Je normálne, keď mi toto povie snúbenec?
prosím vás,poradte mi,mám niekolkoročný vzťah s partnerom,zasnúbili sme sa,prirodzene sú medzi nami problémy,ako v každom vzťahu,niekedy väčšie inokedy menšie,ale v posledných mesiacoch,(predtým to nerobil) mi hocičo dokáže povedať.dosť často sa hádame,hádky vyprovokujem ja,on je nehádavý typ,je však cholerik,ktorý je stále v strese,ma stresujúce zamestnanie,dosť výbušný a pod,nikdy nie je pokojný a vyrovnaný,ale práve naoopak. 😢 kedže som NEMALA odvtedy vzťah,a ani on,neviem,som neskusená,nezrelá,a najmä mi nemá kto poradiť,nemám sestru,nemam nikoho,kto by vedel poradiť,o tomto.a kamoškám o tom nehovorím. on vyrastal medzi samými chlapmi,a troma bratmi,možno preto berie hrešenie ako niečo uplne bežné a normálne :(neviem si dať s týmto rady,vadí mi to veľmi a trápim sa v poslednýdch mesiacoch.
je celkom bežné a normálne,ked napríklad...dajme tomu ..napečiem šišky,a vynukujem ho trikrátech si dá,že su vyborne,a tak,a on mi povie,že nechce a potom,ked to poviem štvrtý krat tak mi povie," bo*a kolko krat som ti povedal,že nechcem "? další prípad..prihoreli mi zemiaky,lebo som musela ist na toaletu,ale len trošku,dali sa jesť a on mi na to povie " bo*a,prečo ti prihoreli,čo sis nimi robila,kam si šla ?"
ono niekedy je to povedano miernym tonom,niekedy zurevejším,hnevlivým...on strašne často používa nadavky a tie najhoršie,a najma boa ,to je jeho najoblubenejšia nadávka.inak je to milý chlap,priemny,aj nežný vie byť..normálen sa tak,ale rozpráva doma :(( a preto asi si to dovoluje,no mna to veľmi mrzí a trapi,povedala som mu,vždy mu poviem,že sa ma to dotklo,ale on tvrdí,že " predsa mne nevynadal,ale len tak to berie ako citoslovce"... ☹ ☹ je pravda,že mne nikdy nepovedal,že som pi ..alebo čo,ale aj tak ma toto hnevá,prečo proste nemože sa ma normálne opýtať,že "nechcem tie šišky ",alebo podobne,ale prečo tam musí použiť tu nadavku ?kedysi pred rokmi takýto nebol..viem,že žije stále v strese a ma nervy :(ale ..neviem,či je to to pravé orechové,kedže som nikoho ,žiadneho chlapa ešte nemala,tak je to bežné chovanie ? nepočula som niekedy,že by moj ocino zahrešil mame takto,alebo že by hrešil,a on hreší každý den :(poradte ,ako ho to odnaučiť.mam sa vobec za to uraziť,či ?ako to je ?som zmatena,neviem,čo je normalne a čo už nie.
@marina24 precitaj si to znova, v podstate je to jedno. Mam ti napisat IP?
Chcela som navrhnut aj tie peniaze, co spomenuli po mojom prispevku, ale predsa ty ho poznas a vies lepsie, co zaposobi. Pozri, ja som sa musela tiez zladit s manzelom. Kazdy mame ine zvyky. U nas bolo normalne, kazdy den sa aj navecerat, normalny druhy chod. Jemu staci na veceru krajec chleba. Ako novopecena manzelka som svedomito pripravovala veceru a ponukala, asi ako aj ty, ved je to prajav lasky, starostlivosti, laska ide cez zaludok, bla, bla, bla... A tiez ma urazalo, ked odmietal, pripomienkoval, naco som mu tolko nabrala a pod. Teraz sa ho opytam, ci bude vecerat. On povie, ze neskor. Ok. Opytam sa ho o tyzden. A je pohoda. 🙂 aj tak sa dá.
