Je možná zmena psychického tyrana a manipulátora v novom vzťahu?
Ahojte,
pochopia ma a vedia o čo mi ide tie - tí z vás, ktorí máte osobnú skúsenosť - či už v manželstve alebo ako dieťa /ak ste to zažili/ - zmení sa muž po rozchode - správa sa v novom vzťahu lepšie alebo jeho povaha je nemenná ? O čo ide ? Ide o psychický teror a manipuláciu - odchádzam zo vzťahu po 15r. manželstve, už to ďalej nejde ... Najskôr som čakala, že sa zmení, ak som sa snažila mu naznačiť, povedať, že jeho správanie nie je ok, že nie ja, ale on robí chybu, ... skúšala všetko možné aj nemožné (aj odbornú pomoc). Snažila som sa veľmi udržať rodinu a vzťah, ale nedá sa. Okrem toho ani po finančnej stránke sa pri ňom nemám dobre - ja financujem všetko, naozaj všetko - on občas nejaký väčší nákup, oblečenie pre dieťa alebo seba (nárazovo, sezónne - najlepšie vo výpredajoch) - pre mňa nie, ak niečo chcem musím si kúpiť sama - veď zarábam ! a občas školské výdavky pre dieťa.
Inak je to vychytený šéf ... myslím v práci. už teraz viem, že dlho nezostane sám /hrdosť mu nedovolí vrátiť sa ku mne, resp. požiadať o prepáčenie a nový začiatok - za roky mi nepovedal "prepáč" to som nemusel, .../, ale chcela by som vedieť či sa takýto človek k novej partnerke, príp. dieťaťu bude správať inak, či si uvedomí svoju chybu z predošlého vzťahu a zmení sa ? Budem vďačná za reakcie od tých, ktoré ste to zažili, prípadne žijete vo vzťahu s takýmto človekom. Hľadám všetky možné aj nemožné spôsoby ako udržať rodinu, ale neviem, či je to pri tomto type človeka reálne ... Nie je tu fyzické násilie - to by som neváhala vôbec.
Podotýkam, že podľa vyjadrenia psychologa ide o manipulátora a psychyckého tyrana a rozhodnutie je pravdaže len a len na mne.
@kiara88 ale treba sa vnutorne dopracovat pri nom k slovu NO A CO..., ked vykrikuje , ze vsetko je podla teba...ze sa vsetko robi a toci podla teba..
tak najlepsia obrana je flekmatickost...
a co? , ze sa robi?
a nech sa robi...
srat na to ...on lepsi nebude...a treba byt aj sebci...
ked je zena sebecka viac ako muzi-co oni maju v sebe zakorenene...
tak sa ma dobre a hybe s chlapom ako ona chce...
a ma ho pod papucou...
a ked sa snazis....laska hen tam toto tuto...tak ta ma za velke...h....o..... 😝 😉 🙂
kiara88, súhlasím s babami, že sa nezmení a je len otázkou času kedy sa prejaví aj u novej partnerky. Bude sa snažiť, ale raz sa prejaví jeho skutočná povaha. Choď od neho čím skôr preč. Je to ťažké, ale ako spomenuli baby v predchádzajúcich komentároch. Urobíš prvý krok budeš to mať ťažké, ale keď to prekonáš, tak jediné čo budeš ľutovať, že si to neurobila skôr. Držím Ti palce.
Neviem či je to podobný prípad, ale...môj expartner je manipulátor, psychicky ma vycical kým sme boli spolu. Máme spolu 4 ročného syna a ja nikdy neoľutujem že som odišla. Našiel si milenku, potom sa chcel vrátiť ale ja som nechcela a doteraz za to pykám, že som si dovolila odmietnuť ho. Jeho ego bolo strašne zranené. Má druhý vzťah, tvári sa na strašne šťastného muža, aký je on zamilovaný a neviem čo...ale...útočí na mňa cez syna, vyhráža sa neustále, on si diktuje podmienky, hoci syn je zverený mne, a ja už so po dvoch rokoch čo spolu nežijeme unavená a jeho to stále baví. Nemám od neho pokoj, stále sa snaží dokazovať si nado mnou nejakú moc, nejako ma zmanipulovať. Už sa to teraz vyhrotilo tým, že ma obmedzuje v mojej práci, pretože potrebujem z času na čas odísť, na pár dní, snažím sa s ním dohodnúť že syn bude u neho, on keď ho o to poprosím, tak potom vyskakuje so svojimi podmienkami, ktoré synovi škodia ...napr...spávať by mal u neho cez týžden - čo je v podtstae obdeň ä teda jednu noc u neho ďalšiu u mňa ďalšiu u neho) keď nesúhlasím, tak proste nemám inú možnosť než pracovnú cestu zrušiť, šéf sa nasere a podobne... nesúhlasí aby bol u mojich rodičov, nesúhlasí aby ja som chodila na výlety do zahraničia so synom...podobné veci....obmedzuje ma, ja si robím čo chcem a potom sa vyhráža. Každá ktorá niečo podobné zažila vie aké sú to stresy...
