icon

Je požiadavka sestry na úroky od rodičov oprávnená?

andreja29
4. feb 2026

Ahojte. Prerabame s muzom dom. Mame hypo 70 000 ale zial nestacilo a nevieme viac navysit sumu na hypo. Rodicia mi ponukli pozicat 20 000. Prijali sme, stym ze im to budeme splacat 10 rokov. Moja sestra ziada aby som im platila aj uroky (3%). Ako dovod uviedla ze ona ma v banke pozicanych 100 000 na ktorych ma urok a ze keby ja mam pozicane od nasich bezurocne, tak by sa citila ukrivdena a ze by mala pocit ze nam pomahju rodicia viac ako im. Rodicia odo mna urok nechcu. Ja neviem ako sa mam na to pozerat nezaujato. Je podla vas poziadavka mojej sestry legitimna?

Strana
z5
maminkadeticiek
7. feb 2026

Sestra je potvora,jej poziadavka je neopodstatnena a hovori z nej len hnusna zavist.Verim,ze ju rodicia upracu.Hrizne taka neprajna rodina.

petrofka
7. feb 2026

rodicia si mozu robit co chcu.. Nechapem ako sa do toho mozu deti starat. Ked zavidi az takto moc, nech ide na psychoterapiu.. Nie je to v poriadku..

veronicka88
7. feb 2026

Môj otec keď som riešila "pomoc" našich podobnú finančnej a pýtala som sa či to vysvetlili mojej sestre povedal:žijem🫣je to môj majetok,moje peniaze,moje rozhodnutie. Čo sa kto má do toho starať. A ja by som ti na toto odpísala to iste.Je tvoja dohoda s Vašimi. Moja ségra vie že keby sa čokoľvek stalo do týždňa tu "pomoc"vrátime....aj keď už chvalabohu sme to potešili inakšie. Ak by sa čokoľvek stalo viete zobrať spotreba k a vyplatiť to jednorazovo Vašim. Ale prečo si nepomoct keď je možnosť?

anonym_b4cc02
7. feb 2026

A tebe to nie je trošku blbé, že tebe požičali takúto sumu bez úrokov a sestra platí banke s úrokmi? Ty budeš tiež robiť rozdiely medzi tvojimi deťmi? Podľa mňa mali byť aj tvoji rodičia spravodliví a pomôcť aj sestre.

anonym_b865b1
7. feb 2026

Určite nie je ok platiť rodičom úroky (hlavne keď to ani oni nechcú, ale je nefér, že tebe pomohli a sestre nie. V rodinách je to, žiaľ, pomerne bežné, ale nie je to spravodlivé a v poriadku.

anonym_8ecf2b
7. feb 2026
@darmasiswa

@mateson2004 deti mam, a to, ako im pomaham, je moje rozhodnutie, a viem aj preco, pripustam, ze nie kazdy ma na to, aby to pochopil

@darmasiswa čiže im pomáhas nespravodlivo jednemu viac druhému menej pripadne vôbec. Len si to pekne zaobalila do chrumakavych reči

anonym_8ecf2b
7. feb 2026

Ako píšu baby sestra nemá čo kecať do toho či ti dajú úroky alebo nie. Ale na jej mieste by som najbližších 10 rokov ak vobec budeš úver splácať nechala akúkoľvek pomoc pre rodičov plne na teba. @andreja29

anonym_5a2c4d
7. feb 2026
@andreja29

@anonym_3954de dom nebude tip top. Ale budeme sa moct nastahovat. Toto su uz peniaze len na kuchynu, a pevne skrine, podlahu, dvere, sanitu...
Stale sa ale nevenujete mojej otazke. Platili by ste rodicom uroky z pozicky keby si to zelal vas surodenec?

@andreja29 nie, jedine ak by si to zelali rodicia

anonym_837aa7
7. feb 2026
@andreja29

@anonym_3954de dom nebude tip top. Ale budeme sa moct nastahovat. Toto su uz peniaze len na kuchynu, a pevne skrine, podlahu, dvere, sanitu...
Stale sa ale nevenujete mojej otazke. Platili by ste rodicom uroky z pozicky keby si to zelal vas surodenec?

