávne je pre nás poučenie , teda malo by byť."
@ewisam majú otca...konkrétne u autorky sa jej počas druheho tehotenstva ešte počas manželstva vysmial do očí, že to je jej problém - preto podstúpila prvú interupciu... Myslíš, že po oplodneni pri znásilnení ny dobrovoľne a s radosťou platil na dieťa.... Veď buďme trochu realistky...
Pridávam sa tiež k tým "moralistom" - zásadné proti interupcii...Ale! Ťažko sa mi podávajú nejaké rady , keď som si neprešla tým, čím ty.Nechcem tu podávať žiadne moralizovanie, ako iném hore komentujúce ženy.... Nemôžem vedieť, v akom psychickom rozpoložení si, môžem si len domyslieť .Preto z istého hľadiska chápem, prečo cítiš toľký odpor v sebe, toľkú nenávisť voči babatku, ktoré nosiš pod srdcom.Nakoniec, zo všetkých troch bude pykať za všetko práve dieťa.Vezme na plecia celý trest. Akurát, vysoko nesúhlasím s tým, že aj po zákroku, nebude potrestaný za to človek, ktorý ti tak ublížil. Je to z tvojej strany veľmi nezodpovedné!!!! Spraví to raz, spraví to aj iný krát... A nebudeš možno ani vediť, a opäť budeš tehotná ( Pokiaľ neabsolvujes podviazanie ) .To až tak ďaleko zájdeš, že ho necháš slobodne pobehováť po svete, s úsmevom na perách ? Nemyslíš naozaj, že je to trochu od teba egoistické? Decko zabiješ , ale jemu nechaš slobodný život? Áno, rozumiem. Znasílnená žena - je tak vnútorné rozbitá, tak sa "hanbí" pred svetom, že radšej si vyberie "tú ľahšiu variantu. Tu je len otázka, tvojej vnutornej sily. Buď pozbieraš kúsok svojej hrdosti, odvahu. silu, hanbu, potubenie,a spravíš všetko pre to, aby ten človek pykal za tento ohavný čin. (neviem ako je to však zo zákona, ci je vlastne ohranicene, do kedy je mozne podat trestne oznamenie ). A možno je už neskoro- prečo by ti aj policajti verili? A možno je ešte malá šanca.... len tolko. Ja budem len dúfať a modliť sa, že budú potrestané tie správne osoby , a ty sa vnútorné, čo najrýchlejšie z toho dostaneš, pozbieraš svoju hrdosť a silu...Drž sa!
PS : poradnu alexis mozem aj ja odporucit!
M.
Baby, riešili ste niektoré znásilnenie? Vypovedali ste na polícii 100 krát doookola o tom istom? Boli ste na súde a kukal na Vás ten debil?
To je jedna vec. Chápem, že si to neohlásila, na čo? Veľmi ťažké dokazovanie a to prežívanie.........
Utajený pôrod. A brucho dá kde? Do roboty ako bude chodiť?
To je sakra situácia teda. K lekárovi a poradiť sa. Pomôže Ti neboj, normálny človek to pochopí.
Držím palce.
@bodka13 Prepac, nechce sa mi k tomu vracat dokola... A co ma robit? Drzat hubu a krok? Sak ked si ju niekde pocka a dostane chut, tak za par mesiacov pojde zas?? Samozrejme ze to treba vyriesit a nezatvarat oci a skovavat hlavu do piesku... Su aj bezplatne pravne poradne a kadeco, zas pomozu rozne organizacie a riesit to bude musiet tak ci tak, jedno dieta uz maju...A este jedna vec na vysku vyzivneho sa treba tiez popytat, urcite to nebude 20e
@ewisam ja som stale nenasla od teba konkretnu radu ak si to dieta necha. Psycholog? Ano pomoze, ale najom jej s dvomi detmi nezaplatu. Ze si tu niekto adoptuje jej dieta a ona sa na neho bude chodit pozerat a stretavat sa s nim? Tak tu uz sa normalne rehocem nad takouto "vysoko realnou moznostou". Co este si jej ponukla? Handry pre dieta? To nie je pomoc, to ma po starsej atd. A naklady na dieta. Je super spoliehat sa na to, ze budes dojcit, ale moje dieta ma zdravotne problemy a muselo dostavat UM mesacne zahucalo 150€ a to sme cast dostavali na predpis.
