icon

Je dobré uprednostňovať rodiča pred partnerom?

obcanxy
4. máj 2015

Ako začať? Vidím že ste tu samé mamičky, tak verím že vaše názory mi pomôžu pri mojom probléme. .Už fakt si myslím že som z inej planéty. Problém začal vtedy, keď sa rozhodlo že mamina mojej manželky /bývalá učiteľka/ bude starať o našu 5 ročnú dcérku a tak chodí do škôlky len do 12 tej. Začalo to nakupovaním hračiek. ..minimálne 3 krát do týždňa ..Nejde len o peniaze, ale týždenne hračky za vyše 15 eur je asi moc..Najprv sme mali rovnaký názor. ..Neskôr manželka začala robiť to isté. Teraz posledný klinec mojej trpezlivosti. Dcérka po viacerých upozorneniach porušovala dohody a po každý krát v obchode si chcela presadiť svoje../ nákup hračky /.Navrhla že dva týždne nechce od nás nič, keď jej kúpime tú konkrétnu hračku. Mamine sme to oznámili že dohoda je dohoda. Moja manželka mi oznámila /keď som zistil že svokra stále nakupuje hračky / že na ňu zákaz neplatí . Však ale so 40% sa podieľa na výchove! !?! Dámy prosím o názor, nakoľko moju žienku veľmi milujem, ale už takto to ďalej nezvládam. .

Strana
z2
fidka79
Odpoveď bola odstránená
ivca88
4. máj 2015

Zo zenou sa porozpravaj.... vsetko ma svoje medze,...
Lebo ked sa na niecom dohodnete...tak to plati...
Lebo raz pride den ked dieta bude v puberte .,. A tam.musite drzat spolu.... a nie prisposobovat si pravidla ....
Takto s vasho dietata bude rozmaznanec..... a bude vam robit sceny aj pre najmensiu blbost....
Treba drzat slovo....lebo : ohybaj ma mamko...pokial som ja janko....
A prehodnotila by som zasahy svokri do vychovi dietata .... treba po malych davkach zmensovat ,... aby sa ani svokra ani zena neoduli...

nuvaring
4. máj 2015

V istom veku by mali ľudia pochopiť, že rodičom funkcia skoncila a starý rodič nie je rodič. Ten nech si užíva zaslúžený dôchodok doma za pecou.

obcanxy
autor
4. máj 2015

S tým časom som nesúhlasil , ale nakoniec som ustúpil manželke po argumenty, že aj ona bola len pol dňa v škôlke a mamina sa dusovala , že malinká bude mať presný režim . Nooo. ..všetko je inak..
Najhoršie je keď Vám dieťa oznámi že sa dohaduje s maminkou , lebo tá jej to určite dovolí. Ja ostávam stále rovnaký, prísny ale aj lásky plný. Až mi bolo do plaču, keď malinka zahlásila, že chce iného Tatina. Ale neustupujem. .Ale neviem dokedy...Už ma nebaví byť ten zlý.

timea7
4. máj 2015

@obcanxy buchnúť na stôl, je to dieťa tvoje a manželky, ak z nej chcete vychovať rozmaznanú slečnu, ktorá vás už teraz vydiera, len v tom pokračujte 😠 😠 😠 😠 Dcéru do škôlky na celý deň, manželke vytlač túto diskusiu a daj jej ju prečítať. Dieťa bude dostávať hračky na meniny, narodeniny a Vianoce.

zuzka_puska
4. máj 2015

@obcanxy ahoj 🙂 tak v prvom rade....ak je babka byvala ucitelka, mozno ma pocit ze malej dokaze dat viac ako v skolke....Ale na druhej strane, mozno by nebolo od veci opytat sa aj malej, kde sa jej viac paci, ci v skolke alebo doma s babkou. Predsa len v skolke je v kolektive, pohra sa s detmi, buduje si vztahy s rovesnikmi. Ale mozno sa jej paci viac doma s babkou, predsa len je to jej blizka osoba, rodina. Mala ma 5 rokov, tak by uz mala mat vlastny nazor, a povedat si kde chce byt.... Ja by som toto riesila takto.... Co sa tyka tych hraciek, pride mi dost 60eur do mesiaca dat len na hracky..... Dieta by nemalo byt naucene na takyto "luxus" zvykne si ze jej vsetko kupite, a som zvedava ci potom bude babka vsetko financovat 🙂 🙂 O rok pojde do skoly, uvidi ze ine deti maju toto,hento tamto, a bude podla mna zvyknuta ze jej vsetko kupite,co si zapraje.....A ze manzelka dava na mamu.....Tak je to jej mama, miluje ju,ale myslim ze miluje aj teba..... Mozno by si jej mal slusne povedat, ze musite spolu drzat, a babka je len na rozmaznavanie.... Vychovavat mate vy 🙂 tolko moj nazor....

