icon

Je jedno pivo denne problém?

terka145
31. máj 2016

Takže ako začať ...
Mám 28 a môj manžel má tesne po 30, poznáme sa vyše 6 rokov a svoji sme už pekné 4 roky, všetko bolo viac než super ( ako boli nejaké problemy ale kto ich nemá )
Manžel tvrdo pracuje ( programator v BA ) pri projektoch v ktorých je zapojený neraz aj doma prebdie noc ...
Nefajčí, sice veľa nešportuje ( nema na to čas ) ale zas ma primeranu vahu a pod ...

Akurát ... pije jedno pivo ... a to skoro denne

Ako z môjho pohľadu to je uplne normálny zdravý chlap a nemusim sa ničoho báť , no je tomu naozaj tak ?
Nechcem tu byť za trapku alebo pod. doteraz som to nikdy neriešila, len zopar mesiacov dozadu som sa bavila so staršou kamoškou a nejako došlo na pitie alkoholu a pod. a keď som spomenula ako to je u nás, tak sa bola až zhrozená. Pozerám na ňu či je OK, no potom začala s tým že to je prvý krok k alkoholizmu, neviem kolko pribehov alkoholikov z jej okolia vymenovala ze ako oni zacinali, spomenula pripad v svojej rodine a pod ... No neviem len som na ňu tak civela a nemala som slov ...

Prišla som domov manžel v dobrej nalade pozerá serial a na stole bolo pivo ... snažila som sa nič nedať najavo, ale vtedy som mala svoju prvú nočnú moru že sa z neho stane alkoholik, že keď budeme mať deti ako im to potom zničí život a neviem čo ešte ...

Samozrejme na druhý deň som si sadla za PC, no a to bolo, začalo som čitať pribehy alkoholikov a bola som na tom ešte horšie ...
To sa stalo pred cca 3 mesiacmi od vtedy som z toho na prašky 😖

Za to obdobie si na ňom všimam všetko (neviem asi sa zo mňa stáva pekná harpia) ☹
Snažila som sa s ním o tom porozprávať no povedal že sa predsa nemusim ničoho báť ...

ja mám napr svoju kávu, ktorú musim mať v presnom čase lebo inak neviem čo zo sebou, a on on ma to svoje večerné pivo, čo je pre neho znak že už ma po robote a može konečne vypnúť ... keď je doma tak si mimo leta dá jedno ... niekedy ale fakt že niekedy dve .. a cez leto mu klasické pivo nechutí ( hlavne keď je brutalne teplo ako min rok napr. ) vtedy to jedno nahradi 2-3 radlermi ( obsah alkoholu niekde do 2% cca), ale behom celeho dňa... jeden v robote na obede, a potom jeden dva ked pride domov, ale zase niekedy keď ma toho veľa alebo prosto nechce tak si neda žiadne, keď ide do posilky tak si dá zas nealko ( miesto jontových napojov tie neuznáva )

ešte pred mojim stretnutím s kamoškou mal dokonca zdravotné problémy a bral nejaké lieky pri ktorych nesmel vyše mesiaca absolutne žiaden alkohol ... tak to si dal nealko ... akurat si občas podudral že to nie je ono, ale žeby som na ňom videla nejake abstinenčné priznáky tak to si nepamatám

nikdy som mu nemusela niečo nariaďovať že koľko ešte môže alebo nemôže, keď ide s kamošmi raz za pár mesiacov vonku tak mi sám povie čo a koľko si dal ... od kedy sme spolu tak som ho videla opiteho iba raz, aj to nebol agresivny alebo niečo podobne ale skôr pritulny až mi bolo z neho vtipne :D

veď aj mne dobre padne občas pohár vína ...