@ewisam a este nieco ked si prejde torturou udania za znasilnenie ma dozivotnu istotu, ze ju dotycny neznasilni znovu respektive ju niekde nezmlati za udanie? Druha vec, ty si asi v zivote neriesila vyzivne na dieta ked nevies ako to na SK chodi, lebo vymezitelnost vyzivneho ak sa ocko rozhodne, ze platit nebude je takmer nulova. Viem o com hovorim sudila som sa o vyzivne 10 rokov, za ten cas by moje decko umrelo od hladu keby sa na to spolieham.
@esther03 ja stale nechapem, co vlastne odomna chcete? Mam jej to schvalit? Urobila by som co som napisala... Je to snad malo? Kolko ste jej ochotne pomoct vy? Ale nie len vetou, chod a mas vybavene, dobre robis... Co ste ochotne spravit vy, v zaujme toho dietata? @natalym
X ludi pise ze je ochotnych pomoct, len treba tu citat a pomoc hladat tam, kde ju ponukaju
neprecitala som vsetko... len tie prve komentare. ale nechapem preco nechces adoptovat? ano, isto je to tazke... ale mysli na to, ze to babatko bude zit vo velmi dobrom prostredi... ale ked teraz pojdes na abortus, tak uz nema ziadnu sancu.. a to babatko nemoze zato, ze Ty mas tazky zivot, a exa mas hrozneho.
lutujem Ta velmi, ze mas takyto zly zivot a drzim Ti palce, aby si nasla pokoj a lasku.
ale kvoli tomu vzdat o dieta... a popritom je tolko rodin, ktore sa tuzia o babo..
@ewisam Ty si to prefstavujes ako hurvinek valku.. zrejme nevies ake tazke je vychovavat a zabezpecovat rodinu sama. Zabezpecit slusny zivot sebe aj dietatu..Nie taky, ze nemozes decku kupit farbicky, jogurt, alebo knihu iba tak pre radost. Ja Ti neviem.. aj keby dostala 600 e matersku a najom ma 370 ostane jej 230 e :( aj keby jej ex platil na deti 50+50 viac asi bebude.. co je to 330 e na mesiac pre troch ludi? Ved ked ides na priemerny nakup nechas v obchode 100e. kde su plienky..necakane vydavky.. kto sa jej bude starat o pol rocne dieta ak pojde do prace? Kazda mama si chce materstvo uzit a nie ist do prace od 6mesacneho babenka.. Naco si ho ma nechat aby ho nenavidela este viac? Aby sa ustvala a bola nestastna a zatrpknuta..a neviem aka.. zabezpecit mame samozivitelke standard pre jedno dieta je viac nez dost v dnestnej dobe..
@natalym sudy v skutocnodti nie su take poeticke ako sudna sien.. ani sudcovia taki spravodlivi...:/
@esther03 A pisem o psychologoch, pravnikoch, adopcii, o alexis pisu ine, pisem o hmotnej pomoci, pisem o pripadoch kedy sa to da.... z tvojej strany som vsak taketo postrehy nezachytila...Tak jej porad ako vysudit vyzivne ked mas skusenost? Porad aspon nieco, co by mohla skusit a bolo by to v zaujme jej deti...
@margotka33 Tí čo to nezažijú prd o tom vedia. Stačí keď sedíš na tej chodbe a on príde......... A 1000 krát dookola vysvetľuj a rozprávaj o tom.
@natalym staci obycajny sud o vyzivne.. nemusi to byt ani zavazny trestny cin..
@ewisam sama sa bude starat o deti ak by si nechala aj to druhe.. prosim Ta pekne kto ti dnes pomoze s s cim? nikto s nicim. Akurat rodina. Ake organizacie? Pravnici? Casto krat Ti ani zamestnavatel nevyjde v ustrety, len preto, ze si samozivitelka.. Skor ti prihodi na hrb. Mat deri nie je iba o tom aby mali plne brucho a mali si co obliect.. Je tam kulturny zivot.. Vylety.. Obcas cukraren.. Pomocky.. Naroky.. Hracky..
@margotka33 Ja si to ako Hurvinek nepredstavujem, zachvilu mam 3 deti, takze viem o com to je...nakupovat a tak. Dokonca som ochotna pomoct zene, ktoru vobec nepoznam. Mna zaraza jedno, ze kazda jedna z vas to dieta berie ako handru, ako problem... Co si ochotna, ty matka urobit v zaujme toho dietata? Ale ako sa vravi, za dobrotu na zobrotu 😠

ok....tak ta menej chapava a sprostejsia konci.... 😀