Ja už neviem čo ďalej, manžel ma obviňuje, že nechcem pracovať
Ahojte, pisem hadam prvy krat tu. Spolu sme zobrati jedenast rokov, ale dohromady sme spolu uz patnast rokov. Mame dievcatko ( desat rokov), chlapec (bude mat osem rokov, zle mu vychadzaju roky). Chlapec sa narodil s kopou diagnoz, ked sa narodil bol modry, do troch rokov stale v nemocniciach, cvicenie vojtovky atd. Na materskej s oboma som bola osem rokov. So synom na predlzenej materskej zo zdravotnych dovodov. Chodi uz do normalnej skoly, aj ked ma fyzicky hendikep hlavne s fyzickou a plucami ( to je asi to najdolezitejsie). Ide do druhej triedy. Prvak sme si riadne vytrpeli, kedze bol druhy rok medzi detmi. Este skolu ako tak vydrzal, aj ked na poslednych hodinach spal na lavici, co zatial pani ucitelkam nevadilo. Druzinu sme si riadne odplakali, aj ked som chodila pre nich o pol druhej. Nevladal druzinu, unaveny a podobne. Cize druhy rok som nezamestnana. Chcem ist do roboty, len neviem ako krpec bude zvladat skolu, do toho dcere budu musiet vytahovat zlcnikove kamene, cize zo skoly bude zase dva mesiace doma. Nemam ju pri kom nechat, ak by som isla do roboty, mama rakovina posledneho stadia, po zlomenine nohy druhy krat. Manzel mi vykrikuje, ze sa mi nechce do roboty, ale ked poviem, ze budem musiet len do obchodu, on sa o deti nestara (myslim ucenie a podobne). Vybavujem si opatrovatelsky ku mame, ale musela som si podat odvolanie, lebo mi to neschvalili. Nenavidi moju mamu, aj ked neviem preco, lebo nasi viacej pomahaju ako jeho otec (kedze mama im uz zomrela). Nadava mi do lenivych a podobne, ale predstavit si, ze co bude s detmi, ako budem s nimi chodit po doktoroch, co s nimi, ked budu chori, on to robit nebude, ucit sa s malym nebudem. Mam hrozu. co mam robit. dakujem.
@katarina644 odisla by som robit napr.opatrovateľku do Rakuska na mesiac a nech si to fešák vyskúša,čo to je.
@eriksonka1234 deti by som s nim nenechala ani jeden den uplne sama. a maly by tu bezo mna ani nevydrzal.
@iva06 no vsetko v pohode, ale ucit sa s nimi nebude, ani vrtulkovat nebude. to len on musi mat svoj pokoj. na zabavu, cestovanie a volny cas to ano, aj navari, ale upratat ani nic takto pri detoch nehrozi.
@katarina644 skoro podobná situácia ako moja, ja mám teda len jedno dieťa, často choré, mama bola na tom podobne, musela som zostať doma, ale našťastie mám oporu v manželovi, nemá problém naučiť sa s dcérou, dokonca niektoré predmety vyslovene len on. Posiela ma cvičiť, s kamoškami na kávu....sami dvaja si to doma užívajú...veríme, že sa to zlepší, že takáto situácia nebude trvať večne,
verím, že bez podpory manžela je to na mašľu
@skatulienka_sk boze, to je parada. on furt len vykrikuje, ze sa na vsetko len vyhovaram, ze sa mi do roboty nechce. on si nevie predstavit, co je to pri detoch, kedze vsetko okolo nich robim len ja. on nie je zvyknuti starat sa o deti, kedze ja som musela kvoli synovi ostat doma. v prvaku po nom obcas krical, ze preco furt reve v druzine, tak radsej som chodila pre nich len ja, nech aj tam mi nerobi hanbu. dost, ze ziape v bytovke ako besni kon. ja bez deti nemozem ani na krok. ja uz som aj psychicky kvoli svojim detom na nervy, aj kvoli mamke aj kvoli tomu muzovi, ani v noci uz nemozem poriadne spavat, uz som uplne vycicana.
osobne by som si hladala pracu len na polovicny prac.uvazok a deti brala zo skoly hned po vyucovani kedze vas syn je vycerpany a potrebuje oddych a hlavne vas. nenechavala by som ho v druzine. po pripade si najdite len nejake upratovanie.
spytajte sa svojho muza co bude s vasimi detmi ked budete do 17-18stej v praci. kto im navari, kto sa bude s nimi ucit.
