Je možná zmena psychického tyrana a manipulátora v novom vzťahu?
Ahojte,
pochopia ma a vedia o čo mi ide tie - tí z vás, ktorí máte osobnú skúsenosť - či už v manželstve alebo ako dieťa /ak ste to zažili/ - zmení sa muž po rozchode - správa sa v novom vzťahu lepšie alebo jeho povaha je nemenná ? O čo ide ? Ide o psychický teror a manipuláciu - odchádzam zo vzťahu po 15r. manželstve, už to ďalej nejde ... Najskôr som čakala, že sa zmení, ak som sa snažila mu naznačiť, povedať, že jeho správanie nie je ok, že nie ja, ale on robí chybu, ... skúšala všetko možné aj nemožné (aj odbornú pomoc). Snažila som sa veľmi udržať rodinu a vzťah, ale nedá sa. Okrem toho ani po finančnej stránke sa pri ňom nemám dobre - ja financujem všetko, naozaj všetko - on občas nejaký väčší nákup, oblečenie pre dieťa alebo seba (nárazovo, sezónne - najlepšie vo výpredajoch) - pre mňa nie, ak niečo chcem musím si kúpiť sama - veď zarábam ! a občas školské výdavky pre dieťa.
Inak je to vychytený šéf ... myslím v práci. už teraz viem, že dlho nezostane sám /hrdosť mu nedovolí vrátiť sa ku mne, resp. požiadať o prepáčenie a nový začiatok - za roky mi nepovedal "prepáč" to som nemusel, .../, ale chcela by som vedieť či sa takýto človek k novej partnerke, príp. dieťaťu bude správať inak, či si uvedomí svoju chybu z predošlého vzťahu a zmení sa ? Budem vďačná za reakcie od tých, ktoré ste to zažili, prípadne žijete vo vzťahu s takýmto človekom. Hľadám všetky možné aj nemožné spôsoby ako udržať rodinu, ale neviem, či je to pri tomto type človeka reálne ... Nie je tu fyzické násilie - to by som neváhala vôbec.
Podotýkam, že podľa vyjadrenia psychologa ide o manipulátora a psychyckého tyrana a rozhodnutie je pravdaže len a len na mne.
@kiara88 kedze mate dieta, tak rodina by v prvom rade mala byt miestom lasky, bezpecia, vzajomnej ucty. Toto vo vasej rodine zrejme nemate, preto niet co zachranovat. Jedine, ze by on chcel na sebe pracovat, co evidentne nechce a je to najma tvoja jednostranna snaha.
Samozrejme, ze nezostane dlho sam - nebude predsa sekirovat a manipulovat sameho seba, niekoho na to potrebuje. Bude hrat divadlo, kym si novu obet dostatocne nenamota a...
@kiara88 On sa nezmeni. Keby si bola byvala ,,odolnejsia,, ako pises, vobec by si s nim uz nebola, alebo by si riskovala mozno aj facku od neho. Ty to este stale nemas s nim ukoncene po emocionalnej stranke. Kasli na neho a zi si svoj zivot ako pisu baby. Kasli na jeho buduce partnerky. Nebudu sa mat pri nom lepsie ako ty. Taki si ta nezasluzi, najdes si niekoho normalneho, neboj 😉
ak by si odolávala jeho útokom a protirečila, tak s Tebou nebude... on nepotrebuje človeka, čo s ním akokoľvek nesúhlasí.... manipulátor hľadá takého, ktorým môže manipulovať.... nikdy sa nezmení... sú to vlastne ľudia, čo majú komplexy a riešia to útokom voči druhým ľuďom..... ak sa pokúsiš, dať mu ešte šancu, aby si zachránila rodinu, najprv sa bude správať "ťuťu-muťu" a postupne sa dostane znova do svojich koľají... overené na všetkých frontoch.....
