icon

Je normálne sa vyhýbať stretnutiam s rodinou?

2. nov 2025

Je podla vas normalne, ked sa niekto nechce stretavat s rodinou, svojich rodicov vidi raz za 2-3 roky a staci mu to? Ani dieta nepride ukazat, prvykrat sme ho videli, ked mal 2 a pol roka, dovtedy akurat fotku. Dieta sa snazi pred rodinou az chorobne chranit. Z detstva si nesie naloz, chapem, ale dieta nechce nikomu pozicat, ako ist s nim na prechadzku alebo ho nechat u babicky.

aurora33
4. nov 2025
@anonym_autor

@viestta Ja si to ale nepamatam, ze by to bolo take zle. Ale pisem, ze ju chapem, ze to mohla prezivat inak nez ja. Ja si pamatam hlavne spolocne prazdniny u babky, vobec mi nedoslo ze by ju to mohlo trapit a pre mna osobne to bol sok. Viac veci sme si vysvetlili.
Takze pisem, ze ano, chapem ju, ved som jej pisala, ze ma to mrzi ako to vypalilo, ze by som ju pred odchodom este rada videla aj maleho, ze pokecame.

@anonym_autor mozes aj stokrat napisat, že ju chápeš, ale ty ju proste nechápeš. Keď hneď v ďalšej vete napíšeš, že si nepamatas že to bolo až také zle.
Drzim palce tvojej sesternici nech sa od vašej strelnej rodiny definitívne odstrihne. A na oslave chod hrabať lístie ty, keď ju tak chápeš.

cervenaruza123
4. nov 2025

@anonym_autor Robite z komara somara podla mna. V nasej rodine je jeden par, ktory je uzkostlivy, vnuka neukaze a ked nahodou aj ukaze, tak nikto sa nesmie k nemu priblizit ani nanho rozpravat. Casom sa to trochu zmiernuje. Ale to bude mozno aj tym, ze kazdy to respektoval. Cudovali sme sa, usudili sme, ze aj oni ako rodicia maju asi nejake problemy, starym rodicom kontakt s vnukom velmi chybal, ale namiesto toho, aby sa hadali a niecoho sa dozadovali, ticho a pokorne sa tesili, ked k nim raz za cas dosiel aspon na chvilku a aspon ho vidiet mohli. Kazdy respektoval rodicov, aj ked tomu nerozumel. Mozno padli nejake poznamky, ale kedze rodicia nezmenili nazor, tak proste to kazdy dalej respektoval.
A k tomu poziciavaniu dietata, ja mam dobry vztah s vela ludmi v rodine a aj tak len tak nepoziciam dieta hocikomu len preto, ze chce prave v tej chvili.

jvasenka
4. nov 2025
@anonym_autor

@really8 Za vztah su zodpovedni vzdy dvaja, nie iba jeden.

@anonym_autor musíš byt dobre mimo😂 keď sa bavíme o vzťahu rodičia-dieťa na začiatku je zodpovednosť vždy (!) na rodičovi..

