icon

Ja a svokra - pomoc

karolinava
3. apr 2016

Baby poradte,či už ja fakt vyhladám problémy a nafukujem to aby som sa mohla hádať,alebo je to opodstatnené a máte aj vy skúsenosť!!!! Bývam u svokrovcov,svokor v pohode ale svokra no coment,už začínam byť na nu totálne alergická a nedokážem s nou už viesť ani normálny krátky rozhovor,všetko čo povie ma už neskutočne vytáča....Tak začnem po poriadku,máme 2 deti a švagrina tiež ktorá býva kúsok od nás,jej dcéra je pre nu bohyna,ktorá pracuje a treba jej s detmi pomáhať,ked potrebuje ona pomoc nemá svokra s ničím problém,nič jej nieje proste urobí pre nich všetko.....a moje deti sú úplne niekde na poslednej kolaji,ked boli malinký nikdy ich nekočíkovala,nestrážila,neopýtala sa ako sa maju či su zdravý nič,len ked príde hore ku nam rozpráva len o sebe o svojich starostiach,chorobe a samozrejme o dcére ako jej treba s detmi pomôcť....ja mám muža ktorý pracuje v zahraničí a som na deti,na domácnosť sama. Ked ja niečo od nej potrebujem čo sa tíka deťí,tak má pol hodinový preslov ako nemôže strážiť,ako ma robotu,aká je chorá atď...teraz strážila švagrine malého ako vždy a moja dcéra sa chcela ist za nim hrať a ona ju tam ani nepustila,že ona je chorá a neustráži dve deti a proste výhovorky a že nechce aby to od nej moa dcéra dostala,tak švagrinin malý tam môže byť ten to nedostane ale moju dcéru už poslala preč,že ju chce len chrániť....dnes zase prišla,že ako by si aj môjho malého zobrala a postrážila ho,ale .....a zase to ale,vždy sa velice ponúka ale vždy na konci vety je veľké ALE,že je ešte po chorobe a nemôže byť s ním aby to náhodou nedostal od nej,že predsa je malý,pritom je týžden po chorobe ktorá bola že asi ani žiadna,ale to že tam mala zase švagrinu s deťmi to jej nevadilo,to už nemôžu oni od nej dostať???? Proste všetko sú to podla mna len obyčajné apsurdné výhovorky,ked jej to pasuje je zdravá a ked nie tak je chorá k smrti....keby bola tak zle natom nepustí tam ani švagrinu s detmi!!!!! len sa vyhovára,ale najviac čo mi lezie na nervy ako sa strašne ponúka,trepe uplne od veci a pritom vie že moje deti ju nezaujímaju a nepostrážila by mi ich,vždy povie,no ja by som ti malého zobrala,ale som chorá,ale idem preč,ale príde návšteva...načo to vypráva ako by pomohla,ked nepomôže????? ja už mám nervy v kýbli,nikdy nebola s mojimi deťmi ani na prechádzke,ani ich nikam nezobrala,len maximálne na chvílku na dvor a konečná....ja už fakt neviem či držať ústa a myslieť si svoje alebo už vypeniť a všetko jej vykričať...máte aj vy takéto skúsenosti,ako ste to riešili? už som si aj povedala,že ju kašlem že jej nebudem deti pchať ked o ne nestojí ale vždy ked začne tie svoje výhovorky a trepať pol hodinový rozhovor ako by to akoby hento tak proste sa len držím aby som ju neposlala do.....zadku!!!

alaguema
4. apr 2016

@aniko92 normálne? Bežne chodím s dvomi deťmi všade, kam je treba. Ja fakt nechápem. A čo myslíš, ako to robia ženy, ktoré nemajú ani mamu, ani svokru poblízku?

dominika6
4. apr 2016

@emajana
no niekto nemá ani 1000,- a žije v pohode...dá sa z tej sumy vyžiť aj stavať..

bosoriak
4. apr 2016

@karolinava Vzhladom na tvoje reakcie na dobre rady, ktore tu odzneli, mam pre teba len jednu spravu: vy si jedna druhu zasluzite.

