Je môj priateľ mamin cecok?
Viem že to je na dlho, ale pomožte mi prosím.
Dobrý deň, ahojte. Prežívam jeden problém, s kt. sa neviem vysporiadať už dosť dlhý čas. Skúsim Vám čo najpodrobnejšie rozpísať všetko čo sa deje okolo nás, lebo ja si už neviem rady ☹
Mám 23 rokov, s priateľom som už takmer 4 roky. On má 28r. Študujem na VŠ, ostávajú mi ešte 3 roky. Od rodičov dostávam cca 200€/mes. na štúdium, jedlo a ostatné výdavky. On zarába ako robotník, poďla mojho názoru veľmi pekne na slovenský štandart... cca 900€/mes. Moj (náš) problém je v tom, že rozmýšlame nad spojením našich životov v budúcnosti- cca o 3 roky po ukončení mojho štúdia. Zatiaľ má bydlisko u svojej mami (2 posch. dom), otec mu pred 5r. zomrel, sestra býva u manžela. Ja mám po rodičoch 3izbový byt (oni sa odsťahovali do útulnej neďalekej dediny), nemám súrodencov. Obaja mame auto.
A teraz prichádza to slávne LENŽE...
Pred nejakým časom som často chodievala ku nim domov, som tam prespávala aj 2 noci (iba v priebehu prázdnin)- viem, znie to hlúpo že prázdniny a študentka a určite si myslíte že som mladá baba čo nevie čo zo sebou. No, bodaj by to tak bolo 😒 . Keď som bola u nich, pomáhala som v domácnosti ako sa len dalo, navarila som, upratala som... proste nemala som problém sa chytiť akejkoľvek roboty, a v podstate bolo to aj takou mojou vnútornou povinnosťou keď som tam už spala, jedla, sprchovala. Moja svokra je skvelá žena, pokým ju nechytí cirkus humberto. Zvrat nastal vtedy, keď som si začínala všímať tie nenápadné prejavy že som tam nazvyš.
Príklad: pri rozhovore, pri ktorom sa spýtala ako bolo na skúške a ja som začala odpovedala vznešene (lebo dopadla perfektne), zrazu zmenila tému jak keby nič. Úplná ignorácia a nezaujem o moju odpoved.
Príklad2: Klasický rozhovor o čomkoľvek- aj doležitých veciach, keď sa myhol jej syn/moj priateľ tak rozhovor bol ukončený, bez akéhokoľvek záveru. Proste ako keby ani nemala záujem ma počúvať, no nech nestojí reč ta sa dačo spýta. Raz-dvakrát keď sa to stalo tak OK. Ale keď ani jediný poriadny rozhovor nemáte lebo toto robí tak je to už na nervy. Začínala som si všímať jej reakcie.
Stalo sa že som sa u nich večer osprchovala- celý deň som robila v záhrade a započula som šuškanie, nariekanie synovi ohľadom toho že “Prečo jej to nepovieš?” bolo mi jasné o čo ide, lebo bežne sme si ani ruky nemohli umyť teplou vodou- špinavé, zamastené ruky umýva ľadovou vodou, to je teda riadna akcia. (u nás moj priateľ ešte aj vedro umýva v teplej vode)
Mala som príležitosť zažiť aj to, že som bola chorá- dosť som prechladla. Na poobedie sa však prechladnutie zmenilo na brutálnu bolesť v krížoch. Bola som u nich, tak ako som sa postavila zo sedačky, som mierila do postele (mali sme 2 valandy v jeho izbe) a áno, tak ako som bola oblečená (tepláky,tričko) som sa hodila do postele, jednoducho som od bolesti odpadla.Po hlavu zababušená paplónom, na nohách 3 ponožky, z bolesťami som povedala priateľovi nech mi zrobí čaj (chlap nevníma chorobu ženy, myslí si že ženy sú z ocele- aspoň ten moj), čaj mi doniesla svokra s tým že tak udivene sa namňa pozrela, že som myslela že som fialová alebo čo. Nakoniec vysvitlo (priateľ ma bral domov lebo šiel na nočnú a že mama odkazuje) že ako som si mohla dovoliť lahnúť v oblečení do postele. Posteľ nič extra, žiadne obliečky zo zlata. Proste žiadny rešpekt toho že mi asiže bolo až tak na pivnicu že som sa nedokázala ani vyzliecť a neskutočná zima mi bola (na 90% som prechladla u nich).
A takto sa to celé kazilo.
