icon

Je jedno pivo denne problém?

terka145
31. máj 2016

Takže ako začať ...
Mám 28 a môj manžel má tesne po 30, poznáme sa vyše 6 rokov a svoji sme už pekné 4 roky, všetko bolo viac než super ( ako boli nejaké problemy ale kto ich nemá )
Manžel tvrdo pracuje ( programator v BA ) pri projektoch v ktorých je zapojený neraz aj doma prebdie noc ...
Nefajčí, sice veľa nešportuje ( nema na to čas ) ale zas ma primeranu vahu a pod ...

Akurát ... pije jedno pivo ... a to skoro denne

Ako z môjho pohľadu to je uplne normálny zdravý chlap a nemusim sa ničoho báť , no je tomu naozaj tak ?
Nechcem tu byť za trapku alebo pod. doteraz som to nikdy neriešila, len zopar mesiacov dozadu som sa bavila so staršou kamoškou a nejako došlo na pitie alkoholu a pod. a keď som spomenula ako to je u nás, tak sa bola až zhrozená. Pozerám na ňu či je OK, no potom začala s tým že to je prvý krok k alkoholizmu, neviem kolko pribehov alkoholikov z jej okolia vymenovala ze ako oni zacinali, spomenula pripad v svojej rodine a pod ... No neviem len som na ňu tak civela a nemala som slov ...

Prišla som domov manžel v dobrej nalade pozerá serial a na stole bolo pivo ... snažila som sa nič nedať najavo, ale vtedy som mala svoju prvú nočnú moru že sa z neho stane alkoholik, že keď budeme mať deti ako im to potom zničí život a neviem čo ešte ...

Samozrejme na druhý deň som si sadla za PC, no a to bolo, začalo som čitať pribehy alkoholikov a bola som na tom ešte horšie ...
To sa stalo pred cca 3 mesiacmi od vtedy som z toho na prašky 😖

Za to obdobie si na ňom všimam všetko (neviem asi sa zo mňa stáva pekná harpia) ☹
Snažila som sa s ním o tom porozprávať no povedal že sa predsa nemusim ničoho báť ...

ja mám napr svoju kávu, ktorú musim mať v presnom čase lebo inak neviem čo zo sebou, a on on ma to svoje večerné pivo, čo je pre neho znak že už ma po robote a može konečne vypnúť ... keď je doma tak si mimo leta dá jedno ... niekedy ale fakt že niekedy dve .. a cez leto mu klasické pivo nechutí ( hlavne keď je brutalne teplo ako min rok napr. ) vtedy to jedno nahradi 2-3 radlermi ( obsah alkoholu niekde do 2% cca), ale behom celeho dňa... jeden v robote na obede, a potom jeden dva ked pride domov, ale zase niekedy keď ma toho veľa alebo prosto nechce tak si neda žiadne, keď ide do posilky tak si dá zas nealko ( miesto jontových napojov tie neuznáva )

ešte pred mojim stretnutím s kamoškou mal dokonca zdravotné problémy a bral nejaké lieky pri ktorych nesmel vyše mesiaca absolutne žiaden alkohol ... tak to si dal nealko ... akurat si občas podudral že to nie je ono, ale žeby som na ňom videla nejake abstinenčné priznáky tak to si nepamatám

nikdy som mu nemusela niečo nariaďovať že koľko ešte môže alebo nemôže, keď ide s kamošmi raz za pár mesiacov vonku tak mi sám povie čo a koľko si dal ... od kedy sme spolu tak som ho videla opiteho iba raz, aj to nebol agresivny alebo niečo podobne ale skôr pritulny až mi bolo z neho vtipne :D

veď aj mne dobre padne občas pohár vína ...

Takže ako je to problém alebo len zbytočne preháňam ?

evittam
1. jún 2016

@nyusika
@jana137 Presne tak - ako som už napísala - ja si dám večer pohár vína keď už deti spia a konečne "vypnem" a vyložím si nohy no a pre niekoho som už "ochlasta".... 😀 😀 😀
Ale takáto podobná téma tu už tiež bola.....

emilia25
1. jún 2016

@veronicka88 no ja by som bola ocapena aj s deci piva ale kazdy ma inu hladinu.

veronicka88
1. jún 2016

@emilia25 zato ale netreba písať že je nenormálne keď si nie otvorí pivo alebo naleje pohár vína sám...ja na tom nevidim noc zle...ved nevychlastam celú fľašu...