@kiara88 drz sa....ked zisti ako si sa rozhodla caka ta boj, takzy boj...priprav sa na vsetko. Moj manipulator na sude povedal, ze potrebujem psychiatra lebo si na neho vymyslam bludy. Maj vela dokazov, nikdy nevies kedy sa ti zidu. Ked to vsetko ustojis zrazu zistis kolko vela si pri nom stratila, hlavne toho psychickeho ale budes stastnejsia. Hlavne bud silna, stoj si za svojim rozhodnutim. No a ze mu hrdost nedovoli...kaslat na neho...ja som si presla peklom az som mala chut to vsetko skoncit...a nedockala som sa ani jedneho prepac...a to som mu dala 10 rokov zivota a vsetko co som mala...
manipulator sa stal manipulatorom tak, ze si nieco priniesol z minulosti.. mozno z detstva, zo vztahu rodicov, alebo s rodicmi...
Manipulatori su v podstate zakomplexovaní ludia, ktore svoje slabe stranky skryvaju za svoju " silu", moc, vplyv, buzerovanie druhych, upozornovanim na ich chyby ( lebo sami na sebe ich vidia vela, ale neuvedomuju si to, preto su takí kritickí voci inym) , alebo medovymi motuzmi pod nos, aby dosiahli svoje... manipulacii je vela druhov.
NIkto takemu cloveku nepomoze, ak on sam nebude chciet. a nepomoze mu klasicky psycholog, iba niekto, kto robi regresnu terapiu, alebo nejaky jasnovidec, ale nie sarlatan, ktory mu povie na rovinu, co a preco robi. Co su jeho bloky... za co citi v sebe vinu, hanbu, bolest... on je proste tak menejcenny, tak strasne malo ma sam seba v skutocnosti rad ( aj ked navonok je naopak mozno suveren, lebo tym to kryje) , ze potrebuje, aby iní sa citili este horsie a preto sa k nim tak chova a vtedy sa citi on silnejsi, suprovy...
Cize ak on sam neuzna, nezacne sa o tieto veci zaujimat / moze zacat citanim anpr. Baričakovych Slabikarov stastia, to je taky zaklad, ktory s nim mozno pohne /, tak mu nikto nepomoze a ty vramci pudu sebazachovy od nech chod prec..
Ale! spravny moment na odchod je vtedy, ked v tebe nie je hnev, ked si pochopila , ze co robi a hlavne mu dokazes vnutorne ODPUSTIT. Ak toto nie je a ak ta to stale žerie, tak darmo odides, zivot ti da do cesty dalsiu prilezitost, kedy sa dostanes do rovnakej situacie s rovnakym " ucitelom".. lebo vztah s nim ta mal nieco naucit.. MOzno to, ze mas byt sama sebou a postavit sa na vlastne nohy, ja neviem, to je priklad, ale musis mu hlavne odpustit a hlavne ODPUSTIT SAMA SEBE, ze si dovolila ,aby ti tolke roky ublizoval.. ked to naozaj precitis, bude dobre a ty mozes ist dalej.
vies ako to zistis, ze si mu fakt odpustila? ze nebude voci nemu citit ani stipku hnevu, alebo nenavisti, aj ked bude robit zle... proste bude ti to jedno ale nie tak egoisticky jedno, ale tak s citom, s laskou, ze uz sa ta to netyka a ta negativita ide mimo teba... tazko to takto napisat na par riadkoch.
