Ísť či neísť na pohreb?
Mam velku dilemu a mozno mi pomozete sa rozhodnut. Zomrel mi dedko a cez vikend bude mat pohreb. Isli by ste alebo nie?
Nešla by som.
@zalka ja osobne som tiež názoru, že vnúčatá už nie sú najbližšia rodina. Najbližšia rodina je okruh bezprostredne súvisiaci s daným človekom. A vnúčatá už nie. Tie sú už z polovice "mimo" rodiny. To bez urážky.
@babina_33 Ja to nezľahčujem, je mi do plaču že na poslednej ceste s najbližším človekom sa má vyberať neviem akým spôsobom, kto sa zúčastní pohrebu. Toto tu ešte nebolo a nie som na svete 30 rokov. Ako, to si môj blízky nezaslúži, aby ho odprevadilo na druhý svet pár ľudí. To ako vďaka za to, čo pre toľkých dokázal, ako pomáhal. A odíde sám samučký. Zúfalstvo najväčšie a nie zľahčovanie.
@panelacikova A v prípadoch, kedy napr. starý rodič vnúča vychoval?
@tslobik tak vtedy je zrejme nejaká absencia rodičov.. vo väčšine takýchto prípadov majú to vnúča aj pridelené do opatery, to je iné toto.. rozhodne by som v tejto situácii nešla na pohreb, kde by bolo väčšie množstvo ľudí.
@tslobik a neodchádza samucky... Veď jeho deti nech sa zúčastnia pohrebu, nepostrehla som, či žije manželka, ak áno, tak samozrejme aj ona. V dnešnej situácii si myslím, že je to postačujúce. Napokon, každý sa s ním môže rozlúčiť osamote. Doma, pri sviečkach, vo svojom srdci. Pri Tom hrobe už nebožtíkovi aj tak nepomôžete.. to neznamená, že ak tam nie sú vnúčatá, že pohreb je nedôstojný..
Je to dedko,nie daky znamy.neviem si predstavit zeby som nesla...samozrejme s patricnou ochranou...
Išla by som aj keby som bola na nositkach... alebo sama jednou nohou v hrobe....!!!!
@deti95060810 teraz bohužiaľ áno. Všetci sa boja
Podľa mňa je to už zvrátené, rodina ma právo sa rozlúčiť so zosnulým. Svadby - ok, otec pri pôrode - ok, ale najbližšia rodina by tam mala byť, i keď je väčšia ako 10 ľudí. Bez susedov a všelijakých kostolných známych dobre, ale rodina musí byť...
Úprimnú sustrast! Vraj pohreby by mali teraz prebiehať vonku nad jamou, čiže keď vás bude trosku viac, malo by to byt Ok.
@tslobik prepáč morbídne to bude čo napíšem, ale tomu mŕtvemu to je už jedno koľko ľudí sedí na pohrebe.Ucta a hold sa vedia prejaviť aj iným spôsobom Ti, ktorí zostali potrebujú žiť.Raz je dané do 10 ľudí, tak to treba dodržať.alebo, keď chcú mať okázalý pohreb nech si platia uskladňujú a vystroja pohreb, keď sa bude dať.
Autorka išla by som...
Úprimnú sústrasť...
Išla by som, aby si neskôr neľutovala, rozlic sa
.....rozlúč sa s ním 🙂
Baby, mamina aj teta ma odhovaraju aby som nesla, ze sa s nim mozem ist rozlucit neskor. Tak ja uz vazne neviem.
@panelacikova
Viem o prípadoch keď na pohreb idú - cestujú aj zo zahraničia....a nie že jemu aj tak už nik nepomôže...
druhá vec je že vraj je obmedzený počet ľudí na pohrebe....ešte som o tom vôbec nepočula...
ak ti to hovorí mama - tak porozmýšľaj....nebude to kvôli obmedzenému počtu ľudí?
@tslobik a ty tu píšeš pravidelne pod anonymom a robíš paniku z toho, že onkologickí pacienti nedostanú liečbu.Ma to pacient v karte, že mu nedajú liečbu, ktorý lekár by si to vzal na zodpovednosť?.A zrazu sú ľudia zabarikádovani a robia paniku.Tvoj štýl uvažovania a písania je ľahko spoznatelny.
@deti95060810 je to obmedzené už od minulého týždňa
@petkaaa to ze cele Slovensko je podla teba "zabarikadovane" nie je zo strachu zo smrti, je to o tom co neustale omielaju v mediach, aby sme ten virus spomalili a preto sa nemaju ludia zgrupovat, preto zrusili svadby, obmedzili pocet ludi na pohreboch atd. Na nieco to je dobre.
isla by som ale ako riadne by som sa vyzbrojila a tak nejak by som si od ludi drzala odstup a hlavne ziadne obimacky a kar po pohrebe. a prajem ti uprimnu sustrast
Ak vas bude viac mozu vas nahlásiť. Je to porušenie nariadenia.
@tslobik Neurobíš nic. Proste riesit budeme riadnu rozlúčku a kar az ked to bude mozne.
@deti95060810 Ano.
@deti95060810 Cestujú zo zahraničia?! A co povinna karantena?! Moj muž prišiel v sobotu, v piatok mu zomrela mamina, sme v karantene. Dnes mala pohreb-len taky ako mohol byt. Bohužiaľ nemohol ist a ani my. Ver tomu ze je to ťažké. Budeme robiť riadnu rozlúčku aj s karom ked to bude možné. Svagrina dokonca ani nemohla prísť so Švajčiarska....
Jasne ze išla..
Ako milé dámy,
srdce hovorí jedno .... ísť,
ale rozum a nariadenie hovorí druhé ... ostať doma
Určite by ste neboli spokojné, keby Vás na pohreb prišla rozohnať armáda policajtov, lebo ste porušili nariadenie, to by nebolo dôstojné.
Uvedomte si to, to nie je už na našom rozhodnutí. Sme v mimoriadnej situácii, budme radi, že mrtvych pochovajú aspoň s akou takou pietou.
A navyše nič nebráni dať zosnulého spopolniť. Popol nechať doma, a ked prejde tento núdzový stav, situácia sa znormalizuje, tak sa môže urobiť rozlúčka zo všetkými, aj kar.
Rozlúčia sa všetci zo spopolneným príbuzným v urne, a uložia ho do hrobového/ urnového miesta. Pospomínajú, rozlúčia sa.
Zavisi od toho aka ste velka rodina . Ak napr mal dedko len jedno dieta a bude vas tam malinko isla by som . Ak ma viac deti nesla by som c sucasnosti - aj keby ma to bolelo . Ale respektovala by som odporucenia aby tam bolo co najmenej ludi. Bohuzial je taka situacia.

V podstate včera riešili v nejakej relácii, ako s pohrebmi. Kto sa môže zúčastniť, kto je definovaný ako blízka osoba.
A definovali to, súrodenci, rodičia, manžel/ka, deti ... nikto iný sa pohrebu zúčastniť nemôže.
Čiže z toho mi je jasné, že ani švagriné, ani vnúčatá, ani partneri detí ... nikto z týchto.