nastus
1. jún 2016

Ahoj Terka 145 síce som od teba mladšia o 4 roky no táto téma sa ma dosť týka. Mám priateľa a ten je naučený na krčmovú kultúru čo ja zase nepoznám kedže rodičia nepijú ani nefajčia. Cez víkend vie vypiť aj 10 pív ale neopíja sa mi našťastie ale tiež som povedala že keď budeme spolu bývať a bude to preháňať pôjdeme od seba inak sa nemôžem naňho sťažovať. A čo sa týka teba budz len rada že len 1 pivko denne, myslím že netreba sa báť . Pekný dník :D

emilia25
1. jún 2016

@veronicka88 ja mam mamku alkoholicku a ta si vedela flasu otvorit a pit ju sama.robi to aj moja segra.ja nepijem vobec a toboz sama.preto to nechapem proste.

veronicka88
1. jún 2016

@emilia25 ale...tu nikto nehovori o tom ze si otvorime ako alkoholicku flasu vina a sadneme si za nu a pijeme kym nie je prazda...ved prepana krala prestanme robit z komara somara....X zien tu pisalo o pohariku-dvoch vina a odklonili sme sa od 1 piva z uvodneho prispevku az k tazkym alkoholikom a robime tu zo seba alkoholikov za to, ze si same vecer nalejeme pohar vina...ty to nepoznas, ja poznam x-zien co nepiju vobec aj chlapov....ale poznam x-chlapov a zien co si vecer otvoria pivo a naleju vino....ja osobne nepoznam priklad kedy by sa takymto stylom stal z niekoho lakoholik...dievcata hore nado mnou co pisali ponaju, ok vseko beriem...aj tak si myslim ze stylom pisania je tato tema vymysel na rozprudenie diskusie....kazdy sme si povedal nazor...dokonca to tu spadlo aj do toho ze urazame profesie co ludia robia...och niekedy mi je z MK na grc....

nyusika
1. jún 2016

@emilia25 ale to ty mas problem s alkoholom...velky 🙂

marisola
1. jún 2016

@wolker_falcon vysvetli mi prosím ťa, odkiaľ si vzal,že alkoholické pivo v sebe nemá alkohol?že to nie je alkohol,to ma veľmi zaujíma,fakt,úprimne...kde ľudia na takéto veci chodia...

@nyusika ano,predstavte si,stali sa, vo vzdialenej rodine,č mi ani rodina už pomaly neni, to presne takisto zacalo,jednym pivom,potom vinkom,potom jednym poldeci a tak...nepodcenovat ! to je prvorada zasada.netreba chlast podcenovať,je to svina.ja ho chcem len vystrihat a chcem mu dobre...ok,keby mal mieru,ze ja neviem..dva tri si neda,a je OK, a nebere ho to, v pohode, a da si IBA jedno k večeri, zapiť tazsiu večeru, fajn,ale nie,ze on kazdy den vypije jedno dve pivá ,a to furt,nech je cokolvek.leb ovraj sa mu lepšie zaspáva potom,a ktovie čo mi tara.
jasné,ked je ocapany..ja tiež po dvoch pivach vypitych prakticky na ex by som hned spala,ako zabitá,by som bola stata.keby to aspon niekedy vynechaval....ale ked sme napríklad na dovčí,tak tam si da aj na obed,ked je 50 st.tak si da pivo, potom je ocapany, a da si ho aj večer, a este koktaily (samozrjeme alkoholicke),do toho
on nema bohužaiľ problém vypit tri decko vina (ked nieco olsavujeme)na ex.-nevychutnava si to,iba ho vyslope na ex, a este sa tym hrdí, a ja nedokazem ho vypit ani za hodinu,ja musim robiť pauzy v piti,ja by som tyčkovala,on ho exne....hned...zdá sa aj toto vam bežne ?
@mandala77 aké vzorce ?nechápem. nemam moc s tym skusenosti.

emilia25
1. jún 2016

@nyusika ako to tu bolo spomenute geny a bud sa niekto da na rovnake chodnicky a zacne chlastat alebo dostane uplny odpor a proste nepije.

mandala77
1. jún 2016

@marisola daj si do googlu deti alkoholikov, spoluzávislosť a čítaj

maria123
1. jún 2016

@terka145 tazko povedat,to by ti vedel povedat skor odbornik,ale mojabyvala kolegyna takto zacinala,pri obede vzdypivo,u bola dvakrat na lieceni,alkoholicka

marisola
1. jún 2016

@mandala77 kedysi som uz o tom čítala,koalkoholici sa to tuším povie...no ale ako je tu už spomenute,bud deti alkoholikov,maju k tomu priserny odpor,ze si ani nikdy nechlupnu z piva ( mam taku znamu, v zivote an i kvapku si nedala,lebo rodičov ma alkacov)alebo pokračuje v ich slapajach to decko,ale nemyslim si,ze by deti alkoholikov dokázali piť striedmo, a ked tak vynimky..