anonym_318795
4. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor máš pravdu, za vzťah sú zodpovedný vždy dvaja, ale dospelý ľudia v manželstve/partnerstve, pracovný vzťah či priateľský vzťah. Rodič je vždy zodpovedný, bohužiaľ, či sa ti to páči či nie. Jasné nejaká výnimka by sa našla, ale toto nebude ten prípad. Ani sa nečudujem s týmto prístupom, že nechce, hlavne, ak takéto názory majú aj ostatní “ublížení” členovia rodiny….
Nie starý rodič nemá nárok na vnúča. A malé dieťa sa nepožičiava, dáva sa na stráženie len ľuďom, ktorým rodič 100% dôveruje, čo asi nebudete. Nie je to vec, už aj zvieratá majú väčšie práva ako vnúčatá….
Môj muž tiež nekomunikuje cca rok s matkou, napriek tomu, že nevyhnutná komunikácia prebieha, vnúčatá ai môže vziať, nie na spanie, v domácnosti sa starajú o psychicky chorého človeka, starší človek s násilnický chovaním, to je prejav choroby. Došlo k útokom, po tomto som, áno Ja - nevesta, zakázala prespávanie, a čo som? Jebnutá… aj tu si myslíš, že som hysterická a dotknutá? Ty nechceš písať čo sa deje, ale to je veľmi podstatné. Opisuješ dookola len svoju verziu, tak ako moja svokra a potom vyzerám ako ja tá zlá. Nevadí, bezpečnosť mojich detí je dôležitejšia, ako kto si čo o mne pomyslí. Napriek tomu, že si ich môžme zobrať, nevidela ich vyše pol roka. Sranda, že? Ale toľko rečí, plaču a obviňovania, ale akosi skutek utek, keď už má ísť k istému. Okrem toho moja svokra bola hrozná matka, muž na to prišiel pri výchove našich detí, keď som mu ukázala, že výchova ide aj inak. Tým necháp, že som ho teraz štvala proti matke, ale v situáciách, ktoré rodičovstvo prinieslo, som sa chovala diametrálne odlišne, než na čo on bol zvyknutý a zrazu prišli AHA momenty. Ale za toto som tiež zodpovedná lebo ho proti nej huškám, namiesto toho aby si s ním sadla a povedala, mala som ťažký život, výchovu som veľmi nezvládla, mrzí ma to, poďme si tvoriť nový lepší vzťah aj vďaka a skrz vnúčatá. Ale to by bolo asi veľmi veľké dotknutie sa ega minulej generácie, ktorá si nevie priznať, že spravila chybu. 🫣

slecnazkosic
4. nov 2025

@anonym_autor nehnevajte sa ale keď sa s vami necíti dobre mama dieťaťu tak na čo by sa stretávala s vami resp.s babkou. A určite má na to dôvody. Nechajte ju tak, je to jej dieťa, vy nemáte právo kecať do toho. A babka čo? Prejavila vôbec záujem o svoje vnúča? Opýtala sa nevesty či potrebuje pomoc s bábätkom? Minca má dva strany.

anonym_287599
4. nov 2025
@really8

@anonym_autor nie, nemyl si partnersky vztah a vztah dietata s rodicom.
Ak musi dieta vsetko riesit za ostatnych a aj tak si to nikto nevazi ani sa jej nedivim. Ty budes z tyvh starsich generacii ktore toto nechapu

@really8 by si sa divila, že aj mladí sú schopní takto rozmýšľať. Mám sestru z tejto novej mladej generácii z a ona sama zástava názor, že hoci sa nás otec správa zle ku mne, je to chyba 50na50. Moje slová boli, že toto funguje akurát tak v partnerskom merítku (aj to nemusí byť stále 100%pravda), ale istotne nie vo vzťahu rodič a jeho dospelé dieťa. Žiaľ, je to ako hrach o stenu hádzať, pokial si to nezazije raz sama na vlastnej koži

janababana
4. nov 2025

@anonym_autor rovno si si aj odpovedala v tvojom uvodnom prispevku, staci si to cele po sebe precitat ☺️ za mna je tak vsetko povedane

sidicek
4. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nie, za vzťah rodič - dieťa je zodpovedný len rodič.

sidicek
4. nov 2025
@anonym_45a28a

@anonym_autor ja som deti nikdy nedávala k rodičom a nemám traumu z detstva..mala som tu možnosti starať sa o ne sama, bola som dlho ‘žienka domaca’..dokázala som vykryť prázdniny atd..ale rodičov som navštevovala minimalne 1x do týždňa s deťmi, trávili sme tam dosť času, oslavy..s odstupom času keď sú už deti teens, tak mi je ľúto, že nezažili to, co deti mojich súrodencov..prázdniny u babky, prespavacku..ja som uzkotliva matka, preto som deti nikde nedávala..teraz prespavaju len u kamosov..momentalne nemajú záujem už chodit na návštevy k starým rodičom, len na sviatky,oslavy..atd, ja tam zbehnem už sama

