icon

Ja a svokra - pomoc

karolinava
3. apr 2016

Baby poradte,či už ja fakt vyhladám problémy a nafukujem to aby som sa mohla hádať,alebo je to opodstatnené a máte aj vy skúsenosť!!!! Bývam u svokrovcov,svokor v pohode ale svokra no coment,už začínam byť na nu totálne alergická a nedokážem s nou už viesť ani normálny krátky rozhovor,všetko čo povie ma už neskutočne vytáča....Tak začnem po poriadku,máme 2 deti a švagrina tiež ktorá býva kúsok od nás,jej dcéra je pre nu bohyna,ktorá pracuje a treba jej s detmi pomáhať,ked potrebuje ona pomoc nemá svokra s ničím problém,nič jej nieje proste urobí pre nich všetko.....a moje deti sú úplne niekde na poslednej kolaji,ked boli malinký nikdy ich nekočíkovala,nestrážila,neopýtala sa ako sa maju či su zdravý nič,len ked príde hore ku nam rozpráva len o sebe o svojich starostiach,chorobe a samozrejme o dcére ako jej treba s detmi pomôcť....ja mám muža ktorý pracuje v zahraničí a som na deti,na domácnosť sama. Ked ja niečo od nej potrebujem čo sa tíka deťí,tak má pol hodinový preslov ako nemôže strážiť,ako ma robotu,aká je chorá atď...teraz strážila švagrine malého ako vždy a moja dcéra sa chcela ist za nim hrať a ona ju tam ani nepustila,že ona je chorá a neustráži dve deti a proste výhovorky a že nechce aby to od nej moa dcéra dostala,tak švagrinin malý tam môže byť ten to nedostane ale moju dcéru už poslala preč,že ju chce len chrániť....dnes zase prišla,že ako by si aj môjho malého zobrala a postrážila ho,ale .....a zase to ale,vždy sa velice ponúka ale vždy na konci vety je veľké ALE,že je ešte po chorobe a nemôže byť s ním aby to náhodou nedostal od nej,že predsa je malý,pritom je týžden po chorobe ktorá bola že asi ani žiadna,ale to že tam mala zase švagrinu s deťmi to jej nevadilo,to už nemôžu oni od nej dostať???? Proste všetko sú to podla mna len obyčajné apsurdné výhovorky,ked jej to pasuje je zdravá a ked nie tak je chorá k smrti....keby bola tak zle natom nepustí tam ani švagrinu s detmi!!!!! len sa vyhovára,ale najviac čo mi lezie na nervy ako sa strašne ponúka,trepe uplne od veci a pritom vie že moje deti ju nezaujímaju a nepostrážila by mi ich,vždy povie,no ja by som ti malého zobrala,ale som chorá,ale idem preč,ale príde návšteva...načo to vypráva ako by pomohla,ked nepomôže????? ja už mám nervy v kýbli,nikdy nebola s mojimi deťmi ani na prechádzke,ani ich nikam nezobrala,len maximálne na chvílku na dvor a konečná....ja už fakt neviem či držať ústa a myslieť si svoje alebo už vypeniť a všetko jej vykričať...máte aj vy takéto skúsenosti,ako ste to riešili? už som si aj povedala,že ju kašlem že jej nebudem deti pchať ked o ne nestojí ale vždy ked začne tie svoje výhovorky a trepať pol hodinový rozhovor ako by to akoby hento tak proste sa len držím aby som ju neposlala do.....zadku!!!

monikaparson
4. apr 2016

@katarinapekna s deťmi sa oddychovať nedá? 😀 Ty môj boooože, toto sú mi len názory. Ja oddychujem každý jeden deň, aj zrovna dnes ideme oddychovať k vode.

mimka161
4. apr 2016

@monikaparson ja naštastie o svojich surodencoch nepočuvam nič mi si to povieme sami a nikdy mama ani oco z jedneho z nas nerobí nič viac ale chudak moj chlap ten je tiež čierna ovca rodiny a počuva o svojej krasnej dokonalej sestre :D

evkafekete
4. apr 2016
Používateľ evkafekete je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od evkafekete.