@katarina644 nuz nechcem byt zla alebo drza, ale keby si nedajboze nieco stalo tebe tak maly vydrzi bez teba, bude musiet. detto manzel, proste by nemali na vyber. cize opatrovatelka do rakuska bol dost dobry napad... no nemyslim si, ze si sem prisla pre radu CO a AKO zmenit, ty si sa prisla len vykecat ☹ dopadne to tak, ze baby ta tu polutuju, niektore napisu pravdu ktoru nechces pocut a diskusiu zmazes...
p.s. nenahraditelnych su plne cintoriny! nezamienaj si otrokarstvo s laskou, nikto nespochybnuje tvoju lasku a obetavost rodine, ale fakt potrebujes odstup, inu optiku, ine myslienky
@katarina644 je mi to ľúto, je toho na Teba veľa. Dávaj si ale pozor, aby si úplne nevyhorela a nezačala depkovať. Práca na doobedie, aspoň na pár hodín je super nápad, okrem iného by si bola mimo domu na nejaký čas a prevetrala si hlavu.
@katarina644 teraz by som do roboty nesla, keď dcéru čaká operácia, mama je chorá...syn potrebuje pomoc.Je to ťažká situácia o to tazsia, že Ti muz nerozumie a všetko je na tvojich pleciach.Muzi si nevedia predstaviť čo to všetko obnáša.Preco je syn unavený má aj teraz nejaké zdr.problemy?nie je anemicky, nechodí neskoro spavat.Rozumiem Ti tiež som bola so synom dlho doma ...celá domácnosť, učenie všetko na mne.Nie si lenivá len si nevieš predstaviť ako pôjdeš do prace, lebo si bola roky doma o všetko postarane.Neboj čas to vyrieši deti nastúpia do školy budeš mať trocha voľnejšie a aj ty si oddýchneš a popremýšľas čo ďalej.Ano pre teba je ideál robiť pol úväzok čo nie je ľahké najst.Doma sa to musí ukľudniť deti za to nemôžu, že su choré a muž je asi tiež pod tlakom, že všetko ťahá sám.
Snáď Ti to opatrovateľské priklepnu viem sa úplne vcítiť do tvojej kože.Syna by som nedávala do druziny a brala ho hneď po škole.
@katarina644 odísť robiť opatrovateľku, keď mama je chorá a syn nevydrží byť dlho v družine je najhoršia rada akú si mohla dostať.neviem si predstaviť ženu, ktorá od všetkého utečie a mala by byť spokojná.isla by som hoc aj upratovať či tovar vykladať teda, ak sú financie veľký problém.Ja poznám ženy čo sú tiež kvôli deťom, operáciám, zdr.problemom doma roky na jednej strane si vyčítas, že mala by som chodiť do práce na druhej cítiš, že máš byť doma.Riad sa sebou pocitmi deti podrastu bude to lepšie a ty sa zaradila len to chce cas
Počkaj kým sa to utrasie,dcérka bude po op a uvidíš, práca na skrátený úväzok je asi najlepšie riešenie. Prídeš na iné myšlienky medzi ľuďmi,aj niečo zarobis a aj o deti sa postaras. Je smutné že muž pri takomto náročnom období nemá pochopenie. Ja tiez viem čo to je, s dcérou som musela byť na predĺženej RD,potom skrátený úväzok,lebo už som nemohla mať takú časovo náročnú aj keď dobre platenu prácu. Môj muž by si tiež predstavoval aby som neviem ako zarábala, len kto by potom deti riešil,musí sa proste niekde ubrať...
