Je bývanie s rodičmi prekážkou vo vzťahu?
Mam 30 r a 5 rocneho syna. Po 4 rokoch som spoznala muza, ktory je mi sympaticky. Boli sme spolu 6x na rande, volame si, piseme si. Mame dva spolocne konicky, takze casto riesime aj tie.
Ja som vsak nadobudla pocit, ze mu vadi moje byvanie s rodicmi. Dava mi take divne otazky, ze ci sa zmestime spolu s mamou do kuchyne, ci mame poradovnik na kupelnu, on si to nevie predstavit, lebo v dospelosti takto nikdy nebyval...
On ma vlastny byt, bola som uz u neho. Ja nechapem, preco mu to akoze vadi. To mam akoze vyhadzovat peniaze na podnajom?
@mircalla Moja skusenost zo zapadnej europy je taka, ze ano, neexistuje viacgeneracne byvanie, ale rodinne vztahy tam ani nie su az take srdecne, na ake som zvyknuta ja osobne..
Lenze zistujem, ze ja mam s rodinou zrejme nadstandardne vztahy, kedze dobrovolne travime spolu cas tak casto, ako sa kvoli dialke da (vratane vsetkych sviatkov a dovoleniek 🙂).
Samozrejme, je to len moja skusenost, ktora vobec nemusi platit celoplosne.
Este dobre ze taketo debilne nazory nemala mama jednej znamej, ktorej muz sa zblaznil kvoli nejakemu nálezu na mozgu, nahanal zenu a tri deti so zbranou, usli len s tym co mali na sebe a mama ich prichylila v trojizbovom byte.
O vyske uspor dotycnej sa zrejme skoda bavit, mala co robit aby sa zbavila manzela a dala zdravotne dokopy. O pomoci policie a socialky sa tiez skoda bavit.
Tiez "take slovenske".
Som zasadne proti byvaniu u rodicov, pokial sa jedna o zdravy par parcujuci a planujuci spolu buducnost a deti. Tam je to vychcanost a zneuzivanie.
Ale su rozne zivotne okolnosti a tiez by som zrejme ako slobodna alebo rozvedena nesla s detmi do podnajmu a nepchala cudzim stovky eur za nic.
Samozrejme, najlepsie je svoje, ale to nie je vzdy a v kazdom stave a case hned mozne.
My sme vsetko s muzom nadobudli spolu, som rada ze nemusim toto riesit, hrozne.
Ved ste dospely. Ak budete spolu, mozete sa k sebe nastahovat.
Ja osobne som clovek, kt nebyva s rodicmi od 16tky, cize pre mna nepredstavitelne tiez.
Ale cim som starsia, tym viac chapem aj tvoju stranu. Ved kym spolu nechodite, tak OK. Ked spolu zacnetr chodit, tak spolocne byvanie bez mamy.
Ahojte, neda mi nepodelit sa o moj nazor. Byt osamely rodic je neskutocne tazke a zvlast ked je dieta este skolkar. Stat dava dochodcom ale osamelym rodicom nie, ja som byvala taktiez po rozvode so synom u mamy az do jeho 10 rokov v 3 izbovom byte. Sama by som to nezvladla ani financne ani casovo. Najst si pracu tak aby clovek vedel vykryt skolku a prist vcas do roboty bolo v nasom regione horna nitra nemozne.Bez pomoci mamy a mojej mladsej sestry ktora snami byvala tiez ,by som nemohla pracovat. Akoze tie poznamky chlapa o poradovniku na kupelnu su hrozne.Aky poradovnik, my sme isli do kupelne kedy sme chceli a kedy bola volna paneboze. Vecer sme sa normalne postriedali. Kedysi byvalo aj 10 ludi v jednej malej chalupe a teraz sa tu ludia pohorsuju a hned ste za divneho ked sa v 20 neodstahujete. Viac generaci ma praveze na vyvoj dietata pozitivny vplyv pokial su vztahy dobre a ked chyba otec je to velmi dolezite. A zvlast ma rozculuju poznamky o mama hoteli ked clovek byva s rodicmi. U nas sme mali vsetko podelene aj policky v chladnicke, stravu som pre seba a syna riesila sama, sama som si varila, tak isto drogeriu aj prach na pranie sme mali zvlast a tak isto som platila polovicu najmu a nakladov na byt. Keby sa mi nepostasti dostat byvanie v obecnom byte zrejme by som byvala u mamy doteraz. Kupit si byt na hypo plus tahat domacnost je pre jedneho sameho cloveka nedosiahnutelne a to aj v pripade ze mam popri praci aj brigadu. Ale to ludia z Ba nepochopia a tak isto chlapi ktory jednoducho na trhu prace maju vyhodu oproti zenam a zvlast oproti matkam samozivitelkam.Nie kazdy ma vysoku skolu a moze robit na vyssej pozicii, niekto musi pracovat aj manualne. Ja autorku temy absolutne chapem, caka, ze raz ked si najde dobreho partnera osamostatni sa snim nez odist sama s malym a pocitat kazde euro aby vyzili z vyplaty do vyplaty.