@mimka161 vo vacsine je to tak ako aj u tvojho chlapa ;) tiez mam znamych su dvaja surodenci a kamoska sa rozviedla kvoli alkoholu zo strany chlapa a ma dve deti, to bolo cele zle vsetci dobre ze jej nenadavali co si to dovolila a pritom chcela len dobre a jej drahy bracek opustil zenu, ked bola tehotna a nasiel si frajerku a bezevseho od rodiny odisiel ale on bude stale dobry synacik nech by urobil asi cokolvek.

mimka161
4. apr 2016

@evkafekete ale podla mňa je to strašné ked rodičia takto až strašne robia rozdiely medzi deťmi 🙂 moja mama medzi mnou a bratom nerobí vôbec mi sme dospelý ale máme 5 ročnu sestru ktorá byva s mamou tak je samozrejme že ma viac ale to nebereme ako rozdiel lebo to je naša mala sestra 🙂

monikaparson
4. apr 2016

Ale tak celé toto zmýšľanie je choré. Jeden je super, lebo je to ten dobrý syn, dcéra, dobrý podľa ich merítok, lebo sa chová, tak ako si to oni predstavujú. Druhý, druhá to tak nerobí, žije si život po svojom, čo by teda z môjho pohľadu, tak malo byť a jasné, to je práve tá čierna ovca rodiny, lebo si robí, tak ako považuje za správne. Celé zleee.

eliskaevicka
4. apr 2016

@katarinapekna musím sa vás to opýtať na rovinu.. Ste normálna?

trdelnik234
4. apr 2016

@katarinapekna Ok, dakujem za odpoved. Tiez by som to asi takto riesila.

emilia25
4. apr 2016

No ja tiez zijem so svokru v nssom dóme svokra má 4 synov co majú všetci deti ale kedze zijeme spolu v jednom dome ten vztsh s mojimi je uplne iny ako s druhymi vnucstsmi.ale tiez ich ide opstrit ked je svsgrins s malým v nemocnici ide im pomôcť ci ďalšia ked malý jej bol chory oni bolí v práci a tiez ziju s dedkom ale išla a pomohla.ako babka.aj ked má uz 72 rokov ale clovek by jej povedal 60.

emilia25
4. apr 2016

A este má sice 4 synov ale so žiadnym by nezils pod jednou strechou.ani pre jedneho by neurobila to co pre môjho muža ze predala svoj byt v osobnom vlsstnictve kde prezila cely zivot a ich tam vychovala a odišla s nami do nášho domu ktory máme na hypo kde nám este svoju polovicku peňazí dala z bytu a druhu rozdelila ako dedictvo po otcovi.kedze pozná všetkých synov a ich vztsh k peniazom.takže naozaj ja mojej svokre môžem ruky nohy bozksvst ze ju mám.tak možno trebs naozaj aj ten pristup a chovanie prehodnotiť a budu tie vzťahy uplne iné.

natalym
4. apr 2016

@emilia25 Však to je pekné, len či aj tí ostatní bratia sú spoko...........

eliska13
4. apr 2016

@karolinava ako baby pisu svokru nezmenis iba ty sa mozes odosobnit a nechat to tak.V konecnom dosledku mozete byt radi,ze tam byvate necitala som vsetko....mozno svagrina zavidi tebe, ze si doma a muz Ti robi v zahranici.Viem, ze Ta ten pristup serie🙂ja mam jedno dieta jedine vnuca a tak isto svokrovci nanho kaslu A to rozhodne neziadam opatrovanie pomoc iba, aby ho ako 8 rocneho aspon raz niekde zobrali staci aj na ihrisko.Nespocetne vela x sme sa s muzom o tom pohadali on je mulo a nic jej nepovie, tak si robim a chodim s nim vsade ja, lebo muz je dlho v robote.Nikdy ani, ked sme prerabali byt, stavali dom nikdy sa nespytali nepotrebujete pomoct, postrazit, ale ked bolo hotovo to prisli ako na koni🙂)story by som Ti vedela pisat do aleluja.Mas obrovsku chybu, ze to denne vidis a preto Ta to zerie.Vykasli sa na nu inac ja by som jej aspon raz povedala, ze ci nevidi ake robi rozdiely urazi sa na 100%, ale isto by som sa ozvala.Dcera je dcera a chuderka treba jej pomoct a verim, ze jej aj hrnce navareneho nabali ze?
Musis to vypustit z hlavy inac sa zblaznis

emilia25
4. apr 2016

@natalym no samozrejme ze neboli ani ked bolo trebs co si na byte porobit nik nemal peniaze ani čas vsetko robil moj muz aj ked sme tam spolu žili a este chovali ďalšieho švagra co bol bez prace bez peňazí a rozkszovsl si co bude jest.

natalym
4. apr 2016

Ja len takto: k téme nikdy sa nespýtali, či netreba pomôcť.
Ani ja sa nepýtam, lebo ja mám svojej roboty dosť, ale ak treba tak treba hubu otvoriť a poprosiť o pomoc, zariadim a pomôžem, nie len čakať, ticho byť nepovedať a ohovárať, že ani sa neopýtajú či netreba pomôcť. Takže ja mám na to takýto pohľad.

