Išli by ste na pohreb priateľovej tete?

17. feb 2022

Dobrý večer, nemám sa s kým poradiť, tak skúsim tu. Priateľovi zomrela ,,teta”, neviem presne aký rodinný vzťah mali, pochopila som že to bola asi sesternica jeho babičky (?). V sobotu má pohreb, ja som ju nepoznala a nikdy sme sa nestretli a neviem, či je vhodné aby som išla na pohreb. Priateľ mi povedal, že by bol rád, keby tam idem, ale mne nerobia takéto situácie dobre a obávam sa okrem pohrebu aj karu, lebo si nemyslím, že je vhodné, aby som tam sedela medzi samou rodinou ako votrelec, keď som ju ani nepoznala. Neviem teraz, či je väčšie zlo ak tam nepôjdem alebo pôjdem, nechcem aby bol priateľ sklamaný, že mu nebudem oporou, aj keď s ňou blízky vzťah nemal a nechcem aby ma ani ohovárala jeho rodina, že som tam prišla/neprišla. Ako by ste to vnímali vy?

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deti95060810
17. feb 2022

nešla...cítila by som sa ozaj ako votrelec.
priateľovi by som vysvetlila ako sa veci majú...

simca06022011
17. feb 2022

Priateľ ta tsm chce tak choď. Rodine vyjadris sústrasť, viac riesit nemusíš. Ty tam pojdes ako "podpora" priateľovi, pozval ta a co kto na to, ti môže byt jedno. Neviem preco by si sa mala po jeho boku kdekolvek citit ako votrelec.

dadulamamula
17. feb 2022

Išla by som ako podpora pre môjho partnera. Možno na kar by som nešla,ale to po dohode s partnerom.

katinka041
17. feb 2022

Ja osobne by som nešla, zle by som za cítila v takej situácii, mal by to aj on chápať.

ajka0207
17. feb 2022

Ja by som šla len na pohreb, na kar jedine ak sa poznáš s jeho rodinou.

oktoberka
17. feb 2022

Na pohreb sa nechodí iba keď poznáš človeka,ale aby si vyjadril podporu účasťou tomu,kto ti je blízky s komu blízka osoba zomrela.
Určite by som išla.

lilke
17. feb 2022

Na pohreb by som išla, ako opora. Na pohreb chodí veľa ľudí, aj známych, kolegov, tam sa stratis, a priateľ bude mať dobrý pocit. Ale na kar nie, tam už budú najbližší. A na kar pozývajú priami pozostalí, bola by si navyše, ak nie si priamo pozvaná.

selest
17. feb 2022

Ak by som ju nepoznala a on s nou nemal blizky vztah cize asi ani velmi netruchli nechapem aku oporu mu mas poskytnut. Ja by som urcite nesla

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
panelacikova
17. feb 2022

nie, nešla by som. tiež sa čudujem tvojmu priateľovi, ak pani prakticky ani nepoznal a je to niečo ako sesternica babky, tak že tam ide.... ale akože, to je už jeho vec. ja osobne by som ani v mojej rodine takejto "širokej vetve" na pohreb nešla. obzvlášť, ak s tou osobou som nebola extra v kontakte.
ak by on po účasti na pohrebe túžil z nejakého iného dôvodu ako toho, že ju poznal, a vyslovene by chcel, aby som šla, zvážila by som. hoci ako sa poznám, skôr by som sa ho opýtala, načo tam vlastne ide on, keď s ňou nemal vybudovaný žiaden vzťah a neboli v kontakte....
a spoznať sa s rodinou sa dá aj na inej príležitosti, než je pohreb...

autor
17. feb 2022

@lilke
Áno presne kvôli tomuto to riešim, že priateľ mi dnes o tom pohrebe síce povedal a že by chcel, aby som tam prišla a že potom si rodina spolu pôjde sadnúť, ale nepozval ma nikto z priamych pozostalých a pochybujem, že vôbec rátajú s mojím miestom pri stole. Išla by som z úcty iba na pohreb, ale žijeme v Bratislave a pohreb je na východe, tam by sme išli priateľovým autom a naspäť by som musela ísť vlakom.