Takže ako je to problém alebo len zbytočne preháňam ?

jezibab
31. máj 2016

Tak tu budem teraz za hysterku ja. Môj muž popíjal tiež jedno-dve pivká, takmer denne. Menilo to jeho náladu, v malých odtienkoch, ktoré som zbadala len ja, lebo ho dobre poznám. Bol podráždenejší, nervóznejší. Keď som ho požiadala, aby nepil, ohradil sa, že nie je žiaden ožran - to mal pravdu, no predsa jeho pitie menilo jeho reakcie a správanie natoľko, aby to do nášho vzťahu zasahovalo. Nakoniec sa rozhodol nepiť kvôli mne, hoci nebol presvedčený, že je to potrebné z objektívneho hľadiska. A dnes to hodnotí ako jedno zo svojich najlepších rozhodnutí. Dobré rozhodnutia sa dajú robiť iba s čistou hlavou, to je teraz jeho heslom. Svoje pitie dostal takto pod kontrolu skôr, ako sa uňho rozvinula závislosť a v našom vzťahu už nemusíme riešiť, koľko alkoholu je málo, veľa , atď. Lebo faktom je, že je to silne individuálne. Ja som ale nechcela riskovať a som na svojho muža hrdá, že prestal, hoci to preňho nebolo jednoduché - práve preto, lebo nebol presvedčený, že prestať už musí. Pre kontrolu, či má človek pitie pod kontrolou, si treba položiť otázku, či by som v tejto chvíli si dokázal/dokázala predstaviť, že už do konca života nevypijem ani kvapku alkoholu. Ak s tým problém nemám, tak nemám problém. Ak s touto predstavou problém mám, niekde už niečo nie je v poriadku (toto viem od jedného muža-alkoholika, abstinujúceho už viac ako 20 rokov). Áno, dá sa popíjať jedno pivko denne aj do konca života a nebyť závislý. Ale niekedy sa to potichu vymkne spod kontroly. Okrem toho príznaky začínajúcej závislosti nie sú, že po vysadení alkoholu sa mi trasú ruky a vidím biele myši. Môže to byť len nenápadná nervozita, nesústredenosť, nepokoj. Takže ja som radšej za hysterku a alkohol nemusím riešiť.

mb269
31. máj 2016

nie, nieje to alkoholizmus a kto to tvrdí je asi mešuge 😀 Ja si dam tiež každý den pivo alebo pohar vina. Ked nezabudnem 😀 a nemám pocit ze by som mala ist na prednu horu 😀

stefania100
31. máj 2016

Je to presne zaciatok alkoholizmu.....ticho, pomaly ani nevies ako sa to vymkne spod kontroly....a je tazko to vratit spat.....je to poces.....dievcata, ktore pisu zo skusenosti svojich ci znamych, rozpravaju zo zivota z reality cize nie len z domienky, ako si ty myslis, ze je to hlupost....lebo nie je. Nebolo by tolko prikladov a zivotnych pribehov. Tiez som mala priatela dlhe roky spociatku to bolo pivo prilezitostne, potom castejsie, neskor s kolegami este viac a nakoniec kazdy den a nie jedno....na zaciatku bol tiez mily, pritulny ani vo sne by ma nenapadlo, ze sa to zmeni, ale alkohol meni charakter...bohuzial...a tak sa aj priatel na agresora a stale tvrdil, ze on nema problem, moze prestat pit pivo kedy len bude chciet, no nedalo sa, proste narusi nervovy system, zavislosti sa neda utiect. Namiesto toho sa zacala nocna mora, nasilnosti, vela krat ma vyhodil z bytu aj ked som nebola napriklad obuta, vyhadzoval veci cez okno, stiskal hrdlo, ze som nemohla par dni ani prehltat, natrhnute ucho sa mi hojilo skoro rok....proste alkohol je metla ludstva. Neprajem nikomu aby zazil to co alkohol dokaze urobit....

ukulela
31. máj 2016

@terka145 zbytocne salies ... tak ako sa z neho moze stat alkoholik, tak ty mozes skoncit na kokaine. kamoska prehana a ty salies. daj si pozor, aby sisi neznicila manzelstvo.
ja si davam denne nealko radler. malinovky minechutia, pivo nemozem, lebosoferujema nealko radlermivelmichuti. viac ako vinea a kofola a ostatne presladene bublinkave vody.