@anonym_45a28a tak to je smutné, vzťah so starými rodičmi je istým spôsobom unikátny, snáď si sa poučila a už im nebehas stale za zadkom

anonym_44a034
4. nov 2025

Som veľký introvert, aj ja sa vyhýbam rodinným oslavám, svadbám alebo podobných akcií, ale to neznamená, že svoju(alebo manželovu rodinu) nemám rada. Mám,len mi stačí ich vidieť menejkrát. S rodičmi bývam v jednom dome. Myslím širšiu rodinu

anonym_b3a5ec
4. nov 2025
@petulda333

Mam taku ex svagrinu. Od prvej chvile nasu rodinu neznasala,deti sme videli velmi sporadicky. Potom asi rok to bolo pravidelne a zas stop. Naposledy sme deti videli vo februari. Zo svagra robi pomaly pedofila,z mojej svokry choru zenu co jej detom ublizuje..pritom by dala za vnucky zivot. Moje deti sa vadia a pomaly biju,ze kto pojde k babke na noc...nebudem pisat,lebo by bolo na dlho a len sa rozculim.... Zial,aj taki ludia su,co myslia na seba a nevadi im,ze ublizuju len a len detom

@petulda333"Potom asi rok to bolo pravidelne a zas stop." Asi vám dala šancu a stalo sa niečo, čoho sa obávala, tak s tým sekla. Ktovie, čo jej na vašej rodine vadi...

petulda333
4. nov 2025
@anonym_b3a5ec

@petulda333"Potom asi rok to bolo pravidelne a zas stop." Asi vám dala šancu a stalo sa niečo, čoho sa obávala, tak s tým sekla. Ktovie, čo jej na vašej rodine vadi...

@anonym_b3a5ec sancu? Prepac,nie,nik jej nic neurobil. To,ze to bolo rok dobre,bolo preto,ze si nasla noveho partnera,otehotnela,tak jej volny vikend padol vhod. Ked sa jej narodilo dieta,este par vikendov chodili potom nie. Moj svagor ma svoje chyby,ale ex svagrina je chora. Nici len deti.

jana35798
4. nov 2025
@anonym_autor

@petamich Dobre, tak inak to napisem. Bolo jej ublizene asi tym, ze vzdy musela vsetko za vsetkych riesit a nikto si toho nevazil. Asi ma z toho nejaku krivdu. Nikdy sa ale nejednalo o fyzicke nasilie. Je podla teba toto dovod nechciet ukazat vnuca?

@anonym_autor ano je. Ked to tak citi, tak je. A teba do toho prd.

jana35798
4. nov 2025
@anonym_921d9f

@anonym_autor ani moja svagrina nepožičiava mojim rodičom ich vnuka keď musí prísť na návštevu, na pár sekúnd nám ho nechá pomojkat. Keď bol v perinke, ako ho požičala na ruky v momente ho brala, teraz má 3 roky behá, skúma, všetko chytá a ona za ním ako tieň. Keď potrebovala ísť ona ku doktorke miesto toho aby sme jej ho postrážili na hodinku musel brat si vymeniť smenu 🤦 bývali v našom meste do už sa odsťahovali a my sme ho videli naposledy videli v lete.

@anonym_921d9f preci vam neveri? Brat sa stazoval na tu zmenu v praci?

belbel
4. nov 2025
@anonym_688756

@viestta mne pripomenula tu otravnu autorku co mala sesternicu v zahraničí a nechcela sa stretávať s chuda starkou ani sa ospravedlniť. Ta žena si sla stale iba svoje dookola

@anonym_688756 ano, ano, presne mi pripomenula toto isté, čo tebe. Aj som chvíľku myslela, či to nie je ono, ale potom som sa rozpamätala, že to bola slobodná dievčina žijúca v zahraničí, nuž ale ktovie.... štýl písania príspevku a odpovede sú rovnaké

belbel
4. nov 2025
@belbel

@anonym_688756 ano, ano, presne mi pripomenula toto isté, čo tebe. Aj som chvíľku myslela, či to nie je ono, ale potom som sa rozpamätala, že to bola slobodná dievčina žijúca v zahraničí, nuž ale ktovie.... štýl písania príspevku a odpovede sú rovnaké

@belbel ou, aha, písala som a ešte som nemala dočítané, tak je to ona!! Z jej príspevkou tu aj tam išla až fanatická posadnutosť. Už vtedy bolo jej a celej rodine z príspevkov nastavené zrkadlo a ona len a len svoje... sesternica- s celou rodinou rieši sesternicu...

anonym_921d9f
4. nov 2025
@jana35798

@anonym_921d9f preci vam neveri? Brat sa stazoval na tu zmenu v praci?