@andreja29 keď sa teda mám vyjadriť. Áno. Keby sestra na tom nástojila, platila by som úroky. Keby ich rodičia nechceli, rovno jej. Už okrádate nás všetkých, keď z vašich minimálok máte rovnakú zdravotnú starostlivosť aj všetko ostatné. Ale my si na to prispievame z daní, vy to máte čistučké v obálke.. zamestnajte sa u normálneho zamestnávateľa, dá vám pôžičku aj banka. Nemusíte škemrať u rodičov.

mmt11
7. feb 2026

Omg 🤦🏻‍♀️

batom
7. feb 2026

@andreja29 je to vec rodicov. Ja som si napr navysila svoj uver, lebo bratovi neschvalili kolko potreboval, tak samozrejme zaplatil mi uroky, ktore som platila ja banke. Ale to bola ina situacia. Sestra si tiez mohla pozicat od rodicov a mat bezurocne, ked uz je taka vypocitava

gigie24
8. feb 2026

@andreja29 Podla mna je sestre luto, ze vy mate nieco bez urokov a oni ich musia platit. Ak si rodicia nechcu pokazit vtahy mali by navrhnut ROVNOCENNE vykompenzovanie druhej sestry ak to nevie preklonat. Pekne si spolu sadnite a porozpravajte sa spolu, vzdy je riesenie 😇.

anonym_7a7518
Autor odpoveď zmazal
koto1
8. feb 2026

Veľmi ťažko radiť. Záleží či máš dobrý vzťah so sestrou a chceš ho mať naďalej. Ak nie, neriešil by som to. Ak áno tak by som sa nejako snažil so sestrou o Tom porozprávať.

koto1
8. feb 2026

@andreja29 však sa dohodni že im akože budeš platiť úroky 3 percenta čo je cca 25 eur mesačne. A ak rodičia nebudú tie úroky chcieť tak nech povedia sestre že jej ich platíte. Ako chce sestra zistiť že ich aj reálne dávate rodičom?

veronicka88
8. feb 2026
@koto1

@andreja29 však sa dohodni že im akože budeš platiť úroky 3 percenta čo je cca 25 eur mesačne. A ak rodičia nebudú tie úroky chcieť tak nech povedia sestre že jej ich platíte. Ako chce sestra zistiť že ich aj reálne dávate rodičom?

@koto1 🤝👏👏👏klamstvo sa vždy počíta🙈

sashulla
Autor odpoveď zmazal
darmasiswa
8. feb 2026
@anonym_8ecf2b

@darmasiswa čiže im pomáhas nespravodlivo jednemu viac druhému menej pripadne vôbec. Len si to pekne zaobalila do chrumakavych reči

@anonym_8ecf2b konam podla potrieb, podla vztahov, podla zodpovednosti, nie podla vseobecneho narativu, ze spravodlivost je iba matematicka, a vidim, ze mnohi z vas na MK nechapu a nevedia vidiet veci inac, iba zo strany natiahnutej ruky, alebo zo strany helikopterovych mamiciek nedospelych deti, ktore buducnost moze neprijemne dobehnut

darmasiswa
8. feb 2026
@darmasiswa

@anonym_8ecf2b konam podla potrieb, podla vztahov, podla zodpovednosti, nie podla vseobecneho narativu, ze spravodlivost je iba matematicka, a vidim, ze mnohi z vas na MK nechapu a nevedia vidiet veci inac, iba zo strany natiahnutej ruky, alebo zo strany helikopterovych mamiciek nedospelych deti, ktore buducnost moze neprijemne dobehnut

@darmasiswa najvacsia ironia je, ze cela debata je zuzena iba na peniaze, ktore chapete ako zaklad spravodlivosti, a zabudate na rodicovsku spravodlivost od detstva az po starobu, vzdelanie, vzajomnu pritomnost, vzajomu pomoc, obohacovanie......, a svoj vztah ku rodicom meriate cez peniaze, ach, jaj

anonym_463984
12. feb 2026

@andreja29 sestre normálne povedz, že keď rodičia nepožadujú úroky, tam im nebudeš platiť úroky.

Strana
z5