@marina24 neviem aka diskusia sa tu rozvinula,ale zaujalo ma to co si napisala ze je cholerik v strese!som tiez cholerik a podobne prejavy ma manzel odo mna.Nenadavam,nebola som tak vychovana,nezijem v strese som na materskej:D ale obcas mi robi moj flegmaticky manzel doooost velkee nervi a kedze u nas cholerikov staci aj taka somarina ako su sisky..hned je ohen na streche.Proste sme rychlo vznetlivy:(ale kazda povaha sa da trosku poupravit ale tolerovat🙂ja by som skor s priatelom az vychladne zacala hovorit aky je typ,ci si mysli ze reagoval spravne,a mozno poradila obom precitat knizku Osobnosti plus,Pet jazykov lasky🙂
@marina24 spravit?:(to uz by bolo vela ale ja muzovi tiez obcas nieco spravim:D nechtiac:D to nieje pri hadke ale pri hadke som raz hodila tanier,potom pohar,ja som panovacna,ja sa nedam,ale ked uz to nastve aj mojho flegmatika co tiez obcas pretecie pohar tak sa neda,skrykne aj on po mne,nech sa uvedomim.
@lienka434 tak neviem,co mi može spraviť,ked sa ozrie na mna vtedy,ako keby ma chcel zabiť ....a už pomaly preberám aj ja jeho cholericke naladičky...tiež nerváčim kvoli hocičomu ...
a obavam sa,že keby som rozbila auto,napríklad,tak by mi aj jednu vytal ...nikdy nevieme,co od cholerikov čakať,ked ich to chytí ...
@marina24 ano,je to nakazlive ale ty stale zachovas svoju pohavu a premyslanie mas ine,preto pisem ze treba skusit precitat tie knizky,nieco ako pracovat s cholerickou povahou lebo fakt sa to da..poznam kamarata co bol cholerik jak sv.na a v sucasnej dobe vobec o nom nevies🙂))az na par pripadov:D
@lienka434 ale vieš,to by sa ten cholerik musel chcieť zmeniť...lenže moj skonštatuje,že .." ja vybuchnem a za sekundu o tom neviem ..a nie som taký,že by som hučal do teba celý den,alebo vrieskal,"...ešte že,aby som si to " asi vážila"...hej,je to nakazlivé ..veeeeeeeeľľľmi ..už vybuchujem aj ja ..:/a tosom bola kedysi kludny clovek
@elika74 no akože agresivny človek neni zatial,ale cholerici vacsinou potom su aj agresivní,tak sa toho dosť obávam..:( vieš ako ..ked tak znerváči a ked sa dokáže vybucznuť a vysoptiť a vynadavat ,tak ktovie,ci by mi aj jednu nezadrbal,kedže niečo zle spravím v jeho očiach zle,teda ..nikdy nemožeš si byť istá ..u hentakých "psychopatov." ,čo sa vytacau kvoli šiškám:DDD
@marina24 Tak velku doveru k nemu nemas. Ja neviem, ako je to medzi vami. Mas pocit, ze ta miluje, znesie ti modre z neba, zabezpeci ta na cely zivot, bude sa o teba a o vase deti s laskou ( uz som chcela napisat, ze s nehou , ale v tomto pripade asi zbytocne slovo) starat, ak by si to potrebovala? Co od neho ocakavas? Co ti dava? Preco ste spolu? Laska je slepa, clovek sa zalubi do hocikoho, ale volakedy treba pocuvnut aj zdravy rozum. Srdce nerozmysla. Bolo by dobre niektore otazky si vyjasnit este pred svadbou. Jeden prstienok hore- dole, ak ste zasnubení. Keby mu ho vratis, vsetkym je tu jasne, ako si zanadava. Ja ta k tomu nenahovaram, len mi nie je jasne, co vas spaja. Totiz vela dobreho si nanho neprezradila.
@marina24 alebo si mu mozno nedala dostatocne razne najavo ako ti to vadi...co keby si ho ked ti najblizsie take nieco povie chvilu ignorovala? tyzden - dva mu nevarila, neskakala okolo neho, neponukala...? aj ked je cholerik, ak mu na tebe zalezi, mohol by sa naucit kontrolovat...
