Interupcia pre vážny dôvod
Dobry vecer.Ani neviem kde mam zacat.Pise sa mi o tom strasne..Dokonca mam depresie z mojej situacie,tak prosim, nesudte ma.
Som na Konikovi uz dlhe roky,no pre moju otazku som si zalozila novy nick,nakolko je to pre mna velmi tazke.K veci.V july tohto roku som podstupila UPT.Situacia ma k tomu donutila,nakolko sme mali s teraz uz byvalym muzom vazne problemy..(alkohol,drogy,milenky,automaty,no skratka vsetko zle,co si len bo vztahu mozete predstavit).Ja hlupana som sa snazila situaciu zachranit kvoli nasej 3rocnej dcerke,mali sme sex.Samozrjeme som brala antikoncepciu,ale na teste som si nasla dve ciarky a skratka mi situacia ani pri najmensom nedovolovala si babo nechat.Bolo to pre mna strasne tazke,ale moj muz sa mi smial do oci,ze je to moja vec,ale on druhe dieta nechce a mam sa zariadit tak,ako chcem,ale on sa na vychove podielat nebude.Tak som sla na interupciu.Uz sme aj rozvedeni vdakabohu,ale mam jeden obrovsky proboem,s ktorym sa po psychickej stranke nikdy nevyrovnam.Po rozvode mu samozrejme ostal byt,kedze ho nadobudol este pred sobasom,tak som nemala pravo na vyrovnanie a ani som necakala,ze by mi ho kvoli dcerke ten chudak nechal.Odstahovala som sa do podnajmu,ktory zvladam platit len tak tak,pri jeho 150€ vyzivnom.Ale uz zacnem o probleme,ktory ma zoziera.Koncom minuleho mesiaca som si bola v byte byvaleho pre posledne veci,ktore nam s dcerkou v byte ostali.A tam sa to stalo.Och,strasne sa mi o tom pise..Znasilnil ma..Samozrejme som po rozvode vysadila antikoncepciu,kedze ani v najhorsom sne som vztah a chlapa nechcela vidiet blizsie ako na 500metrov.A meskala mi ms,ja som si ani nevedela predstavit,ze po tomto strasnom zazitku ostanem este aj tehotna..a ono sa to vazne stalo.Test ukazal 2ciarky.Psychicky som sa zrutila.Moja otazka je...Na internete som citala,ze moznost podstupit interupciu je iba v dobe 6mesiacov od seba,cize dva krat do roka,ale ja som jednu podstupila v july..Niec je tam spomenute,ze obet trestneho cinu znailnenia moze toto 6mesacne obdobie porusit a ist na interupciu po znasilneni,ak si dietatko nemoze nechat.Som v takej situacii,ze len tak tak stihnem zaplatit najom a uzivit dcerku,druhe babo neprichadza do uvahy a ked si spomenie za akych okolnosti a s akym clovekom baby :( som na dne....Nemate s tymto niekto skusenost?Som rozhodnuta interupciu podstupit,ak sa to bude dat.Vela preplakanych noci,ale inak sa neda.Prosim poradte kde to mam riesit.Trestne oznamenie som nepodala,on je hajzel schopny ma aj zmlatit,keby sa dozvedel,ze som ho udala..Dakujem za kazdu pomoc...Pekny vecer :(
@moni244 ano on
@ewisam Trosku porozumenia a tolerantnosti by ti neuskodilo. Chapem ze hajis zivot, ale takym zaslepenym sposobom, neochotou vcitit sa do koze druhych a len presadzovat vlastny nazor - tak to robila cirkev(aj)v stredoveku. A viedlo to k upalovaniu ludi(kvazi carodejnic). Cize trosku pokory a chapavosti k rozhodnutiam druhych ludi(nech uz su akekolvek)a svet bude krajsi.
Dajte sancu anjelikovi...problemy nas dospelych nemaju nicit zivot nevinnym,ktori sa nemozu branit.Date najkrajsi dar svojej dcere a vy pochopite,ze rozhodnut sa pre zivot je to najlepsie riesenie...myslite na svoju dceru(ako by ste zili,keby nebola tu a podstupilu by ste UPT uz pri nej).Nech vas Boh zehna silou a Diabol nestiahne vasu dusu k sebe...modlim sa za vas
@magduska2 Len tak zbezne som precitala obsah tvojich odpovedi a rozum mi ostal stat.Po prve.Absolutne ma nezaujima,co si myslis,ci je to pravda alebo loz.Sama si protirecis,kedze si napisala,ze poznas ludi s ovela horsim osudom,ako je ten moj a potom napises,ze neveris mojmu prispevki,lebo je to tak strasne,az je to neuveritelne?Prepac,nerozumiem..