@romi0310 Odbiehat od fora? Vsak sa tu autorka pyta, preco to muzovi vadi.
Maly plat? Ako nehnevaj sa na mna, ale ak mam maly plat, idem byvat tam, kde mi daju taky plat, ze utiahnem najom aspon 1+1. Mam vysoku skolu, tak hladam taku ponuku pracu, kde moj obor ocenia. To robia, slobodoni, bezdetni aj kompletne rodiny. Ci sa im to paci alebo nie. Ci to budeme nadavat, ze neni z coho utiahnut?
Vsak nech byva istu dobu u rodicov, ale za tu dobu, nech sa pohne dalej a nezbiera chlapov, od ktorych caka, ze jej pomozu osamostatnit sa. Vsak pisala, ze jej cielom je byvat u rodicov a cakat, kym sa niekto objavi, kto jej pomoze zaplatit podnajom alebo bude mat na vlastne byvanie.
@beronsche Ja som s rodicmi dobrovolne travila dost casu, ale nebyvala by som s nimi. Nechapem, co to ma spolocne. Ak s nimi nechcem byvat, nemam ich dost rada ci nemam s nimi dobry vztah? To je fabulovanie.
Vacsina mladych byva s rodicmi ci svokrovcami so zistnych dovodov - chcu pomoc s detmi a hlavny dovod su naklady.
@martina21 presne 👍 v urcitom obdobi by som tiez nemohla pracovat plnohodnotne, keby mi nemal kto strazit kaslajuce dieta a to zijeme praveze samostatne. To je zasa dan sa samostatny dom mimo rodicov, dieta vozit alebo nechat prespavat u babky, ked clovek chce normalne odpracovat.
A kecy o striedani sa na OČR ma vzdy pobavia, jasne,
ked muz nic moc nezarobi, ani zena, maju to jedno, ale ked ako kamoska stavaju dom, tri deti, muz zivnostnik, tak urcite pojde na OCR on, aby umreli od hladu, hlavne ze sa vystriedaju 😂
@kate211 A naco by som chodila do 1+1? Maly tu ma vlastnu izbu, velku zahradu, veeela priestoru. A za byt 3+1 si nemozem dovolit dat 600-700 eur aj s energiami.
@kate211 co tu splietas vysoku skolu ?:D pises, ako keby kazdy zarabal rovnako :D lebo v Bratislave si kazdy zije na vysokej nohe :D poznam viacero zien aj muzov, co tam ziju a dlhe roky zili v zdielanych bytoch. Tak je jedno, ci ho zdielas s rodičmi alebo s cudzimi ludmi. Sa zobud prosim ta a uved si, ze su zeny, ktore nemaju vysoku skolu, nezarabaju tolko, aby boli schopne zaplatit si najom. Milujem, ked niekto dovidi iba na koniec svojho nosu.
Maly potrebuje vlastnu izbu, zahradu. Aha. A ked to mat nebude, bude z neho horsi clovek? Ale ved si tam zostan. Len sa necuduj, ze ista cast populacie tuto tvoju pohodlnost nechape a berie ta ako nesamostatnu.