nikawero12
4. máj 2015

@nuvaring a prečo by mali starí rodičia sedieť doma za pecou?

gretocka
4. máj 2015

tak po prve nevidim ako problem to, ze dieta je v skolke len na pol dna, aj moje deti su.... tam problem nie je. Aj ked v tomto konkretnom pripade by zrejme pomohlo babku trochu stopnut a vyriesila by to mozno celodenna skolka.
Problem je, ze mala slecna sa naucila s vami manipulovat. Moje deti od malicka vedia, ze ked najdem nejaku prkotinku za euro dve, kupim im aj mimo sviatkov, ale ze by si vyzadovali 15 Eur tyzdenne, tak to neexistuje.
Zaujima mo co bude manzelka a babka robit, ked sa naroky zacnu zvysovat.
Ja vseobecne nie som zastanca uplacania deti materialnymi vecami.... ani za pomoc, ani za to ze napr. vydrzi prehliadku u zubara ani nic podobne.
No ak tvoja manzelka aspon trochu premysla, tak si so svojou mamou pohovori, ale skus este raz ty rozhovor podla moznosti bez prehnanych emocii s manzelkou a pripadne aj svokrou.
Drzim palce

kaktusik
4. máj 2015

@obcanxy z vlastnej skusenosti ti poradim, co najrychlejsie ukoncite to opatrovanie babky. Moze vam pomoct, ked to budete naozaj potrebovat. Ale toto je veeeelmi zle. Sadni si z manzelkou a otvorene v klude sa s nou porozpravaj. Ak ma hracky za 15 eur za tyzden, na mesiac je to kopa zbytocnosti za 60 eur. Ak sa babka tak citi pri peniazoch, nech radsej vnucke setri na volaco rozumne. A dcerku nechajte v skolke na cely den, urcite jej to neublizi. Ma 5 rokov a uz si s vami robi co chce a vydupava si dalsie hracky. Idealne by bolo sadnut si aj s babkou a podakovat jej za vsetko co robi, ale aby nezabudla ze rodicia ste vy.... a manzelka nech sa od mamicky odstrihne, este ziadne manzelstvo v trojici nefungovalo. Nech uz je ten treti ktokolvek... drzim ti palce 🙂

obcanxy
autor
4. máj 2015

@zuzka_puska Malá škôlke nechce moc byť. .S babkou jej to vyhovuje..Tých 60 eur je len svokra, moja manželka nezaostáva.
Strašne nám ublizilo aj to , že malinká nechala imunologicka na 3 mesiace doma kvôli imunodeficitu. Stále bola chorá. .Ona stále tvrdí že drží so mnou, ale že my nemáme čo hovoriť do toho, ako sa mamina správa. .Dnes som oznámil manželke, že objednávať manželskú poradňu. Sakra, však som normálny milujúci manžel, ktorý doma varí, pravidelne upratuje a berie to ako samozrejmosť. .Robím niekde chybu?? V práci má rádia medzi lepších manažérov a doma si neviem pomôcť :(

fidka79
Odpoveď bola odstránená
obcanxy
autor
4. máj 2015

Ďakujem všetkým za rady a zajtra pošlem link mojej milej....Snáď keď uvidí názor mamičiek a nie prisneho ocino, tak sa aspoň zamyslí. .Ja sa nevzdám. .Všetko som si v detstve musel zaslúžiť a dakujem mojim rodičom. .Aj keď tie dolamane varechy stipali ako šľak :(

timea7
4. máj 2015

@obcanxy dieťa si vždy vyberie pre neho jednoduchšiu a príjemnejšiu cestu, to je normálne. Normálne ale nie je, že tvoja manželka zatvára oči pred tým, ako s vami dvomi aj s babkou dcéra točí. 😖 Ak bolo niečo dohodnuté, je od nej nefér, že to porušuje. Úžasný vzťah s mamou predsa môže mať, aj keď jej povie, že pre dcéru budú platiť rovnaké pravidlá doma aj u nej.

