Je dnes pre mladých výhodnejšie zobrať sa, alebo žiť bez papiera?
Ahojte, zaujímalo by ma, aké výhody má manželstvo a či má nejaké výhody žiť len tak na hromádke. Či majú nejaké výhody napr. slobodné matky alebo ani nie. Viem, že to znie pre niekoho hrozne, ale v tejto ťažkej dobe zvažujeme všetky pre a proti...
Ďakujem za odpoveď
Ja len tolko - OCR mozes cerpat len na manzelku( nie priatelku) a na svoje alebo manzelkino dieta , nie dieta priatelky. Aj danovy bonus si mozes cerpat na dieta manzelky- no druzky nie. Ak sa nemylim.
Zit bez papiera ma jedinu vyhodu-zo dna na den sa mozes zdvihnut a odist bez vysvetlenia a bez tahania do toho inych (sud). Vsetky ostatne vyhody ako dedenie, vdovske, sirotske, danove bonusy, rozhodovanie o druhom v pripade zleho zdravotneho stavu ale aj obycajne info o jeho stave, zastupovanie pred uradmi a pod je bud obtiazne alebo nemozne ziskat inak ako manzelstvom.
@loliki Preco mala ta zena 4 deti, ked dnes existuje spolahliva ochrana? Vacsine ludi stacia 2 deti, styri deti maju zeny, ktore tolko chcu, ci az si ich doslova vydupu, su s nimi desiatky rokov doma a potom ich mame lutovat, ze s nimi maju tolko starosti a ze nemaju cas (ani chut) ist do prace...? Mame tolko deti, na kolko sa citime a kolko zvladneme. Potom bude neskoro plakat, ze si clovek privela nalozil.
pozri manzelstvo je aj emocionalna institucia nie len oficialna. ja som sa napriklad nikdy nechcela vydavat. biele svadobne saty su pre mna gyc, ceremonie nemusim vobec a nie som ani romantik, ale potom prislo nieco take ako blazniva laska a pocit ze chceme byt spolu navzdy (jasne ze nic nie je vecne ani iste ale v tej chvili v tom case sme to skratka chceli a (nelutujeme to uz 16 rokov) to je ta emocionalna stranka plna takeho toho vzrusenia z tejto udalosti z ktorej sme potom este zili dlho ze sme si nieco slubili oficialne nie len zoci voci. mali sme malu svadbu a bez tej tradicnej zabavy.
no a potom je tu dalsia vec
teraz vsade vo svete nevynimajuc slovensko bojuju homosexuali za to aby sa mohli sobasit. je to take tragikomicke ze oni za to musia bojovat a ti co to mozu mat to dehonestuju a nazyvaju to zdrapom papiera.
no a inak k vyhodam nevyhodam. uz samotne to ze sa na to divate takto naznacuje aby ste to asi nerobili, pretoze to je divne sa na to divat takto.
inak ano manzelia maju iste prava napriklad poskytovanie informacii v nemocnici ak sa nieco stane, majetok - vdovske, dedenie... je toho viac.
a este jedna vec - meno. pre mna je napriklad fajn mat rovnake meno ako maju moje deti alebo chlap ktoreho milujem. byt rodinou. (jasne aj bez papiera ste svojim sposobom rodinou ale ...
zivot by sa nemal zit len kvoli vyhodam a nevyhodam.
vy ste spolu ocividne dlho tak uz ste stratili ten wow efekt ze nemozem bez teba zit podme sa vziat. ale este stale existuju dovody preco je to fajn. a svadba predsa nie je o cirkvi.
Uz len kvoli tej kupe mehnutelnosti... Jeden z vas umre a ten druhy nema narok na zdedenie druhej casti... Pojde to dietatu a pozostalym rodicom... Nie frajerke/frajerovi...
Ako komedia vazne... Cirkev vam ziadne povolenie nedava... Sobase idu cez matriku
@liljana Nepýtala som sa jej. Asi bolo veľa lásky . Problém je, že sa rozišli. Nie, to že má 4 deti. Tým sa len problém znásobuje.
@elizabet173 Nechce sa mi rozoberať, či je rozumná, alebo či dopadne. Stáva sa aj toto.
@loliki Prečo by nevydatá žena mala v prípade rozchodu odísť s deťmi bez majetku a vydatá nie? Nejde o to, či je vydatá, alebo slobodná, ale či vlastní nejaký podiel na nehnuteľnosti, kde býva. Ja nechápem, prečo sa vždy automaticky predpokladá, že tá, čo zostane v prípade rozchodu bez majetku a odíde zo spoločnej domácnosti, je tá žena.