Po druhe..Moj muz nebol cely zivot na drogach a alkohole,ani som nikde nenapisala,ze je fetak a zivotohrozujuci jedinec!!!Pod natlakom som manzelstvo neuzavrela a prezila som snim 10rokov celkom pekneho zivota..No stalo sa nieco,co byvaly nebol schopny psychicky uniest a slo to snim dole vodou..Vtedy zacal pit,vyplaty oplieskaval na automatoch a skusil aj nejaku tu drogu..Teraz citaj pozorne!!!Nepredstavuj si ho ako narkomana s dopichanymi rukami,v zivote by si nepovedala,ze ten clovek nieco take robi|robil...Agresivny zostal az potom,ale nikdy ma nezmlatil do bezvedomia,padali nejake facky,ale ospravedlnovala som mu to zlou psychickou situaciou a stale dufala,ze raz sa vsetko vrati do starych kolaji.Po rozvode sme to vsetko ukoncili a zacali odznova,ako rodicia nasej milovanej dcery,pretoze jej nikdy neublizil a miluje ju,tak,ako ona miluje jeho.Aj ked by som bola po tom,co mi urobil najradsej,keby to tak nebolo,ale v jej ociach je nevinny,ona chudato nevie co sa stalo,tak co som mala robit?????A nie,nebala som sa ist do toho bytu,pretoze ma ani vo sne nenapadlo,ako to moze skoncit!!!!Este nieco ta zaujima???!!!
@moni244 neprisla som sem hladat rady,co mam robit so svojim byvalym a svojim zivotom.Pytala som sa jasne a zretelne na UPT!!To je cele,ja nerozumiem,comu nerozumiete!!Vsetky sye tu dokonale,no ani jedna z vas si nepresla ani stvrtinou toho co ja a idete radit a sudit..Statajte sa o seba,o svoje deti,ked viete nieco o UPT,nech sa paci,na to som zalozila temu,ked neviete nic,staci prejst na dalsi prispevok a tam pripadne pomoct vasimi radami.Pekny zvysok dna
Len otazka na okraj, keby ona chce dat dieta na adopciu a on sa to dozvie, ma pravo "otec roka" zasiahnut? A vymoct si to dieta? Po tom, co sa ho ona vzda? Alebo zabranit adopcii? Vyzna sa niekto?
@moni244 Nie,je to tazke aj pre mna,ale uz som vyssie spominala,ze som rozhodnuta UPT podstupit a posledne co potrebujem je citat tu same urazky a pochybovacky voci mojej osobe..A co sa jeho tyka,pre mna umrel,citim nenavist,za to,co urobil a ver,ze keby som snim nemala dcerku,uz davno som za hranicami SK a snazim sa zabudnut..Ale ja s nim to dieta mam a on ma na nu narok!!Zoziera ma to,ale nemam s tym zatial co urobit..Mala sa nanho tesi,mala chodi od neho vysmiata,dtale rozprava iba o nom,ozaj ho miluje..A ver,ze som sa na zakaz styku s maloletou informovala a nieje to med lizat teda,hlavne v pripade,ze otec je riadne zamestnany,ze nacas posiela vyzivne,navstevuje a stara sa o dceru a ma vlasny byt!!Skus si nieco najskor nastudovat a potom ma poucaj o nieco,co ja uz davno viem..
@mommynick a prečo si teda taká prchka...ja som len vyslovila svoj názor. ..áno poznám rôzne životné príbehy...ale zarážajúce u teba je že si neopatrna a nepoucitelna. .aspoň tak to na mňa pôsobí. Na jednej strane máš život spackaný...a na strane druhej to neriesis od jadra..mala si ho udať..už to by si mala aspoň v rukách. .ty si nevedela že zostanes tehotná keď si vysadila HAK?..mohla si ísť normálne a hneď za svojim gyn. A povedať mu co sa stalo a čo ti poradí..a nie obchádzať zákon..to by sa ti aj mohlo vyplatiť...vieš ja len p oukazujem na to ze sa mi nechce veriť že si v takejto riti a stále sa chceš do toho viac sama ponárať!
Ak ti spravil toto tak zrejme ste od znovu spolu ako rodičia pre dieťa normálne nefungovali..to si protirecis skor ty....a preto...ked si ho neudala teraz a len cakas a trápia seba a on je vysmiaty...ako môžeš vedieť ví spraví na budúce. ..ty snim chceš vychádzať normálne kvôli dieťaťu. ..a to nemáš strach ze môže ublížiť aj nej? Alebo zas tebe nabudúce? A potom co zas pôjdeš na potrat.
