Je normálne, keď pracujem a bývam s rodičmi?
Ahojte, mam 28 rokov, pracujem, bývam s rodičmi. Chcem sa spýtať je toto normalne ??? Keď niekam idem, musím rodičom povedať kam, kde, s kým idem, načo idem.... keď sa zdržím dlhšie príde mi správa že mám ísť už domov lebo na druhý deň vstávam do prace, keď sa zdržím v práci príde mi sprava ci ešte pracujem... strašne ma to vytáča a berie mi to slobodu
@nataly420 Záleží od situácie. Napr. u nas sa o 5 ráno vstáva a keď dakto nerespektuje a chodi domov po polnoci a zobudi tak je to veľmi príjemné ako. Vo vlastnom byte sa nevyspis poriadne. Takže áno, podla mňa môžeš obmedzovať chodenie von niekoho kto u teba byva a stravuje sa zadarmo.
Ja nemám skúsenost, ale som v tvojom veku a ked sa vraciam do rodnej dediny vždy sa stretneme najlepšie kamarátky, jedna z nich byva s rodičmi a veru, stalo sa viac krat, že jej volali a naháňali ju domov…Bohužiaľ kým si pod ich strechou musíš to zniesť, ak študuješ chod na intrak alebi si nájdi podnájom so študentmi a nikto ta nebude naháňať. Oni to nemyslia v zlom, ale kým ta majú na očiach boja sa o teba, ked budes mimo domu budú sa o teba báť tiež, ale nebudú vedieť kedy si doma a kedy niesi, takze čo oci nevidia, srdce neboli. Aspoň budeš mat motiváciu a čím skôr osamostatniť
Mama mojho otca ma takmer 97rokov,,moji rodicia 59 rokov...stale sa ich pyta kde sa zdrzali ak prijdu neskor, nespi poriadne pokym neprijdu, kontroluje ich ak nahodou vstavaju neskor atd (byvaju snou)... toho zlozvyku davat pozor na svoje dieta sa nikdy nezbavis 😁
Nie je to normálne preto som sa v 18 hneď odstahovala.
Ja mam 29 a toto si vobec neviem predstavit teda. Uz 11 rokov nebyvam s rodicmi ale ked som doma tak ma nikto nekontroluje, necaka a hlavne mi nezakazuje. Od 23 rokov byvame s manzelom vo vlastnom. Okamzite by som sa odtahovala, hoc aj do podnajmu s dalsimi ludmi. A preco este stale byvas s rodicmi?
Normalne je povedat, kam idem, zvysok normalny nie je. Po vyske som par mesiacov byvala s rodicmi, nastastie vedeli, kde su hranice rodicovstva. A vedela som to aj ja... od prveho dna som im prispievala na chod domacnosti, cim som im dala najavo, ze uz nie som dieta, ktore treba na sto percent zivit, a zaroven som tym ziskala cast slobody. Ak si chcete zachovat dobre vztahy, cim skor padaj do svojho.
chcu ta mat pod kontrolou a pravdepodobne sa im to aj velmi dobre dari....stavim sa ze aj sabotuju vsetky tvoje plany...minimalne odradzajucimi slovami...a naco by si to robil? tu ti je lepsie...a načo tam pôjdeš? doma seď....čiže to že žiješ s rodičmi je síce nekonfortné ale normálne, toto správanie z ich strany uz za normálne nepokladám - treba sa odsťahovať, inak sa to nezmení
Ja mám ešte malé deti a bohužiaľ som nemala možnosť s rodičmi bývať ako dospelá pridlho (mama zomrela, otec ťažký invalid)
Avšak môžem povedať skúsenosti s mojimi staršími súrodencami kým sa osamostatnili, a ich skúsenosti s dospelými deťmi ktoré majú.. v oboch prípadoch to bolo tak, že keď dospele deti zarábali a zároveň bývali ešte u rodičov, prispievali na domácnosť a sami si žili svoj život.. samozrejme že mama vedela čo s nimi je, ale pokiaľ viem takato.drezura tam určite nebola a boli to normálni slobodní ľudia čo sami rozhodovali o svojom čase..
Ja to neplánujem robiť inak.. predpokladám že ani moje deti sa neodstahuju úderom 18tich narodenín ale budú nejaký čas bývať s nami aj keď budú pracovať.. ale plánujem ich brať ako samostatné jednotky čo budú u nás ale budú mať svoj život.. o tom som presvedčena už dlho, aj keď už teraz vidím aké je premna ťažké deti nechať aby boli čoraz samostatnejsie.. ale robím to pre ne, musia sa naučiť žiť aj bezomna..
Takže zamna nie je normálne komandovat skoro 30r dcéru akoby mala 15 aj keď bývaš u nich doma.. skúsila by som sa čím skôr osamostatniť a ísť do podnájmu.. bývanie osamote človeka najviac pripraví do života.. ja bývam bez rodicov od 20r..
Ked budes mama,pochopis🙂
@lenka2232 ako hej ale takto dirigovat v 28, povedzem si tak, komu by sa nieco take pacilo a bol za to rad. podla mna by kazdy frfotal, no jedine riesenie je sa odstahovat. dovtedy to bude musiet podla mna vydrzat
Ze sa rodicia o Teba boja a kontroluju ta, je do urcitej miery prirodzene a nezalezi na veku.
Ja mam 36, vlastne byvanie, muza, dieta a zijem 500km od rodicov a aj tak sa im hlasim, ze som docestovala zo sluzobnej cesty a som o.k. a podobne. S muzom si navzajom vravime kam ideme, s kym, do kedy sa zdrzime... informujeme sa o svojich planoch.