Čerešnou na torte bola hádka, ktorá spočívala v tom, že jedno ráno som vztala a nemala som poruke nič svoje teplákové. Tak som na seba natiahla priatelove “ceplé gače”- pánske pančuchy alebo ako by som to nazvala :D, že si iba odskočím umyť zuby a tvár a obliekam sa do normálnych vecí. Čo I len som zišla po schodoch, už boli komentáre od jeho mami “že ako si to predstavujem takto prísť dole, že čo keby tam bola návšteva” a že “keď nemám na tepláky tak ona (svokra) mi ich kúpi”.. nech Vám nemusím napísať čo za myšlienky vtedy vomne prebehli.. hundravo,dudravo som sa chytila a šla som hore to predýchať. Po cca hodine som šla dole, lebo som mala variť obed. A už bol krik, že “ako si to ja predstavujem takto papulovať tu v tomto dome, keď tu je iba ona doma”. No poviem Vám, že som ostala ale po hlave buchnutá- začala som plakať lebo som to nečakala. Vobec som nič necirkusovala, no som si zahundrala niečo v tom zmysle že “niesom ako jej syn že budem v boxerkách pobehovať po dome” on to zvykne robiť keď je návšteva. V tom vošiel priateľ že čo to má byť toto celé (jednoznačne som dúfala že ma ochráni).. no nie, zjapal namňa že prečo cirkusujem a revem. Nech mi svet prepáči, ale aj tá najtvrdšia žena by takú slovnú facku nepredýchala. Pobrala som si veci domov, s placom som sa ospravedlnila svokre, kedze som jej pivnicovanie uz neuniesla. Áno ospravedlnila som sa a chcela som ísť von. Medzitým moj priatel rozbil dvere, rozrezal tým ruku a mne trieska vošla do oka- pochodili sme lekárov a išli sme kumne na byt. V ten deň večer sme boli vonku, opil sa a cestou domou mi ešte raz fajne vynadal že som mu zničila život, že som hlupaňa, že on nevidí našu budúcnosť. (ako keby mi z duše hovoril). Odišla som domov taxíkom. Po niekoľkých dňoch sa prišiel ospravedlniť. Nechcel to riešiť, čo I len som začala rozprávať čo sa tsalo hneď nervy a jeho to nezaujíma. No stale ale stale mi dával najavo že ja som urobila v rodine circus. Nechodila som tam, mala som pocit že tam nemám čo robiť. Sa mi naplnili pocity s tých ignorácií a nenápadných podnetov, že vobec nepatrím do rodiny.
Jedného dňa mi moj priateľ zahlásil že on to už ďalej nevidí keď sa nepojdem udobriť z jeho mamou. Po dlhom uvažovaní som si zahryzla do jazyka a išla som, že “múdrejší ustúpi”. Odvtedy je to na takej nijakej línii. Chodím ku nim už iba ako návšteva, cca 2x za týždeň na hodinu, poprípade ak nieje doma. A mi to aj vyhovuje, vidím že aj ona je spokojnejšia (nič extra, len sa viac usmieva keď ma uvidí). Medzi mnou a ňou je čisto iba vzťah na základe rešpektu- ja som jeho priateľka, ona je jeho mama. Nič viac.
Je Pravda, keď je nejaký sviatok, stale dostanem nejakú pozornosť, ktorú vidím že dáva s radosťou. Ale úprimne, radšej by som nedostala nikdy v živote už nic, len aby som mala taký vzťah ako má moj priateľ z mojími rodičmi (vidí ich síce 2x mesačne, ale vidno že to je o inom). A to si myslím že vie aj on, často hovorí ako ich má rád, chváli sa pred kamarátmi že akú má dobrú svokru…
A teraz nasleduje ten finálny problem. Po svadbe (čo neviem či je najlepšie riešenie lebo som neskutočne zmatená). On za každú cenu chce bývať v dedine, kde je jeho mama, majú dom. Lenže som mu oznámila že nemienim bývať v trojici s jeho mamou- dole klobúk ženy, ktoré tak bývajú. On v žiadnom ale v žiadnom prípade nechce bývať v mojom byte, lebo vraj sa tu necíti doma, nemá tu nič, niekedy mi vykrikuje ze mu tu treba grcať, že mu je s toho zle keď je tu, že to tu nenávidí ze nebude do neho investovat ani cent kedze ideme prec z toho bytu. O nicom inom nevie rozpravat, ziaden kompromis nechce navrhnut alebo celkovo ine riesenie. Kludne by sme mohli bývať v 3izb. byte jak vacsina mladych (oni si ho kupuju na hypoteku) my ho mame zadarmo- no nie. Neviem preco sa ku tomu tak stavia, vobec ale vobec mu nedavam najavo ze to je moj domov, ze tu nema co robit, vobec som ho nevyhodila s tym ze “chod z mojho domu” alebo pod. Myslím si, že mu ide o to, aby bol blizsko pri mame. A za kazdu cenu ma presvieca aby sme sli do tej ich dediny byvat do bytu (dom ani za svet nechcem).
