icon

Cítim sa právom ukrivdená a nahnevaná kvôli dedičstvu?

Dnes o 09:12

Ahojte. Otázka znie,či sa cítim právom ukrivdená,či som právom nahnevaná. Myslela som, že sa to v hlave časom upokojí,ale nestalo sa. Je nás 5 súrodencov. Keď nám zomrel otec tak ja s bratom sem boli najmladší,on 17 a ja 18. Neviem ako načo prečo,ale matka po nás deťoch chcela,aby sme sa na dedičskom vzdali nášho podielu na dome po otcovi v prospech jej- našej mamy. Lenže my sme ani nevedeli čo sme popodpisovali. Toto bol podiel na dome ktorý zdedil náš otec. Otec zomrel,tak zo zákona to malo prejsť na jeho manželku a deti rovným dielom.
My sme akurát zdedili druhý dom - nás deciek rodný dom,kde sme zdedili po otcovi podiel všetci súrodenci a polovicu mama. Je to dom v ktorom mama býva s ktorý je založený prevysokou hypotékou ktorú matka navyšovala o pár rokov neskôr ako vdova, a nevieme kam peniaze išli, my sme jej to do banky išli podpísať že súhlasíme že založí aj naše podieli na dome,s tým že jej tým pomáhame.
Teraz sme všetci dospelí, máme rodiny a až teraz napríklad ja so sestrou sme sa dozvedeli,že sme niečo také podpísali, resp. že vôbec toto po nás vlastná matka chcela. A my teraz bojujeme s otázkou prečo to chcela ? Prečo nám to spravila ?
Totižto teraz kupec ide kupovať ten dom,tak sme si súrodenci mysleli,že po predaji sa to vyplatí tak ako sa patrí. A ono nie, matka povedala, že my s tým nemáme nič,že to je jej podiel. Tým pádom sme sa potom dozvedeli už nám to trklo čo sme to vlastne podpísali.
Cítim sa dotknutá a momentálne s ňou neviem existovať v jednej miestnosti. Dištancovala som sa, to isté aj sestra. Matka je tým pádom na nás nahnevaná a rozhorčená to volala nášmu bratovi čo som si dovolila ako jediná do toho rýpať. Teraz som čierna ovca

Strana
z3
anonym_9195ee
Dnes o 09:24

@anonym_autor ano zneuzila Vas. Zneuzila mlady vek a naivitu. Mas niekde kopiu toho papiera? Kolko ste mali rokov pri podpise? Skus napisat pravnej poradne Judr.Ficek, mozes skusit poradnu zadarmo..ja som to vyuzila. Pripadne sa zlozte a chodte pravnikovi, hodina je okolo 120 eur. To bude stacit.

autor
Dnes o 09:24

( jedna sa o dom ktorý patril mojim starým rodičom z otcovej strany). Minulý rok zomrel otcov brat ktorý bol slobodný a bezdetný, nám piatim prišiel list od notára a matka nevedela a stále nevie pochopiť prečo jej neprišiel a ako to že nám prišiel list. Jednoducho preto, pretože po našom bezdetnom strýkovi to prešlo na jeho netere a synovcov a naša matka s ním nie je pokrvná príbuzná. Stryko svoj podiel za života daroval,čo je úplne v poriadku, nám prišlo v obsielke, že nemá hnutelny ani nehnutelny majetok. Ale po našom vlastnom otcovi chce- bude dediť len naša mama

autor
Dnes o 09:25
@anonym_9195ee

@anonym_autor ano zneuzila Vas. Zneuzila mlady vek a naivitu. Mas niekde kopiu toho papiera? Kolko ste mali rokov pri podpise? Skus napisat pravnej poradne Judr.Ficek, mozes skusit poradnu zadarmo..ja som to vyuzila. Pripadne sa zlozte a chodte pravnikovi, hodina je okolo 120 eur. To bude stacit.

@anonym_9195ee že vraj to už bude dávno premlčané. Ja si nepamätám sociálneho pracovníka u toho ani či to išlo cez súd alebo čo, lebo brat nebol plnoletý

anonym_9195ee
Dnes o 09:33
@anonym_autor

@anonym_9195ee že vraj to už bude dávno premlčané. Ja si nepamätám sociálneho pracovníka u toho ani či to išlo cez súd alebo čo, lebo brat nebol plnoletý

@anonym_autor to ze je to premlcane tvrdi mama ktora vas vyuzila? potrebujete radu pravnika ci sa oplati za to bojovat. Mozno je to uz zabite. Kazdopadne mama sa zbytocne hneva, ma na to odovodnenie preco to urobila? Potrebovala disponovat s tym majetkom? Bol vazny dovod? Ci Vas len chcela vynechat?

autor
Dnes o 09:37
@anonym_9195ee

@anonym_autor to ze je to premlcane tvrdi mama ktora vas vyuzila? potrebujete radu pravnika ci sa oplati za to bojovat. Mozno je to uz zabite. Kazdopadne mama sa zbytocne hneva, ma na to odovodnenie preco to urobila? Potrebovala disponovat s tym majetkom? Bol vazny dovod? Ci Vas len chcela vynechat?