@beniu ja mu nevarim stale,len niekedy,leob nebývame spolu
no možno som m uto nedala dostatočne najavo,že mi t vadí,okrem jednej hádky,neviem,ale ako sa mam zachovať ?ked to spraví ???uplne začať kričať ,alebo mu zacať hučať donho ,alebbo sa uraziť a prestať rozprávať,alebo čo ?co nanho zaberie ?
@elika74 ano,elika,toto si myslím,a práve preto otáľam s tým rozchodom,myslím,že ma lubi,na celý život,aspon tak vraví,aj sa o mna bude starať,on je v globále dobrý a starostivý chlap,ktorý sa vie o seba postarať aj o mna ..
nás spája neha...cítim k nemu veľkú nehu.zatiaľ,resp.už teraz
@marina24 Je to vzdy o tom, co prevazi na miske vah. Ci ta laska, neha a pekne chvile alebo urazanie, vrcanie a teda tie horsie chvile. V ziadnom vztahu to nie je na 100% idealne. Kazda z nas ma niekedy nejake vytky na partnera. A partneri na nas toez. Je len na tebe, ci si ochotna sa s tymi zlymi vecami zmierit, prijat ich, kedze on ich pravdepodobne nezmeni alebo radsej vycuvat zo vztahu, ktory ta nici, nevyhovuje ti. Vztah je dynamicka, vyvijajuca a meniaca sa zalezitost. A menia ho prave svojim spravanim obaja partneri.
Bohužia%l, musím sa pridať, ani u nás to nie je normálne ☹... znie to možno ako úplná blbosť, že ti v podtate vadí jedno slovo, no vadilo by to aj mne. A vedz, že keď ti to raz vadí, nikdy neprestane a prerastie to len do vačších hádoch, až si napokoj uvedomíš, že to fakt nie je to, čo by si chcela... ja osobne by som radšej bola sama, ako s niekým takým.
@marina24 teeeda,naco si nechavas radit od nas ked kazda ma doma inu povahu,ved ty vies o cholerikoch uz poriadne dost🙂ako keby si o mne pisala:Dmohli by sme urobit sukromnu zamenu manzeliek:D to by bola sranda:Dmate uz deti?mozno pri detoch sa vas vztah posunie dalej,mozno si uvedom.ze niektore sceny su zbytocne a pri detoch by nemal,len to treba stale dokola opakovat,ja tiez robim male pokroky,ale chcem lebo vidim co vsetko opakuju moje deti po mne a cholerici nie su fakt jediny na zemi!to si treba uvedomit,ze keby siel k inej nebude sa mat lepsie,s tebou je vsetko v poriadku,len jeho povaha dominuje a niekde mu treba dat za pravdu inokedy upozornit a ked chce aj on pokracovat vo vasom vztahu tak musi na tom pracovat,resp.aj pre komunikaciu s inymi,fakt u inej by to bolo stejne-zalezi aka povaha:D ale on to musi vidiet ako jeho spravanie ovplyvnuje inych.Dobre napisala aj Janka279. Skuste tie knizky,mozno su aj na nete.
@jankatt1 ty máš tiež takého nerváka doma?
@lienka434 viem o nich dosť,už ho poznám 6.-ty rok..takže mám prehľad,a nie je jediný,aj teta moja je cholerička,ale je to strašné fakt...
nemáme našťastie deti..neviem si pedstavoť,čo by pred nimi robil...asi by sa nezdržal..keby ho niečo nasralo,napríklad,ked mu pouknem večeu,povie,pred nimi,že do piče nechcem,a potom čo :D
@marina24 ja mam doma muza ktory si vazi zenu a nikdy este za 9 rocny vztah asi nezvysil hlas..nie este nejaky vulgarizmus...preto pisem ze by som bola radsej sama ako s takym nervakom. Predstav si ked pridu drti, nebudes stihat varit, nevyspite sa v noci, bude ti musiet pomahat a nirkedy dieya ak strazit ... potom zacnr nadavat horsie? Alebo aj dietatu? Alebo len tebe a to pred dietatom... pre mna osobne by to bolo nepredstavotelne. Je to tvoj prvy muz... ver ze sa najde dalsi a mozno lepsi..