@autorka, vobec si nevsimaj ustipacne reci tychto hrdiniek. Kazdy ma plnu hubu kecov, a nic k veci. Najviac take, co maju 50 rokov, zivot za sebou a idu sa porovnavat s 20-30 rocnyni zenami, ktore budu poucat, ale ziadnu radu k veci nedaju 🙂 mne by bolo trapne, aby som sa isla vyvysovat nad 20rocnymi dievcatami. Skor by som im poradila, ako len hanit
@romi0310 Ja sa bavim o autorke a ta vysoku skolu ma. A ludia, ktori nemaju rodicov, tak ako byvaju, ked neutiahnu najom? Su na ulici?
Ved nech ide do 1+1 alebo zdielaneho vacsieho. Garzonka ci izba v trojizbaku ta vyjde podobne. Autorka vsak nechce, lebo maly nebude mat zahradu, vlastnu izbu. Je pohodlna a caka, kym sa nezjavi niekto, kto prevezme zabezpecenia byvania pre nu po jej rodicov, ktori to robia doteraz.
@kate211 A ty jej závidiš, že to má takto a ušetrí si peniaze na neskôr?
@zuzanockamt Nie, ja ja jej vysvetlujem, preco je pre istu cast populacie divne naviazat vztah s neschopnym a pohodlnym.
@kate211 este raz. Aky je rozdiel v tom, byvat s rodicmi a byvat v zdielanom byte?:D moj bratranec byva v zdielanom byte v BA a plati 200€ a ziju tan traja. Myslim si, ze to plati aj doma rodičom. Ale ty zrejme s nimi byvas, ked presne vidis, ako to maju podelene, kto co plati. Ja tiez mozem z tvojich komentarov vselico usudit. Pokial dotycnu nepoznas, nemas ziadne právo tu kvakat o tom, ako ,,vyziera" rodicov, ze je leniva a podobne dristy. Je to drze a neslusne
@kate211 Ale ona nie je pohodlná, len normálne rozmýšľa. Nezadĺži sa predsa, aby nejakému ťuťkovi ukázala, že býva sama. Keď mu to vadí, nech nechá tak, príde iný. Podľa mňa je rozumná, takéto bývanie má výhody pre obe strany. Našetrí, osamostatní sa neskôr. Keby som bola v takej situácii, tak by som to urobila rovnako. A užívateľky na konskom fóre sa môžu od jedu aj na hlavu postaviť a vypisovať
@kikus7 v kralikárni zatvorená??? polovica koňa by vraždila aby na nejakú svoju kralikáreň vôbec mala 😉
@romi0310 Byvanie v zdielanom byte preukazuje schopnost platit cast NAJMU a starat sa sam o seba. Byvanie s rodicmi preukazuje supnut rodicom prispevok na energie (ak vobec), takto byt na rodicoch zavisly, lebo komplet poskytnu ubytovanie - ZDARMA (alebo za energie). Autorka nema nasetrene ani 10% z ceny pripadneho bytu, takze o setreni to takzie neni.
Kto sa o nu bude starat v pripade rozchodu, ked sa nebola schopna starat o seba ani pred zaciatkom vztahu?

Ja si myslím, že Vlado to vystihol úplne presne. Chlap má proste rád svoj komfort, súkromie, samostatnosť alebo ako to nazvať a snaží sa pochopiť jej spôsob života. Ja som sa napríklad tiež hneď po škole "pratala" z domu a to mám s mamou úžasný vzťah, ale páčil sa mi ako mladej ten pocit nezávislosti a samostatnosti. Môj brat presný opak, založil si rodinu a bývajú s mamou. Proste to máme nastavené v sebe inak.
A že ty ako slobodná mamička bývaš u rodičov, je úplne v poriadku, ak teda máte na to vhodné podmienky a všetkým vám to vyhovuje. Toto je presne jeden z tých prípadov, kedy mi bývanie u rodičov čudné nepríde. Aj keď áno, tiež ti doporučujem sa časom postupne osamostatniť, aj keď v dnešnej dobe je to pre jedného človeka, ešte k tomu s dieťaťom stále ťažšie a ťažšie.