@anonym_9195ee no ona povedala, že to bol podiel po otcových rodičoch že to my decka s tym nič a že platí to čo je na katastri. A tam my nie sme.
Ja naozaj netuším aký na to mala dôvod, možno preto že nás bolo vela?
Akurát teraz dostane za ten podiel peniaze a nemusí sa s nimi deliť, neviem čo si myslieť

anonym_62f193
Dnes o 09:37

uz je to premlcane a tazko by ste to dokazovali, treba sa. stym vyrovnat a zit si po svojom, dedit budete po matke ak bude co dedit
nie ste prvi ani posledni, zbytocne investovat do pravnika
ak nie ste na LV tak ma pravdu vas sa to netyka uz teraz a na ziadny podiel nemate narok

autor
Dnes o 09:38
@anonym_62f193

uz je to premlcane a tazko by ste to dokazovali, treba sa. stym vyrovnat a zit si po svojom, dedit budete po matke ak bude co dedit
nie ste prvi ani posledni, zbytocne investovat do pravnika
ak nie ste na LV tak ma pravdu vas sa to netyka uz teraz a na ziadny podiel nemate narok

@anonym_62f193 hej, viem ako to myslíš a máš určite pravdu,len nám sa nejedná fyzicky o tie peniaze

anonym_62f193
Dnes o 09:42
@anonym_autor

@anonym_62f193 hej, viem ako to myslíš a máš určite pravdu,len nám sa nejedná fyzicky o tie peniaze

@anonym_autor a o co sa teda jedna ? za mna to ze ste sa vzdali v prospech matky je ok to sa deje bezne ale problem je ze vas nepodpori ci ?

autor
Dnes o 09:45
@anonym_62f193

@anonym_autor a o co sa teda jedna ? za mna to ze ste sa vzdali v prospech matky je ok to sa deje bezne ale problem je ze vas nepodpori ci ?

@anonym_62f193 neviem to slovami vyjadriť, bije sa to vo mne. Možno sa tu nájde osoba ktorá to správne popíše to čo práve cítime so súrodencami

anonym_c6de92
Dnes o 09:45
@anonym_9195ee

@anonym_9195ee 120 e? to kde chodíš ? Bola som včera 60 e/hod, min. týždeň v inej veci v krajskom meste známa advokátska kanc., ktorá má meno a je na trhu min. 20 r - 80e/hod. A to mi dali na konci všetko písomne že aké mám možnosti. aby som náhodou nepoplietla sa. super služba.

anonym_62f193
Dnes o 09:48
@anonym_autor

@anonym_62f193 neviem to slovami vyjadriť, bije sa to vo mne. Možno sa tu nájde osoba ktorá to správne popíše to čo práve cítime so súrodencami

@anonym_autor tak citis sa zradena odmietnuta nemilovana vlastnou matkou
citis sa ako jej pritaz, niekto na kom nezalezi a nerozumies preco mala tolko deti ked sa k nim tak sprava
vitaj v klube najlepsie je to sama v sebe spracovat a od mamy nic necakat nebudes potom neprijemne prekvapena

anonym_c6de92
@anonym_autor

@anonym_autor viem čo cítiš. mne sa stalo niečo podobné so súrodencom ohľadom dedičstva.
Cítiš hnev, nenávisť, zlosť a bezmocnosť.... Poradím ti - kašli nato, lebo si zničíš zdravie. Nechápem čo to je za svet, keď už aj vlastná krv oklame najbližšieho.

anonym_883b96

vy ste sa toho ale vzdali dobrovolne s tym uz nic nenarobite a riesit ze vas oklamala. V podstate vas neoklamala chcela aby ste sa vzdali svojho dedicstva v jej prospech nevidim klamstvo a vy ste to urobili takze so svojim majetkom moze robit co chce ani tu nie je klamstvo. Na druhej strane chapem tvoj hnev ked ockov brat do darovacej zmluvy na pozemky pripisal aj dom a moj ocko si to neuvedomil tiez ho o dom pripravil ale bohuzial do konca zivota to nevysudil nazad lebo podpisal dobrovolne to ze nie celkom vedel alebo cital co uz nikoho nezaujima. Za pravnika zbytocne vyhodis peniaze nic nezyskas.