@katarina644 prepac nepochopila som preco riesis pracu. Si na to odkazana, pretoze Vam chybaju peniaze v rod.rozpocte alebo chces z tejto situacie "vypadnut" kvoli sebe? Ja to chapem tak ze o peniaze do rodiny asi nejde ked Tvoj manzel sa zabava a cestuje. Či ako teda to je?
@katarina644 nasla by som si len nejake upratko ci uz kancelarie ,alebo 2-3byty do tyzdna na 3-4hodinky.vyvetras si hlavu a hlavne budes mat cas na deti a domactnost.
@katarina644 si tlačená z každej strany.Byvas na dedine či v meste?je tam možnosť zamestnať sa?s celým uvazkom ani nerátajú to deti vyberieš o 17 a všetko Tá pocka, keď muž dlho robí či nepomáha..daj si priority teraz sú to deti a mama.Muza aj chápem aj on je natlakovany, lebo je jediný živiteľ len aj to, že dcéra má kamene môže byť zo stresu nerobí to dobrotu, keď po Vás hulaka.neda sa s ním normálne porozprávať, že aj ty by si išla do práce...
@katarina644 na jednej strane na čo ti je chlap, ktorý ti nepomáha a nie je ti oporou...
Na druhej strane - ako ďaleko je škola? Nemohli by ísť deti samé domov kľudne hneď po vyučovaní / obede a počkať, kým sa rodičia vrátia z práce, prípadne mať k nim nejakú študentku / pani na výpomoc, ktorá by zatiaľ upratala alebo spravila niečo, čo by ťa odbremenilo od povinností? Aj syn sa musí naučiť, že pupočná šnúra je prestrihnutá a hoci jeho zdravotný stav nie je 100%, tak v istých veciach už samostatný byť môže.
Nemáš to ľahké, ale nestavaj sa do pozície nenahraditeľnej otrokyne na ktorej stojí a padá celý svet.
@katarina644 uff, žena. Máš to ťažké a obdivujem ťa ako to celé zvládaš.
@katarina644 no teda musim napisat, ze nesies teda dobre tazky kriz. Chore deti neustale, chora mama, zaidna opora v partnerovi, spravny cas balit 💼 na psychiatriu 🤯ale to si zrejme nechcela pocut. Ja len v takom zmysle, ze ta obdivujem, ze to cele tak perfektne zvladas a ked uz si prisla sem, nevzdavajsa a dobojuj to. Pomodlim sa za teba a poslem ti vela energie. Neviem ci nato veris, mojim blizkym to pomaha(alebo mi klamu😮). Nepocuvaj vsak rady, ako ist robit opatrovatelku do zahranicia. V prvom rade, maly by to ako sama pises bez teba nezvladol a za druhe keby si odisla, spravila by si mu taku traumu mozno, ze by mozno ani do skoly viac nechcel chodit, alebo by bol velmi nestastny. Byt opatrovatelkou, záleží sak na aku rodinu natrafis, nie je vobec jednoduche a aj ked maa dva tyzdne volno a viac penazi, rozhodne to nestoji na ukor rodiny. Moja mama tu chybu spravila a lutuje to. Pokial nemas naozaj nudzu co do ust, ani nas tym neuvazuj. Ja by som tvojej starosti videla skor ako nejaky zacarovany kolebeh z ktorého sa nemozes dostat. Mozno nejake urieknutie ci kruzi nad vami stale nejaka negativna energia, co vam berie energiu aj imunitu. Nemusis tomu však verit, mna to len napadlo. Kazdopadne, nieco tam nie je v poriadku, ked sa opakuju neustale choroby. Ak vsak nemas podporu od manžela je to velmi ťažké, ale ak sa na pracu necitis, tak tam nechod, nepocuvaj muza, al teda nie ste v zlej situacii. Vybav si opatrov na mamu, mas len jednu💜, ale zase ak to muza hneva, skus mu to vzdy nejako vynahradiť a nájsť si na neho čas ♥️ mozno to viacej casom pochopí. Ak by si vsal nechcrla ist do prace, popozeraj do nejakej na doma. Napr ja robim externu redaktorku, urcite niekde hladaju, zaciatky su ťažké, ale da sa urcite casom vsetko naučiť a hlavne si panom svojho casu, pracuješ z domu a da sa urcite natom niečo zarobiť.