stolvertka
4. apr 2016

Mama, svokra, dcera, nevesta, vnucence..hm hm..sama som svokra a babka, vsetky svoje vnucata milujem a dala by som im prve pisledne.Ale synove deti su daleko(v Cechach) a dcera s rodinou byvaju za rohom.Prostredny syn este deti nema.Takze je jasne, ako to s pomocou asi vyzera.Synove deti (z Ciech) sem chodia malo, vacsinou len cez prazdniny.A ak tu su, tak sa im venujem ako sa da.A dcerina mala je s nimi cely cas.Takze ich mam vsetky tri u nas a niekedy mi az rohy rastu..🙂..ale nedala by som tieto chvile za nic na svete.
Ale..ked som sa ja vydala, byvali sme u svokry.Tiez sme sa moc nemuseli, ale deti zboznovala a bolo to tak az do jej smrti.No a moji rodicia..je to smutne, ale ti o moje deti javili velmi maly zaujem.Uprednostnovali, a to doslova, sestrine a bratove deti.Ked sme k nim prisli, bavilo sa len o nich.Ked som zacala ja o mojich, tak sa sikovne skrutila debata inym smerom.A prazdniny?!Dcera bolaraz a uz nikdy viac ist nechcela.Za to manzelova mama, tak to bola ich milovana babinka.Nikdy nepovedala nie.Strazila ich, ked boli chore a my s manzelom museli byt v peaci, nebol pre nu problem ich vziat k sebe.A moji rodicia? Syn bol tri mesiace v nemocnici v KE , mal vtedy 3 rocky, a moji rodicia boli za nim jeden jediny raz A to byvali v PO (cca30km od Kosic).Takze asi tak .Vsetci starki su uz nebohi, ale tu krivdu ktoru som citila ja vtedy, a deti ked uz podrastli tiez, tu mam v sebe doteraz.

aniko92
4. apr 2016

@katarinapekna tak pubertu mam už dávno za sebou ale dakujem že má máš za taku mladu

malabiba
4. apr 2016

@karolinava samozrejme, že je ti ľúto, že tvoje deti sú na druhej koľaji, ale možno svokra je rada, že zvládne pomôcť vôbec dcére s deťmi...prvú vec, čo musíš urobiť je odosobniť sa a neporovnávať, lebo ťa to zožerie...treba brať ako fakt, že ti s deťmi pomôže menej, alebo vôbec, svokru už nezmeníš - musíš sa zariadiť podľa toho- čiže zabezpečiť si to inak sama- dá sa to zvládnuť...svokra môže a nemusí...švagriná za to tiež nemôže...takže sama pre seba si to poukladaj a nenávisť, či závisť zahoď preč, tým sa to iba zhorší 🙂...je xY žien, čo sú na deti úplne samé...

sasa1310
4. apr 2016

@karolinava tak ty si sa nasačkovala jej domov, čakáš, že ti bude pomáhať s deťmi a ešte sa ti nepáči?
Choď bývať do svojho, alebo k svojim rodičom a žiadaj od svojej mami, nech ti pomáha.
Máš dve deti, nanominuješ sa niekomu do súkromia a ešte sa ti nepáči.
A prečo má radšej švagrinú? Lebo s ňou nie je 24h denne. Tvoj problém sa dá pritom tak krásne vyriešiť a to tým, že sa postavíte na vlastné nohy a nebudete obmedzovať ďalších ľudí
Prepáč, ale ja sa tvojej svokre vôbec nedivím. Prečo by mala pomáhať tebe, ktorá si doma? Švagriná pracuje, tak je jasné, že treba tam viac pomôcť. A tebe pomáha každý deň len tým, že u nej môžete bývať. To je väčšia pomoc ako raz za čas sa postarať o švagrinine deti.

katarinapekna
4. apr 2016

@sasa1310 pekne napísané 🙂 konečne aj niekto iný,než len ja vie byť priamy. Ja byt tou svokrou,tak tá korbacom zeniem,bo si lenivá ako pes a ešte mrncis! Deti máš a ani na vlastných nohách nevieš stat!

sasa1310
4. apr 2016

@katarinapekna tu ma máte prišla som k vám bývať a postarajte sa o nás. A keď sa mi nepáči tak sa ešte ozvem poprípade budem o vás písať na verejnom portáli.