No ak rozdielom. Ja som nevesta, samozrejme, že dcérine deti sú lepšie ako tie naše. To je klasika. Ale inak nemôžem povedať ani slovo.

arasidka11
4. apr 2016

@karolinava pozerám, že máš deti už viac ako tri roky staré, asi chodia do školy, do škôlky, a ty ak nepracuješ, na čo preboha potrebuješ jej varovanie? ved ak sú deti celý den v škole, škôlke, máš kopec času na všetko a ak nie, ak je dieťa doma s tebou, ved to je pohoda, nemusieť ísť do práce, venuješ sa deťom. ak by si chodila do práce a dieťa ochorie, a nechce zavarovať, tak to je horšie, ale ak to tak nie je... a nikdy prosím ťa nikdy nečakaj, že ty, ako cudzia baba, budeš viac, ako vlastná dcéra.... a keby bola babka chorá, ja by som jej deti nedala strážiť, ani keby si ich pýtala, zajedno, aby to nedostali, a za druhé, nech sa lieči

natalym
4. apr 2016

@arasidka11 Nasrala ju tak napísala, možno už prešlo........ 😀

mitta1436
4. apr 2016

Nečitala som vsetko co kto ti napísal, možno to tu uz niekto spomenul....
Nie je to tak, ze tvoja svokra odháňa tvoje deti, lebo nezvláda dávať pozor na vsetky deti. Proste je toho na ňu moc, a hanbi sa to priznať. A kedže ty si doma, tak ukracuje tvoje deti. A kedže bývate v jednom dome, zober švagrinej deti a tvoje a môžu sa spolu hrať a možno sa pridá aj svokra 😀
No a keď príde nabudúce k tebe jojkat, ze ti nemôže postrážiť deti lebo to a to, tak jej s kľudom Angličana povedz, ze netreba aby si robila starosti , ty si sa uz zariadila, ( opatrovateľka, kamarátka tvoji rodičia atď.) a to aj skutočne urobiť!! Nedoprosuj sa jej, úkaž jej že ty sa vieš zaobísť aj bez jej pomocí. Uvidis ako sa bude este ona doprosovať 🙂 🙂 🙂 🙂 bude mat predsa hanbu na celu dedinu

panidia
4. apr 2016

Teraz som sa dobre pobavila ako katarinapekná radí žienkam, že ked chceli oddychovat,nemali mat deti,ved ku suloži ich nikto nenutil.Ked sa tak človek nad tým zamyslí,ved ona má pravdu,hlavne pre tie ktoré sa stále stažujú,načo sa vydávali a mali deti ked to teraz nezvládajú,su stále unavené a k tomu ešte nepracujú...je to na zamyslenie.Teraz mohli ležat na havaji, čítat modrého koníka a konštatovat ako im je dobre 🙂 😉

timea7
4. apr 2016

@bonaqa2013 to nemyslíš vážne s tým ústavom?! Normálne ma to zdvihlo z kresla....to je fakt sila. By som milej svokričke šplechla do očí, že svoje dieťa NIKDY do ústavu nedám, ale o pár rokov sa začnem rozhliadať po nejakom domove dôchodcov pre ňu 😒 😒 😒 😒 takáto žena si oslovenie babka, starká nezaslúži. 😠 😠 😠 Syn mojej kamarátky je nepočujúci a narobil v živote svojim rodičom oveľa viac radosti ako jeho počujúci lenivý brat ....

timea7
4. apr 2016

@trdelnik234 presne tak, s babkou, ktorá o svoje deti neprejavuje žiadny záujem, alebo len minimálny, by som obmedzila na nevyhnutné minimum kontakty. Ťažké to nebude, lebo nemajú vytvorený žiadny vzťah. Deťom, ktoré majú 3 a 7 rokov to vysvetlíš úplne normálne, vecne. A snažila by som sa im nájsť starých rodičov, ktorí nemajú to šťastie na vlastné deti, alebo vnúčatá. Vo svojom okolí poznám také dva manželské páry. Jeden robí starých rodičov trom deťom, chodia za nimi takmer 200km, fungujú ako bežní starí rodičia, ktorí svoje vnúčence milujú a popritom nie sú s nimi vôbec v príbuzenskom vzťahu. Chodia s nimi aj na dovolenky. A ešte by som sa s nimi pretŕčala po tej dedine a každému vykladala, že sme si našli super babku, keď matka ich otca uprednostňuje stále deti svojej dcéry.