yidaky
4. máj 2015

@obcanxy Hm. Tiež si myslím, že dcérka by mala byť v škôlke aj po obede. No väčší problém vidím v tom, že s manželkou nedržíte spolu. Ak niečo dcére zakážeš, keďže si na to mal dôvod, tak by mala držať s Tebou. Nie že Ty jej niečo zakážeš a ona beží za maminkou, ktorá jej to dovolí. Naozaj zlé. Treba sadnúť s manželkou a dohodnúť si nejaké pravidlá. Ani jej by sa asi nepáčilo, keby jej niečo zakázala a Ty jej to následne dovolíš. Len si navzájom podrývate autoritu. Malá to začne veľmi rýchlo zneužívať, podľa mňa už sa aj stalo.
A čo sa týka babky, veď nech ju berie zo škôlky, ale nerozumiem tomu nakupovaniu hračiek. Ani raz za týždeň a nieto ešte 3x. A je jedno či ich hodnota je cca 15€ alebo 0,50€. Nemali by sa nakupovať darčeky len tak pre nič za nič. Nebude si vážiť nič, bude to brať len ako samozrejmosť....takže ak stará mama nemá kde "investovať" a chce vnučke dobre, tak radšej nech jej ich odkladá do prasiatka, či obálky. Tie peniaze za tie roky poriadne našetrí a môže ich potom vnučka lepšie investovať či už do vzdelania či na bicykel 😉.
Takže podľa mňa sadnúť s manželkou a treba dať vážnu debatu, lebo sa môže stať že si vychováte malého rozmaznanca. A za pár rokov Vám bude po hlave skákať, keď jej náhodou nekúpite 15 tričko? A to nehovorím o tom, že si vás asi nebude ani nejako extra vážiť, keď si s Vami "kýva" od mala....

timea7
4. máj 2015

@obcanxy jasné, že sa jej to v škôlke nepáči, lebo tam platia určité pravidlá a hračky viac krát týždenne ako darčeky sa nekonajú. S babkou si evidentne môže robiť, čo chce...Som zvedavá, čo s ňou budú robiť, keď si aj o rok, dva v škole bude chcieť presadiť svoje....

kaktusik
4. máj 2015

@obcanxy a este nieco... mali by ste pri vychove postupovat rovnako... ja si pamatam ako to robili nasi, ked tato zakazal tak bolo zakazane, ked mamka tak to taktiez platilo. Vzdy tahali za jeden povraz a my sme presne vedeli kde su hranice. Boli na nas aj prisni, no o to viac ich lubime. Naozaj dufam, ze to spolu s manzelkou zvladnete.

ivca88
4. máj 2015

@obcanxy ojjjj..... manzelke by som link neposielala.... urcite ju to nahneva a rani ....
Skor sa skuste doma porozpravat.... alebo skuste tu poradnu 🙂 ale nevidim v tomto nejaky velky problem 🙂
Mozno by bolo fajn aby si sa porozpraval zo svokrou.....
Das jej najavo ako velmi vam pomaha a ako si to vazis.... ale ze ty tiez potrebujes mat slovo v rodine....a dieta si chces dobre vychovat ....aby si veci cenilo a hlavne dostavalo podla zasluh 🙂
myslim ze svokra to isto pochopi 🙂

gretocka
4. máj 2015

@fidka79 ani u nas to nie je pri kazdom nakupe, je to len tak, ze ked nahodou najdem nieco co uznam ako uzitocne /napr. nejaku stavebnicu/ a stoji to par drobnych kupim a necakam na sviatok, ale napr. auticka mozu byt aj po 0,05 centov - mame ich doma uz kopu, takze nie.
Deti to chapu, v hrackach si syn sice vzdy povzdychne, ze toto by sa mu pacilo, ale moja odpoved je, ze aj mne sa paci kopu oblecenia napriklad, ale nemozem si vsetko kupit. Ked im nieco kupim, tesia sa z toho, a ked nekupime nic, chapu to a este nikdy mi v obchode nespravili scenu.