No kde sme?

kllamarka
4. apr 2016

@karolinava Vzi sa do svokrinej koze. Sama mas dceru a syna. Predstav si, ze tvoja dcera ma male deti a pracuje. Syn ma zenu, doma. Pre koho sa rozdas? Pre vlastnu dceru alebo pre nevestu na materskej? A nie je to jedno, ze su to vsetko vnucata. Myslim, ze z jej strany ide hlavne aj o pomoc. Chodi do prace, je podla mna rada, ze zvlada aspon tie dcerine.

daakotaa
4. apr 2016

@sasa1310 ty si jej svokra?

trdelnik234
4. apr 2016

@slnecnica174 Je to nefer voci detom, ale s tym asi nic nenarobi. Jedine, ze im tu nepozornost vynahradi druha babka, pripadne sirsia rodina. Smutne.

sardinka335
4. apr 2016

Ja zakladatelku temy do istej miery chapem...ja som taka truba..ja si maximum robim sama, a pritom by som mohla aj viac vyuzivat ludi, no len ked potrebujem ist napr. sama so sebou k lekarovi tak poprosim moju mamu, svokru o pomoc s postrazením malej...ostatní su v škole. Moja mama a svokra ako oni su ochotné, pomozu...ale proste hovorim si, načo ich zaťažovať, odrobili si svoje a zase v prvom rade su to naše deti. Aj mna toto spočiatku štvalo, ze svokra nejde kočikovať ani moja mama na to velmi nie je...ale časom som si uvedomila, ze čo realne potrebujem tak to mi vzdy pomozu a ako riešiť nejake ,,zabavenie,, dieťaťa aby som si ja neviem navarila, upratala...ved to by mohli chodiť denne, naučila som sa zariadit si domace prace tak aby som nepotrebovala ,,arzenál pomocníkov. da sa to aj s deťmi...musi sa to dat. Osobne neuznavam štýl, ze som doma a nič nestiham...
Moja švagrina je ako fajn ale tiež je u svokry pečena varena kazdu chvilu, svokra sa jej s detmi hra, maju program...no potom aj mna prechadza chut tam ist ked viem ze tam budu jej 3 deti a moje 3 deti...no to ako babka sa nenaklonuje aby sa všetkým venovala, a ja niekedy sebecky chcem aby aj moje deti mali babku len pre seba a nemuseli sa stale delit o pozornost. Hnusna som, čo uz. Osobne ma vytača aj to ked furt svokre pchaju deti na strazenie koli blbostiam ...ako je obchod, burza, kazdy prd...ako by si ich nemohli zobrat so sebou. Ja si deti beriem všade - myslím si ze aj ziarlim na toto lebo si myslím ze maju oovela viac tej pozornosti ale zase chapem ze to je detinske a vela si aj vztahujem na seba, som domyšlava...takze tak. Na druhej strane proste su zeny, ktore ,,vyuziju,, čo mozu, kazde ulahčenie...takých poznám x čo lapia doma na RD a furt nezvladaju a nestihaju, ine kamošky im vozia deti zo školy az pred barak, strazia im deti, mam kamošku čo jej mama robi nakupy!! vybera deti zo školy, občas strazi a ked kamoška spiskne tak mama aby utekala...uz aj tej mame to vadi raz sa mi stažovala, ze furt jak na špagate. Potom ma kamoška vola kde kade trajdákať, po všelijakých prechadzkach a obchodoch. Mne nikto nenakupi a nedonesie az ku chaldničke, deti neporieši ja nemozem denne sa tulat...ja fakt neviem. V tomto som divna, priznavam.