Ale bojim sa….. bojim sa ze tento byt sa preda, nastahujem sa tam a nic s tym nevyhram, lebo cit tu, ci tam by som bola sama.. kedze by utekal domov, lebo si myslim ze jemu slovo domov znamena mamu. Teraz to robi tiez, pol dňa u mna nevie vydržať. Chodí domov lebo “tam ma psa a velky dvor (5x10m)” Nezazlievam mu to, ale dospeje s toho vobec? Oplati sa mi tu robit rozruch s tymi bytmi a potom to neskrachuje pri dalsej hadke? Uz vazne taky krik koli tomu ako on nenavidi u mna byt nezvladnem.. Vykrikuje mi ze vsetko to robi koli mne aby mne bolo dobre… ziadna zmienka o tom ze aby NAM. Pritom som mu nieraz hovorila ze nech vsetko robi taka by bolo jemu dobre. Ale asi to tak zrobim ja, len este neviem ako mi je vlastne dobre a co by bolo dobre
Mam pocit ze z jednej strany vie ze ja som ta s ktorou chce zit (rozprava o mne ako o matke svojich deti), kupuje mi a investuje domna-znie to asi hlupo ale aj toto dokazuje ze ma len tak nechce odhodit. Ale z druhej strany niekedy take veci povie ze neviem coho sa mam drzat.. Niektori muzi by skakali 3 metre od radosti keby mali taku zenu ako ja (niesom najhorsia vyzorovo, viem varit, starat sa o domacnost, som zabezpecena a myslienkovo dost vyspela na taky vztah ktory si uz zasluzi nieco vazne). Dosť ma tato situacia vycerpava a mam pocit ze viem byt uz iba stastna ked je on. Uplne ovlada moje nalady. Paci sa mi tam, kde jemu- ked je mu zle, unaveny je alebo nieco, prezivam to s nim.
A ak sa pýtate prečo to neriešim z ním, nedá sa. Začne kričať namňa, treskne dverami ze som decko, nic neviem o zivote, nenavidi svoj zivot primne a tým to skončí. je neskutocne prchky a nevie ovladat svoj myslienkovy pochod pri hadke, hned vsetko vykrici a potom ja dopadnem takto..
Ďakujem za pomoc
ja s vysokou školou by som už zo zásady nechcela muža robotníka, viem o čom píšem. A už sa to ukazuje. /neviem to lepšie zoštylizovať/
@anicka22222 nezvyknem do takýchto tém prispievať, ale u Vás mi nedalo zareagovať. Prečítala som celú dikusiu a teda nenašla som ani jediný príspevok, že by Vám niekto povedal , zostaňte s ním. A žiaľ aj keď nie rada musím na 100% súhlasiť s ostatnými prispievateľkami. Ste podľa vyjadrení rozumná mladá žena... už keď porovnám jeho výroky jeho zmýšľanie a vaše reakcie / za predpokladu , že citácie sú správne / už tu je medzi vami dvoma priepastný rozdiel . Absolútne ste nevyrovnaný pár. Áno sú páry , ktoré sú rôzne "vzdelaní" a ktorým to funguje , ale isto museli na vzťahu pracovať a stálo ich to aj nejaké tie ústupky a prispôsobenie . U vás o takom dačom, ale nemôže byť reči. Moj otec vždy mi prízvukoval , že si mám hľadať seberovného a teraz aj vidím , že je v tom kus pravdy... Čo sa týka Vášho vzťahu, to nie je funkčné , myslím, že partner sa vám nikdy neprispôsobí a ani oporou nebude a prím budú hrať hlavne jeho potreby , vyjadruje sa veľmi detinsky a nezrelo . Urážky na Vašu adresu sú podľa mňa len prejavom toho , že nemá dostatočné argumenty tak útočí. Čo sa týka matky, tak tam to nebude dobré , ani podľa mňa nenastane nejaký pokrok vpred. Myslím, že to by bolo pre vás absolútne utrpenie v tej domácnosti , to ešte len potom by sa rozbehla .....
