Je možné, aby po troch rokoch priateľka uspela s právom na dedičstvo?
Ahojte.
Pred tromi rokmi nám umrel otec. Otec mal len priateľku s ktorou žil pár rokov. Dedičstvo prebehlo a dedili sme len ako deti. RD sme dodatočne zapísali, keďže nemal súpisné číslo. Teraz po 3 rokoch sa rozdrapuje že si chce narokovat len na RD že ma to právo, a že to dala na súd. Je možné by to reálne obstálo ?
Ten dom vyzeral rovnako x-rokov, žiadne renovácie kým tam ona sním žila. Ani hypo, pôžičku si otec nebral na ten dom. Jedine čo možno ona platila boli energie, smeti, daň.
@ami1812 pokiaľ jej dom nedal tak nema narok nadarmo sa nadrapuje
@klotildabazarik nedal, ani nemohol lebo my ako deti sme rok po smrti otca riešila zápis RD keďže on to nespravil takže aktuálne na LV sme len my s bratom
podľa toho čo si tu napísala sa môže nadrapovať koľko chce.
dedičské ešte neskončilo? ak áno - prečo sa zobudila až teraz? býva v tom dome ? resp. čo je s ním - býva tam kto.
podľa toho čo si tu napísala sa môže nadrapovať koľko chce.
dedičské ešte neskončilo? ak áno - prečo sa zobudila až teraz? býva v tom dome ? resp. čo je s ním - býva tam kto.
@anonym_71bb42 dedičstvo je riadne ukončené, sú to aj dva roky .. aktuálne v dome nikto nebýva keďže ho chceme predať
@anonym_71bb42 dedičstvo je riadne ukončené, sú to aj dva roky .. aktuálne v dome nikto nebýva keďže ho chceme predať
@ami1812 ak je ukončené tak veľké šance nemá.
pani si chce len ukrojiť financie z vášho dedičstva.
ak je dedičstvo ukončené, zdedili ste dom vy s bratom, tak ste vlastníci vy. ona nemá nárok na nič, nikde s tým neuspeje, môže sa rozdrapovat koľko chce🙂
som sa dobre zasmiala😂
to z akého dôvodu si robí nárok?
@ami1812 Kedze to bola iba priatelka a nie manzelka, tak ani nemala narok nic dedit. V 1. dedicskej skupine dedia manzel/ka a deti porucitela. Manzelka nebola, dedili iba deti. Ona ako priatelka moze iba suchat nohami.
som sa dobre zasmiala😂
to z akého dôvodu si robí nárok?
@rozculena no veď bola priateľka 😁
@klotildabazarik nedal, ani nemohol lebo my ako deti sme rok po smrti otca riešila zápis RD keďže on to nespravil takže aktuálne na LV sme len my s bratom
@ami1812 môžeš ostať pokojná, v tomto prípade priateľka nemá žiaden nárok... teda podľa informácií, ktoré si poskytla.
@amdornik kľudne dám viac info ale toto je realita ako to bolo v skutočnosti a vlastne tri roky po smrti si bude teraz nárokovať na niečo ?
@ami1812 o informáciách píšem v zmysle, že neuvádzaš, či nechal otec testament napríklad (alebo som prehliadla)? ak nezanechal testament, tak pani má smolu proste...
@rozculena dobrá otázka
@ami1812 mohla by po otcovi dediť vtedy ak by nemal nikoho iného okrem nej. Ak by nemal ani rodičov, ani deti, tak by aj ona bola možný dedič, ale kedže ste jeho deti vy, tak dedite iba vy. Ibažeby bol závet.
Právnik jej to vysvetlí, ak nepochopí tak zaplati za súdne trovy.
https://www.akmv.sk/dedenie-zo-zakona-kto-dedi-...
Tu to máš aj rozobraté.
@ami1812 tak ho predajte, rozdelte si s bratom peniaze a vybavené 😀.