maria123
1. jún 2016

@marisola som z rodiny alkoholika,vsetci4 surodenci sme v rodine co sa tyka alkoholu striedmi-skor prilezitostni-,ja vobec nepijem,ale na nejake alko geny neverim

mysga
1. jún 2016

Jedno pivo, tj. 500 ml obsahuje 4% čistého alkoholu. To robí 20 ml, čo je 0,2 dc. To je jeden náprstok. V matematike som nikdy nebola dobrá, ale predpokladám, že som to nejako vyrátala :D
Nemyslím si, že by to pán manžel pil kôli tomu náprstku chlastu, to by si mohol dať aj whisky bonboniéru z lídla a mal by tam viac chlastu. Je to zvyk.

Rovnako by som sa mohla opýtať -

Je jedna káva denne problém? (závislosť na kofeíne) Je jedna horalka denne problém? Je jedna čokoláda denne problem? (závislosť na cukre) Je jedna kofola denne problém? (závislosť na cukre a kofeíne)

marisola
1. jún 2016

@mysga a prečo som potom napríklad ja,(podľa tvojich vypoctov) opitá po jednom malom pive ?

@maria123 tak možno su svetle vynimky,ale ja take nepoznam,bud alebo..mne sa ale nezdá spravnyy pristup,to co ma on,zial,ale on to nechce vidiet ani pocut.keby to aspon obmedzil ..na drikrat tyzdenne a nie kazdy den ..

mysga
1. jún 2016

@marisola Preto, lebo nepiješ malé pivo denne? Prečo niekomu zaberie slabšie antibiotikum a iný potrebuje silnejšie?

Ako, závislosť sa dá spoznať ľahko. Ak by mu povedala, že - počúvaj, ťahá z teba to pivo každý deň, nedávaj si ho dneska a on by chytil nejaký nerv, tak neviem... :D

Lebo mne napr. vadí, keď mi z chlapa ťahá pivo.

marisola
1. jún 2016

@mysga ja pijem dosť často, víno, a aj z neho som ocapana a chytena po dvoch deckoch,ale aj po jednom malom pive, tak ako je to možne,ked je teda za naprstok alkoholu ?hm ? a to som aj anjedena aj všetko...

mysga
1. jún 2016

@marisola Možno si to nahováraš, lebo obsah alkoholu neoklameš - pivo 3-5%, víno 10-12%, destiláty 40% a viac. Možno ti tie bublinky pomáhajú.

marisola
1. jún 2016

@mysga povedala som mu, ze taha z neho,tak si bol zuby umyt a dal si zuvacku,ale len raz som mu to povedala,mne ten pach piva moc nevadi,ale on akoze nema problém,ked mu poviem,ze dnes večer nech si nedáva,ze ideme soferovat aleb ooc,tak ok..ale inak si dáva furt..a dokonca uz aj pred soferovanim si dal raz ..

divozienka26
1. jún 2016

@terka145 v praci na obede pivo???? doma jedno preco nie, ale ked aj v praci to asi nie je OK

emilia25
1. jún 2016

Baby verte ze keby zijete tak ako ja ked som bola mala tak by vas presla chut hned.

mysga
1. jún 2016

@marisola Podľa mňa je to proste zvyk. Taký blbý diskutabilný zvyk. 🙂 Ale pred tým šoférovaním, to by som môjho nakopala, ja som strašný človek na dodržiavanie týchto dopravných zákonov :D Keby náhodou niekto do vás nabúra a on nafúka, tak automaticky nemáte nič z poistky. Kôli jednému blbému pivu.

marisola
1. jún 2016

@mysga tak akoze ja afkt neviem :(ale proste vazne...citim sa ocapana a sa mi aj hlava toci po jednom pive..vela sice neznesiem,ale vazne ..jemu síce nie,ale mne ano..ja by som to nemohla napr. v robote ..ale on akoze v robote vobec nepije,len nealko niekedy..sa bojí vyhadzovu,...
akože ..ja nechcem robiť z nikoho alkaca, a toboz nie z neho, ako mrzi ma co tu ravim,ale je to tak zial..aj to,ze vysoti do seba na ex tri decka vina,na jeden log,ked pijeme vino večer..ja ho cuckam cely večer..

marisola
1. jún 2016

@mysga ale to sa stalo iba aprkrat ,ze si pred soferovanim zapil dva deci piva...to nie vzdy..a mne to nevadi,pokial, vnima normalne,nech ...len by mal trable,kebyze ho zastavia...nahodou ,ale to je uz jeho vec..

