icon

Je bitie detí varechou vhodné za správanie?

hanah_b
23. júl 2024

.. dcéra (6r) veľmi vyvádzala, bola strašne pochabá, škriekala nepekné slová - prišla druhý deň z denného tábora, včera to bol tiež boj, ale nejako sme to ustáli .. fakt to dnes prekročilo všetky medze, nepomohlo nič (zákaz, zvýšený hlas, rozprávanie sa o jej výstupoch), dostala viackrát a upokojila sa .. manžel už zopárkrát dal deti do poriadku varechou, susedia bijú aj remeňom, keď niečo veľmi závažné, to by ale musel byť u nás extrémny hrot ..

.. ako je to u vás? dostanú deti len tak symbolicky na zadok alebo pocítili aj "bitku?"

Strana
z4
beronsche
24. júl 2024

@aaao a u nás ešte vzdy schvaľovane ako legitímny prostriedok vychovy...🫤

tomasisa
24. júl 2024

@positivvibe presne cez kopirak, kazde jedno slovo...akurat ze mam syna a bude mat 22❤👏

yoxinka
24. júl 2024

@beronsche
Ja nevravím, že rešpektujúca výchova je zlá, nechápeme sa. Ja hovorím, že PRÍLIŠ veľa rodičov ten koncept nechápe a deti idú totálne na voľnobeh. Vyrastá nám generácia, s ktorou budú obrovské problémy, lebo z bitia detí sme sa preklopili do úplne opačného extrému. Deti nemajú žiadne hranice, nerešpektujú nikoho a nič a len sa dožadujú, to je celé. A rodičia nechápu, keď im decko vylepí, veď vychovávali “rešpektujúco”.

beronsche
24. júl 2024

@yoxinka áno, súhlasím.

tomasisa
24. júl 2024

@dankamg u nas mama takto...ten pocit ponizenia-a efekt to malo u mna taky ze no just nie, a bracho ked uz mal 12 a viac sa jej smial do oci...ked mal 14 to vzdalas nim, ja este zopar krat...a ked pises ze co bolo po ruke, mama raz v amoku vytrhla prah medzi chodbou a obyvackou, a mlatila brata po krizoch lebo sa jej tak schulil, som jej skocila na ruku aby mu neublizovala...fakt som si slubila ze v zivote deti nebudem bit...moj brat ma 50 teraz vravieva ze on tak nevnima, ze mu to neublizilo, mne extremne...

medda_beda
24. júl 2024

@annm81 Teraz som sa pýtala manžela kedže on je z generácie 80 rokov, že keď dostal začo a či má z toho traumu.
Nie nemá veľakrát to vraj robil umýselne, že dostať chcel aj vedel, že dostane, bral to ako srandu, že vytočil rodičov, takže strašne je dnes traumatizovaný z toho keď mal z toho prdel.
Takže nie všetci sme nemali tyranou rodičov ktorý by nás mlatili hlava nehlava a keď im už vyletela ruka tak sme z toho mali srandu a skľudnili sme sa.Žiadna trauma.Mali sme aspoň toľko rozumu že nás nebavilo robiť nervy rodičom stále a vedeli sme, že sme na nich odkázaní a, že naše správanie bude mať aj iné následky keď budeme niečo chcieť tak nám bolo rýchlo pripomienkované, že začo za to správanie? A nepovolili.Aby sme pochopili, že im po hlave skákať nebudeme lebo to ovplyvní aj ich správanie voči nám.

Ja svoje dieťa biť nebudem lebo by som prišla o nervy len ja keď bude mať takú povahu, že ani 20krát po riti by mu nevadilo, ale zase skákať po hlave mi nebude, že si príde o hodinu neskôr domov len tak a ja ho ešte pochválim.
Zase odtiaľ, potiaľ.Dostane zákaz ak sa to bude pravidelne opakovať takéto svojvolné nerešpektovanie
a nebude ma zaujímať ani truc ani hádzanie o zem nič.
Sú veci ktoré majú pravidlá aj pre ochranu dieťaťa a ak to nepochopí cez komunikáciu tak to pochopí cez následok.

medda_beda
24. júl 2024

@beronsche Ako vieš, že nenaučí? Ja som to pochopila.To, že niekoho deti nič nechápu nie je tým, že je to dieťa.
Nemôžeš porovnávať všetky deti.Ja som bola úplne iná ako tie dnešné ufňukance čo revú za všetko.Ja som ani v tom veku nechápala niektoré deti.

To sú také blbosti, že dieťa si bude dokazovať moc.To je o povahe a nie o tom, že dostalo v 4 rokoch raz na zadok.
Prečo som ja s manželom nikoho nezbila len tak z pozície moci? Prečo mňa manžel nebije keď bol bitý?

Lebo je rozdiel mať zdravý vzťah s rodičom a pokúšať jeho nervy než mať rodiča tyrana ktorý ťa zmláti už len za to, že prídeš domov.

medda_beda
24. júl 2024

@annm81 Záleží od dieťaťa už keď raz capneš tak zistíš či to tvoje dieťa chápe alebo nie či sa uvedomí alebo to ani nemalo význam.
A väčšinou ajtak vidím capnúť po zadku deckám čo sú ešte malé a nie školákom s ktorými sa dá komunikovať.