@elizabet173 Ďakujem za vysvetlenie 😁, ale vôbec si nemyslím, že by to tak bolo, že vo väčšine prípadov býva žena u muža vo výlučne jeho nehnuteľnosti. Práveže z môjho okolia mám takmer všetkých, kde sú vlastníkmi obaja. A prípady, kde je vlastníkom len jeden, sú zhruba fifty fifty žena a muž.
Navyše, stále to nevysvetľuje, ako by v prípade, že bývajú v mužovej nehnuteľnosti, ženu manželstvo chránilo. Tak isto by po prípadnom rozvode musela odísť bez nároku na podiel na jeho nehnuteľnosti.
V tomto state nie kazdy sa na kazdeho vykasle.spravil si si staraj sa.Trosku dalej za hranicami to funguje inak brat zil so slobodnou mamickou mali vela vyhod skrateny uvazok jednosmenna pracovna doba rozne zlavy na skolku lieky stravu zariadenie do bytu vstupy aktivity viac volna v robote zvysene pridavky.dlho otalali so svadbou lebo by sami seba ukratili o dost penazi pockali kym mala podrastla a potom sa zobrali..
Samozrejme pri manzelskom zvazku tu mame BSM nemoze ta muz vykopnut z bytu s holym zadkom.pri nahlej smrti dostanes vdovske ako matka samozivitelka mas predlzenu matersku a.mozno nejake dotacie na obedy ale to uz som si nie uplne ista
autorka - to že nie ste kresťania neznamená, že nemôžete byť zobratí. Dá sa to aj na úrade. Nemusíš mať svadbu v kostole.
@kitycat ak je dieta, cely majetok rodica dedi dieta, s nikym inym sa on nedeli, ani s pozostalymi rodicmi. Cize polovicu nehnutelnosti bude mat frajerka (ak by bol byt v podielovom vlastnictve) a polovicu dieta.
Autorka: vsetko ma vyhody aj nevyhody. Nic nie je vyhodnejsie/nevyhodnejsie. Ak si v manzelstve, mas narok na vdovsky dochodok, moze si na teba uplatnovat odpocitatelnu polozku na manzelku (ak to este funguje, nesledujem aktualne zmeny), ale pokojne ta moze zadlzit ak mu prepne a ty budes musiet splacat dlhy, ktore spravil on. Mozes dedit (ak je co, vratane dlhov). V partnerstve je za svoje dlhy kazdy zodpovedny za seba, ale nemozes dedit, nemas narok na vdovsky dochodok, nemoze si ta uplatnovat v DP, ale mas narok na dlhsiu matersku (ak opomenieme fakt priznania sa, ze nie si osamela matka). Ak sa rozidete necakaju ta tahanice na sude ohladom rozvodu a rozdelenia BSM. Takze vsetko ma pre aj proti, rozhodnutie je na tebe/vas.
autorka, ale počula si už o tom, že povolenie cirkvi nepotrebuješ a môžeš mať civilný obrad?
V momente, ked sa stane nieco zle (vazna choroba, smrt) pochopis, ze manzelstvo.je vyhodnejsie, kedze nemam u nas uzakonene ani partnerstvo.
Nebudes mat pristup do nemocnice, marnice, do bytu, k majetku, k telu. Atd. Budes len "priatelka" to podla nasho systemu nic neznamena.
Nemusite byt fantastickí krestania ,aby ste sa mali radi a aby ste boli manželia.podla mna je manzelstvo o inom ako o tom ci toma alebo nema vyhody
Po mnohých hlavne by som povedala právnych a informačných stránkach je proste výhodnejšie byť zobratí. To je vec jedna, ale tak bez toho aby to dvom fungovalo po všetkých stránkach, je svadba proste zbytočná
Určite to ma spoločenské aj ekonomické výhody. Dedenie, spoločné priezvisko, dôchodok, spoločný majetok, daňové úľavy na deti aj na manželku. Pocit istoty ze patríte do jednej rodiny, nielen vo svojom srdci, ale aj navonok.
Kdesi som čítala, že manželstvo je inštitúcia, kde sa máš mať lepšie ako za slobodna.
Co je toto za otazku??Akoze si myslis ze ak budes slobodna ze ti da stat nejake peniaze navyse??Statu je uplne ukradnuta tvoja osobna situacia,preco mas dieta sama alebo ci si len vychcana,mas narok iba a vyhradne na to,co aj vydata mamicka.A sa mi rozum zastavil nad kontextom toho vyhody/nevyhody.Ludia uz nevedia ako by system odrbali,z coho by pozabucky vytrieskali cosi,tak uvazuju ci sa vydat nevydat podla toho co z toho budu mat 🤦♀️
Vyzerá že veľa o manželstve nevieš. Že nepotrebuješ schvalenie cirkvi? Prosím? O civilnom manželstve si ešte nepočuja? Trošku si to treba naštudovať.

@stannkal Ďakujem veľmi pekne za odpoveď