a hlavne bojíte sa o dieťa, bpjím sa že mu ublíži tým že mu niečo nahucká do hlavy...
ak odídeš, neoľutuješ, len pokoj nebudeš mať.... ja sa modlím, aby jeho frajerka otehotnela...tým by sa veľa vecí vyreišilo....nemal by čas ani chuť niečo riešiť...ale ktovie....
ou a či sa zmení....
myslím, že v novom vzťahu je dobrý a tej mladej to vyhovuje, lebo je zamilovaná. Nežijú spolu ani nič...keď prídu klasické starosti, ako spoločné bývanie, financie, dieťa atď...tie povahové črty sa vrátia....neverím že človek, v ktorom je takéto zlo sa zmení....možno vekom časom....neviem...možno potrebuje k sebe ženu, ktorej vyhovuje taký muž...ktorá považuje za sväté to čo povie muž a vždy sa podriadi, aj také sú...ja ale taká nie som....
@aninenka
aha, tak toto ma ani nenapadlo, že by to ustál iba vzťah, v ktorom by žena dobrovoľne bola podriadená takému despotovi, že by to niektorá vedome potrebovala - tak to potom áno, ale taká aj tak od neho nikdy nič mať nebude - teda napr. po materiálnom a finančnom zabezpečení, lebo všetko jej bude vyhovovať ako on povie a bude to dobré. A pokiaľ natrafí na tkú, ktorá si bude niečo nárokovať a chcieť ten spomínaný kompromis tak od nej odíde on alebo odíde pri zdravom rozume (ktorý mne roky chýbal 😒) ona.
... a vidím, že tie ich techniky sú rovnaké - aj naša dcéra mala zakázané a to doslova - chodiť k mojim rodičom, lebo podľa neho sa tam len sťažuje a oni ju huckajú proti nemu ... pritom malej tam bolo dobre, cítila sa tam hlavne s dedkom dobre ...
To ked povedal aj psycholog jasne potom n ajakeho frasa este cakate???? Inak odpoved je jednoducha: nie nezmeni.
Poprosim nerozchadzat sa, nerozvadzat sa..takeho debila si udrzat lebo nechceme naneho nadabit ked bude free...vy chcete udrzat rodinu, tak makajte na tom. Co na tom, ze na vas kasle a robi si po svojom..oooo pan je velky sef tak to by bola hanba co????
Ja chapem, ze kazdy rozchod je tazky, a zacat odznova je tazke...ale ked mate tolko indicii, aj vyjadrenie odbornika na co cakate???, Na zazrak???? Tie sa nedeju...max vas dodrbe este viac...
@kiara88 áno tka je to aj u nás, klame, že moji rodičia pred synom hovoria zle na jeho adresu a podobne...pritom moji rodičia to nikdy nerobia, moja matka je učiteľka vie aké je to keď je dieťa z neúplnej rodiny, nechcú mu ublížiť. Syn má otca rád, ja ho v tom podporujem, vždy hovorím o ňom pekne. Len bohužiaľ...nie som si istá, či toto isté môžem čakať od neho. Niekedy mám pocit že sám seba presvedčil o tom aký je úžasný skvelý, ako my všetci syna huckáme a neviem čo...a tak to aj prezentuje...
Veľa robí aj výchova. Môj expartner bol vychovávaný v rodine, kde otec mal hlavné slovo, matka vždy prikývla počúvla. Bola celý život od neho finančne závislá, starala sa o deti, pre ňu je variť prať a starať sa najväčšia výhra. Sú to fajn ľudia, doteraz ich mám úprimne rada, hoci ich naočkoval proti mne, čo ma mrzí. Nikdy som si ich správanie voči sebe nevšímala až po rozchode som prišla na to že má môj ex tieto vzory správania odkukané. Asi očakával že som ako jeho matka, ale to sa splietol... :(
Neviem posúdiť, či terajšia frajerka je taká, je to mladé 22 ročné žieňa...
