Interupcia pre vážny dôvod
Dobry vecer.Ani neviem kde mam zacat.Pise sa mi o tom strasne..Dokonca mam depresie z mojej situacie,tak prosim, nesudte ma.
Som na Konikovi uz dlhe roky,no pre moju otazku som si zalozila novy nick,nakolko je to pre mna velmi tazke.K veci.V july tohto roku som podstupila UPT.Situacia ma k tomu donutila,nakolko sme mali s teraz uz byvalym muzom vazne problemy..(alkohol,drogy,milenky,automaty,no skratka vsetko zle,co si len bo vztahu mozete predstavit).Ja hlupana som sa snazila situaciu zachranit kvoli nasej 3rocnej dcerke,mali sme sex.Samozrjeme som brala antikoncepciu,ale na teste som si nasla dve ciarky a skratka mi situacia ani pri najmensom nedovolovala si babo nechat.Bolo to pre mna strasne tazke,ale moj muz sa mi smial do oci,ze je to moja vec,ale on druhe dieta nechce a mam sa zariadit tak,ako chcem,ale on sa na vychove podielat nebude.Tak som sla na interupciu.Uz sme aj rozvedeni vdakabohu,ale mam jeden obrovsky proboem,s ktorym sa po psychickej stranke nikdy nevyrovnam.Po rozvode mu samozrejme ostal byt,kedze ho nadobudol este pred sobasom,tak som nemala pravo na vyrovnanie a ani som necakala,ze by mi ho kvoli dcerke ten chudak nechal.Odstahovala som sa do podnajmu,ktory zvladam platit len tak tak,pri jeho 150€ vyzivnom.Ale uz zacnem o probleme,ktory ma zoziera.Koncom minuleho mesiaca som si bola v byte byvaleho pre posledne veci,ktore nam s dcerkou v byte ostali.A tam sa to stalo.Och,strasne sa mi o tom pise..Znasilnil ma..Samozrejme som po rozvode vysadila antikoncepciu,kedze ani v najhorsom sne som vztah a chlapa nechcela vidiet blizsie ako na 500metrov.A meskala mi ms,ja som si ani nevedela predstavit,ze po tomto strasnom zazitku ostanem este aj tehotna..a ono sa to vazne stalo.Test ukazal 2ciarky.Psychicky som sa zrutila.Moja otazka je...Na internete som citala,ze moznost podstupit interupciu je iba v dobe 6mesiacov od seba,cize dva krat do roka,ale ja som jednu podstupila v july..Niec je tam spomenute,ze obet trestneho cinu znailnenia moze toto 6mesacne obdobie porusit a ist na interupciu po znasilneni,ak si dietatko nemoze nechat.Som v takej situacii,ze len tak tak stihnem zaplatit najom a uzivit dcerku,druhe babo neprichadza do uvahy a ked si spomenie za akych okolnosti a s akym clovekom baby :( som na dne....Nemate s tymto niekto skusenost?Som rozhodnuta interupciu podstupit,ak sa to bude dat.Vela preplakanych noci,ale inak sa neda.Prosim poradte kde to mam riesit.Trestne oznamenie som nepodala,on je hajzel schopny ma aj zmlatit,keby sa dozvedel,ze som ho udala..Dakujem za kazdu pomoc...Pekny vecer :(
@zrka to nie je o vyvolavani nenavisti...to je prejav nazoru. A viera nepatri len do kostola a ticha...treba ju aj prejavit.
Ako som naozaj šokovaná,co ste vy za ženy...že sa takto vyjadrujete...a janinah ako tie tvoje komenty-vieš mám ti 100chutí napisat aké je strašné ked sa niekto znasilni.
@marrie5385 prejavená tu už bola tisícorakým spôsobom. Vieru treba premeniť do praxe, nie len do slov..
@marrie5385 a vies co je emocionalna inteligencia? Prejavovat svoj nazor s ohladom na inych a tak, aby som zranenemu cloveku prejavovanim svojho nazoru este viac neublizovala...
@bmuller ano a potom je tu este ta najväcsia skupina na ktoru si "zabudla"a to deti z beznych rodin, ktore maju co jest a ich rodicia sa nevozia na lexuse. Presne tam chce väcsina patrit...proste prezit tak, aby som mala strechu nad hlavou a co do ust dat sebe i detom, aby som nemusela spravit denne viac kilometrov ako pribilinec, aby moje nadane dieta na matematiku mohlo ist na olympiadu kde sa palti poplatok 2€ atd.