@marina24 ??? Asi ti dobre nerozumiem. Vcera o 23.36 si nieco napisala. Ja v tom necitim nehu voci nemu z tvojej strany. Ja som nikdy svojho nastavajuceho nenazvala psychopatom. Tak sa cez jeho zlozvyk prenes a prestan si to vsimat a do manzelstva si zaobstaras boxerske rukavice. Mozno stale mas nasadene ruzove okuliare.
@elika74 a neni to psycho chovanie ,elika ?toto,čo robí ?vyšinutí sú všetci cholerici,podľa mna,nie je predsa normálne,aby na bežné veci reagovali,ako keby už vyhorel dom...
tak deťom by nenadával,a ani mne nikdy priamo nevynadal,pochybujem,že by toho bol schopný asi...ale ktovie,možno ked nabuduce ponuknem šišky,tak mi povie,rovno,ty pič....nechcem...ktovie :D potom mu jednu strelím a viac ho nebudem chcieť vidieť,aj to môže stať
@jankatt1 na mna nikdy nezvýšil hlas:D to je ta ironia,nikdy na mna on nevrieskal,vždy len ja nanho vrieskam,ked ma nasere,ani ked sa nehádame,tak neziape,nema to rád,ale povie to potichu ,ale nervvne ...to je rozdiel...
@marina24 Vies co, odpoviem ti na povodnu otazku - nazov temy. Nie je to normalne. Mne by to snubenec povedal len raz.
Moja otazka: je podla teba normalne, ze toto musis riesit?
Nechaj mu zapnuty pc s touto temou, nech si precita, nech si zanadava, raz a navzdy si to vyjasnite a hotovo.
O detoch... Netusis ake budu a ako vas budu vytacat, nervy v koncoch, ved je tu plno takych tem. Do 18ky netusis, co s nimi zazijes a kto komu bude viac nadavat. Vies si predstavit, ze s detmi budete chodit na navstevu k svokrovcom? Alebo u nich budete byvat? Na rodinnu oslavu pridu jeho otec a bratia? Polievacky, svadba, krstiny, narodeniny... A s takymi nadavkami budu sediet pri stole s tvojimi rodicmi a pribuznymi? A niekto ho 2x ponukne hocičim, bude mat trochu vypite.... Ja by som sa teda hanbila.
Nazor z ineho uhla.. u nas som ta, co nadava ja. Samozrejme v inych situaciach ako Tvoj snubenec, som Zena 🙂 Manzelovi to ale vadi a tak sa snazim krotit, kolko to ide, ked ma ale provokuje tak to nejde. V kazdom vztahu dakedy dakto provokuje ci uz cielene alebo nie. No skutocne si neviem predstavit ze by teraz manzel zakladal temu na MK s tym, ze mu vadi ze obcas hresim 🙂 to ber ako humor, nie provokaciu.
Myslim si, ze je to povahova crta Tvojho snubenca a bud s tym dokazes zit alebo nie. Vies do coho ides, este ste "len" snubenci, vies sa rozhodnut. Mozes sa to pokusit zmenit, ale nie kazda Zena je dost asertivna na to aby zmenila povahovu crtu chlapa, najme ked je dominantnejsi. A aj ked to dokaze, je mozne, ze s vekom sa to vrati. Takze isla by som do toho s tym "rizikom" na Tvojom mieste, kebyze ho milujem atd. Vela zdaru.
@ivkadracova presne.aj u nas tak.ked ma vytoci tak hucim jak hysterka.ale zas aj ja ho viem vytocit.mne sa zdawze je dievca precitlivele
tk možno som citlivá,aj precitlivelá,ano som,ale nemyslím si stále,že chlap by mal takto nadávať žene ..:/ v akejkolvek situácii,ani ked ho vytočím..ale napríklad situácie už boli aj take,ked som ho nevytočila..a on zautočil takto na mna

asi som k nemu prilis dobra a prilis mu tolerujem,to bude moja vina,že si to dovoluje ..ja viem...
@beniu trvdí to,že si ma chce vziať ,naprike všetkemu,tak nechápem,prečo to robí,teda viem,je nervak sprosty
@svetluska82 hej,ale tvoj muž ti nepovedal,boha,alebo do pič.....vieš,pri tom hladaní
@elika74 teraz neviem,ci to napísala ironicky,alebo normalne 🙂