@aninenka
obdobný prípad - naši to isté, nikdy nič - ako som už povedala v komentoch vyššie, svokra skákala ako manžel a neskôr aj syn povedali - tiež mi to došlo až časom ☹ a teraz vyzerá na 80 rokov hoci má niečo po 60-tke - zničená psychicky - len aby bol pokoj a ten aj tak nikdy nie je ...
@lubkavargova1
áno presne tak - pán je veľký šéf a to jeho ego neunesie - že rozchod - teda rozchod by mohol byť, keby o tom rozhodol on, teda bolo by to jeho rozhodnutie a nie moje. aj tak bude všade prezentovať, že odišiel on odo mňa, lebo so mnou sa nedalo žiť a on sa tak snažil 🙂 🙂 🙂 - alebo u lepšom prípade, že sme "sa rozišli" - ale to asi nikomu nevysvetlím v širšom okolí, lebo pre okolie je to očarujúci starostlivý zábavný charizmatický muž (bože toľko superlatívov, koho to ja opúšťam ?????? 😀 ) a je mi to aj jedno a ľudia, ktorí sú blízko nás sa aj tak len čudujú prečo som ešte s ním ...
@kiara88 nezmeni. zazila som si to na vlastnom otcovi. je to manipulator a egoista s psychopatickými sklonmi. nasi sa rozvadzali po 17rokoch manzelstva, isto by to bolo aj skor, ale mama sa bala ci nas uzivi a tak sa rozvadzali az ked sa ako tak existencne osamostatnila. v tej dobe mal uz otec novu priatelku. mlada, blba, pekna, o 15rokov mladsia a asi trochu zlatokopka, inak nemala ziadny dovod si brat chlapa za zenitom. po 10tich pretrpených rokoch nasla odvahu a po tme s dvomi igelitkami ako zlodejka s dietatom od neho odisla radsej byvat do garzonky k mame. a to peklo, co si dovtedy zazila. nechala mu najkrajsie roky svojho zivota...teraz ma otec dalsi vztah a kym som to sledovala bol to taky vztah ako na hojdacke. ale, pani je uz v rokoch, opustil ju muz-tyran (takze take typy asi vyhladava), je to ten typ, co nevie byt sam, krasy tiez nepobrala, ze by mohla preberat, tak je asi rada, ze je rada aj za tyrana a latentneho alkoholika (to maju vcelku spolocne hobby)...takze nie, tvoj manzel sa NEZMENI 😒
@natalym a vies ze mas pravdu? odkedy som "zabuchla" dvere za byvalim aj v hlave nejako sa mi lepsi zije.....ale niekedy sa treba vykecat bo inak naj fajne zasvitori z toho 😀
myslim, že takýto človek sa nikdy nezmeni. Povaha je nemenna, ale da sa ovplynvovať, ale myslim skor ešte v rannom veku, nie u dospeleho človeka. moja sesternica si zobrala rozvedeno muža s tým ,že už je iný, nebrala ohlady na reči jeho byvalej manželky, aky v skutočnosti je. Vydržal sa pretvarovať asi pol roka po svdbe. Po 5 rokoch sa to vyhrotilo tak, že ju chcel uškrtiť, nakoniec sa rozviedla a je sama. Povedala, že už nikdy viac.
V hlave to mas uz ako tak utriedene a dokazes vnimat svoju situaciu s nadhladom, ale caka ta este dlha cesta. Ako som vyrozumela, o rozvode ste sa este nerozpravali. Definitivne za nim dvere zabuchnut nemozes, lebo mate spolocnu dceru a vasa komunikacia musi pokracovat. Ego sem ego tam, na to sa vykasli, ako sa bude prezentovat v okoli, oni s nim nezili v jednej domacnosti, sprav to najlepsie pre seba a svoju dceru.
@kiara88 nuz citam a tvoj muz sa k tebe spraval len ako si mu dovolila... pises ze uz mas pomaly pubertiacku?!?
K tebe sa uz nezmeni, nikdy , nakolko uz k tebe nema uctu a zrejme ani nikdy nemal.
Pri inej zene sa moze zmenit ani nie tak sam od seba ale skor spravanie voci nej, ze natrafi na silnejsiu osobnost ktora bude komandovat jeho a bude ona rozhodovat ci a kedy sa niekam pojde...
