icon

Je rozdelenie dedičstva po rodičoch nespravodlivé?

6. okt 2024

Ahojte, napiste vas nazor na takyto navrh rodicov, co s ich domom:
Rodicia su rozvedeni, dom postavili este ako manzelia.
Papierovo kazdy vlastni 1/2 domu. A teraz otec navrhol, ze kto z jeho styroch deti bude chciet, daruje mu svoju polovicu, vyplati mamu z druhej polovice a dostane dom s tym, ze otec tam dozije. Sme styria surodenci, traja mame svoje byvania(na hyppteky) a jeden surodenec nema nic, byva v zahranici v podnajme. A prave on chce ten dom, ze aby nieco mal, ale na SK sa vratit neplanuje.
Neviem preco, ale mam pocit, ze je to od rodicov nespravodlive. Co myslite vy?

katulkagajdos
6. okt 2024

Z vlastnej skúsenosti- tiez sme riešili dedenie nehnuteľnosti, kde sme z toho nevyšli najlepšie, ale pokial máte inak fungujuce vztahy v rodine, odporúčam si ich zachovať a uvoľniť cestu súrodencovi- paradoxne mne napr. to taká super ponuka z otcove strany nepríde.

deti95060810
6. okt 2024

a čo keď bude treba otca opatrovať ? brat zo zahr. bude za ním chodiť denne ?
ak si niekto myslí že je to jednoduchá vec tak je na veľkom omyle... ocinko si asi myslí že zdravie bude užívať naveky...

lusynqa
6. okt 2024

@sevrin Pises uplne nezmysly. Rodicia si mozu pocas svojho zivota robit so svojim majetkom co chcu, mozu ho predat (aj jednemu z deti), mozu ho darovat HOCIKOMU (aj cudziemu cloveku), nie je to ziadne vydedenie ani obidenie deti ani nic podobne. Mozu kludne darovat nehnutelnost jednemu z deti a je to pravne v absolutnom poriadku. V takom pripade sa v dedicskom konani robi tzv. kolacia, to jest zapocitanie daru neobvyklej hodnoty do dedicskeho podielu, AK O TO OSTATNI DEDICIA POZIADAJU a ak je este z akeho majetku zapocitavat. Cize pokial ma po porucitelovi dedit viac dedicov zo zakona a niektory z nich dostal za zivota porucitela od neho dar neobvyklej hodnoty (nehnutelnost alebo jej cast tam spada, alebo aj vyssia suma penazi a pod.) tento dar sa zapocita do dedicskeho podielu takto obdarovaného dedica. Laicky povedane, o hodnotu napriklad darovanej nehnutelnosti (aku mala v case darovania) sa tomuto dedicovi znizi dedicsky podiel, ak teda este nejaky ostal, alebo je v takej hodnote, aby sa mohol o tuto sumu znizit obdarovanemu dedicovi jeho podiel.

mk1111111111
6. okt 2024

Nie je to spravodlive. Spravodlive by bolo, ak by otec, ak brat da 100tisic mame, tak mu prepisu polovicu domu, druha sa po smrti otca rozdeli medzi vas, 3 deti. To je spravodlive. Ved teraz da len peniaze za maminu cast domu, ked dom ma hodnotu 200 tisic. Otcovu cast predsa nezaplati a otec zostane v dome byvat vo svojom, ako doteraz

bublinka1426
6. okt 2024

@gribka1 to hej

mamamasama
6. okt 2024

Urobila to aj moja mama. Jej rozhodnutie.Nič s tým nenarobím.

h2
6. okt 2024

@mk1111111111 Súrodenci sú 4, takže ak by jeden brat odkúpil maminu časť, ešte stále má nárok aj na 1/4 po otcovi.

gribka1
6. okt 2024

Spravodlivé by bolo, ak by rodičia predali dom, rozdelili sa. Samozrejme, ak by si otec vedel zabezpečiť bývanie.

tiezjedna
6. okt 2024

Za života si rodičia môžu robiť so svojím majetkom, čo chcú... Mama trvá na vyplatení svojej polovice, či prečo sa takto vôbec rozhodli?

evita2222
6. okt 2024

@alenka58 Ale toto je iný prípad. Brat je v zahraničí a nemieni sa vrátiť. Kto sa bude starať o otca ak to bude potrebné.

tiezjedna
6. okt 2024

@gribka1 o spravodlivosť tu ale nejde a ani nemusí. Je to rozhodnutie rodičov. Deti sa buď prispôsobia, alebo nič. Že je to od rodičov nefér nielen kvôli majetku, ale aj kvôli ich budúcim vzájomným vzťahom, o tom žiadna...