obcanxy
autor
4. máj 2015

@ivca88 Svokre som to už neraz vravel..Stále tvrdí že manželku vychovávala rovnako a preto si nemysli že robí nieco zlé.

timea7
4. máj 2015

@obcanxy som prekvapená, že bývalá učiteľka si nemyslí, že robí niečo zlé. Povedz jej, že práve od nej, ktorá študovala pedagogiku a psychológiu, by si očakával úplne iný prístup...a manželku asi nevychovala až tak super, keď mení za jazdy pravidlá, ktoré ste si dohodli....to jej už radšej nehovor 🙂

yidaky
4. máj 2015

@obcanxy No ja si zase myslím, že máte do toho čo hovoriť, čo robí mamina /babička/. Je to vaše dieťa....nie je mi predsa jedno ani to, že by môjmu dieťaťu večne dávala párky, čipsy, keksíky.....takže tu platí to isté. Keď si neželám, že si má dieťa kupovať darčekmi, či už hračkami alebo sladkosťami alebo čím koľvek iným...mala by to stará mama rešpektovať. Ak nie...prestane tam dcérka chodiť. Nemyslím to nejako extrémne, veď starí rodičia nech aj rozmaznávajú, ale sú určité pravidlá, ktoré majú rešpektovať. A každotýždňové nakupovanie hračiek by som okamžite zatrhla. To naozaj nie je správne. Aj moje baby keď idú k svokrovcom, tak donesú večne nejaké hračky /hoci aj za pár centov/, ale beriem to tak, že ich vidia raz či 2x do mesiaca, tak im chcú spraviť radosť. Aj sme im vysvetľovali, že si to neželáme, ale zase viem, že oni si tým "kompenzujú" to, že ich menej vidia. A vieč čo? baby prídu, hračky ani nevybalia z batohu. Málokedy ich potom vôbec niekedy vytiahnu....takže si to ani nevážia. Ja ich raz za čas zbalím a odnesiem /tam, kde ich potom rozdeľujú do krízových centier a tak/. A ďaleko lepšie je, keď idú s nimi napr. cez prázdniny na chalupu, či kúpalisko. To sa im omnoho viac ráta. Majú z toho zážitky a super prázdniny. Viem, že je asi ťažké to už starým rodičom vysvetliť a "zakazovať", ale možno by sa dcérke viac rátal výlet do zoo a tak.... Skúste to možno smerovať takto. Ak jej chce starká spraviť radosť, tak nech spolu niekam idú. Hoc ajna zákusok alebo zmrzku. No držím palce, aby ste to poriešili a hlavne si ujasnili pravidlá spoločnej výchovy...

gretocka
4. máj 2015

@obcanxy no tak to ze mala uz vie za kym ma ist ked chce nieco dosiahnut je uplne cele zle.... A to ze aj tvoju zenu tak vychovala jej mama? No to je presny obraz.... Ak sa zeny v tvojej rodine nespamataju, tak ti prajem silne nervy. Ale drz sa dalej svojich nazorov. Davaj malej aj manzelke najavo ze ich mas rad, ale s danymi vecami jednoducho nemozes suhlasit. Verim, ze casom sa vykrystalizuju vsetky pohnutky a mozno sa raz dockas aj uznania....