misulienka84
4. apr 2016

Nikto nezije vacne..😉

trdelnik234
4. apr 2016

@timea7 dakujem za odpoved.

timea7
4. apr 2016

@trdelnik234 nemáš za čo, mne je tých detí v podstate ľúto, ale prístup ich babky k nim nezmení nikto. Keby jej aj ktokoľvek dohovoril - od muža, cez rodinu až po farára, nikdy to nebude z jej strany úprimné. Toto zmeniť nemôžem, tak by som sa sústredila na to, čo zmeniť môžem a neplytvala zbytočne energiou.

arielka79
4. apr 2016

Tiez mam tu smolu, ze moj mm ma sestru, takze aj u nas je to presne tak isto, ze nase deti su vzduch,len dcerin synacik je pre nu top, vzdy len jej dcerenka potrebovala pomoc, hlavne, ze robila stale iba rano,ale cez vikendy potrebovala pokoj od dietata,takze ho strcila maminke, pritom my s mm sme robili na smeny obaja, striedali sme sa tak, ze nase deti aj v nizkom veku okolo 5 rokov museli byt same doma, lebo svokra ich nebola ochotna postrazit ani 1 hod kym sme sa menili ( ja do rannej, manzel este v nocnej a opacne) pritom byva asi 5 min cesty od nas.

katka2602
4. apr 2016

Podľa veku, ktorý máte uvedený ma dcéra 7 rokov, takže predpokladám, že chodí do školy, druhé ma 3 beriem, že do škôlky ho nemuseli zobrať, takže teoreticky ste takmer celý deň s jedným dieťaťom. Tak ako, nezobrali ho? alebo ste ho nedala do škôlky? (to len na margo času, lekára, atď) K svokre len toľko, ona to asi berie tak, že je s vami 24h/d (aj keď sa nevidíte). Je smutné, že odháňa druhé vnúčence, ale s tým nič nespravíte. Možno ak sa podarí osamostatniť, bude si ich vážiť viac. A ešte, nikde nepíšete o svojej mamke a otcovi. Nemôžu oni pomôcť, alebo bývate ďaleko od seba?

timea7
5. apr 2016

@eliskaevicka nie nerobím detektíva, ale po určitých skúsenostiach na MK, sa vždy (alebo takmer vždy) pozriem aj na iné témy, ktoré žena, ktorá žiada o pomoc založila. Dávajú mi o nej celistvejší obraz a nemá zmysel drať klávesnicu, ak tu niekto založí tému - je gambler, psychiky ma týra, ale milujem ho, myslíte, že sa zmení? Baby píšu, ako divé, aby utekala čo najďalej a o rok ďalšia téma - čakám s ním dieťa, fyzicky na mňa zaútočil, myslíte, že ho dieťa zmení.....atď. Čo sa tu dá poradiť? Je nejaká možnosť, aby jej svokra zmenila prístup k jej deťom? Sotva. Tak sa vykašlem na to, čo nemôžem ovplyvniť, zbytočne sa v tom nevŕtam, lebo ma to psychicky ubíja, čo je pochopiteľné a sústredím sa na to, čo zmeniť môžem. Som protivná? Je rada, aby sa osamostatnili a ona išla do práce naozaj taká blbosť? Prečo v nej už dávno nie je? Staršie dieťa je v škole a ona má doma veget s jedným dieťaťom (už trojročným, teda samostatným) a sťažuje sa na nedostatok pomoci od svokry? Veď mi je to smiešne. Zámerne nereaguje na podnety či mňa, alebo iných, nech si pomoc hľadá inde - kamarátky, suseda, jej rodina. Ako by existovala, keby svokra nežila? Na koho by sa sťažovala? Viem, že je ľahšie, ak má kto s deťmi pomôcť, ale sú tu stovky žien, aj tu, na MK, ktoré žijú s dvomi, tromi deťmi, manžel chodí na týždňovky, alebo aj menej často a oni žijú ďaleko od rodiny, tie to zvládajú ako? Zhodou okolností máme v rodine maminu, ktorá žije v zahraničí, má dvojičky a jej manžel chodí na služobné cesty po celom svete, myslíš, že to nezvláda? Ale zvláda, deti sú šikovné, lebo sa im venuje. Ja tiež spočítam na prstoch rúk (a ešte mi nejaké prsty ostanú), koľko krát mi či už moji rodičia alebo svokrovci strážili dieťa. Nie preto, lebo by z ich strany nebola ochota, to by som im veľmi krivdila, ale preto, lebo za jedno boli všetci zamestnaní a za druhé, som toho názoru, že o svoje dieťa sa chcem starať sama, prečo by som automaticky mala od niekoho očakávať pomoc? Nie som supermatka, viem čo je to byť občas na MD o jedenástej doobeda ešte v pyžame a strapatá, ale zvládať sa to dá v pohode a to sme tiež mali zdravotné problémy, aj operáciu vo veľmi útlom veku. A aby si žena mohla oddýchnuť? Preboha od čoho? Veď ak si dobre zorganizuje čas, nerobí somariny - žehlenie ponožiek, umývanie oblokov každý týždeň, varenie denne dvoch chodov, tak všetko v pohode zvládne a oddýchne si toľko, koľko chce. Nepíšeme tu o matke dvojmesačných dvojičiek, ktorá nevie, kde je sever, píšeme o mame sedem a trojročného dieťaťa. Inak, myslíš si, že mať v ich situácii tretie dieťa je tým najúžasnejším nápadom? Alebo sa len hľadá možnosť, ako byť ešte tri roky doma a neísť do práce?