Osobne myslím, že už terajší priebeh Vášho vzťahu je jedno veľké trápenie a omyl. Taký nenápadný manipulačný psychoteror by som to nazvala . Čím skôr to skončíte, tým lepšie . Keby ste bola moja dcéra , tak už teraz by som intenzívne asi pracovala na tom , aby ste to ukončila . Čo sa týka toho , že sa bojíte samoty... A čo tak si prenajať do bytu dáku miestnosť nejakým studentkám.... aj veselšie by bolo , aj sama by ste nebola a aj by sa Vám finančne pomohlo ..... Osobne si myslím, že veľmi veľmi by Vám pomohol psychológ , nebojte sa , že by ste nebola schopná rozprávať, bola to som si istá , akonáhle vkročíte do tej ambulancie spadne to všetko z Vás dolu , jednak Vám to otvorí oči a jednak sa Vám neskutočne uľaví
Dúfam , že porozmýšľate nad vyjadreniami , čo tu odzneli a budete mať dosť odvahy postaviť sa situácii čelom a zvládnete svoj život otočiť k lepšiemu.......
Prajem Vám skutočne len to najlepšie ......
Baby, toľko rád už sme jej dali, ale ako čítam jej odpovede, aj tak s nim ostane. Nikde sa nevyjadrila, že rozmýšľa nad rozchodom. Je na ňom závisá a má strach zo samoty. V jej veku 🙂 Nezrelá osobnosť, môj názor. Keď dozreje, bude už za neho vydatá a bude mať deti. Potom tu napíše, ako zle urobila, že nás nepočúvla a že sa práve rozvádza.
@womankc 99 % príspevkov je veľmi dobrých , ale tento tvoj mi teraz sadol na 120 %
anička -už na prvej starne ma napadlo, že je to pravdepodobne manipulátor a niektoré baby mi predtuchu podporili.
ak muž ťa vidí ako matku svojich detí - tak sa nespráva takto hnusne a debilne, ale toto ťa manipuluje -ospevuje ťa a potom deptá.
matke sa nikdy nevzoprie lebo hrajú spoločnú symfóniu a teba majú ako ľahký terč a chystajú na teba pascu - si mladá múdra pekná =pre nich dobrý genofond pre deti ale ty ako osobnosť a tvoja rodina im nestojíte ani za fajku močky.
si ešte mladučká a trochu nezrelá na vážny spoločný či až manželský život, síce si plánuješ svadbu až o cca 3 roky - ale neplánuj ju s týmto magorom.
99,9% ti tu baby radia rozchod, 0,1 % veľkú rozvahu a pritom sa tu ešte na 5 stranách neobjavila ani jedna jediná slepica MK čo by tebe vynadala a zdrbkala ťa pod čiernu zem že si nevážiš takého skvelého muža a najlepšiu svokru na svete (aj takých je tu veľa).
o čom to svedčí ?
naozaj máš čas na takéto závažné rozhodnutia a radšej si užívaj život plnohodnotne nie s takýmto extra expertom. pár dní si možno poplačeš, ale uvidíš ako si po pár týždňoch uvedomíš, že sa ti neskutočne uľavilo.
hore hlavu dievča a vzchop sa , ty na to máš a ty to dáš. my ti tu veríme.
Uz ked si sem pisala pre radu, tak si vedela, ze nikto ti nepovie, aby si s takym chrapunom ostala, toboz nie aby ste sa vzali... Chcela si sa len uistit, ze ten hlas co ti sepka aby si cim skor usla z toho vztahu /ten hlas doverne poznam a naozaj ak sa opakuje castejsie, treba ho posluchnut 🙂 je to prave rozhodnutie. Po skonceni skoly sa ti otvori uplne novy priestor v zivote a bud si ista, ze sa v nom objavia aj novi ludia a najdes medzi nimi isto aj priatelovm ktorych tak velmi postradas... neboj sa zmeny! na tvojom mieste by som sa ovela viac bala zivota, ktory by ma cakal s takym muzom, ako kratkodobej samoty, ktora obcas lieci. anicka22222, je to cele na tebe, my ti tu mozeme radit kolko len chceme, aj tak sa musis rozhodnut ty. Este jedna rada na zaver, rozhodni sa tak, aby bolo dobre TEBE 😉
môžem jednu off topic prosím?
Niekoľko príspevkov obsahovalo slovné spojenie napadlo ma. Nie je to spisovné, v slovenčine používame:
- napadlo ma: napadlo ma zviera, napadol ma pes
- napadlo mi: prišlo mi na um
Takže ak vám napadla myšlienka, používame napadlo mi, nie napadlo ma.
To ak by si niekto chcel náhodou vycibriť slovenčinu 🙂 Ďakujem za pozornosť. A ospravedlňujem sa, ak to niekomu vadí.
@0silvia0
SLEX pripusta obidve moznosti :
napadnúť -e -ú -dol dok.