@jana35798 prečo nám neverí neviem, neni Slovenka, od začiatku sa vyhýbala veľkým oslavám v rodine stále nejaká výhovorka...
Brat sa nesťažoval, len úplne zbytočne, keď mal kto malého postrážiť.

euka210
4. nov 2025

@anonym_autor ma na to plne pravo, ked nieco tazke zazilo v rodine. Ja som svojho otca nevidela urcite 5r a ani mi nechyba. Mamu par krat do roka.

barborab1411
4. nov 2025
@anonym_autor

Normalne spolu komunikujeme, viac veci sme si vyjasnili. Pisem, ze ju chapem.

@anonym_autor ak sú tvoje vyjadrenia v tejto diskusii vyjadrením pochopenia,tak potom nechcem vedieť ako dopadá keď niekoho nechápeš .....

barborab1411
4. nov 2025
@selena_luna

@barborab1411 je to paragraf 25 zakona o rodine plus dohovor o pravach dietata. Ale opat, autorka si to pletie, nie stari rodicia, ale DIETA ma pravo na rodinu ( aj starych rodicov, ale len pokial je to v jeho zaujme a sud to bude skumat. )
Btw je chapem ze dietatu to je vlastne prababka ak su baby sesternice a chodili k nej ako k babke. Dost vzdialena rodina, ochybujem ze by sa takymto navrhom vobec sud aj realne zaoberal.

@selena_luna pokiaľ je manželstvo rodičov dieťaťa ale v poriadku a o dieťa je postarané (aj v rámci toho,že rodičia v záujme zachovania psychického zdravia dieťaťa obmedzia štýl so starými rodičmi )si podľa mňa starí rodičia môžu svoje právo strčiť niekam....a obzvlášť títo....

barborab1411
4. nov 2025
@barborab1411

@selena_luna pokiaľ je manželstvo rodičov dieťaťa ale v poriadku a o dieťa je postarané (aj v rámci toho,že rodičia v záujme zachovania psychického zdravia dieťaťa obmedzia štýl so starými rodičmi )si podľa mňa starí rodičia môžu svoje právo strčiť niekam....a obzvlášť títo....

@barborab1411 obmedzia styk....nie štýl 😂iank,ženy ,najlepši relax po práci táto téma ...

jankassa
4. nov 2025
@anonym_autor

@really8 Vzdy? To asi nie. Niekedy sa deti spravaju tak, ze rodic musi byt prisny.

@anonym_autor táto veta vysvetlila absolútne všetko

jana35798
5. nov 2025
@anonym_921d9f

@jana35798 prečo nám neverí neviem, neni Slovenka, od začiatku sa vyhýbala veľkým oslavám v rodine stále nejaká výhovorka...
Brat sa nesťažoval, len úplne zbytočne, keď mal kto malého postrážiť.

@anonym_921d9f 😅 ako...prepacte, ale poviem vam co si myslim.
To, ze je cudzinka mozno zohrava rolu v nechuti s vami travit cas. Ma ine zvyky, tradicie mozno ine vychovne metody a nechce sa jej to riesit a vysvetlovat, pteco veci robi tak, ako robi. Ale aj keby bola Slovenka a mala ine metody a nazory a niekto by jej vnucoval ine, tak by obmedzila az prerusila stretavanie sa.

Za dalsie - napadlo vam, ze otec si mozno rad vymenil smenu? Ze tiez chce a rad travi cas so svojim dietatom?
Otec - vas brat sa nestazoval, ale vy urcite viete, ze vase riesenie by bolo lepsie 🥲

V tejto situacii by davali dieta v podstate cudziemu cloveku. Je male, nestretavate sa casto, predpokladam, ze na vas dieta nie je zvyknute. Ako naozaj vam to pride cudne, ze to vymysleli inak?

Ja som Slovenka a ked potrebujem niekam ist, tak v prvom rade informujem manzela, nech si to zariadi aby ostal s detmi. Vynimocne sa stane, ze nemoze a vtedy su az na rade dalsi ludia, ale taki, s ktorymi ma dieta vztah - nemusia to byt zakonite pribuzni.

anonym_921d9f
5. nov 2025
@jana35798

@anonym_921d9f 😅 ako...prepacte, ale poviem vam co si myslim.
To, ze je cudzinka mozno zohrava rolu v nechuti s vami travit cas. Ma ine zvyky, tradicie mozno ine vychovne metody a nechce sa jej to riesit a vysvetlovat, pteco veci robi tak, ako robi. Ale aj keby bola Slovenka a mala ine metody a nazory a niekto by jej vnucoval ine, tak by obmedzila az prerusila stretavanie sa.