@bmuller z čoho by taká žena živila seba, svoju 3r.dcéru a novorodenca? Kde by bývala? Kto by ju zamestnal? Či má ísť "hrdinsky" porodiť niekam pod most???? Chápete to? Okrem krízového centra nemá inú možnosť...koľké z vás žili z rodičaku a v krízaku? Kde môže byť max rok? Potom čo? Práca? Kde? Bývanie? Kto dá podnájom osamelej matke s dvomi malinkými deťmi? Kto sa bude starať o drobcov kým bude v práci, lebo si nemôže vziať očr keď budú chpré alebo keď budú prázdniny?
...ok, niektoré jej tu pošlú balíky fľakatých dupačiek, balík plienok a sunar...a potom čo? Kto zaplatí decku tanečnú? Fotky v škôlke? Karnevalovú masku? Kto decku vysvetlí, že nem nikoho na besiedke, lebo mama je v práci???
Jaj bože...idete sa poskladať za nenarodené dieťa...a na to narodené myslí kto???
k tvojej poslednej vete tazko daco povedat 😖
jasne, autorka to ma a bude mat tazke, ci sa rozhodne pre alebo proti - samozrejme a bez debaty.
myslim, ze ziadna z nas nespadla z hrusky, co sa socialnych pomerov na Slovensku tyka, a tiez ziadna nas nebude zit zivot tej druhej, s jej starostami, radostami ci svedomim... ale ide tu o nezvratny krok usmrtenia plodu-dietata, tak asi preto sa pokusame opytat, ci by sa s tym autorka nepokusila urobit nieco pozitivnejsie pre seba i dieta nez UPT.
kazdemu priveje zivot do cesty nieco ine - ale 2x pocatie s takou malou pravdepodobnostou... tak tym uz uz asi chce nieco povedat.
no ok, dost filozofovania & vsetkym vsetko dobre, a najma autorke.
@katkabg ja som si odzila velmi tazkeho v zivote dost,aj vela tazkych rozhodnuti som musela zvladnut...preto pisem z vlastnej skusenosti
nepisem mudre,niekde precitane poucky,nepotrebujem si tu ani zvysovat sebavedomie pri nejakej mamicke,kt.ma tazku zivotnu situaciu
ja som asi mala stastie,ze aj ked som si vybrala tazsie cesty,mala som okolo seba dost ludi,kt.ma drzali nad vodou....
ale uz nic pisat nebudem....vzdy je vsetko uhol pohladu a kazdy si musime zit ten svoj zivot,nech je akokolvek tazky
ono....niekto si svoj kriz odkruti ako male dieta,niekto v dospelosti,na niekoho si pocka v starobe....ale problemy pridu
a kazdy z nas si uz musi nasjt sposob ako sa k nim postavi
pisala som svoje prispevky ako povzbudenie,nie vysmech,pohrdanie...nikoho som ani neurazila,ani neurobila z nikoho "hlupeho"....
pisala som iba jedno...zamysli sa...ak sa zamyslela a vyslo jej to,co vyslo...ok
nemam preco mamicku ani posudzovat,ani odsudzovat....
ale nebudem ani pisat=chod,lahsie to bude....lebo je to alibizmus,ani jedna z nas,ci je za alebo proti potratu jej nemoze povedat,ze jej lepsie bude...mozme jej priat,aby sa snazila uz zit tak,aby sa k podobnym rozhodnuiam nemusela vracat,resp.zazivat ich
to je vsetko,nic ine jej nikto=ak je len trosku rozumny a uprimny a sucitny napisat nemoze.
@sue naozaj je hrozné ked si niekto myslí že podstatne v živote je zaplatiť ,,decku" tanečnú, fotky v škôlke , karnevalovu masku..... nič z toho nepotrebuje ked má matku a žije.