gribka1
6. okt 2024

@tiezjedna No lenže niekde tam to začalo pravdepodobne. Sú rozvedení, mama má už svoje bývanie. Takže možno oni nie sú navzájom vysporiadaní. Deti to už je iná kapitola.

mk1111111111
6. okt 2024

@h2 myslela som, ze su 3 surodenci. Tak potom samozrejme po 1/4 z otcovho dielu

luccija
6. okt 2024

@gribka1 takže starať sa o rodiča len, ak viem, že niečo zdedim?
@tramtada31 prečo tvoj brat pýtal od otca na svoj dom?
Autorka otec chcel dať mame čo jej patrí asi ma vek kedy hypo nedostane...ako by si to inak riešila?
Ak by sa predal dom a vyplatí mamu, on si kúpi malý byt nič by nezostalo ano, raz by ste dedilinotcov byt....Maloktory starší človek chce ísť do bytu.Tak sa rozhodol takto ..
Bratovi zostane úver a dom s otcom a ešte raz mu možno bude platiť domov dôchodcov, alebo aj nie.
Ako by ste boli spokojní, keby povedal každý dajte mame 25 t eur za vyplatenie a raz, keď sa pominiem zdedite dom?mali by ste všetci takú sumu?Bratovi, keď robí v zahraničí možno ani hypo nedajú.Spravil to dobre nedal to nikomu navrhol riešenie a brat do týždňa reagoval mohli ste reagovať vy...
Každý z vás má hypo bude ju mať aj brat

alenka58
6. okt 2024

@evita2222 bude to musieť zariadiť aj môj brat chodí na SC mimo SK ale vždy to zariadi, také je dedičstvo s bremenom

luccija
6. okt 2024

@mk1111111111 áno, ale nikto nevie čo dali rodičia predtým ostatným deťom či neprispeli na bývanie.Ak by brat dal 100 t mame a spláca hypo ako by rozdelili druhú časť domu?

gribka1
6. okt 2024

@luccija Keď to takto povieš, znie to hrozne. Starať sa majú všetci súrodenci. Ale máš x prípadov, keď ten čo sa stará je zlý a ten druhý je dobrý a ešte aj zdedí. To je celkovo o situácii v rodine. Nie je to len o pekných vzťahoch. Tým, že myslím iba na jedno dieťa, niečo vyjadrujem.

cacianka
6. okt 2024

Spravodlivé či nie, ale divné to je.
1 z deti dostane polovicu ( otcovu)domu zadarmo, druhu vyplatí mame. Bude teda vlastníkom celého rodičovskeho domu, ale zostane v cudzine.
Ok. Voľba rodičov.
Ale čo potom ? Kto bude platiť naďalej náklady na dom ? Ok ak otec svoje náklady na energie, aké čo nutné opravy a úpravy, havárie, väčšie opotrebovanie ?
A čo ak otec bude potrebovať väčšiu pomoc a opateru ? Chápem že hlavne autorka a možno aj iné deti sa postarajú nezištne, ale nie je to fér. Chápem že veľmi nečakajú ťažké lóve, ale jeden dostane hojno a 3 hohodiny... Všetci potrebujú alebo privítajú pomoc, majú hypotéky, ťažké časy a niekto sú príde lacno k tisícom.
Netušíme koľko majú rokov všetci, a hlavne otec, ako plánuje prežiť starobu/chorobu, či sa nasačkuje jednému z troch detí na Slovensku, alebo do zariadenia ? V akej lokalite je dom a akú má hodnotu. Aký má otec príjem, úspory, predpokladaný dôchodok.
Ideálne by bolo predať celý dom, € rozdeliť na 1/2 pekne spravodlivo. Mama aj otec si potom môžu robiť s € čo myslia. Napr si kúpiť šikovný menší byt, odložiť do rezervy, na starobu a doplatky v DSS. Vyplatiť všetky pôžičky, dlžoby.
Čo keby nový vlastník, aby sa mu hypotéka lepšie splácala, nastahuje do domu ,,nájomníkov,, ,otec nemôže ani muk. Bude trpieť asociálov ? Utečie ?
Stopnite rozhodnutie, poraďte sa všetci, lebo majetok a nevysporiadané vzťahy môžu veľmi rozbiť vzťahy, navrhnite otcovi aj mame iné riešenie, a hlavne nie teraz zbrklo.

la_dolce_vita
6. okt 2024

Mali sme to podobne po rozvode rodicov. V dome ostala mama s najmladsiou sestrou a cely dom sa prepisal na nu. Chciet od nej nejake peniaze bolo nerealne, este studovala. Ja zijem pomerne daleko a tym padom sestra riesi rodicov, keby potrebovali pomoc. Vztahy nam to nepokazilo, hoci mala som to o dost tazsie ako ona.