cacianka
17. feb 2022

Mám názor ako @panelacikova a ešte keď je to dosť ďaleko, od ruky, v tejto situácii a trochu sa čudujem aj jemu, dosť vzdialená rodina,

panelacikova
17. feb 2022

vidím, že už zase zaúradovali adminky 😀 😀 kriste, to tak vyzerá, keď robí takúto prácu niekto, kto nevie čítať s porozumením 😀
@cacianka možno priateľ ide teda ako šofér predovšetkým a chce si vyplniť nejaké "prázdne" chvíle s autorkou, tak ju požiadal o účasť.

autorka: a nie je možné prípadne ísť s ním a ak ti je nepríjemné absolvovať kar, počkať niekde v dome niekoho? či už tej sesternice alebo babky či inej rodiny? asi nie, že? :(

cacianka
17. feb 2022

@panelacikova šofér koho ? Nech idú vlakom a ak vezie starších, ide s nimi, ok, načo ťahať sprievod.
Na pohreb sa nepozyva, na kar blízki ľudia rodina, priatelia, priateľa pozvú na kar veď šofér a autorka bude čakať kde ?
No načo to siliť, to už sa má chodiť aj na pohreb koňa brata suseda ? tým nechcem zhadzovať zosnulú osobu, ale načo takéto divadlo po smrti, keď doteraz sa nepestovali príbuzenské vzťahy.

lilitela
17. feb 2022

Nesla a oporou si mozu byt navzajom clenovia rodiny. Myslim ze si dost vnimava a sama si vymenovala vsetko co treba brat v uvahu, preto by som uz brala ohlad na seba, lebo ako som sa vo vztahu naucila, nikto to za teba neurobi. A toto podla mna nie je nutne situacia, ked treba byt oporou partnerovi, ked to bola veeeelmi vźdialena rodina.

lilke
17. feb 2022

Tak ak priateľ ide iba na otočku, a ešte takú vzdialenosť, nešla by som. Rodine ta predstavi pri lepšej príležitosti. 😉 Ak je súdny, sám si musí byť vedomý, že natlačiť sa na kar je nevhodné, a kvôli spoločnosti na 30 minút na pohrebe nepôjdeš sama naspäť vlakom cez celé SK, kým on bude s rodinou zopár hodín, možno tam aj prespí.

mikadooo
17. feb 2022

Ja by som sa priateľa opýtala, či by sa nedalo ísť len na obrad, bez karu, že je mi to blbé, keď som tú dotyčnú nepoznala a ešte ma tam bude celá široká rodina obzerať atď. Skúsila by som taký kompromis z toho vyrúbať.

mamina1419
17. feb 2022

Záleží aj od toho či ťa pozná aspoň najbližšia rodina. Ak sa len stretávate a nepoznáš ani jeho rodičov nešla by som, ak poznáš tak áno. Mozno ťa potrebuje ako morálnu podporu. Pohreby nie sú príjemné ale patria k životu. Si jeho partnerka a možno v budúcnosti tiež súčasť rodiny. Nikto nečaká že tam budeš plakať. Ale aspoň priateľa chytiť za ruku keď mu bude najhoršie.

mikadooo
17. feb 2022

Aha, teraz čítam tú druhú časť. Nie, nešla by som. Slušne by som ho poprosila, aby sa nehneval, ale nie, a aby ma o to nežiadal, jednoducho moja prítomnosť tam nie je nijako nutná a všetky argumenty mu predostrela.

panelacikova
18. feb 2022

@cacianka no tak akože ja by som nešla.... Ako keby som bola priateľ

anabanana36
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tatianna56
18. feb 2022

osobne by som sla. je jedno ake mas vztahy s ostatkom rodiny, no tvoja uloha je podporit priatela a tak by som osobne ako moralna podpora isla. on by si to podla mna tiez vazil

lilitela
18. feb 2022

A este by u mna hralo rolu aj to, preco by bol "priatel rad", aby si tam isla. proste dovod. Ako ziadat od niekoho aby tam isiel, spolu ale potom sa mas vratit sama, vlakom, ts, ts, ts