Necitala som komentare, ale som na tom podobne.. mam nastupit do prace, praca velmi narocna - psychicky a tiez ma trapi to iste, co Teba. Svokor ma tiez tumory s metastazami, caka ho operacia a dalsia liecba, co bude narocne, svokra je takmer imobilna, sama v byte, nedokaze si ani ohriat jedlo, tvrdohlava, protivna, nevie o svokrovom zdravotnom stave, mentalne je na tom tiez zle, chce zostat v byte, zavrhne kazde riesenie s byvanim, opatrovatelkou, takze tam treba chodit min. 1x denne a to 15 km tam a spat. Manzel je jedinacik, takze starostlivost o svokrovcov ostala len na nas. Starsi syn ma poruchy ucenia, takze treba s nim robit ulohy a je to fakt narocne, venuje sa sportu, treba ho styrikrat tyzdenne vozit na treningy a zapasy. Mladsi ma imunodeficitny syndrom a byva vazne casto chory a ja nemam nikoho na strazenie, to budem musiet este niekoho najst na obcasne strazenie 😣 Akurat vcera som mm povedala svoje, ze chcem byt v praci tiez v pohode, ako on.. nestresovat sa, co sa deje.. on pride domov navarene, oprate,.. naje sa, zvali a relaxuje, ja lietam okolo deti, okolo domacnosti.. on mi sice nic nevycita ohladom prace, lebo vie, ze aj doma je to narocne, ale uziva si komfort, kym moze. Ja take vymozenosti mat nebudem, lebo z jednej "sichty" pojdem do druhej.. ale poviem Ti, skusit treba, aj keby som tam nevydrzala dlho, stoji mi to za to, aby som to aspon skusila, a ked to nepojde, ostanem este doma.
A ako má tvoj muž vedieť, aká je robota okolo detí, keď ho to nikdy nenecháš vyskúšať? Odíď na dva dni, kamkoľvek, deti neumrú a pán manžel zistí, aká je náročná tvoja úloha.
@susu29 hm a prečo ťaháš doma druhú šichtu a dopraješ manželovi komfort all inclusive? Veď nechaj niečo na ňom. Nesťažuj sa, nehovor - to chlap nepochopí, hlavne keď napriek sťažnostiam a prosbám je všetko spravené. Ale keď mu zrazu nestrčíš večeru pod nos, tak najneskôr tretí deň sa spýta prečo a tvoja odpoveď bude "lebo si nič neuvaril, nedoniesol nákup a ja som mala príliš veľa povinností".
@katarina644 myslím, že sa ti stalo to, čo mnohým ženám, ktoré sú príliš dlho doma. Stratila si pracovné návyky, nevieš si ani predstaviť, ako by si išla do roboty a zariadila popritom deti, domácnosť, nakupovanie, upratovanie ...
Nechcem, aby môj príspevok vyznel ako kritika. Skôr to má byť povzbudenie, že všetko sa dá, ak sa chce ... ale chcieť musíte všetci, celá rodina, nielen ty. Prácu + rodinu zvládajú na tisíce žien, zvládneš aj ty.