misel0806
31. máj 2016

Robis s komara somara,,radsej jedno pivko denne,ako nonstop sediet v krcme a pit do nemoty.. Aj ja pijem pivo denne dve dokonca radlerov a necitim sa alkoholicka🍺

dreamer8
31. máj 2016

@terka145 dalsi rozmer ktory tu asi nikto nespomenul, on ma v praci stres a potrebuje sa uvolnit ked pride domov, ak bude pocuvat stale vycitky a budu z toho aj ked len drobne hadky, prave z toho bude mat viac stresu a prave kvoli tomu moze zacat skutocne pit, chodit do krcmy s kamosmi castejsie, moze teda prave to viest k alkoholizmu a okrem toho aj rozpadu vztahu, takze si to treba dobre premysliet.

Ako som pisal, je rozdiel jedno pivo a dve piva, pisala si ze nepije uplne kazdy den, aj ze niekedy si da nealko, osobne by som to neriesil, keby pil kazdy den dve piva a este 12ky, to je uz vazne ako pol flase vina s pol litrom koly a kazdy den to je uz vela.

Ked sme pri prikladoch, ja poznam ludi co piju pivo skoro denne a nestali sa z nich alkoholici, skoro cela Amerika pije pri veceri pohar vina - aj zeny a tiez nie je kazdy American alkoholik, na zapade je to podobne a ked aj vedci a lekari a mnohi povedia, ze to neskodi, dokonca je to zdrave, pomaha traveniu, tak neviem...

nyusika
1. jún 2016

@emilia25 pijem vzdy ked na to mam chut. a jasne, ze vtedy, ked nebudem soferovat.
ale s absolutne cistym svedomi, bez vycitiek a nezamyslam sa ani sekundu, ci je to zaciatok mojhi buduceho alkoholizmu...to by som zacinala uz stvrt storocia skoro 😀

emilia25
1. jún 2016

@nyusika no ved to ked sa pije pre chut je to ine ako ked alkoholici uz len otvoria oci a miesto ranajok uz chlastaju v prvej krcme ci obchode.ale tiez isto zacinali lebo im to chutilo.ale asi aj zalezi ako kto je nachylny na zavislosti.u nas napriklad za nasim domom akurat zatepluju dom a jak si chlapik popijal pivo tak si popijal.toto proste neuznavam aj moj muz chodil po stavbach a nikdy ani pivo ani v tych najvecsich hicoch si ho nedal.proste isiel robit nie chlastat ale tiez si to majitelia robia sami ked ich nukaju a sami im to pivo kupia.

nyusika
1. jún 2016

@emilia25 tvoj muz si neda - iny da.
nepije ho preto, lebo sa mu trasu ruky a ma abstak, ale preto, lebo mu chuti...a v tom teple to vypoti za chvilu.
nas znamy bol vinar a bezne pil vino s vodou.
namiesto vody 😀 nikdy som ho opiteho nevidela, nielen ja, nikto.

ide proste o ten chory vztah k tomu.
ja v ziadnom pripade nepodcenujem to, ze MOZE vzniknut zavislost. ale k tomu treba viac, nez pivo po praci, lebo mam chut a klud.

maxiva
1. jún 2016

@nyusika mozno si toho znameho nevidela nikdy uplne triezveho 😀 😀 😀

nyusika
1. jún 2016

@maxiva mozno 😀 😀 😀

len som chcela napisat, ze pre niekoho je nepredstavitelne mat kazdy den pivo, pre inehi je normalne pit namiesto vody vino.

ale zdravy dospely clovek nemoze mat stres z toho, ze niekto iny si da po praco pivo. nie preto, aby sa ozral, aby zahnal stres, aby zabudol na starosti...ale preto, lebo ma nanho chut a nic ine za tym nie je.
ani nutnost, ani sa mu ruky netrasu, ako tu niektore pisu 🙂

maxiva
1. jún 2016

@nyusika urcite,ja v podstate suhlasim.ale vzdy sa z pravidelneho pitia moze stat zavislost 😉 naschval pisem,ze MOZE,lebo nemusi 😉 ale mne by to kazdodenne pitie vadilo,ale to som ja.....