3. hovor. (náhle) prísť na um, vhupnúť do hlavy: napadla mu, ho smelá myšlienka; ani mu, ho nenapadne vrátiť sa
@cyclo_danka možno pripúšťa, nakoľko je to v minulosti zaužívaný výraz, ktorý ide ľuďom ťažko prehodiť v hlavách na spisovnejšiu verziu. Ale odporúčania sú jasné: http://jazykovaporadna.sme.sk/q/3930/
@anicka22222 ak si myslis, ze ta miluje, si na obrovskom omyle. Ludom, ktorych milujeme, neublizujeme.
Rozid sa s nim cim skor. Mala som presne toto iste.
Ponizuje ta, lebo ma pri tebe komplex menejcennosti, nedokaze prehltnut, ze ai inteligentnejsia ako on a ked skoncis skolu, tak aj z toho sa ti bude posmievat. Ja som to mala stale, "ooo, len si nemysli, za to, ze si magisterka, ze to vies lepsie ako ja"... " spravila si to jak jeb..ta, ty pani magisterka..".
Ja som sa s nim rozisla po 10tich rokoch, tiez som dlho vahala, lebo mi tak znicil sebavedomie, ze som si myslela, ze som uplne nemozna nula.
Rozchod som zvladla perfektne, aj ked som sa toho hrozne bala.
V ten den, ked som sa s nim rozisla a odchadzala som domov, strasne mi tiekli slzy, sadla som do auta a ako som sa vzdalovala, pocitila som hroznu ulavu, spadol mi obrovsky kamen zo srdca a zacala som sa nenormalne smiat az rehotat. Jasne, este 2 tyzdne som si poplakavala, ale dnes som uplne novy clovek. Nasla som si kopec novych priatelov, samoty sa vobec neboj. Velebim kazdy jeden den bez neho. Nemaj strach, je strasne vela muzov, ktori ocenia aka si skvela zena, zazivam to kazdy den. Nenechaj si prosim znicit zivot, bola by si pri nom navzdy len handra.
Vstan a priprav sa na rozchod, zariad co potrebujes, aby si sa od neho odputala, nadychni sa a povedz mu, ze s nim uz viac nexces byt a viac sa s nim nestretni - to je velmi dolezite, nebyt s nim viac v kontakte. Na reci typu, ja sa zmenim nereaguj, ja som sa vratila k nemu 3krat a bola som uplne blba...ver mi, bolo by to znova rovnake. Posli ho tam kam patri a nex cely zivot lutuje, ze prisiel o taku zenu a ver mi, ze taku uz nenajde (moj ex mi este vcera, po 2 rokoch od rozchodu napisal, ze som zena jeho zivota a vzdy ma bude milovat). Bohuzial, smola... Najdes skveleho muza, co oceni tvoje kvality, bude si ta vazit, lubit ta, chvalit ta!!! za vsetko, co dokazes a aka si. Nevahaj prosim. ;)
@anicka22222 prepac uz naco ti je taky muz?len sa pitam.
@anicka22222
ahoj, necitala som celu diskusiu, ale myslim si, ze ten chlap si ta absolutne nevazi. v prvom rade si ma zastat teba a nie svoju matku. Ak vidi, ze chyba je na tvojej strane , mal by ti to vediet citlivo podat a skor vies s tebou diskusiu a pokusit sa najst spolocne riesenie, ale urcite nie po tebe hucat. Kebyze mne niekto povie, ze som jeho zivotny omyl, zbalim mu kufre a nemam sa s nim o com rozpravat. Skus byt trosku viac hrda, chce to urcite vacsie sebavedomie z tvojej strany, pretoze v jeho rodine ti ho udupavaju a robia z teba iba hlupanu. Do svadby sa urcite nehrn, bolo by to peklo. V tvojom opise vidno, ako je naockovany svojou mamickou a riadi sa v zivote tym, co mu ona povie. Si mlada baba, o chlapov mat nudzu nebudes. Hlavne pocuvaj svoju intuiciu a nenechaj sa zatlacit do niecoho, co nechces.

Tu nejde o to, ze sa nezhodnete, kde po svadbe byvat. Precitaj si to po sebe este raz. Svokra ta urazila, od lutosti si sa rozplakala a namiesto toho, aby ta priatel polutoval, alebo aspon o tom normalne pokecat, ti zacal nadavat a bol agresivny. Rozbit sklo na dverach je na mna dost. A za taku hnupovinu. Keby si naburala auto, tak ti odreze prst?? Viem, ze je to tazke, lubis ho, mate spomienky a plany, ale ak chces normalne zit, posli ho do prdele a najdi si niekoho normalneho.