Myslím, že trošku preháňaš tú starostlivosť okolo detí, také veľké deti musia vedieť vydržať aj samé, kým príde mama z roboty. Ak si predstavím v tom veku moju dcéru, v čase, ked som prichádzala s mladším zo škôlky už sedela doma najedená, naučená, pobalená do školy a pripravená na krúžok. Samozrejme, izba uprataná a dcéra živá a zdravá. Moj mladší syn má teraz 11, ako chalan je menej samostatný, ale tiež od tých 8-9 rokov už v pohode vydrží sám, hrá sa, uprace si, naje sa... Odkedy chodia do školy, v sobotu sa podieľajú na upratovaní domu, už to dospelo do fázy, že upratujú primárne oni (dcéra ma 17, syn 11, ale takto to funguje už minimálne 5 rokov), ja už robím len pranie, žehlenie, periny a takéto veci. Manžel sa zapája tiež, v sobotu napr. pravidelne varí, umýva okná a tepuje koberce len on.
Tvoji na to nie sú naučení. lebo furt majú mamu za zadkom a full servis. To pri pracujúcej matke neexistuje a pre deti je len prínosom, že si vedia upratať, navariť jednoduché jedlo a podobne.
Vyvárať denne nemusíš, pracujúci ľudia sa stravujú v jedálni a deti v školskej jedálni bežne. U nás sa varí tiež len v sobotu a nedeľu, cez týžden varím len kávu, čaj a párky 😀
Píšeš, že dcérka ma problém so žlčníkom a bude doma 2 mesiace??? Žlčové kamene sa vyberajú laparoskopicky a je to otázka 3 dní v nemocke, možno ešte 2 týždne maródka a nie je dôvod, aby tak dlho sedela doma. Okrem toho, ak je to plánovaný zákrok, dá sa to naplánovať na prázdniny (alebo aspon veľkú časť marodky aby mala cez prázdniny). Ja som mala žlčník veľmi komplikovaný, bola som doma dlhšie, ale 99% ludí, čo boli so mnou na operácii behali ako srnky po 3 dnoch. Manžel pracuje fyzicky a bol doma mesiac, aj to len preto, že v robote vela dvíha (čo decko v škole nemá).
Píšeš, že si doma, ale syn bol v družine ... načo tam chodil? Aby zapadol, alebo si mala nejaké povinnosti?
Pokiaľ má takéto zdravotné problémy, môžeš mu vybaviť integráciu a individuálny plán, aby ho v škole trochu šetrili. Dá sa to aj pri fyzickom oslabení, nielen pre problémy s učením. Oslobodenie od TV je samozrejmosť.
Manžel ťa naháňa do roboty, ale ak budete v robote obaja, aj doma musíte fungovať obaja viac rovnocenne. Nikdy to asi nie je tak, aby sa domáce povinnosti delili 50:50, vždy je viac toho na žene (ale aj si sami nakladáme, čo by sme aj nemuseli, chceme mať veci pod kontrolou, tiež som taká). Ale každopádne, ak obaja pracujú, musí chlap doma viac pomôcť a to je snád jasné aj tomu tvojmu ... ak nie, je načase sa o tom porozprávať, že obdobie, ked si nemala iné povinnosti, ako len rodinu, už končí a ako to doma zorganizujete.Chlapi to potrebujú stručne, jasne výstižne ... na sťažnosti a nariekanie nereagujú, berú to ako výhovorky. A všetko sa dá aj pekne a v klude a nie hned nevariť a nenakupovať, alebo odchádzať niekam na víkend. Je to o komunikácii v rámci rodiny.
Najväčší problém vidím s tvojou mamou, ale ak vás je viac súrodencov, tiež si to rozdeľte, ak je to apson trochu možné. Teraz ako funguje? Ja som mala chorú svokru a ležiaceho svokra (zomreli pol roka po sebe) a tiež sa to zvládalo ťažko, striedali sa pri nich viacerí, aj svokrina sestra, babka, všetky deti. Je pravda, že my tak menej, manžel bol na týždnovkách, ale aspon týžden v lete bol u svokra. Ak sa inak nedá, vybav si ten opatrovateľský ... aspon nejaký príspevok dostaneš + odvody.
A ešte, uvidíš sama, že chodiť do práce nie je žiaden trest, je to super. Naučí ťa to brať niektoré veci s nadhľadom, budeš mať nejaké peniaze (nielen teraz, ale aj na dôchodku), deti ani manžel od toho neumrú, neboj sa ...