trdelnik234
4. apr 2016

@karolinava Ahoj, su na teba ako osy na med, nic si z toho nerob, az ma to zarazilo. Ono to bude aj tym, ze je tu vela tem, kde je svokra taka a onaka, nevesty ocakavaju akusi automaticku pomoc a tak. Dievcata sa ti tu snazia len povedat (okrem niektorych utocnych prispevkov), ze to nezmenis, nemozes svokre prikazat, aby venovala tvojim detom tolko pozornosti ako detom svojej dcerenky. Ja by som ti poradila svokrusku ignorovat. Napis sukromnu spravu ak chces. Drz sa

trdelnik234
4. apr 2016

@timea7 Ahoj, inak mna by zaujimalo ako by si riesila situaciu,ked vidis, ze tvoji rodicia evidentne uprednostnuju ine vnucata a tvoje su na druhej kolaji, tvoje deti si to zacinaju uvedomovat a su z toho smutne. Predstav si, ze zakladatelka tema sa uz odstahovala, byva sama, chodi do roboty, plati si studentku, co vybera deti zo skolky a vsetko je relativne ok, len toto ju trapi. Pridu s detmi na Vianoce alebo cez sviatky a tam je ten rozdiel v pristupe markantny. Mam rada tvoje nazory ( vzdy si tvoje komenty precitam ako prve), len v tejto teme mam pocit, ze viac riesite rodinne pozadie autorky ako problem, ktory sa snazi ( bohuzial neuspesne) vysvetlit. Ak som dobre pochopila, tak jej radis vidat svokrovcov co najmenej, a tym padom nebude detom co vysvetlovat?

bibiana26
4. apr 2016

@sardinka335 nie si vôbec divná. Často sa cítim rovnako. A rovnaký názor s tebou zdieľam aj v tom,že sa snažím byť, čo sa týka domácnosti i starostlivosti o deti sebestačná nakoľko si poviem,že mama i druhá mama si svoje už odskákali. Ale občas taký ten pocit nerovnomernej pozornosti zo strany svokry mám aj ja😞

intrograla
4. apr 2016

Cakala som teda, ze co to budu za konflikty a toto je ozaj nic. Ako ti pisali ludia vyssie, tak svokra nie je povinna starat sa o vase deti. Je xy rodin, kde su na vychovu uplne sami. Podla mna sa rozculujes uplne zbytocne. Jej argumenty o tom, ze nechce nakazit tvoje deti su uplne normalne a to sa skor divim svagrinej ze jej nevadi ked sa hra s jej detmi aj ked je po chorobe. A ze nechce strazit dve deti naraz? Je to makacka, nedivim sa jej. Treba sa naucit, ze od nej netreba nic cakat a mas pokoj.

trdelnik234
4. apr 2016

@trdelnik234 Len dodavam, ze sa ma tento problem nastastie netyka, a ze mam strasne fajn svokru, pracu, samostatne byvanie. Len som smutna, ked citam, ze niekto robi rozdiely medzi detmi, neznasam to.

monikaparson
4. apr 2016

@my_my ináč teraz ako čítam tvoj príspevok, toto bolo presne u nás od oboch babiek, ani mi to nedošlo. Ja som ich nikdy nepovažovala za súčasť rodinu, videli sme ich minimálne a ak aj, tak v podstate stále omielali len tie druhé deti, presne ako píšeš, koľkokrát hlavne jedna nám nevedela ani na mená prísť, proste si ich "akože" nepamätala, ak sme aj k nej prišli, ovocie sme si museli brať len zo zeme, nie zo stromu alebo kríku, keď sa jej priťažilo a otec jej nosil obedy alebo chodila k nám, tak večne všetko len opindala, ofrflala, no des. Doteraz to mám v pamäti a to viem, že segry vraveli, že im jakživ nič ani nedala, keď ešte dedo žil musel im dávať len potajomky všetko, lebo by robila scény. Toto mi príde totálne choré, že sa dokáže človek takto chovať. Ja však zastávam názor, že jednoducho by to všetko malo byť v rámci normy, snažiť sa vyhovieť si navzájom. Nikde sa netlačiť, ale ani to, že odmietať pomoc, ak o to, teda už niekto žiada, ak je to vyslovene o tom, že jedným môžem, druhým nie. Chorééé. A ešte k tej babke, už nemám ani jednu a ja si ti na ne ani nespomeniem, nikdy. Pre mňa v podstate nikdy ani neexistovali. Je to smutné, ale aké to chceli, také to mali.

