Je môj muž manipulátor alebo má duševné ochorenie?
Ahoj. Začnem tým, že môj muž pije - viem to, začal chodiť na sedenia s psychológom.
V poslednom čase sa mu ale postupne akoby veľmi zmenila povaha, chová sa divne, hovorí divné veci, ktoré nedávajú zmysel, nevie akoby odpovedať na položenú otázku, prekrucuje pravdu, vytrháva z kontextu, zažívam aj "gaslighting" a už si začínam myslieť že mi šibe.
A ja neviem nejak dojsť na to, či ej to z chlastu či je manipulátor, narcista alebo má naozaj nejakú mentálne ochorenie.
strašne rýchlo aj mení názory napr povie že sa chce rozviesť ale o 20 min už nie a miluje ma najviac na svete, povie že má problém s pitím a o pol dňa nemá a ja mu krivdím, hovorí mi že som sebecká a egocentrická a potom už to tak vlastne nemyslel a keď sa ho pýtam čo tým myslí, povie že nič.
strašne lahko vybuchne, má také akoby návaly hnevu a agresie a zvýšeným hlasom až krikom mi je schopný povedať že on na mňa nikdy nekričal aj ke´d sa to práve v tej chvíli vlastne deje.
doslova a do písmena včera povedal o sebe to, čo som ja o sebe povedala cca pred mesiacom...
je toho proste veľmi vela a ja to nejak neviem uchopiť, že v čom je vina. V mojich očiach v alkohole ale pije dlhšie než toto trvá.
je to dosledok pravidelneho pitia, ukonci to skor, nez ta znici uplne
Tak sa rozveď, daj mu čas na vyliečenie a potom môžete pokračovať ako noví ľudia. Ja by som s takým človekom nedokázala žiť. Aj keď niekto povie, že on za to nemôže, alkoholizmus je choroba, závislosť. Ale ja sa nenechám zničiť.
Takže ak to nezvládaš, ničí ťa to a ťaží, tak sa rozveďte.
Ja sa skôr pýtam, prečo riešiš či je to psy choroba, či alkohol. V skratke dokopy je to viac ako zlé a si naivná, ak si myslíš, že sa to zlepší. Mala by sa sústrediť na seba a na to, ako sa zachrániť a prežiť plnohodnotný život. A nie byt fackovacím panákom takejto osobe.
Nuz ja by som mu dala ultimatum. Bud pojde hned k psychiatrovi a bude sekat dobrotu a liecit sa. Alebo si moze zit svoje, ale ja si tiez budem zit svoje.
Manzelstco je zmluva. Musia ju dodrziavat obe strany. Takze ked on nechce tak porusuje pravidla zmluvy. Ja by som sa uz vydrierat a nicit niekym druhym nenechala nikdy. Na to nas Boh nestvoril.
takto sa zmenil jeden muz ktoreho poznam aj bez toho aby pil. nepije vobec, uplny abstinent cely zivot. po 40 mu zrazu takto zacalo prepinat, vzdy bol trochu narcista, ale proste sa to vekom nejak u neho zhorsilo. manipulacia, gaslighting, sebestrednost, hra na obeť, zmeny nalad, citovy chlad ked mu vyhovuje...
Prečo ste ešte nerozvedena?
Tvoju situaciu by som prirovnala k tomu, ze ti hori dom a ty riesis, preco sa ti neda poslat email. Čo akože potrebuješ uchopiť?
psychické zmeny sa u alkoholikov prejavujú až časom, chátra telo, chátra rozum, nie rovnako, a nie rovnako u každého jedinca. ak mal nejaké skrytú, latentnú psychickú poruchu, tak sa alkoholom urýchli, zhoršuje a vystupuje viac do popredia - je výraznejšia ako pri bežnom živote. ty nič uchopovať nemusíš, rieš muža s odborníkmi, tu už treba psychiatra a pripravuj sa na rozvod.
Uprimne pochybujem ze chodi za tym psychologom…
Je úplne jedno čo za tým je, ak nechceš v takom vzťahu žiť treba sa podľa toho zariadiť.
návaly hnevu a agresie sú typické pre alkoholikov, aj žiarlivosť, paranoja a podobné prejavy, treba protialkoholické liečenie a potom terapie
A nezobrali mu pre alkohol vodicak? To by vysvetlovalo, preco chodi k psychologovi. Lebo aby dobrovolne? Tiez sa mi nechce verit.
