icon

Je požiadavka sestry na úroky od rodičov oprávnená?

andreja29
4. feb 2026

Ahojte. Prerabame s muzom dom. Mame hypo 70 000 ale zial nestacilo a nevieme viac navysit sumu na hypo. Rodicia mi ponukli pozicat 20 000. Prijali sme, stym ze im to budeme splacat 10 rokov. Moja sestra ziada aby som im platila aj uroky (3%). Ako dovod uviedla ze ona ma v banke pozicanych 100 000 na ktorych ma urok a ze keby ja mam pozicane od nasich bezurocne, tak by sa citila ukrivdena a ze by mala pocit ze nam pomahju rodicia viac ako im. Rodicia odo mna urok nechcu. Ja neviem ako sa mam na to pozerat nezaujato. Je podla vas poziadavka mojej sestry legitimna?

Strana
z3
anonym_0f6ae1
Včera o 09:53

@andreja29 od rodiny úroky?🤦 Ach závisť, čo ty dokážeš urobiť s ľudským srdcom. Ako povedia drahí rodičia tak bude a sestra nech sa postaví aj na hlavu.

bielasovicka
Včera o 10:05

@andreja29 a co na tento sestrin nápad hovoria rodičia?

januska12323
Včera o 10:06

Nepožičala ti sestra ale rodičia a keď sa jej niečo nepáči môže to prebrať s nimi.

marci9
Včera o 11:24

Ak tebe rodičia požičajú 20 000 e, na mieste tvojej sestry by som od nich tiež chcela bezúročnú pôžičku 20 000 e na 10 rokov , aj keby som tie peniaze nepotrebovala. Peniaze by som investovala a zarobila na nich. Tak by to bolo spravodlivé.

darmasiswa
Včera o 11:26
@marci9

Ak tebe rodičia požičajú 20 000 e, na mieste tvojej sestry by som od nich tiež chcela bezúročnú pôžičku 20 000 e na 10 rokov , aj keby som tie peniaze nepotrebovala. Peniaze by som investovala a zarobila na nich. Tak by to bolo spravodlivé.

@marci9 a preco myslis, ze rodicia su povinni pozicat obom? co ak rodicia uplne inac uvazuju? preco si myslime, ze my vieme najlepsie, ako sa ma nalozit s majetkom inych? aj ked je to majetok nasich rodicov a nie je to nas majetok?

tiezjedna
Včera o 11:35

@andreja29 sestra je asi padnutá na hlavu... 🙄

patrike
Včera o 11:39

Rodicia mozu nakladat so svojimi peniazmi, ako uznaju za vhodne, sestra do toho nema co hovorit. Vratane darovania na siroty v Afrike alebo vyhodeniu z okna v igelitke podvodnikom alebo postavenia mramorovej hrobky.

patrike
Včera o 11:44

Vas problem je uplne inde, kto chce chovat opicu, musi mat na banany. Vy ste sa pustili nad vase financne pomery do prerabky domu, jasne signaly su :
len 70 000 hypo z banky
20 000 splacat 10 rokov
to poukazuje na nizke prijmy. Budete v nekonecnej spirale dalsich a dalsich nakladov, co vam spolu so stupajucimi cenami stavebnych materialov a prac zlomi krk a stale budete mat pochybne byvanie plne kompromisov a nekvality. Zivorenie kvoli pocitu "vlastneho domceka".
Na 100% vam ani tych 20 000 stacit nebude. Potom co ?

anonym_c4e713
Včera o 13:04

@andreja29 ano, rodicia maju pravo nakladat so svojimi peniazmi podla seba. Ale necudujem sa sestre, ze ma pocit ukrivdenosti, ak je to tak ze autorka dostala bezucelovy uver na 20tisic a sestra nedostala nic. Ked uz rodicia pomahaju financne jednemu dietatu, tak potom aj druhemu, a ak nie, tak je lepsie o pomoci mlcat, inak moze nastat konflikty v rodine.

tiezjedna
Včera o 13:42
@anonym_c4e713

@andreja29 ano, rodicia maju pravo nakladat so svojimi peniazmi podla seba. Ale necudujem sa sestre, ze ma pocit ukrivdenosti, ak je to tak ze autorka dostala bezucelovy uver na 20tisic a sestra nedostala nic. Ked uz rodicia pomahaju financne jednemu dietatu, tak potom aj druhemu, a ak nie, tak je lepsie o pomoci mlcat, inak moze nastat konflikty v rodine.