Ak s niekym zijes v jednej domacnosti, ci uz rodic alebo partner, je normalne, ze sa o takychto veciach informujete. Ale aj tu by mali byt nejake hranice. Skus vysvetlit rodicom, v klude bez hadky, ze si dospela svojpravna osoba a ich kontrola je obmedzujuca a cez ciaru. Jedna vec je ich informovat, druha vec je spovedat sa z kazdeho kroku. Tym, ze zijes pod ich strechov Ti na jednej strane vznika povinnost respektovat ich pravidla, na druhej strane im to nedava pravo riadit tvoj zivot. Je potrebne vydiskutovat si, kde je ta hranica a asertivne na nej trvat.
Keď pracuješ, tak aký je problém odsťahovať sa?
nie je to normálne, ale zase nevieme, za akých podmienok tam bývaš, či im niečo platíš - ak bývaš zadarmo a ešte ťa aj stravujú, si v inej situácii než keď priplácaš na nájom a stravu... akokoľvek, mnohí rodičia to berú tak, že ich dom, ich pravidlá. Z čoho logicky vyplýva, odsťahuj sa. "Argument", že nemôžeš, lebo popri práci študuješ, neobstojí, je to len výhovorka, štúdium popri práci nemá s odsťahovaním nič spoločné
Prečo by to malo byť čudné? Keby ste mali rodinu a deti a bývali s rodičmi, tak by to nebolo čudné. Teda nie u nás, my sme ešte pozadu. Ale v Indii, Číne, Strednej Ázii a na Blízkom Východe bežná vec. Tam sa ten vývoj v evolúcii rodiny dostal najďalej. Ono sa to môže zdať divné, ale aj evolúcia niekedy môže urobiť krok späť. Trebárs ako je to teraz u slonov, keď sa rodia bez klov aby odradili pytliakov a prežili ako druh.
V UK je napríklad bežné, že mladí akonáhle dospejú idú preč z domu. Ale z historického hľadiska je to archaický typ rodiny. Už aj my sme niekde inde ako oni.
A k tej slobode. Freedom is not free...V dnešnej pohnutej dobe si myslím, že tá pospolitá rodina bude vo výhode. Prežijú ľahšie ako jedinci roztrúsení kade tade. Áno, je to postavené na autorite, mužskej autorite. Ale taký je vývoj. Východ to už pochopil, nás to asi ešte len čaká.
Mne sa to zdá skoro normalné, keď žijete spolu s rodičmi ako jedna rodina, tak by som im povedala kde idem a pod. Oni to nerobia so zlým úmyslom, že sa opýtajú. Aj si tomu prispôsobia svoj program.
Úplne dokonale si viem predstaviť, čo by na to povedala moja mama: "ak sa ti niečo nepáči, vieš kde sú dvere".
Takže.. ak sa ti niečo nepáči, tak môžeš uvažovať o byte s viacerými ľuďmi. Nepísala si či prispievaš na domácnosť a v akej miere, lebo keď je to menej ako pri nájme alebo zdieľanom byte tak si mama môže diktovať čo sa jej zachce.
Nečítala som všetky komentáre od dievčat ale podľa mňa to nie je úplne normálne, ak si už plnoletá. Jediná cesta je odsťahovať sa. Na začiatok aspoň do zdieľaného bytu za zlomok nájmu, ak pracuješ, určite to zvládneš zafinancovať. Ako na prácu, tak aj na štúdium (a samozrejme na spokojný život!) by si mala byť v psychickej pohode.
@nurielka podľa tejto logiky by si mohol diktovať aj majiteľ v zdieľanom nájme, veď je majiteľ tak prečo by mu podnájomca nemal dať vedieť kedy dôjde, či?.. 🤔
ak dospelý človek býva kdekoľvek je dospelý a má nárok na vlastný život..
@jana_eyre_2 Nesúhlasím. Je rozdiel ked niekomu platíš, aby si tam mohol bývať a je rozdiel ked neplatis a ani neprispievas na jedlo. Toho druheho cloveka, co plati, to môže obmedzovať. Môžeš ho neskoršími prichodmi budiť. Nie je to tým pádom fér, že jeden platí a je obmedzovaní a druhý neplatí a zije si jak kral. Áno dospelý človek ma pravo na život. Vztahuje sa to aj na rodica. A ak sa deti citia byt dospelé, tak nech dospelo platia. 🤷🏻♀️ A to dokonca pisem z pohladu toho, ze ja sama byvam este u rodičov.
@annamarin prečítala som si príspevky autorky a nevidím nikde že by bolo napísané že rodičom neplatí.. alebo som niečo prehliadla?
Tak isto ja nikde nepíšem o tom že by nemala rodičom platiť, tak mi to prosím nepodsuvaj, ďakujem.
@jana_eyre_2 Ja ani nikde nevidim, žeby pisala, že rodičom platí. Na otázky, či platí neodpovedala. Z toho mi skôr vychádza, že neplatí, lebo by to podla mňa napísala ako "svoju obhajobu", že tam normálne býva.
O tom platení som písala kvôli tomu, že si uviedla príklad majiteľ + podnajomca (platič). Pride mi to ako iny vztah. Rozdiel je majiteľ + platič a rozdiel majiteľ + neplatič.

@shannarourk zakazovať 28 ročnej dcére chodiť von to už je ina kapacita