tiezjedna
6. okt 2024

@la_dolce_vita v tom ich prípade to ale asi bude problém. Pretože brat síce vyplatí mamu a získa dom, ale o otca, ktorý v ňom bude mať právo dožitia, sa zo zahraničia ťažko postará. To je to, čo rodičia podľa mňa nedomysleli ani trochu :/

la_dolce_vita
6. okt 2024

@tiezjedna moze byt, ale tak to uz bude starost toho brata. Teda mala by to byt jeho starost. Ak su to 50tnici ako som aj ja, tak my este take veci neriesime. Aspon ja teda nie a nechcem ani zatazovat svoje deti v starobe.

sasa1310
6. okt 2024

@sevrin panebože, ty aké hlúposti tu vypisuješ?

sasa1310
6. okt 2024

tu ťažko radiť, keďže nevieme aké ďalšie majetky majú ešte tvoji rodičia. Možno on už ďalšie nedostane a dostanete vy. A keďže to chcú hociktorému dieťaťu predať, tak kúp ty.

lusynqa
6. okt 2024

A ano, je to nespravodlive z ludskeho hladiska, taketo nieco nici vztahy potomkov, brat sa zo zahranicia starat nebude, moze slubit/podpisat co chce, nedonuti ho nikto k tomu. Keby otec raz potreboval naozaj opateru, brat sa samozrejme zo zahranicia nepostara, vratenie daru kvoli nesplneniu podmienky je na roky sudenia sa. A autorka pozor, nehnutelnost je mozne predat AJ S VECNYBREMENOM zapisanym v katastri, cize brat by raz kludne mohol ten dom predat, aj ked by otec este zil! A pravdepodobne by to boli taki novi majitelia, ktori by sa "postarali" o to, aby otca odtial dostali a este by z neho mohol byt bezdomovec... Takze otec sa nemoze spoliehat ani na vecne bremeno, stava sa vselico, nie vsetky deti su milujece a starostlive, naslubovat mozu hocico, ked chcu nieco dosiahnut..

lusynqa
6. okt 2024

@sasa1310 No ved to, ze ak ziadny iny majetok otec mat nebude, tak nedostanu v dedicskom konani nic, lebo sa nebude mat z akeho majetku robit zapocet daru.

cacianka
6. okt 2024

@lusynqa v mojom príspevku chýbal aj prípad, že majiteľ predá dom aj s vecným bremenom a tie následky ... Pre otca zničujúce.

sasa1310
6. okt 2024

@lusynqa prečo myslíte, že nemajú žiadne majetky. Obaja bývajú inde. Možno mama tie peniaze rozdelí medzi ostatné 3 deti

lusynqa
6. okt 2024

@sasa1310 Kde som pisala, ze nemaju ziadne majetky? Ja pisem, ze AK nebude mat otec po smrti iny majetok a v dostatocnej hodnote na to, aby sa urobilo zapocitanie daru a este ostala rovnaka suma, v akej hodnote bol dar krat 3 (3 dalsie deti), tak nedostanu nic. My nevieme aku hodnotu ma dom a hlavne kolko maju rodicia rokov a ako dlho budu zit, ci raz nebudu potrebovat DSS a pod, cize nikto nevie aky majetok bude mat otec v case smrti (mamy by sa to uz netykalo, z domu by bola vyplatena). Napisem priklad, darovana cast domu by mala hodnotu 100 000e, otec by musel mat v case smrti minimalne 300 000e, aby doslo k spravodlivemu vyrovnaniu z ludskeho hladiska. V tom pripade by brat, ktory by dostal darom dom v hodnote 100 000e (v case darovania), by nedostal v dedicskom konani nic, lebo by sa urobilo zapocitanie daru a zvysne 3 deti by dostali po 100 000e. Dost pochybujem, ze otec bude mat tolko penazi, ked uz teraz takto divne riesi vlastnictvo domu. Ja nepoznam ich majetkove pomery, len pisem, co vsetko sa moze stat.

lusynqa
6. okt 2024

@ukgirls S akymi rodicmi na krku? Brat zije v zahranici a neplanuje sa vratit. Mama tam podla vsetkeho nebyva (ale aj keby byvala, je to irelevantne, lebo este raz, brat, ktory chce dom zije v zahranici a neplanuje sa vratit). Brat moze dom prenajat alebo dokonca predat!!! aj s vecnym bremenom a z otca by bol bezdomovec. A kedze syncek sa uz teraz netrha za rodicmi, podla toho co pise autorka, tak ako to asi tak moze dopadnut......

ukgirls
6. okt 2024

@lusynqa lebo otec tam chce mat dozivotne pravo -taky rodic na krku a uz vidim ako preda dom s tarchou alebo ako si ho niekto aj s "ujom" vezme do podnajmu