sasa1310
4. apr 2016

@daakotaa jasné, svokra aj matka v jednom 😀

katarinapekna
4. apr 2016

@trdelnik234 dovolím si môj názor. pokiaľ si to dieťa začína uvedomovať, tak tam postupne nebude chcieť chodiť a ani sa na nich pýtať a tým pádom nebudeš musieť riešiť žiadne návštevy. ani vianočné, ani zdvorilostné ani nijaké. ak by si len predsa chcela nejakú návštevu poriešiť, vysvetlím dieťaťu, že sa jedná o zdvorilostnú návštevu na pár hodín a hotovo, ak by dieťa odmietalo aj takú, vypustila by som to úplne.

andy03
4. apr 2016

@karolinava ahoj..presne vie co prezias.my sme to mali opacne svokra v pohode a svokor sa nam snazil vo vsetkom radit a este aj mna vychovavt..my sme po svadbe byvali u svokrovcov asi rok a stacilo mi nadosmrt.. a pokial tvoja svokrusa neni natolko emapticka tak mas smolu..my zasa mame problem ze svagrina nechce davat deti alebo malo chodi a zasa sa svokra upnula len na nasho a strasne ho rozmaznava..u nich vsetko dostane a je poloboh, lebo zo 6 vnucat je jediny chlapec. a ked pride domov tak mi stavaju dupkom vlasy :0 tak vsetko zle je na nieco dobre..aspon ti nezasahuje do vychovy ale zasa aj oddych clovek potrebuje..ale ja na vasom mieste by som si poballa veci a uz ma neni...ako a mangel/viem ze je zivitel rodiny/ si tiez musi uvedomit ze vacsinou casu si ty doma a on prec tak by mohol trosku upusiti a vyst ti v usrtrty lebo to je hned iny zivot ked pride domov a vidi zenu vysmiatu a spokojnu.. 🙄 a ked odhana deti teraz bude aj za pol roka aj za rok.... zasa to jedine vyriesis tym ze zide z oci - zide z mysle...

eliskaevicka
4. apr 2016

@timea7 vy robíte detektíva? To len tak na okraj... Neviem prečo ste taká protivna na pani. Každý má svoje problémy. A starosti. Z vlastnej skúsenosti môžem len povedať že keď vám nemá kto postrazit dieťa je to na nervy. Aj U nás to tak je. Mala ma 2 roky.a ani naši A ani svokrovci sa nejde pretrhnut. A pekne máš to vytáča.obcas si človek potrebuje oddýchnuť A je jedno či pracuje alebo nie. A O to viac by ma išiel šľak trafiť keby bývame S nimi.. Ja chápem zakladateľku čo tým chce povedať. Moja svokra mala malú na rukach asi tri minúty A všetko ju zázračné rozbolelo.ale O mesiac staršieho sa mohla starať stále. A malej žiadnu pozornosť nevenovala.. Brzda: D to myslím na nu

kllamarka
4. apr 2016

@eliskaevicka Myslim, ze kazdy rozumie, co tym chce zakladatelka povedat. Zivot neni fer, bohuzial. Vztahy a postoj nezmeni, moze sa aj na hlavu postavit. A to jej tu uz viacere povedali. Moze sa na to akorat vykaslat a riesit svoju existenciu. Aj to jej tu uz bolo poradene. Co by chcela vlastne poradit, ako zmenit svokru? Ved to sa neda...
Nepozname financne detaily, fungovanie domacnosti...urcite su tam aj ine oblasti kde to nie je 'fer' pre obe strany. Ziadna matka tu urcite neschvaluje selektivny vztah k vnucatam. Ale neda sa to zmenit a nie je to fer pre nikoho. A zivot ide dalej.

sardinka335
4. apr 2016

Ono je to ,,sranda,, ze človek očakava ze mu niekto má pomoct s dieťaťom...občas aj ja očakavam pomoc - nehovorim ze nie. A u kazdeho je to ,,občas,, tiež ine...niekto ma ,,občas,, kazdu chvilu a niekto naozaj len občas. Niektore moje zname kludne poprosia o pomoc nejaku študentku, ktoru im iní odporučia alebo som videla jednu pani čo chodi kočikovať iným deti za nejaku fin. odmenu...proste ludia hladaju sposoby. Kazdopadne boh vie ake my budeme svokry? kto vie? ako ja si myslím ze tiez nebudem ideál...neviem ked čitam niektore prispevky tak celkovo, tak ked si predstavím ze mi pride nevesta a teraz toto mozem, toto nemozem, musim, nemusim....lebo kazim vychovu....mozno aj mna by prešla chut varovat kazdu chvilu. Ked dam ja deti babke tak neriešim kazdu prkotinu a kazdy gram cukru - akoze napadne ma ze čo asi mohlo byt inak ale na druhej strane si hovorim ze som rada, ze ich strazi a nejake ufulane gate a Brumika v ruke nebudem riešiť. Samozrejme nie kazdy den aby mi babka ladovala deti sladkým ale tak to ani nerobi. Uz sa snazim viac byt vdačna za to čo mam ako stale hladat čo mi nevyhovuje..ale tak občas zlyhavam to je jasne.