emilia25
1. jún 2016

@nyusika no ved vravim ze u niekoho to prepukne u niekoho nie.u nas sa drzime jedneho hesla alkohol je metla ludstva.nikdy to nerobilo v rodine dobre ked sa pije.a povecsine to clovek vidi aj u dedincanov palenice praskaju vo svikoch.a o tom soferovani clovek nevie pri detoch kedy bude musiet ist na pohotovost.maly sa mi pekne hral na dvore potom mi uz hovoril boli ma brucho a uz sme utekali domov kde hnackoval vracal keby. Si vtedy muz dal co i len jedno pivo velmi by riskoval a bez vodicaku si dovolit byt nemoze.takze pri detoch nikdy nevies kedy budes musiet spferovat smer pohotovost vecer.ine je ked clovek zije v meste ale aj tak si neviem predstavit ze by tam prisli rodicia uz v nalade.

nyusika
1. jún 2016

@maxiva mne by omnoho viac vadlo kazdodenne pite coly, ci dzusov, ako poctiveho piva, ci vina 🙂
myslim to vazne

natalym
1. jún 2016

Bože ja by som mala piť pohár vína zo zdravotných dôvodov. Nemám na to chuť ani čas, musím sa donútiť. 😀

Otázka je čo by robil, keby to pivo fakt nemal napr. tri dni?

maxiva
1. jún 2016

@nyusika colu nepijeme,len na vianoce 😀 a dzusy sem-tam 😉 a to len deti....my si s muzom zase dame obcas pivko,alebo pohar vina,ale neni to moc casto 😉

alaguema
1. jún 2016

@terka145 v tejto fáze by som sa vôbec nestresovala. Keby navyšoval množstvo, tak by som spozornela. Jedno pivo, pohár vína...to je úplne v pohode aj denne.

nyusika
1. jún 2016

@natalym tak by ho nepil 🙂

natalym
1. jún 2016

@nyusika Však toto. Nekúpiť. Jáj zabudla som. Vypila som, mala som chuť. 😝

tyssa
1. jún 2016

nepijem, manžel tiež nie - ani na oslavách a ani symbolicky,.. s alkoholizmom mám bohaté skúsenosti a tiež to začínalo pomaly v 30 a pravidelným pivkom po práci,.. bol to môj otec, ktorý sa dokázal dopracovať k niekoľkomesačným záťahom a nepotreboval ani jesť, piť prestal v 60 dobrovoľne (spravili sme s mamčou cirkus a mal prvého vnuka),.. každý človek je iný, ale prečo riskovať,...

nyusika
1. jún 2016

@natalym a naco je to dobre ? 🙂

segga
1. jún 2016

@terka145 Jaaaj..dievca mile..neries...v lete si aj ja s manzelom dame takmer kazdy vecer pivko, radlera alebo nejaky miesany drink, ci uz u nas na teraske alebo v krcme po prechadzke so psom. A v zime zase vinko, punc..hlavne v piatok, ked uz je "hotovo." A tiez nie sme ziadny alkaci 🙂 Pises, ze sa bojis, ze bude stupnovat davku...a nebojis sa, ze Ty budes stupnovat davku kavy, napr..? Alebo ze sa z jednej horalky denne stanu dve-tri? Lebo aj to je zavislost a dost nezdrava 😉 Tvoj chlap alkohokil urcite nie a nema k tomu ani nabeh...takze klud a nohy v teple 😉 A obcas si daj to pivo s nim 😉

natalym
1. jún 2016

@nyusika No chcela by som vidieť tú reakciu, keby nebolo k dispozícii.