Prepáč, je mi jasné že to nechceš počuť. .a neprijimas môj názor. ..
Ale takýmto spôsobom tu bude za chvíľu ďalšia otrasná téma ktorej sa možno dalo zabrániť. .len toľko. .
Neprajem ti nič zlé. .to si ma zle pochopila. .ale bože žena prebersa a neublizuj zas len sebe!
@anjelicek26 podla mna to zalezi od toho, ci bude zapisany do RL dietata, teda ci prebehlo od rozvodu 300 dni nakolko dovtedy sa povazuje za otca dietata byvaly manzel. A tym padom je v RL dietata a musi suhlasit aj on.
@magduska2 Magdus,zle si ma pochopila.Na prvom UPT som bola v july,rozviedli nas v auguste,to,co mi spravil sa stalo koncom septembra..odstahovana som od zaciatku augusta,takze sme spolu po osudny den komunikovali uplne normalne,ako dvaja dospeli rodicia nasej dcery.Chapes ma?Absolutne som nemala ani najmensi dovod bat sa ist do toho bytu....Rozumies,co ti chcem povedat?A ano,teraz,s odstupom casu viem,ze som to mala riesit inak,ale bohuzial,cas uz nevratim spet...Aj ked by som velmi chcela,ver mi...
@zooeynka Nerozumiem tvojmu prispevku. Nikoho nesudim, len mam iny pohlad na vec... Ak niekto caka, ze mu poviem ano chod mas moje pozehnanie, robis dobre, tak sa ho nedocka.... a zvlast ak ma niekto tisice na potrat, ale ma problem splatit najom...
Co s tym ma inkvizicia? Nejdem ani nikoho upalovat, ani na skrypec natahovat... Zakladatelka chcela radu, pomoc, urobila som co som mohla, viac nemam co dodat
@esther03 najviac nastudovany psycholog nema ani najmensiu sajnu,co taka zena preziva po takej skusenosti :( zivot je najlepsia skola...Najviac ma trapi to,ze ma tu idu odsudzovat zeny,ktore nemaju ani najmensiu skusenost s takymto zlom a mozno prave ony by reagovali rovnako,ako ja...Nechajme to tak,od par dobrych dusi som sa dozvedela,co som chcela,dalej tuto temu nemam silu rozvijat..
@ewisam Autorka potrebovala iny druh rady. Jasne sa spytala co chcela vediet, neziadala nazory na jej konanie, nepytala sa ci robi dobre, ani nepotrebuje nikoho schvalenie. Ma to tazke a nepotrebuje vrtanie do svojej osoby, je dospela a svojpravna, vie sa rozhodovat sama. Ty, ani ziadna zienka tu z MK jej financne nebudete pomahat, cize je velmi lahke presviedcat "nechaj si dieta", ale dalej vas nebude zaujimat ako zije a ci ma co dat detom jest....
@zooeynka Vies, ponukla som zakladatelke hmotnu pomoc a urcite by sa nas tu naslo viac....ale ona ju nepotrebuje, lebo ine riesenie ju nezaujima, takze naozaj uz nieje o com diskutovat... Mna len mrzi, ze sa bude trapit tak ci tak... ci uz emocionalne, financne... takze naco je to dobre? Ano rozhodnut sa musi sama, ale ani jedna z nas, co obhajujeme zivot, ci ako si to napisala jej nechceme zle, kazda jej dala radu ako sa to da riesit pravne, s pomocou odbornikov, dokonca jej kocky ponukli ze si dietatko adoptuju a budu ho lubit starat sa a urcite by mala s nim kontakt...ale tam kde nieje vola, tam nieje cesta...Najjednoduchsie je naozaj len hodinku polezat a vec vybavena... Preco zakladatelka tuto pomocnu ruku odmieta, nechapem, zvlast ked ju podla textu potrebuje, ale je velka, nech sa rozhoduje zodpovedne
@mommynick ja ta aj chápem aj nechápem. ..človek s odstupom času pozerá na veci inak..to je fakt..
Ja som tým len chcela povedať že ak už je toto všetko pravda buď už viac voči nemu opatrná. ..hlavu hore, neboj sa mu postaviť a hlavne chran seba a dieťa. .vieš ona je teraz dcérka maličká. .ale deti takéto zlé veci vnímajú viac než si myslíme. ..to hovorím lebo to viem podľa seba...