Nezmení sa.. Možno v novom vzťahu bude "chvíľková" zmena ale potom sa nastolí starý režim jeho povahy.. a obdivujem ženy čo vydržia dlhé roky s takýmito chlapmi.. Ja by som to nevydržala ani rok nie to ešte 10-15.. Ak sa dá odíďte od neho.. nemá to už zmysel podľa toho čo ste opísali.. a aj vy máte právo na šťastie..🙂 držím palce 🙂
zazila som nieco podobne, v tom vztahu neboli deti...uz je to 5 rokov, co som odisla a boli sme spolu neceleho 2,5 roka. Odisla som, on mi este aj potom robil zo zivota peklo, ale nastastie nie dlho, lebo asi 4 mesiace po nasom rozchode sa zasnubil s dajakou inou babou, ktora uz ale mala dve deti a velke majetky po exmanzelovi.... tak hadam sel a peniazmi...lebo pri mne stale hucal, ze on by nemohol vychovavat cudzie decko (hovorila som mu, ze ja mozno nikdy nebudem moct mat deti, lebo vtedy to naozaj tak vyzeralo, a som zvazovala do buducna aj adopciu)...a zrazu vychovava cudzie decka dva. S tou zenou sa zosobasil, maju uz aj tretie dieta spolocne, a kedze som stale v kontakte s jeho bratom a bratovou manzelkou, co su skveli ludia, narozdiel od neho.... tak viem, ze sa nezmenil, vraj ku svojej zene sa sprava este horsie ako ku mne- co sa cudujem, ako je mozne, lebo som si myslela, ze horsie uz to byt nemoze, hoci mna tiez netyral fyzicky...ale utyral nasho psa- to bola posledna kvapka, preco som odisla... a vraj tyra aj deti....taky clovek sa nezmeni.... mna odrbal o peniaze, vela veci si aj privlastnil- elektroniku a tak... stale mi vykrikoval, ze bez neho som nula.... vdaka nemu som odisla z dobreho miesta v nemocnici (robila som sestricku na ARE), lebo sa mu nepacilo, ze robim aj vikendy a sviatky, neskor o mne rozhlasoval a sa mna snazil presvedcit o tom, ze som bola neschopna a ma z nemocnice vyhodili!! Co bolo nehorazne klamstvo...isla som robit do stacionara k postihnutym detom, co sice nebola moja vysnivana praca, platovo aj odborne som isla dole, ale robila som iba cez pracovne dni, tak to bolo ok...neskor mi vykrikoval, ze sa staram o dementy a ze na viac aj tak nemam, a ze keby sa mu niekedy narodi dement, tak ho radsej necha v porodnici a ine dristy...... nabural sa mi do facebooku, do mailu, spehoval mna, vo finale doma nainstaloval kamerku a nakrucall mna, co robim, ked on nie je doma..... aby ma mal pod kontrolou...... samozrejme som o tej kamere nevedela, nasla som ju nahodou a hned som ju zlikvidovala.... po tom bolo zle...zabil psa...ja sa pobalila a isla som.....najhorsie na tom bolo asi to, ze sa to zacalo nevinne...romanticky krasny zaciatok vztahu...no postupe sa to kazilo a kazilo, ja bola zalubena, slepa....vsetci okolo mna to videli, iba ja nie..... prisla ssom aj o vela kamaratov..... ale co uz. Zmenila som cely svoj zivot, kontakty, odisla som 600km od domova, zacala som novy vztah, mam sa dobre, dokonca aj dieta mam 🙂 v lete sa idem vydavat.... dobre to dopadlo, a zelam aj tebe, aby to dopadlo co najlepsie, aby si mala silu odist, a aby ti dal pokoj...
@kiara88 Taki su najhorsi a mnohiz nich posobia navonok ako distingvovani, sarmantni chlapi. Na to sa vykasli, tieto kvality ti nestoja za to, aby si zabijala zvysok zivota s narusenym jedincom. A trosku treba popracovat na sebavedomi...toto nie je jediny inteligentny, rozhladeny muz na svete, ktory by o teba prejavil zaujem. To ti on vtlkol do hlavy, ze mozes byt rada, ze s tebou vôbec je?
Ja by som ani nepovedala, ze su to ludia menejcenny, byvaju aj praveze velmi sebavedomi, dokonaly, oni su vnutorne o tom presvedceni, su aj velmi-nadpriemerne inteligentny ale proste ak nie je po ich tak su to tyrany co chcu manipulovat s kazdym,....
teda s partnerom...
ten sa pri nich vzdava nevedome...rodiny...priaelov...roboty/kolegov/...kultury...svojich zaujmov...
a prisposobuje sa neustale...jeho potrebam...rodine...znamym....
je to zacarovany kruh...
vacsinou aspon z mojich zivotnych skusenosti..su navonok vzhladovo pekny ludia..., dokonca na vysokych postoch...
@takyna vies co, v skutocnosti su to (velmi sa ospravedlnujem, ale neviem to lepsie napisat) poondeni buzarenti, nie v zmysle homosexuali, ale v zmysle uboziaci, chudaci.
ziaden dokonaly chlap nebude tyrat ine bytosti.
mozu byt nadpriemertne inteligentni, ale aj tak su to len ubohi zmrdi, co sa odbavuju na inych
@ig0r
by si neveril aký to je žgrloš - keby na mňa, poviem si nech, ale na malú ... no škoda reči
ale dovolenku si doprial, samozrejme podľa svojho výberu - pravdaže apartmán, aby mal pohodlie (žiaden hotel, aby ho niekto obmedzoval) a hlupaňa varila !!!! už na to nechcem ani myslieť, aká som bola sprostá - pri jeho peniazoch, keď sme si mohli dovoliť ozaj luxus dovolenku ...