Nesibe ti, ja si myslim, ze tam je este aj nejaky iny problem ako alkohol. S liecenim to bude tazko, lebo on si svoje stavy nemusi ani uvedomovat. Psychologovi na sedeni tiez moze povedat len to co on chce. Takze v jeho lepsej chvili sa s nim vazne porozpravat, ze to treba riesit. Ak nebude chciet tak potom radim rozchod, inak to znici aj teba...
Moj robil presne toto iste, ale uz som par rokov rozvedena. Dokonca bol schopny na mna slovne zautocit (napr.mi povedal drz hubu, alebo ze som jebnuta) a o 5 minut na to mi vykrikoval, ci som normalna, ze toto si dovolim povedat svojmu muzovi. Akoze vlastne ja som mu povedala drz hubu, atd. Najhorsie na tom bolo, ze ja som uz potom naozaj o sebe zacinala pochybovat, normalne som mu takmer uverila, ze ja som ta narusena. Poviem ti len tolko, je uplne jedno, z akeho dovodu sa k tebe takto zprava, nemozes to dovolit, rozved sa co najskor, tu niet inej zachrany. Alebo sa nerozved, ale skoncis na psychiatrii.
Ano narcisticka porucha osobnosti, su sko cez kopirak a ano aj piju. Treba z tohto vztahu utiect. Skus videa Jan Dvořak Poznejte sveho psychopata. Drzim palce
Pytali ste sa niekedy dosledok preco pije? Zavislost je lnasledok ktora je sposobena vnutornou tenziou. Videli ste niekedy statstneho cloveka v krcme?
@zabka79 presne tak, aj mna uz jeho videa zobudili
toto robil môj ex,že ja som niečo povedala a on o chvíľu hovoril,že to povedal on a dokázal sa kvôli tomu hádať do nekonečna a privádzal ma tým pomaly do histerických stavov...
@rozculena až si z toho ostala rozculena navzdy 🙂
alebo protialkoholické ,alebo rozvod. inak budeš trpieť roky a deti s tebou..
nuz, povaha alkoholika.
@miko_matata nieee......😂
@falbala132 a mozes mi napisat do sukromky, ci sa to nejak podarilo odstranit nejakymi sedeniami jeho co jeho partnerky u psychologa?
Z toho co pises podla mojho nazoru nie je muz ani alkoholik ani manipulator. Ide o poruchy spravania zapricinene alkoholom a urcuje sa tomu v medicinskej praxy diagnoza F10. bezne prejavy ked sa najebeme, topanky najdes v chladnicke, auto o tri ulice dalej, vsetky peniaze rozdane a pod. menis spravanie ako to vyhovuje. Pri vysetreni sa skuma GGT, ALS a TLS hodnoty. Pokial GGT ( ma byt v pripade zdraveho cloveka priblizne 1.0, t.j), tato hodnota urcuje poskodenie pecene, je vyssia ako 1.00 ide snad o bezne poskodenie pecenie. Horsie je ak preshuje hodnoty 10 a viac a zvysuju sa. V takom pripade je zjavne ze muz poziva alkoholicke v tahu. Tieto hodnoty ak narastaju neumerne moze dojst az k hepatalnej kome. Ale netreba zufat, my to to uz nejak dopijeme 🙂
@siska53 narcizmus nie je liecitelny, odisla od neho..
@kristianbovy Čiže nakoniec si alkoholik. Ty "advokát".
Velmi pekne ta prosim, pust si toto video
https://www.youtube.com/watch?v=0t-uFJh3rKkAk ta to zaujme, odporucam zacat sledovat od prveho dielu. Kiez by toto mnr niekto ukazal pred rokmi.
ale houby by to bolo z pitia..je to narcista, a manipulator, ako aj moj
Stačí že pije. S alkoholikom by som nežila. Ale keď chces niekomu robiť psychologa a nechať si zničiť život tvoja vec

Následky alkoholizmu prichádzajú postupne a sú nezvratné. Ak si vážiš sama seba, tak zachráň seba a utekaj, lebo pri takomto progrese už niet cesty späť k "normálnemu" životu a vzťahu.