@december12 no moja,ver,ze to teda podstatne je....V dnesnej dobre teda urcite..A radsej jedno dieta,ktoremu je v mojej moci dat vsetko,ako dve a viac a zivorit..Ja neviem ako si to tu vsetky predstavujete,ale ja teda ani omylom nemienim zit ako zobracka,co nema "decku" na skolske fotky preboha!!!!!Uz sa spamatajte!!!!Moj zivot,moje rozhodnutie,moj smutok,moje stastie,moje svedomie!!!A mimochodom..Ona to myslela ako obrazne,ze toto uz je teda ta najvacsia potupa,ked ostatne deti maju a tvoje dieta nie....Lebo vies,tie deti trpia prave tymito malickostami a otazky typu,preco ja nechodim na tanecnu a preco nemozem mat fotky z fotenia bolia najviac!!Neviem,comu stale nechapete a meliete svoje dookola
@mommynick daj zamknúť tému ...alebo už nereaguj 🙂 ...tiež počítam do 10 ,aby som nenapísala niečo tak od srdca 😉
pre všetky:
ono každému je jasné,že hmotné veci nie sú v živote to najdôležitejšie ale žiť dôstojne na určitej úrovni a nie na hranici biedy je snáď normálne... dieťaťu bohužiaľ nestačí iba naše pohladenie a láska, potrebuje oveľa viac - venovať sa svojim záujmom, rozvíjať jeho talent, dopriať mu duševné zážitky(kino,koncerty,divadlo,výlety...) ...rozprávali ste sa s dieťaťom,ktoré žije v chudobe a naozaj má k dispozícii iba veci nevyhnutné na prežitie,teda má kde spať a má čo jesť ? to dieťa sa tvári statočne, no vo svojom vnútri je nešťastné ale nehovorí o tom,lebo nechce viac trápiť mamu,na ktorej vidí že sa trápi
@mommynick ....ako obrazne, že toto už je ,,najväčšia potupa" ostatne deti maju a tvoje nie....hovorí z teba velká, velká pýcha 🙂 ani nechápem ako môže v ,,dnešnej dobe" niekto niečo take napísať ..ovládaš aspon trochu históriu?...pozri sa ako ludia trpeli a ty napišeš taku blbosť. 🙂
@bodka13 nechápem ako možeš za niekoho hovoriť že je nešťastný vo svojom vnútri...a tvári sa hrdo,ty mu tam naozaj vidíš?
alebo predpokladáš o každom , že sa pretvaruje?
@bodka13 uplny suhlas, iba dodam, ze taketo dieta si to nesie dalej do zivota, su to traumy, ktore maju za nasledok rozne psycho poruchy od extremneho setrenia, cez obsesie az po neviem co. Deti, najmä chlapci zijuci v extremnej chudobe mozu mat za nasledok komplikovany vztah s matkou (davaju jej vnutorne za vinu, ze sa o nich nevedela dostatocne postarat) a nasledne s partnerkou (ta si to moze zliznut na plnej coare aj za matku), dievcata naopak mozu dopadnut rovnako ako matka, lebo im to pride priridzene, ze takto sa zije...atd.
@december12 stačil mi rozhovor s niekoľkými takými deťmi .... netvrdím,že všetky deti tým trpia ... možno je to 50:50, nepísala som o pocitoc dospelých,ktorí skromnú(chudobnú) situáciu deťom pripravia ale o pocitoch detí,ktorí sa do nej nedostali vlastným pričinením
@december12 asi máš dostatok, preto nechápeš o čom je nedostatok.
...hnané do extrému, áno, mommynick sa správa proti prírode. V prírode by matka "nezavraždila" svoje dieťa, vynosila by ho, porodila a ak by ho nevládala uživiť, ponechala by ho osudu - detto, ak by bolo slabé a choré. Na 99% by dané dieťa zomrelo. V našej civilizácii je umožnené matke rozhodnúť, či dieťaťu dá život alebo nie a či chceme či nie. Osamelá tehotná žena či osamelá matka po pôrode je tak zraniteľná a je na hranici reality možnosť, že sa môže o seba a deti adekvátne postarať, že vo väčšine prípadov volí možnosť nedovoliť narodiť sa.
Je to nesmierne kruté, ale zachraňujúce žitie v civilizácii pre matku a už narodené dieťa.