Chodila som pred rokmi s niecim podobnym ako opisujes ty...NEZMENI SA...nikdy...stale bude vsetko zle co urobi zvalovat na teba...on chudatko nikdy za nic nemoze...nikto mu nebol dobry,kamarati sa od neho odvratili...lebo jeho vysost si uz nemala co povedat s obycajnym plebsom...odvtedy co sme sa rozisli si nasiel este par obeti,ale ziadna to dlho nevydrzala..po par mesiacoch to padlo stale..voobec netusim preco 😀 zo zaciatku hra divadielko aky je super,ale casom ho to prestane bavit a ukaze sa v plnej parade...nikdy sa charakter nezmeni...nikdy...uz to bude len horsie...
@viera77
ako ? no teraz si ju kupuje, keď vidí, že ja som už s ním skončila - v tom zmysle, že nerobím čo som robila - neospravedlňujem sa za všetko, ešte aj za to, že som niečo napr. zle pochopila alebo inak ako to milostivý myslel, alebo ešte horšie aj povedal, ale nakoniec to prekrútil, a podobne. Mala som snahu to "uhrať" cez sex, to vždy zabralo, ale ani toto už naposledy nepadlo na úrodnú pôdu, povedal mi, že týmto to nevyriešim, nestresujem či je doma práve to, na čo má pánko chuť, alebo je navarené niečo iné, ... Inak ako som povedla vyššie, žiadne veľké výdavky s nami nemal - pravdaže dieťa rastie - teda je to už pubertiačka, tak si mladá nárokuje a ocko platí ...
tak takto ma to nikdy nenapadlo sformulovať - že nebude predsa sekírovať sám seba - perfektné !!!! 🙂 🙂 🙂
@takyna netreba sa nechat zastrasit a netreba sa nechat vohnat do role obete - jeho vydierania a pod.. to je jeho problem. Ked sa mu da najavo, ze vydieranie nefunguje, tak to nebude ani robit... robi to, lebo mu to vychadza.. vzdy je to o tom...
Nas uz nemusi zaujimať, co a preco ten clovek robi.. to uz su jeho volby.. jeho cesta. nie nasa.
este ma napadlo, ze to , ze si stretla a spojila svoj zivot s takymto clovek, asi nebude nahodaa... nie ze asi, urcite. nahody neexistuju. mozno ste spolu uz niekolko zivotov a vzdy to skonci rovnako... ktovie, to by ti povedali iní...
ale to, ze si to pripustila, znamena, ze aj ty sama mas na comm pracovať, ze ani ty nemas dodatocne rada samu seba, lebo kto si vazi sam seba, nenecha sa druhymi manipulovať, iba ked si mysli, ze ten druhy ma pravdu a pravo to robit, lebo ved " ja robim chyby, ja som mu dala prilezitost , je to moja vina, atd"... to su len priklady, ale podstata je taka...
Proste ti ten clovek nieco zrkadli... mozno to, ze si nevazis sama seba a preto si ani on nevazi teba a ukazuje ti to.... takze ? zacni si vazit sama seba, poznaj svoju hodnotu a stoj si za svojimi potrebami... a citmi, nenechaj si ublizovať a bud silna a plna lasky.. samej k sebe a k inym.

@kiara88 no keď si doteraz na neho nevyzrela, tak po toľkých rokoch sotva nájdeš cestu ako mu znížiť jeho manipulantské ego. Ty si proste ty, máš svoju povahu, svoje črty osobnosti a podľa mňa márne budeš zo seba robiť niekoho iného (aj keby ti tu poradil niekto neviem aké taktiky ako zvládnuť manipulátora), dlho sa pretvarovať nevydržíš. A on ťa má po rokoch aj tak prekuknutú a nebral by ťa v novom šate osobnosti si myslím. Na tvojom mieste by som ho s radosťou prepustila nejakej ďalšej,
a sebe by som dožičila pokoj a kľud.