nyusika
1. jún 2016

@natalym podla vas niektorych by mal dostat minimalne amok 😀

tak budto by si ho nedal, alebo sa obliekol a siel si ho kupit. ina moznost nie je.

a musela by to byt naozaj velmi specialna zhoda, aby sa ZDRAVY dospely clovek stal zavislym na alkohole kvoli tomu, ze si da po praci pivo.
mne je jedno, ci pijem pivo bez alkoholu, alebo s alkoholom (pijem len radler), absolutne to nerozoznam a necitim rozdiel medzi alkoholickym a nealkoholickym. mozno po nejakych troch-styroch by som ho pocitila, neviem, tolko nevypijem, lebo mi to uz potom nechuti.

chuti mi presne ten jeden - do pohody

gabriela93
1. jún 2016

@terka145 to nemyslis vazne!Neprehanas trosku?Bud rada,ze nechodi po krcmach.Taku vec by som absolutne neriesila...

natalym
1. jún 2016

@nyusika Nemyslím si nič, len by to bolo zaujímavé. Mne osobne by asi tiež vadilo každý deň pivo, ale zase tak ja vypijem každý deň asi 5 káv. 😀

papricka33
1. jún 2016

@terka145 ide o to, ci tam badas nejaky navyk. Ako pises, nema nejake abstaky ked ho nema. Pravdou je, ze zavyslost je nieco, co sa deje pravidelne a pri naruseni sa clovek zacina citit nesvoj, az to nedokaze zvladat (to je aj ten Tvoj kofeinizmus 🙂 On si vytvoril urcity ritual, ako ukoncit den, zrelaxovat. Pivo je v malom mnozstve Celkom prospesne pre kardiovaskularny system. Ale naozaj by tam nemal nastat ten pocit zavyslosti. Ty sama mas problem s kavou, takze poucanie od teba k nemu by nebolo fer. Asi by Ste si mali spolocne skusit najst iny ritual, a Hlavne trenovat sebazaprenie. Jemu by mozno Vzhladom na jeho pracu pomohol beh. Nie zatvaranie sa v posilke. Vycistil by hlavu, upokojil nervovu sustavu...tak ako s pivom 🙂 A ty zase skus vymenit obcas kavu za caj a pracuj s tym pocitom, preco ti tak chyba, preco ju potrebujes 😉 Kava je tiez droga 😉 Ono hlavny problem drog nie je len v tom, co robia s nasim telom, ale ako im prisposobujeme nase zivoty, rozhodnutia... Ako sa im musi prisposobit nase okolie, rodina...

gabriela93
1. jún 2016

Preboha,nerobte tu z jedneho piva hned zavislost,,,

worker_falcon
1. jún 2016

už zas dráma z jedného piva? predstavte si, že vy vám začal partner zakazovať sladké. Tiež ste závislé, pravda? každý deň nejaká sladkosť. a partner začne najprv nenápadne mať narážky, potom otvorene, potom začne tvrdiť, že ste závislé a mali by ste sa liečiť. A nebodaj vám skryje všetky sladkosti.

Nezabúdajte, že pivo nie je alkohol. ak by bol závislý na alkohole, tak to nerieši pivom. pivo je normálny nápoj. Dokonca výrazne zdravší ako kola a iné svinstvá. Je závislý na jeho chuti, možno na okolnostiach, za akých ho pije (neviem, či chodí na to pivo do krčmy, alebo nie). Závislosť na pive je ako závislosť na kole, vode, chlebe, kečupe. O nezdravej závislosti sa dá skôr hovoriť pri kole/horalke/káve/čokoláde/čipsoch, ako pri pive. ľudia sú závislí na mnohých veciach - jedlo, pitie, vzduch, atď. Ale neposielame ich za to na odvykačky, či hej?
Opakujem, jedno pivo denne nie je nezdravá závislosť.

veronicka88
1. jún 2016

@worker_falcon ja ked vidím ako moj muz s takou chuťou vypije to svoje pár krát do týždňa,ved by mi srdce puklo,keby som ho videla po nekupeni či zákaze...