eliskaevicka
5. apr 2016

@timea7 musím uznať že máte pravdu vo všetkom. Len mi to prišlo tvrdé ako ste to napísala. To je všetko. Ani nám nik nepomáha,možno to je aj lepšie,len sa bojím ako si nájdem prácu.kedze manžel robí do večera. A tak.. Ja tiež svokru neriešim,je to občasné stretnutie,kde sa tvarime tutuMutu aby bol pokoj. Raz mi svokra povedala že ona nebude svojim nevestam pomáhať,keďže ani jej nik Z deťmi nepomahal... pri mojej povahe bola odpoveď jasná. Tak ani ja vám keď budete starsia,som zvedava kto vám pomôže potom 🙂 našťastie bývame mega ďaleko. Tak ju už tak neriešim. Rodičia pracuju V zahranici A keď sú doma trávime čas všetci spolu.ale zas musím povedať že mám úžasného brata, ktorý keď je doma (študuje V Ba) A má čas tak ide snami aj doktorom. Ktorých veľmi navštevujeme. A tam mi pomôže. Keďže mám doma malého sibala. A ešte ohľadom svokry, manzelou brat ma tri deti ešte pred pár rokmi asi keď mali päť rokov povedali svokru teta,tak ju to zabolelo.. A švagor na to len jednu vec povedal.cudujes sa? Veď ich neprídes ani pozrieť.. A už to mala.

eliskaevicka
5. apr 2016

@timea7 A čo sa týka práce. Ja by som tam išla hneď.. Len mi každý hovorí nech si malú uzijem pokiaľ sa dá. Toľko rokov by som doma nevydržala. Ak dobré rátam tak zakladateľka sedem... Preboha.. Po dvoch mám už mrle 🙂

timea7
5. apr 2016

@eliskaevicka áno, napísala som to tvrdo, lebo mi chýbalo u zakladateľky témy aspoň trochu sebareflexie. Možno by bolo veľmi zaujímavé prečítať si príspevky jej svokry a švagrinej. Vôbec si jej svokru nezastávam, naopak, je mi veľmi protivné, ak niekto robí rozdiely či už medzi deťmi, alebo medzi vnúčatami, je to primitívne, úbohé. Ale kým švagriná nepracovala, vzťahy boli Ok, keď pracuje, tak je zrazu zle. Prečo nepracuje aj ona? Veď majú dlhy a syn má vyše troch rokov! To si môže dovoliť len málo žien taký luxus byť doma a v ich prípade ani náhodou. Ako túto situáciu asi môže vnímať napr. tá švagriná? Vidí, že majú dlhy, do práce sa nehrnie a ešte uvažuje nad tretím dieťaťom....

timea7
5. apr 2016

@eliskaevicka no ja by som doma vydržala aj dlhšie, ale finančná situácia nepustila - stavali sme dom, takže šup do práce, keď malo dieťa rok. Do práce, popri tom škola, po víkendoch stavba, bývali sme v byte, kde so tiež nemala slúžku a mala som sa sťažovať? Komu a na čo? Veď som vedela, že táto situácia je dočasná, že dom sa dokončí, dieťa bude staršie, samostatnejšie, školu dokončím. Nech sa na mňa väčšina dnešným mamín nahnevá alebo nie, ale myslím, že sú niektoré veľmi pohodlné.

sardinka335
5. apr 2016

@timea7 kazda minca ma 2 strany...určite ani ta svokra a ani švagrina nie su ideál, ale iste aj oni by nam povedali svoju verziu a oči by sme otvárali čo by sme sa dozvedeli...