Za dalsie - napadlo vam, ze otec si mozno rad vymenil smenu? Ze tiez chce a rad travi cas so svojim dietatom?
Otec - vas brat sa nestazoval, ale vy urcite viete, ze vase riesenie by bolo lepsie 🥲

V tejto situacii by davali dieta v podstate cudziemu cloveku. Je male, nestretavate sa casto, predpokladam, ze na vas dieta nie je zvyknute. Ako naozaj vam to pride cudne, ze to vymysleli inak?

Ja som Slovenka a ked potrebujem niekam ist, tak v prvom rade informujem manzela, nech si to zariadi aby ostal s detmi. Vynimocne sa stane, ze nemoze a vtedy su az na rade dalsi ludia, ale taki, s ktorymi ma dieta vztah - nemusia to byt zakonite pribuzni.

@jana35798 🥱😏

any_soj
6. nov 2025
@anonym_autor

Ja to nejdem riesit, len som chcela vediet, aky nazor na to mate. Lebo mna jej hystericka reakcia prekvapila aj vydesila zaroven.

@anonym_autor čo konkrétne chcel ten človek dieťa naučiť? A aká bola konkrétne jej reakcia?

autor
6. nov 2025
@any_soj

@anonym_autor čo konkrétne chcel ten človek dieťa naučiť? A aká bola konkrétne jej reakcia?

@any_soj Babka chcela nech ide malý so strýkom, že sa bude pozerať ako odohráva lístie no a sesternica vyskočila ako zmyslov zbavená, malého chytila a na babku hned že z neho si sluhu nebude robiť a tam má ďalšie pravnúčatá, že jej syn nebude jej sluha, nech ju berú všetci čerti a že u nej (u babky) bola neposledy. A ešte nejaké ďalšie veci no boli sme v šoku, už si nepamätám.

unicornlady
6. nov 2025

Ale chápeš, že to je výsledok traumy, toho, čo všetko tvoja sesternica musela znášať.
Že sa snaží chrániť svoje dieťa, aby aj ono tak nedopadlo.

Ty to nevidíš, k tebe bol prístup iný.

Vám sa zdá jej reakcia prudká. Z hľadiska jej traumy, je jej reakcia normálna.

anonym_688756
6. nov 2025
@anonym_autor

@any_soj Babka chcela nech ide malý so strýkom, že sa bude pozerať ako odohráva lístie no a sesternica vyskočila ako zmyslov zbavená, malého chytila a na babku hned že z neho si sluhu nebude robiť a tam má ďalšie pravnúčatá, že jej syn nebude jej sluha, nech ju berú všetci čerti a že u nej (u babky) bola neposledy. A ešte nejaké ďalšie veci no boli sme v šoku, už si nepamätám.

@anonym_autor a je čistá náhoda, ze iba jedno pravnuca muselo ist, ze?

autor
6. nov 2025
@unicornlady

Ale chápeš, že to je výsledok traumy, toho, čo všetko tvoja sesternica musela znášať.
Že sa snaží chrániť svoje dieťa, aby aj ono tak nedopadlo.

Ty to nevidíš, k tebe bol prístup iný.

Vám sa zdá jej reakcia prudká. Z hľadiska jej traumy, je jej reakcia normálna.

@unicornlady Aj jej mama hovorí či kvôli tomu že musela pomáhať, ako poviem narovinu, a môžete sa kľudne zas na mňa vrhnúť, je to prehnane a dospelý človek sa takto správať nemá. Navyse kvôli nejakým riadom. Či ty by si sa urážala do konca života?

autor
6. nov 2025
@anonym_688756

@anonym_autor a je čistá náhoda, ze iba jedno pravnuca muselo ist, ze?

@anonym_688756 Ostatné sa s babkou s celou rodinou stretávajú tak babka chcela aby bol do strýkom chvíľu. Neviem ti na toto odpovedať, mne to príde normalne, neviem nič divne na tom som nevidela .