icon

Je požiadavka sestry na úroky od rodičov oprávnená?

andreja29
4. feb 2026

Ahojte. Prerabame s muzom dom. Mame hypo 70 000 ale zial nestacilo a nevieme viac navysit sumu na hypo. Rodicia mi ponukli pozicat 20 000. Prijali sme, stym ze im to budeme splacat 10 rokov. Moja sestra ziada aby som im platila aj uroky (3%). Ako dovod uviedla ze ona ma v banke pozicanych 100 000 na ktorych ma urok a ze keby ja mam pozicane od nasich bezurocne, tak by sa citila ukrivdena a ze by mala pocit ze nam pomahju rodicia viac ako im. Rodicia odo mna urok nechcu. Ja neviem ako sa mam na to pozerat nezaujato. Je podla vas poziadavka mojej sestry legitimna?

Strana
z4
anonym_f01ecd
Autor odpoveď zmazal
darmasiswa
Včera o 08:51
@anonym_92bfc0

@darmasiswa to je na tom zle ze to moze zničiť vzťahy. Ak by to aj zmenili na dar tak by to bolo veľmi nespravodlivé voči druhému dieťaťu. Prečo jednej darujú a druha musí platiť úroky banke? Majú ju radšej?

@anonym_92bfc0 laska sa meria peniazmi?

darmasiswa
Včera o 08:58
@mateson2004

@darmasiswa tak napriklad mňa ako rodiča by trápilo to, ze jednomu dietatu pomozem a druhemu nie. A aj naštrbené vzťahy mezi detmi by ma trapili. Nepride mi normalne jednemu dat 20000 a druhemu nie. Ty take nieco praktizujes mezi detmi? Ak ich teda máš

@mateson2004 deti mam, a to, ako im pomaham, je moje rozhodnutie, a viem aj preco, pripustam, ze nie kazdy ma na to, aby to pochopil

darmasiswa
Včera o 08:59
@anonym_c4e713

@andreja29 ano, rodicia maju pravo nakladat so svojimi peniazmi podla seba. Ale necudujem sa sestre, ze ma pocit ukrivdenosti, ak je to tak ze autorka dostala bezucelovy uver na 20tisic a sestra nedostala nic. Ked uz rodicia pomahaju financne jednemu dietatu, tak potom aj druhemu, a ak nie, tak je lepsie o pomoci mlcat, inak moze nastat konflikty v rodine.

@anonym_c4e713 konflikty v rodine uz su davno, teraz sa len rozbalili v plnej nahote, sestra sestre zavidi, nepomoze a nedopraje

darmasiswa
Včera o 09:02
@777januska777

Suhlasim s tym, ze su to peniaze rodicov a ze si s nimi mozu robit co chcú, ale rovnako suhlasim s tym preco to sestra berie ako podraz. Toto su presne tie situacie, ktore rozhadaju rodiny, toto sestra nezabudne. Sestra zavidí a ty autorka zas využívaš rodicov (ano čítala som, ze sa ponúkli). Pamataj autorka pristúpiš na nápad rodičov a vztahy so sestrou si pokazíte. Porozmýšľaj ci to za to stojí alebo najdes ine riešenie.

@777januska777 tie vztahy su davno pokazene, niekde inde vznikla chba, nie v dare alebo pozicke

darmasiswa
Včera o 09:04
@simca06022011

@777januska777 tetno vztah so sestrou uz pokazeny je... niekto takto "zavistlivy" a ukrivdeny si stale nieco najde...
este by sa mohli dohodnut s rodicmi, ze ak tie uroky aj nechcu, pred sestrou povedia, ze ich platia :D a bude klud

@simca06022011 suhlasim, ale miesto zatajenia info bý som ako matka tej druhej priamo a otvorene povedla kde je sever

darmasiswa
Včera o 09:05
@777januska777

@simca06022011 tak kazdy ma v sebe svoje vlastne problemy a pocity a ano kazdy z nas ma aj svoje chyby. Ide o to ci ma autorka žalúdok to touto kontroverznou vecou doraziť.

@777januska777 za mna ano, jej sestra je chamtiva, zavistliva, neprajna, takych v zivote nepotrebujem

darmasiswa
Včera o 09:08
@anonym_07e03e

Tiez si myslim, ze rodicia ak chcu pozicat bezurocne, nech pozicaju rovnako obom dceram, lebo chapem, ze ma pocit, ze je to nefer.
Otazne je ci ty chces do buducnosti so sestrou este dobre vychadzat alebo sa nadobro rozhadate a bude po rodinnych vztahoch. Toto by som zvazila na tvojom mieste. Rodiny sa uz rozpadli aj kvoli mensim financnym sumam...