@anonym_c4e713 autorka ale nikde nepíše, že si sestra od rodičov chcela/potrebovala požiačať... Predvádza len sprostú závisť, nič viac.

nikipepo
Včera o 13:58

Dobru povahu ma sestra. Moja aktualne tiež preraba dom a keby maju rodičia možnosť požičať jej bezuročne nemam proti nič. A určite by som nezavidela že nam dali hypo ktoru sme potrebovali a jej nie.

vilma7
Včera o 14:59

Pises ze ste na tom financne dobre, tak na vadom mieste tych 20 000 splatim co najskor a nenatahujem to na 10 rokov. Rodicia na tom stratia, lebo o 10 rokov tych 20 000 nebude mat taku hodnotu ako dnes. Kto navrhol splatku 10 rokov? Oni alebo vy?

natalka13
Včera o 15:32

Neplatila, ak to neziadaju a ani by som na koni nepriznavala ciernu pracu.

nicegirl369
Včera o 15:42
@andreja29

@anonym_3954de dom nebude tip top. Ale budeme sa moct nastahovat. Toto su uz peniaze len na kuchynu, a pevne skrine, podlahu, dvere, sanitu...
Stale sa ale nevenujete mojej otazke. Platili by ste rodicom uroky z pozicky keby si to zelal vas surodenec?

@andreja29 podľa mňa ma segra právo sa cítiť ukrivdená, ale sú to peniaze rodicov. Ak sa oni rozhodnú ich hoci aj darovať niekomu cidziemu, je to ich vec.
Ak som správne pochopila, chces za 20k kuchynu, podlahy, sanitu a este nieco. Uff no to vam podľa mna urcite nebude stacit.

mateson2004
Včera o 16:50

Mate na to s rodičmi papier? Ono to potom moze fungovat aj tak, ze " tento mesiac nam to nevyšlo"
Veď rodicia pockaju, to nie je banka. A sestra si povie, či im to vobec vrátite. V kazdom pripade je to vec rodičov, ale uplne chapem, ze sa to sestre nepáči. Dom stale nebude uplne hotovy, ak vam banka nechcela navyšit hypo 70000, tak tie prijmy tiez nebudu nic extra

darmasiswa
Včera o 16:57
@mateson2004

Mate na to s rodičmi papier? Ono to potom moze fungovat aj tak, ze " tento mesiac nam to nevyšlo"
Veď rodicia pockaju, to nie je banka. A sestra si povie, či im to vobec vrátite. V kazdom pripade je to vec rodičov, ale uplne chapem, ze sa to sestre nepáči. Dom stale nebude uplne hotovy, ak vam banka nechcela navyšit hypo 70000, tak tie prijmy tiez nebudu nic extra

@mateson2004 taka mala otazocka, preco niekoho trapi to, ze rodicia budu mat zinflantovane peniaze, ktore na ucte sa zinflantuju tak ci tak? a preco tak mnohych trapi, ci pozicku sestra vrati alebo nevrati? Co ak sa rodicia rozhodnu, ze jej tu pozicku zmenia na dar? co je na tom zle?

anonym_92bfc0
Včera o 17:21
@darmasiswa

@mateson2004 taka mala otazocka, preco niekoho trapi to, ze rodicia budu mat zinflantovane peniaze, ktore na ucte sa zinflantuju tak ci tak? a preco tak mnohych trapi, ci pozicku sestra vrati alebo nevrati? Co ak sa rodicia rozhodnu, ze jej tu pozicku zmenia na dar? co je na tom zle?

@darmasiswa to je na tom zle ze to moze zničiť vzťahy. Ak by to aj zmenili na dar tak by to bolo veľmi nespravodlivé voči druhému dieťaťu. Prečo jednej darujú a druha musí platiť úroky banke? Majú ju radšej?

romanovic
Včera o 17:32

@andreja29 ja som ten surodenec, ktory od rodicov nikdy nic neziadal a nikdy nic nedostal. Moj surodenec je ten, ktory ziadal a dostal. Chapem, ze ma nic nie je do rodicovskych penazi a rozhodnuti. Len nechapem cudovaniu druhej strany, ze mame take vztahy ako mame...