zuzka_puska
4. máj 2015

@obcanxy Takto.... tvoja svokra vychovala manzelku sama? Ci mali aj otca(dedka)? Ma aj ine deti,alebo len tvoju manzelku?
V skratke ti opisem fungovanie u nas: Byvame s mojou mamou, ta malej da aj modre z neba, hracky, sladkosti,proste vsetko. Ako spravna babicka, ktora je tu pre vnucatko vzdy. Rozmaznava, pofuka boliestky, jednoducho ja budem nesmierne stastna ak bude mat mala s babickou super vztah. Ja osobne som tiez svoju babicku milovala,je uzasne mat babicku ku ktorej moze vnucatko kedykolvek prist 🙂
ALE: Napriek tomu,ze svoju mamu nadovsetko milujem....milujem aj svojho manzela,dceru. A preto..My s manzelom drzime spolu....vo vychove,aj vo financiach.
Ja myslim, ze vy s tvojou zenou by ste mali tiez drzat spolu. Lebo mala vsetko vnima.....Ked vidi,ze mama aj babka drzia spolu a kupia jej cokolvek, tak casom budu oni super a ty budes ten zly.... Skus zene navrhnut,aby ste peniaze ktore mina na nepotrebne hracky dala radsej malej do prasiatka....alebo do obalky,ktoru si o rok pozrie a uvidi kolko usetrila..... Bolo by super,keby ste vy dvaja ako rodicia tvorili jednu autoritu....aby teda mala pochopila,ze u vas dvoch jej neprejde nic....Ak babicka chce,nech si ju pomojka,na to babicky predsa su....
Ale vy by ste mali byt jednodni,vo vsetkom. Aby nemala zmetok..... preco je mamina dobra,da mi vsetko,a tatko nie,tatko nedovoli? Skus zacat rozhovorom so zenou,razne jej vysvetli ze tym ze drzi s mamou ide vlastne proti tebe..... Dieta vnima aj to,o com si my myslime ze o tom ani netusi 🙂 🙂
Takze tak nejako, aj my mame babinku na rozmaznavanie,a my sme ti "prisni" rodicia, ktori miluju ale su aj autoritami. Nas proste musi respektovat,ak poviem ze ziadna hracka nebude,tak nebude. Nevidim zmysel v tom aby mala plnu izbu hraciek, naco je to dobre? Niekedy jej kupime nejaku knihu,lebo hracky jej kupuju babky takze bolo by zbytocne aby sme este aj my kupovali...

timea7
4. máj 2015

@obcanxy inam otázku si položil - či je dobré uprednostňovať rodiča pred partnerom - jednoznačne NIE! Rodiča si môžem vážiť, rešpektovať jeho názory, mať ho rada, ale pár tvorím s partnerom.

elika74
4. máj 2015

@obcanxy Spominas len 5 rocnu dcerku. Mozno keby pribudli este dalsie dve deticky, svokra by uz nemala tolko peniazkov na hracky a aspon by sa deti s tymi hrackami aj hrali. Treba navrhnut pani manzelke: Draha, máme tolko hraciek! Uz by bolo na case naucit dcerku poziciavat hracky mladsim surodencom.
Samozrejme, ak sa dá.

majik66
4. máj 2015

je to vase dieta, vy mate rozhodovat, co a ako s nim.nikto by sa vam nemal miesat do vychovy.je zle ked nemate rovnaky nazor so zenou.svokra si malu doslova kupuje.ak chce pomoct nech pomoze, ked ju poprosite vy a nech sa vam nemiesa do vasej vychovy.je mi luto malej...a teba tiez...snnad zena pochopi, ze by to tak nemalo byt.byvate so svokrou? neda sa tomu predist?

obcanxy
autor
4. máj 2015

Mojej milovanej som prečítal všetky tieto príspevky A so slzami V očiach mi oznámila, že sa s mamou porozpráva. Ďakujem všetkým za príspevky ..Dúfam že to pomôže. ..posledná šanca. ..

obcanxy
autor
4. máj 2015

@majik66 Nie nebývame so svokrou..Sme susedia. .Už začínam ľutovať že ma manželka od hovorila od kúpy domu pár kilometrov od maminky

majik66
4. máj 2015

@obcanxy drzim prsty nech to dobre dopadne...ciel mate jasny =vasa dcera ;)

gretocka
4. máj 2015

@obcanxy ak sa manzelke otvorili oci a dokazete situaciu zvratit, tak to bude super. Ponukni jej, ze budes pri nej ked bude s mamou hovorit, bolo by fajn, aby ste tam stali ako jeden team. Dajte jej pocitit, ze si vazite co robi, ale ze tieto zmeny su nevyhnutne. A nasledne si zoberte na rozhovor vsetci traja aj mladu slecnu a vysvetlite jej co sa deje. Nech sa nedeju zas nejake nedorozumenia.
Drzim palce

Strana
z2