Môj otec nebol zďaleka taký. .alebo úplne iný...ale podstata je ta istá. ..mamka sa snim rozvadzala snáď od doby co si pamätám. .tiež to bola šanca za šancou a kvôli deťom a neviem čomu. .a vieš kedy sa rozviedli ?až som bola dospelá! Myslíš, ze len preto lebo sa jeden aj druhý snažili tváriť pred deťmi..že som necítila tu bolesť a beznádej a neviem co. ..a preto som povedala že nikdy nikdy nedopustím aby moje deti niečo také zazili...lebo to vnich veľa zanechá...pre mňa by bolo lepšie keby sa rodičia rozviedli skôr jak to všetko prežívať. Preto sa snažím zobrať ponaučenie z ich chýb.
A ešte som tým chcela povedať. .človek keď toto prežíva. .je zúfalý a bezradny a neviem aký. Kombinácia s alkoholom nedaj bože s drogami..neveští nič dobré. Preto musíš byť opatrná.
To som trošku odbocila...ja len aby si pochopila mňa. .
Túto vec už vyrieš ako mienis...ale buď už viac opatrná na seba aj dcérku , hlavu hore..a neboj sa vyhľadať odborníka ci už gynekologa a povedať mu co a ako alebo psychológa /psychiatra. .tvoja dcéra ta teraz potrebuje silnú a v pohode...nepotrebuje ilúziu ze je ocko super človek a vy si v pohode vychadzate...lebo ona to aj tak vycíti..buď úprimná k sebe k dcérke a keď to snim nepôjde po dobrom tak mu to už nenechaj prepiect..toť fsio
@ewisam zijem s dcerou ako tak,ale rozhodne jej nic nechyba.Pretoze pracujem a ona chodi do skolky..Neviem akou recou mam este napisat,ze tu nejde iba o hladny krk a oblecenie...To su tie najnepodstatnejsie veci,ktore by som musela riesit..Naozaj pozerate na zivot cez ruzove okuliare..Ci dietatu staci iba plne brucho a osatenie?Jedno dieta uz mam,taoze nepotrebujem rady,co take dieta potrebuje a co nie.Velmi dobre som si vedoma toho,co to obnasa a nie len financne!!A mimochom,nikde som nenapisala,ze som nejaka chudera a nemam co dat decku do huby,ja neviem baby,citate cez prsty.Kazda slobodna matka sa musi obracat,zvlast,ked plati zo 600€ rozpoctu 370€ najom, ale predpokladam,ze ani jedna z vas nieje ani znasilnena,ani slobodna,ani nestastne vydata,ani v nejakej financnej tiesni.Tak potom co je???O com sa bavime???Keby mi to napisala zena,ktora prezila presne to,co ja a dieta si nechala,v poriadku,osobne jej pridem dat dole klobuk a mozno by som sa zamyslela,ze ups,tak asi to ide!!Ale nie,ono to naozaj nejde! A kazda sme ina,inak psychicky zalozena,pre mna je lepsie UPT,pre teba by bol lepsi zamlcany porod.Preco to musi byt tak lepsie aj pre mna?Lebo sa to tebe viac pozdava?Nie,dakujem. A ano,uz ma to cele hneva,lebo ozaj sa na vsetky prispevky nahrnu vsetky mudrlantky a maju o zabavu postarane.Sakra,to naozaj nemate co robit baby?Pekny den

Ahoj, ja som tiez jedna z cakateliek na babatko, preto trosku chapem tie nahnevane zenske, ktore ti hovoria, aby si dala dietatko na adopciu.
Ale teraz k veci. Ja som sestricka, za mojich 20 rokov posobenia v nemocnici som stretla niekolko znasilnenych, tyranych deti, zien a dokonca aj nejakych muzov. Preto viem, ze v zivote sa moze vselico zle stat, niektori ludia ziju doslova nocne mory.
Odporucam ist za svojim gynekologom, normalne mu povedat, co sa stalo a opytat sa ho na moznost interupcie. Budes sa divit, ale mozno prave on bude mat ten ludsky pristup, ktory momentalne velmi potrebujes. Neodporucam klamat, ze si nemala interupciu, oni roztahuju krcok maternice, potrebujes, aby to urobili co najsetrnejsie, aby si v buducnosti nemala zdravotne problemy. Taktiez povedz tomu lekarovi, ze byvaleho nechces udat, preto lebo sa bojis jeho pomsty. Ale na druhej strane mu povedz, ze by si sa chcela porozpravat s psychologom o svojej traume. Mozno to teraz tak necitis, ale po interupcii a celkovej anesteze sa mozes citit inak.
Si rozhodnuta pre interupciu, potrebujes si momentalne udrzat hlavu nad vodou, nepotrebujes niekoho, kto ta bude tahat smerom dolu.
Prajem ti, aby sa ti v zivote uz konecne zacalo darit dobre, drz sa aj s dcerkou.