Samozrejme ak priateľka nebola jeho manželkou, tak nemá právo na nič. Nemala by ani ak by sa ozvala počas dedičského. Teraz už vôbec. Každý právnik ktorého by oslovila by jej to vysvetlil. Nemá v rukách nič.
@ami1812 no..dnes sa muži už nehrnú do manželstva a zo svojích priateliek nechcú urobiť manželky takže postupne bude veľa takých priateliek čo sa budú snažiť si nárokovať na majetok 😆 aspoň to skúsia no...
už aj na fcb ti poradili k veci , že teta nemá nárok, iba zaplatí poplatok za podanie na súd, % zo sumy o akú sa chce uchádzať. Takže nič nezíska, lebo nemá perávny nárok, druh/ družka náš právny systém nepozná takže ani z takéhoto titulu. Môže sa rozdrapovať koľko chce, len sa pousmejte že právo podať návrh na súd má, a pomyslite si svoje - veď ty zbadáš že prídeš o pekné poplatky teta. 🙂
@ami1812 o informáciách píšem v zmysle, že neuvádzaš, či nechal otec testament napríklad (alebo som prehliadla)? ak nezanechal testament, tak pani má smolu proste...
@amdornik keby reálne mala nejaký papier od otca tak by ho vytiahla až teraz ? To by urobila hneď na prvom dedičskom konaní nie ? Prečo by čakala tri roky ?
@amdornik keby reálne mala nejaký papier od otca tak by ho vytiahla až teraz ? To by urobila hneď na prvom dedičskom konaní nie ? Prečo by čakala tri roky ?
@ami1812 a reálne má? ak len nejaký zdrap podpísaný doma rukou, myslím, žeby neuspela. ak by bol v notárskej úschove, už by ste o tom vedeli pri dedičskom konaní. ja myslím, že skrátka nezmôže nič. ale pre zaujímavosť, vieš o nejakom "papieri"? vytiahla niečo?
@ami1812 a reálne má? ak len nejaký zdrap podpísaný doma rukou, myslím, žeby neuspela. ak by bol v notárskej úschove, už by ste o tom vedeli pri dedičskom konaní. ja myslím, že skrátka nezmôže nič. ale pre zaujímavosť, vieš o nejakom "papieri"? vytiahla niečo?
@amdornik nie, nič konkrétne len vytiahla že ona má nato právo a dala to na súd .. zo súdu nám nič neprišlo, ale pýtam sa aby som vôbec bola v obraze či by sa tým vôbec zaoberali jak by to čisto hypoteticky podala na súd
@amdornik nie, nič konkrétne len vytiahla že ona má nato právo a dala to na súd .. zo súdu nám nič neprišlo, ale pýtam sa aby som vôbec bola v obraze či by sa tým vôbec zaoberali jak by to čisto hypoteticky podala na súd
@ami1812 nie. jednak to máte ukončené, čiže keby teraz aj vytiahla nejaký papier (ktorý bol mimo notára), pochybujem, žeby to spätne nejak otvorili. za mňa absolútne nie. viac by vedel právnik, ale už len logicky - nie.
vas otec jej v zaveti nedaroval nic. Dedili ste len vy deti. To,ze s nim spolubyvala nic neznamena. Priatelka nie je ziaden pravny vztah. Pani si nevsimajte - nema narok na nic. Nech si poda na sud. Ten jej to rychlo zamietne nakolko nema dokazy o spolocnych pravne podlozenych vydavkoch.
A ešte jedna taká pod otázka : dá sa vôbec niekde prezistit, či to vôbec podala na súd ?
A ešte jedna taká pod otázka : dá sa vôbec niekde prezistit, či to vôbec podala na súd ?
@ami1812 ja myslím, že nie. neviem si predstaviť kde, jedine priamo na súde na základe jej rodného čísla, ale pochybujem, že takéto informácie sa vydávajú... podľa mňa to nezistíš. ale keby aj podala, neuspeje.

@ami1812 pokiaľ jej dom nedal tak nema narok nadarmo sa nadrapuje