@anonym_07e03e naco mat v zivote ludi, ktori su zavistlivi, chamtivi, neprajni? naco mat ludi len do pekneho pocasia a pri prvom probleme ta opluju? taketo vztahy su na dve veci na H... a na H....

darmasiswa
Včera o 09:09
@miro25

@andreja29 Pre dobro vzťahov v rodine by som sa dohodol na nejakej výške úrokov. Peniaze majú svoju hodnotu a úrok ju vyjadruje. Je ale zvláštne keď ľudia nemajú problém bankám platiť vysoké úroky a rodičom/rodine platiť úroky je veľký problém, pričom peniaze ostávajú v rodine a v banke idú akcionárom. Zároveň rodičia prichádzajú o možnosť zhodnocovať tých 20 000 počas 10 rokoch, to pri zhodnotení 3% by mali po 10 rokoch 27 000 a pri 6% 36 000, čo sa na akciovom trhu dá dosiahnuť. Pri 3 % pôžičke na 10 rokov vy si splatila celkovo 23 170€ pri splátke 193€.

@miro25 len nevsuvajte do investicii nasich dochodcov, investoovanie je na dlhu dobu, na vela rokov, radsej doprajte rodicom, aby si svoje peniaze uzili kym vladzu, do hrobu si ich nevezmu a nie je povinnost ich nechat detom

777januska777
Včera o 13:03
@darmasiswa

@777januska777 za mna ano, jej sestra je chamtiva, zavistliva, neprajna, takych v zivote nepotrebujem

@darmasiswa dnes zijeme náročnú dobu a kazdy si stráži peniaze a šetrí. Nemyslim si, ze s podmienkami ake zijeme sa sestre niekto moze čudovať. Sestra ma kozno co robit aby ušetrila a výživa.od rodicov na hypotéku nepýtala, lebo im chcela dopriať a radšej sa sama zadlzila. Sestru nepoznáme a osobne chapem obidve, ale mne by to za 20 000 nestalo, aby sa sestra mala citit zle a aby som v nej vzbudzovala závisť, pre takúto hlúposť.

martinadomianova
Včera o 13:26

@andreja29 prepáč, ale tvoja je sestra je sprostá a závistlivá. Nič viac, nič menej. Aj ju na jednej strane chápem. Ale, keď Ti tvoji rodičia chcú požičať, tak ber a splácaj ako ste sa dohodli. Buď rada za takých rodičov. A sestru si nevšímaj.

adaam
Včera o 15:01

neviem, čo by robila sestra keby zistila, že rodičia ti peniaze nepožičali ale darovali. ako sa to stalo nedávno aj v mužovej rodine. Jednoducho jednému dieťaťu dajú peniaze - lebo príde žobrať - a ďalšie deti nežobrú, takže nedostanú nič. Ako nám bolo povedané, keď nepýtame, tak nám asi netreba. Ten čo chodí pýtať ich nepotrebuje na živobytie, ale na dovolenku, nové auto, jednoducho nadšandard.

adaam
Včera o 15:01

od rodičov sme mali požičané aj my - samozrejme bez úrokov, ale vynahradili sme im to inak.

rarasok
Včera o 15:30

Mám dvoch súrodencov podobnej nátury a to je dôvod prečo som svojmu dieťaťu "nedarovala" súrodencov

anonym_baaea9
Včera o 15:53

@andreja29 radosť mať takú sestru :(

nikolka232
Včera o 16:04
@andreja29

@anonym_456120 my na to mame financie. Len uver nam nechcu navysit kvoli priznanemu prijmu. Realne nemame problem spacat aj vyssiu hypo len nam ju banka neda. Mohla by som si zobrat bezucelovu pozicku so 6% urokom. Ale rodicia ma ziadaju aby som to nerobila lebo je to nevyhodne a ponukaju mi pozicku oni.

@andreja29 a sestre tiež tak pomohli ? Že ju požiadali, aby si nebrala hypotéku, že jej nejakú časť požičajú oni a “lacnejšie”? Vieš, problém podľa mna nie je samotné požičanie ako pocit krivdy, ktorý sestra prežíva..

Tiež nevieme, čo si prežíva ona.

U nás v rodine to bolo rovnako - my sme mali úver na auto v banke, manželov brat rodičom, lebo je to preňho lacnejšie. Nás sa nikto nepýtal, jednoducho sme auto chceli, tak sme si zobrali úver. On žobral a má lacnejšie. Akurát my s manželom sme si to v hlave urovnali tým, že sa nám ľahšie žije, keď splácame cudzím a nie svojim. Bolo to poistené a boli sme chránení.

anonym_9538f3
Včera o 19:22
@huxy

Veľmi čudná požiadavka, ale často sa stáva, že sa rodiny rozhádajú kvôli majetkom/financiám

@huxy Takmer vždy!

stejko
Včera o 22:35

Tu kazda druha z vas radi, ze sa nema sestra co starat, ale zaroven plati, ze sa rodiny rozhadaju kvoli peniazom. Najviac zla robi prave toto neferove zaobchadzanie - pozicat zadarmo, pripadne darovat peniaze a druhemu nedat ani vediet. Sa spametajte, toto je prave to, co robi zlobu. Rodicia by mali byt v tomto transparentny, objektivny a zodpovedny. Nech jej normalne pozicaju s urokom, najlepsie ak mate aj hypoteku, tak platte take uroky ako mate na hypoteke.

Ak nebudete platit rovnako ako by ste platili v banke, sestra sa bude citit ukrivdene - a pravom.

Strana
z4