mateson2004
Včera o 17:43
@darmasiswa

@darmasiswa tak napriklad mňa ako rodiča by trápilo to, ze jednomu dietatu pomozem a druhemu nie. A aj naštrbené vzťahy mezi detmi by ma trapili. Nepride mi normalne jednemu dat 20000 a druhemu nie. Ty take nieco praktizujes mezi detmi? Ak ich teda máš

777januska777
Včera o 19:44

Suhlasim s tym, ze su to peniaze rodicov a ze si s nimi mozu robit co chcú, ale rovnako suhlasim s tym preco to sestra berie ako podraz. Toto su presne tie situacie, ktore rozhadaju rodiny, toto sestra nezabudne. Sestra zavidí a ty autorka zas využívaš rodicov (ano čítala som, ze sa ponúkli). Pamataj autorka pristúpiš na nápad rodičov a vztahy so sestrou si pokazíte. Porozmýšľaj ci to za to stojí alebo najdes ine riešenie.

simca06022011
Včera o 19:48

@andreja29 podla mna by som sa dohodla s rodicmi ako to beru, a sestre by som poslala do teplych krajin. Ved mozno raz aj ona bude potrebovat a pozicaju jej. Ani ste jej to nemuseli hovorit a bol by pokoj, taketo prepocitavanie v rodine je uplne cez. Keby ona potrebovala tiez by jej pozicali, a ako by sa tvarila .. robila by si tiez taky cirkus ako ona?

simca06022011
Včera o 19:49
@777januska777

Suhlasim s tym, ze su to peniaze rodicov a ze si s nimi mozu robit co chcú, ale rovnako suhlasim s tym preco to sestra berie ako podraz. Toto su presne tie situacie, ktore rozhadaju rodiny, toto sestra nezabudne. Sestra zavidí a ty autorka zas využívaš rodicov (ano čítala som, ze sa ponúkli). Pamataj autorka pristúpiš na nápad rodičov a vztahy so sestrou si pokazíte. Porozmýšľaj ci to za to stojí alebo najdes ine riešenie.

@777januska777 tetno vztah so sestrou uz pokazeny je... niekto takto "zavistlivy" a ukrivdeny si stale nieco najde...
este by sa mohli dohodnut s rodicmi, ze ak tie uroky aj nechcu, pred sestrou povedia, ze ich platia :D a bude klud

777januska777
Včera o 20:20
@simca06022011

@777januska777 tetno vztah so sestrou uz pokazeny je... niekto takto "zavistlivy" a ukrivdeny si stale nieco najde...
este by sa mohli dohodnut s rodicmi, ze ak tie uroky aj nechcu, pred sestrou povedia, ze ich platia :D a bude klud

@simca06022011 tak kazdy ma v sebe svoje vlastne problemy a pocity a ano kazdy z nas ma aj svoje chyby. Ide o to ci ma autorka žalúdok to touto kontroverznou vecou doraziť.

patrike
Včera o 20:24

Technicka poznamka : ak druha sestra dostane tiez 20 000, pri priemernom zhodnoteni fondov 8% rocne to bude po 10 rokoch 43 000.

andreja29
autor
Včera o 21:02
@anonym_859733

@anonym_f01ecd sama autorka pise, ze nedostane normalnu pozicku, lebo nie vsetko, co zaraba, ma na papieri.

@anonym_859733 peniaze na cierno som dala ako priklad . Nie je to nas pripad. U nas je nieco ine vo veci, preco nenavysia hypo. Vsetko je legalne. Otazka je ale stale ohaladom urocenia poziciky od najblizsich...

anonym_54aa80
Včera o 21:09

@andreja29 sestru neries. Ries Vas. 20 000 za 10 rokov bude mat uplne inu hodnotu. Svojim sposobom oberies rodicov o peniaze. Nehovoriac, ak by yte peniaze vlozili na 10 rokov aspon na terminovany ucet. Riadne ste sa preratali a doplatia na to rodicia.

anonym_07e03e
Včera o 22:24

Tiez si myslim, ze rodicia ak chcu pozicat bezurocne, nech pozicaju rovnako obom dceram, lebo chapem, ze ma pocit, ze je to nefer.
Otazne je ci ty chces do buducnosti so sestrou este dobre vychadzat alebo sa nadobro rozhadate a bude po rodinnych vztahoch. Toto by som zvazila na tvojom mieste. Rodiny sa uz rozpadli aj kvoli mensim financnym sumam...

Strana
z3