tenerifka
1. jún 2016

@marisola Je mozne, ze jednoducho nemas ten enzym,ktory stiepi alkohol....deti ho takisto nemaju, preto ich moze aj 2 dcl vina zabit

Ja ho mam riadne vyvinuty, po 2 poharoch vina ci piva som uplne ok, ale zasa tvrdy alkohol nepijem nikdy, ani ja, ani maznel, nechuti nam.
Dobre kvalitne vino (v poslednej dobe vacsinou ekologicke-trh sa rozsiruje) milujeme, cervene zo spanielskej pevniny z oblasti Ribeira del Duero a biele suche z Lanzarote, mñam.....

marisola
1. jún 2016

@tenerifka ale tak zase niekedy po styroch poharikoch tvrdeho, som uplne ready..ale napríklad pivo ma zmaha aj vino :D takze to tym nebude...ale ja sa opijam velmi rýchlo :D preto,ked predo mnou vypije frajer na ex tri decka vina,tak by som sablila dva dni..ako sa poznam.

sardinka335
1. jún 2016

Jáj ,,ludze,, ja mam pribuzných na Orave...rýdzo slovenský kraj...a tam ked otvoria ,,pálenô,, tak my z BA sme po 2 poharikoch pod stolom a oni slopu dalej.....

tenerifka
1. jún 2016

Kazdy to vidi inak, ale ludia, preboha....ved zivot je taky kratky a aj tak v ñom musime dodrzovat kopec(velakrat nezmyselnych) pravidiel, tak ak to ludom chuti a neohrozuje a neublizuje to inym,preco im nedopriat?

dreamer8
2. jún 2016

@marisola Ako som pisal vyssie, zalezi od vahy, vysky, ci a tiez kedy si jedla a ci si tu energiu uz minula alebo nie, ci dodrziavaz pitny rezim a nie si dehydrovana, tiez ci je to pivo 10ka ci 12ka, ci ho pijes pomaly alebo od smadu exnes pol plechovky a to nie su vsetky faktory, takze ano, aj z jedneho piva sa moze clovek citit ocapeny, ale ak si da pivo chlap, pri/po veceri, tak pokial nema 50 kil, citit to nemoze.

K zavislosti - spravte si test, ak pijete 2-3 kavy denne a muz 1 pivo denne, len jeden den vynechajte kavy (a nepodvadzajte s energy ani kolou) a muz nech vynecha to pivo, potom sledujte navzajom svoje spravania.

Este k tomu ze 1 pivo moze viest k zavislosti, taktiez sa to hovori o marihuane, ze s nou zacinaju narkomani, ale bezne cigarety su velmi podobne marihuane a fajciar ich vyfajci viac a z kolkych ludi ktorych poznate, co fajcia krabicku denne, sa stali narkomani?

silvia31
2. jún 2016

Keď som bola malá vyrastala som ako krčmové decko, rodičia denne na pivo a mňa mali so sebou, dostala som kofolku a horalku, neraz som zaspala na stoličke od únavy, stále som počúvala ešte jedno pivko si dáme, dopijeme a ideme... Hrávala som sa s deťmi vonku a oni si sedeli na terase a pili a fajčili... Dodnes - nemajú peniaze, nemajú navarené, ale pivo a cigarety a chleba - to je nákup mojej maminy denne..
Asi každý má svoj dôvod, prečo žije tak, ako žije.. Ľúbim ich, starám sa o nich, ale baby aby som im požičala prachy na toto - ani omylom!
Je to voľba, každého životná voľba. Ja neviem, čo chcem - nemám nejaké sny a plány - ale viem, čo nechcem! Moje deti nebudú nikdy takto žiť a vyrastať.
Nefajčím, pijem naozaj sporadicky a málo - aj pohár vína mi je dosť a uvoľniť a zabaviť sa viem bez toho úplne. Všetko je to v hlave - keď máte fajront po ťažkom dni - netreba si dať drink na uvoľnenie - ja si pustím film, pesničku, objímam partnera, proste je to voľba a každý si zvolí sám, podľa toho koná.. Neodsudzujem nikoho, jasné, že s babami sme chodili na vínko a kávičku a disko a všetko možné, jasné.. Ale viem tiež, že zresetovať hlava sa dá aj inak..
Moja mama má denne pivko - jedno 100% a neraz som jej na tajňáša našla fľašku schovanú - najnovšie pod vankúšom deci fernetu ....?? Ja tak dopadnúť nechcem a verím, že ani ona to neplánovala a nechcela.. Iba si dala pivko po robote - lebo bola smädná a vypila už 2l vody..
To je celé asi som moc neporadila, iba sa podelila o moju skúsenosť