Ja som z ineho cesta... uz by som mala odsedene.
všetkým vám veľmi pekne ďakujem za názory a komenty, povzbudzujúce slová aj vlastné skúsenosti
@kiara88 mozno zena, ktora by drzala karty v rukach. Ale taky zivot je pre mna stresujucinietora by to brala so zabavou. Kazda sme ina... Ak sa nemylim, mate dceru v puberte a on je fin. dobre zabezpeceny. Moze sa stat, zho dcera zacne manipulovat prostrednictvom jeho pei. Nebanuj, ked si sa rozhodla odist, uz sa snaz odosobnit. Tiez som podobne zmyslala.
@kiara88 ooo 4 plne strany iba o nom, toto keby vedel ako ta tankuje, to by len vzrastlo jeho ego 😝 Odpoved: nie nezmeni sa, ale to neznamena, ze neoze mat dlhodoby vztah. Ak najde submisivnu osobu s nulovym sebavedomim, ktorej to bude vyhovovat (alebo aj nebude, ale podriadi sa), budu stastni obaja 😀
@cecil36 tiez si myslim, ze jej muz potrebuje k sebe extrem, bud submisivnu osobu, ktora ho bude zrat aj navijakom, alebo potom totalnu egoistku, ktora na nom nebude v ziadnom ohlade zavisla, ani financne, ani emocne, ked mu ona bude diktovat podmienky, kedy a ako budu travit spolocny cas. Zivot v spolocnej domacnosti by v tomto pripade tazko prichadzal do uvahy. 😝 Na akukolvek zmenu treba vzdy silnu motivaciu, nevedno, ci ju najde ...
@kiara88 áno, myslím si, že k novej partnerke sa bude správať inak, ale vo svojej podstate sa nezmení. Iné správanie vyplynie aj z jej správania, pretože na začiatku vzťahu bude mať muž u nej pocit, že ona ho chápe a ty si ho nechápala, jej reakcie budú iné na základe jeho príjemnejšieho správania, ktoré už voči tebe neuplatňuje. Či je to dlhodobo udržateľné neviem, nemám takú skúsenosť, ale myslím si, že v niektorých situáciách jeho povaha bude vychádzať na povrch. Viem, že tá predstava pre teba, že znova bude milý k nejakej inej je smutná, to som si prežila, ale časom sa s tým vyrovnáš a nebude ťa to už musieť trápiť,, lebo si už budeš žiť svoj šťastnejší život v tom čase 🙂. Držím palce!
@jeannna jeden znamy, ktory je podla mojho nazoru manipulator ako vysity mi raz povedal, ze on chce mat krasnu, inteligentnu, vzdelanu, dobre zarabajucu (teda dobry job + vlastny byt a auto) zenu, ktora sa nebude starazt do jeho financii (max je pristupny tomu, aby mali ako manzelia spolocny ucet, na ktory budu davat na chod domacnosti rovnaku ciastku), ani kecat do inych zalezitosti a prisposobi sa jemu, lebo on vraj vie co je najlepsie. Ehm podla mna hlada nieco co neexistuje. Noc a den v jednom. Lebo ak som krasna, vzdelana, inteligentna s dobrou pracou a platom, asi som sa tam nedostala tou submisivnostou 😀 No a mal par egoistiek, ale veeelmo rychlo to skoncilo 😀
@cecil36 to mi pripomina ten klasicky otrepany vtip ze aku zenu chcu chlapy: peknu, mudru, aby vedela varit a dobru milenku. Ale najhlavnejsie naj sie tie zeny nikdy nestretnu....

@kiara88 ale prosim ta, ziadna nedokaze z tyrana spravit milujúceho partnera.
ak ano, neslo o manipulatora, ale o zlého partnera. pokial je clovek naozaj manilupaltor, nebude stastny v partnerstve, kde je on submisivny.
toto si mnohe zeny nedokazu predstavit, lebo nazazili manipulatora. len proste zlého partnera, ktory vymenou partnerky zistil, ze ta druha je ta prava.
lebo maipulator sa nenecha sekirovat, on s takou sekerou proste nebude. on si vybera submisivne partnerky.
ale vela zien ma silne reci, lebo "blabla, slaba si bola, dobra nanho, ja by som hento, ja by som tamto"
prd makovy by si hento a prd makovy by si tamto...