Ženské čo ste proti potratom aj z takýchto vážnych dovodov kde je problém poslať zakladatelke pár tisíc € aby neskončila pod mostom ? ??Ked ste také múdre tak sa poskladajte a neotravujte ju s takými naivnými rečami že stačí ak ma dieťa milujúcu matku a nič iné nepotrebuje 😅
@esther03 @bodka13
takze tie, co autorku-matku nabadaju, aby si dieta nechala, vlastne jej detom ublizuju. zato tie, ktore ju podporuju v jej rozhodnuti na abort, vlastne jej detom pomahaju od chudoby. 😠 Kyrie, eleison!
myslim, ze vsetky chapeme autorkinu tazku situaciu, a bodaj by ziadna zena nikdy take veci nemusela riesit. ale holt, zivot je niekedy svina a potom caka, ako sa zachovame (plus najma by autorka mala tu svinu chlapa pritisnut pod krk a vyzmykat do posledneho centa). vopred sa ospravedlnujem, ak tieto slova vyzneju kruto, tak ma ukamenujte- ale teda porovnavat radost dietata z toho, ze ma karnevalovu masku alebo fotky zo skolky, mozno vdaka tomu, ze ine dieta skoncilo spalene, je dost nespravodlive.
hlavne ak matka potrebovala len pravnu/zakonnu radu, nech ju nehlada na Modrom koniku, lebo v tomto pripade ide proti principu tohto portalu - a najma, asi tu nenajde tych spravnych odbornikov na temu.
ale samozrejme, kazdy tu moze diskutovat, o com chce, no tiez moze cakat protinazory k svojmu rozhodnutiu. no nas do jej zivota nic nie - ani tie, co ju podporuju v rozhodnuti na UPT, ani tie, co ju prosili, aby si dieta nechala. nikto z nas nebude zit jej zivot, no svojou zalozenou diskusiou dava uzivatelkam moznost vyjadrit svoje nazory...
good luck, people
@bmuller Ale my predsa autorku nenabadame aby isla na potrat! Len respektujeme jej rozhodnutie a nemame potrebu jej komplikovat situaciu dobre mienenymi radami ako a co ma urobit! Nepotrebujeme do nej hucat aku hroznu vec robi, ved ona to uz raz zazila tak vie do coho ide. A najma, neziadala rady ci ma alebo nema ist na abort... A toto vy prolife mamicky nechcete pochopit, opakujete stale to iste aj napriek tomu ze autorka temy je rozhodnuta, jej argumenty su pochopitelne. Tolerancia je zaklad dobrych vztahov...vase vrtanie do nej je uplne nemiestne.
@bmuller vybrala si si z mnohých príspevkov iba to čo ti vyhovuje...napísala som,že je dôležité brať do úvahy aj možnosti a schopnosti ako budú potom žiť a vedome priviesť dieťa do chudoby podľa mňa tiež nie je fér voči dieťaťu ,ani tomu nenarodenému a ani tomu ktoré už má...
aký princíp portálu?
otázka znela : je možné absolvovať dve upt behom 6 mesiacov- má s tým niekto skúsenosť ?
....nechápem prečo prišli vyjadrenia "nechoď, rozmysli si to, o pár rokov budeš máť výčitky,..." a podobné ...ak by otázka znela neviem sa rozhodnúť či si dieťa nechať alebo ísť na upt tak vtedy sú také príspevky vhodné a očakávané...
zakladateľka sa rozhodla podľa seba-ako to cíti ona,v tejto danej chvíli najlepšie ako vedela.... čo bude a nebude o pár rokov ľutovať je vo hviezdach ...nepotrebuje komentáre či ísť na UPT alebo si dieťa nechať ....zvážila určite všetky dôvody a možnosti, myslím že to vôbec nemá jednoduché ...
@mommynick myslím, že väčšina zúčastnených riešia úplne iný problém, než aký potrebuješ riešiť. Nepoznám odpoveď na Tvoju otázku, no skus kontaktovať nejakého gynekológa, možno svojho, ak máš v ňom dôveru, oni by tieto veci mali ovládať, keďže ich aj vykonávajú. Pripadne na nejakej internetovej gyne poradni. Držím palce.
@coccinellaseptapunktata Neskoro ides. Autorka uz ma vybaveny termin zakroku...chapem ze citat 23 stranovu diskusiu sa ti nechcelo...
Zienky...zienky ako dvojtvarne a falosni ludia sme...tu sa bijeme do prs a inde ked ponukaju na adpociu romske dietatko tak padaju od tych osob jednoznacne NIE...tam dieta nie je dar uz???????
@lubkavargova1 nie je dar ako dar 😉 hoci sa hovorí "darovanému koňovi na zuby nepozeraj"

@bmuller otrasneee, chudence deti