mimka161
4. apr 2016

@karolinava ako ti píšu ženy vyššie dcéra bude vždy dcéra a ty budes len synova žena a dcére dá vždy prvé posledné aj čo sa týka detí ...Ja mám dieťa síce len na ceste ale tiež vidím aké rozdiely robí moja svokra ...ked bola jej dcéra tehotna bola šťastná vytrubovala to každemu vedela presne ktorý deň v týždni začína další týždeň tehu ...presne kedy otehotnela proste úplne všetko ...o mne nemá ani paru v ktorom som ani nič , vie pohlavie myslíš že už aspon jedno body kupila ? a ked tam prídem tak nič iné nepočujem len Monika má hento a tamto a bola hentam a tam a toto si kupila a toto použiva a už ma to nebaví stále hovorit mužovi že nech vysvetlí mame že mna jej dcéra nezaujima a nnech mi ju ani nespomína 🙂 a toto isté robi aj synovi ked tam príde vždy začne rozpravať o dokonolasti svojej dceri a čo si kupila nove a ako zaraba a bla bla a ked sa jej on opyta a ked pride ona o mne tiež vypravas čo mam nove ? a ona nie niee ved načo to je tvoja vec ...takže som rada že nebyvam už pod jej strechou a ked tam prídem tu hodinku si vypočujem akko sa ma jej dcera a idem domov 🙂

aventka
4. apr 2016

Na tvojom mieste by som zacala balit kufre a riesit zivot ako uplna rodina tam kde pracuje manzel...bez okolkov

gaja78
4. apr 2016

@karolinava Ahoj, necitala som uplne vsetky prispevky, ale niektore dievcata/zeny su fakt hnusne!!!! Nepochopili tvoj dotaz, oznacili ta za prizivnika a pod..... Nevsimaj si to, nie si povinna nikomu zdovodnovat preco byvate u svokry, pritom neviem preco toto sem tahaju-ako suvisi byvanie u svokry s laskou k vnucatam? Ja byt na tvojom mieste, by som to nechala na manzela, je to jej syn a aj ked pracuje v zahranici, urcite chodieva domov, tak nech sa s nou porozprava on, ze deti su smutne ked ich odhana a pod. Mrzelo by to aj mna, keby sa to tykalo mojich deti, jasne ze nie je povinna ti pomahat, ale to co ty od nej ocakavas ani pomoc nie je, tu v mojom okoli ked ide mamicka k lekarovi, tak ktorakolvek suseda je ochotna povarovat, este sa predbiehaju, tak pri babke by to mala byt samozrejmost, my sme tiez odrastli u babky. Pokial babka nie je nejako vazne chora, tak hodina s vnucikom ma byt pre nu cest a nie obtazovanie. Asi zijem v inom svete, ale ja skor od ludi v dochodkovom veku pocuvam, ze deti ich dobijaju pozitivnou energiou a vyhladavaju ich, nie od nich utekaju. Ja nechapem to svokrine spravanie a nechapem ani tie prispevky, ktore su proti tebe. Ved nikto od babky nechce aby prevzala vychovu a povinnosti, ale len malu pozornost voci vlastnym vnucatam!!!!!!

katarinapekna
4. apr 2016

@eliskaevicka keď chceš oddychovať,tak si nemala mať deti! Alebo si k oplodneniu bola prinutena?

monikaparson
4. apr 2016

@mimka161 jemine, toto je hádam všade, ja toto počúvam stále o svojich segrách 😀 no joo, som tá čierna ovca rodiny a ako som tomu šťastná