Možno doma bude trochu viac prachu a občas neumytý riad ... no a čo??? Zrúti sa svet?
@iva06 "spytajte sa svojho muza co bude s vasimi detmi ked budete do 17-18stej v praci. kto im navari, kto sa bude s nimi ucit."
S takými velkými deťmi sa už netreba učiť, majú sa naučiť sami, kontrola je otázka polhodiny. Veci, ktoré nerozumejú, sa dajú vysvetliť aj večer, projekty, veľké písomky a podobné záležitosti riešiť cez víkend.
Variť netreba - varený obed majú v škole a na večeru nepotrebujú mať denne navarené. Ale ked už, nejaké kuracie nohy do rúry + ryža, hustejšia polievka alebo takéto niečo, to je tiež rýchlovka.
No a doma už tiež môžu byť v tomto veku aj sami ... ale sú aj povolania, kde končia ženy aj skôr, existujú čiastočné úväzky, brigády, kde sa dá dohodnúť na práci len ráno, práca z domu, predaj kozmetiky a handmade výrobkov, chodiť niekomu upratovať ... nemusí ísť hned robiť od 9:00 do 17:00.
@katarina644 do roboty môžeš kludne ísť na polovičný úväzok..deti sú aj tak do 14:00 v škole,ty môžeš s kludom robiť na 4-5h. tom problém fakt nevidím..
prečo bude dcéra až 2 mesiace doma o vybratí kamenov zo žlčníka? neviem ako u detí ale pri dospelých sa to robí ako jednodnová chirurgia,o pár dní už fungujú..prečo nebola cez letné prázdniny na operácii?
o manželovi sa nevyjadrujem..možno si si ho ty tak naučila,nič nerobiť,všetko zvládneš sama...a on si zvykol..môžeš mu kludne nastaviť zrkadlo..ked budeš s malým cvičiť,nech sa páči,môže sa pozerať..nech vidí čo to obnáša,...ale bo ked bude chorý nech s vezme očr..má na to nárok..
@katarina644 strašná situácia. Ja absolútne neviem, čo napísať, poradiť. Ťažko niekto vôbec pochopí, ak nezažil a nežije v tom, čo Ty. Mať choré dieťa, takto postihnuté ( píšeš o Vojtovej metóde )je asi to najhoršie, čo ženu-matku môže stretnúť. Ak Ti nevie pomôcť manžel, čo by teda mal, tak každá rada drahá. Ja sama si neviem predstaviť ísť do práce od takto postihnutého chlapčeka ( dosť ma aj ma zarazili dcérine žlčové kamene v jej veku 10 rokov ? ), ktorý sa nedokáže začleniť do kolektívu v škole, pretože to ani u neho nie je možné. Čo hovorí jeho ošetrujúci lekár? Akú má syn ďalšiu prognózu? Nebola by cesta pre neho riešiť nejaké náhradné vzdelávanie ? V Tvojom prípade by som si ani prácu nehľadala, Ty potrebuješ byť plne nápomocná svojmu synovi, kt. má dosť veľký problém. Manžel musí pomôcť, či chce alebo nie, prípadne sa on zamestnať ešte kdesi, aby ste mali ďalší príjem v rodine, aby si Ty mohla zostať doma. Na syna sa nevzťahuje aj akýsi invalidný príplatok? Zisťovala si toto? Neviem, či ešte budeš mať silu riešiť svoju matku. Jej nemá kto pomôcť, je sama? Prípadne - čo Tvoji súrodenci, ak ich máš?
tazko ti nieco poradit, podla mna to, aby si sla do roboty je uplne zbytocne. nemas proste kedy. vsak snad vie, ze ani kvoli chlapcovi sa to neda. nechapem takych chlapov, predstavuju si snad, ze matka je stroj alebo co? v mojich ociach si hrdinka, ze to takto zvladas

Dobry vecer, mozem sa spytat aky ma Vas manzel vztah k vasim detom?