Ano je medzitým niečo.Keď ti decko strelí, nastav líce a čakaj druhú keď je agresívne.Absolútne sa nebrán keď ťa terorizuje vlastné decko.Lebo keď vysvetlíš a napriek tomu si to dovolí zas tak ako sorry, ale aj keď dostane naspäť aspoň pochopí, že to čo robí niekomu spôsobuje bolesť.
A keď to nepochopí tak potrebuje psychológa lebo normálne evidentne nebude.
Ja decku capať nebudem lebo v tom nevidím význam kedže sa to dá inak ak ma udrie vtedy mu vysvetlím ak nepochopí štipnem ho do ruky aby vedelo, že čo robí mne.
Nájdem si iné spôsoby ako dať decko do laty.Ja len píšem, že ak niekto decku capne na zadok tak z toho žiadna trauma byť nemusí a nikto nevie či to nie je to jediné na čo to dieťa reaguje.
Píšem o capnutí a nie o mlátení silou.

No ja tých detí čo nereagujú na nič poznám dosť a každý si ich nevychovanosť obhajuje tým, že však sú to deti.
Ani pol slova žeby ich niekto usmernil.Nič ignorácia lebo však deti tak čo.Decko ťahá matku jak handru, rozkazuje, bije ju a matka nič.Zlatko prestaň, miláčik už dosť.
Efekt? Nič mláti ju ďalej.
Nehovorím, že ho má zbiť, ale ja by som také decko obmedzila na pohybe dokým by sa neskľudnilo a bolo by mi jedno čo si kto myslí.Keď ho ten niekto nevie ukľudniť inak a poradiť tak nech sa stará o seba.

mmooly
24. júl 2024

taký masaker neschvaľujem... ale takú výchovnú rukou po zadku áno.. však niektoré deti nemajú mieru

alickapusinka
24. júl 2024

Ja keby som poznala taku rodinu čo biju deti remeňom varechou nahlasim ich na sociálku rodičov ale tak aby ich sociálka prichytila pri čine a aby mali ponaučenie.Vychovnu po zádku dajme tomu áno ale evidentný jedinec trošku chorý na makovicu nezvladol svoju frustráciu ktoru si vybil na dieťati.Ide mu karta hrdinový.

victoriab
24. júl 2024

@mmooly deti su len take, aki su rodicia. Rodicia vychovavaju, stanovuju hranice a ukazuju co ano,co nie.

nufafa
Autor odpoveď zmazal
mmooly
25. júl 2024

@victoriab veď ani rodičia nie sú dokonalí, ako by mohli byť deti...

nessi01
25. júl 2024

@medda_beda možno keby tomu dieťaťu niekto venoval pozornosť, nemusí o ňu bojovať extrémnymi metódami. Deti, ktoré porušujú všetky spoločenské pravidlá sa zvyčajne len snažia nejako upútať pozornosť dospelých, ktorí len čučia do mobilov a nevenujú im viac než pár povrchných viet. Ak sa aj napriek pozornej a komunikatívnej výchove dieťa správa nezvládateľne, je namieste psychológ. Remeň na svoje dieťa vytiahne len psychopat.

milanemila
25. júl 2024

@nessi01 toto je velka pravda 👍🏼

medda_beda
25. júl 2024

@nessi01 Súhlasím s tým, že ak sa rodičia deťom vôbec nevenujú tak si niektoré vyžadujú pozornosť týmto spôsobom.
Ja začínam pochybovať o tom, že táto téma je vôbec reálna a ak niekto skutočne mláti decko remeňom tak to ok nie je.
K tomu sa ani nevyjadrujem.
Ja som ani s varechou nedostala takú žeby to bolelo.

vali_44
25. júl 2024

@nessi01 Skvelo si to napísala 👍

scorpionflower1
25. júl 2024

@hanah_b a napadlo ti popremyslat, preco tak vyvadza? Moja ma 5, vyvadzala ked mala tak 2-3 (ani vtedy nedostala) a nemala este vyvinutu schopnost sebakontroly, ale uz teraz davno chape, ze nemoze hulakat ako besna doma ani na ulici. Mozno mate problemy so sebakontrolou vy dvaja s muzom.
Nie som ani ja dokonala matka, stalo sa, ked bola mala unavena, ze dostala vzdor v parku, no nehulakala, len nechcela ist domov, tak som ju potiahla za ruku a kricala som na nu. Aj to ma mrzelo a vobec nie som na to hrda. Ani by mi nenapadlo ju takto bit ako tvoj muz. Ja by som sa za seba hanbila.
Susedia biju remenom? Akoze to si napisala ako ospravedlnenie, ze vsak vy bijete len varechou? Susedia tyraju deti, inak sa to nazvat neda.

129oveciek
31. júl 2024

Mna udivuje kolko z vas dokaze udriet svoje dieta aj ked len rukou.. to naco ste si robili deti ked nemate trpezlivost na ich vychovu?

kvetinka1918
31. júl 2024

@hanah_b niekedy treba zakročit pretože niektoré deti si už dovoľujú veľa komu niet rady tomu niet pomoci každého osobný názor

beronsche
31. júl 2024

@kvetinka1918 deti sa majú vychovávať a nie potom, keď to rodič nezvladne, tak ich z vlastnej frustrácie bit.

kvetinka1918
1. aug 2024

@beronsche každého osobný názor ja som tiež dostala výchovnú sem tam a mala som zaracha a som tu nič sa mi nestalo 😉

victoriab
1. aug 2024

@kvetinka1918 jaj toto ked citam 🤣🤣🤣 keby si isla na terapiu a trosku sa pošťúrala vo svojom zivote, zistila by si vela ;)

beronsche
1. aug 2024

@victoriab presne tak.

@kvetinka1918 To je taky krásny príklad racionalizácie, že až....
A ak to naozaj náhodou, výnimočne, nemá neg. vplyv na človeka a je v pohode, vždy je to napriek bitke, nikdy nie vďaka bitke..

Strana
z4