anonym_cd246a
Dnes o 09:49
@anonym_autor

@anonym_9195ee no ona povedala, že to bol podiel po otcových rodičoch že to my decka s tym nič a že platí to čo je na katastri. A tam my nie sme.
Akurát teraz dostane za ten podiel peniaze a nemusí sa s nimi deliť, neviem čo si myslieť

@anonym_autor že máš hnusnú a vychcanú matku
To ti píšem, ako matka, ktorá veĺmi, aleže veľmi pomohla svojim deťom k štartu do života. Moje a manželove dedičstvo, a nebolo malé, sme komplet rozdali deťom, pretože my sme ho nepotrebovali. Aj po nás budu dediť. Toto ja by som svojim deťom nikdy neurobila.

patrike
Dnes o 09:52

Sa v tom nejako stracam, raz ste sa podielu vzdali, potom ste nim rucili na hypo. Skus to napisat normalne.

anonym_9195ee
Dnes o 09:53
@patrike

Sa v tom nejako stracam, raz ste sa podielu vzdali, potom ste nim rucili na hypo. Skus to napisat normalne.

@patrike jedna sa o dva domy

anonym_9195ee
Dnes o 09:54
@anonym_c6de92

@anonym_9195ee 120 e? to kde chodíš ? Bola som včera 60 e/hod, min. týždeň v inej veci v krajskom meste známa advokátska kanc., ktorá má meno a je na trhu min. 20 r - 80e/hod. A to mi dali na konci všetko písomne že aké mám možnosti. aby som náhodou nepoplietla sa. super služba.

@anonym_c6de92 v bratislave som bola

anonym_9195ee
Dnes o 09:57
@anonym_autor

@anonym_autor ale otcove dedicstvo patri aj Vam. Ak to neurobila pre zachranu prezitia coz asi nebolo tak Vas hnusne oklamala. Este klame ze s tym nic nemate. Preto vas dala to podpisat chcela to mat na papieri. Velmi smutne 😢

anonym_3363a5
Dnes o 10:00
@anonym_c6de92

@anonym_c6de92 a u koho si bola ? odo mna pravnik pytal 400eur/ hodina

autor
Dnes o 10:00
@anonym_883b96

vy ste sa toho ale vzdali dobrovolne s tym uz nic nenarobite a riesit ze vas oklamala. V podstate vas neoklamala chcela aby ste sa vzdali svojho dedicstva v jej prospech nevidim klamstvo a vy ste to urobili takze so svojim majetkom moze robit co chce ani tu nie je klamstvo. Na druhej strane chapem tvoj hnev ked ockov brat do darovacej zmluvy na pozemky pripisal aj dom a moj ocko si to neuvedomil tiez ho o dom pripravil ale bohuzial do konca zivota to nevysudil nazad lebo podpisal dobrovolne to ze nie celkom vedel alebo cital co uz nikoho nezaujima. Za pravnika zbytocne vyhodis peniaze nic nezyskas.

@anonym_883b96 tak asi dobrovolne, my si to nepamätáme, veď som mala len 18 a brat ani nebol plnoletý,kto potom rozhodol za neho?
My sme doteraz nechápali prečo nie sme aj my na katastri,teraz už to vieme. Celé roky o tom matka nerozprávala. Až teraz ,keď zistila že nám prišiel list od notára inak to chcela úplne zatajiť, až teraz prezradila, že ohľadom predaja si boli sadnúť ešte vo februári

anonym_c6de92
Dnes o 10:02
@anonym_3363a5

@anonym_c6de92 a u koho si bola ? odo mna pravnik pytal 400eur/ hodina

@anonym_3363a5 ZA

anonym_d2a8a5
Dnes o 10:03
@anonym_autor

( jedna sa o dom ktorý patril mojim starým rodičom z otcovej strany). Minulý rok zomrel otcov brat ktorý bol slobodný a bezdetný, nám piatim prišiel list od notára a matka nevedela a stále nevie pochopiť prečo jej neprišiel a ako to že nám prišiel list. Jednoducho preto, pretože po našom bezdetnom strýkovi to prešlo na jeho netere a synovcov a naša matka s ním nie je pokrvná príbuzná. Stryko svoj podiel za života daroval,čo je úplne v poriadku, nám prišlo v obsielke, že nemá hnutelny ani nehnutelny majetok. Ale po našom vlastnom otcovi chce- bude dediť len naša mama

@anonym_autor absolútne by som neriešila, tak či tak je vás dosť na dedenie. Okrem toho, čo čakáš, že si matka zoberie do hrobu majetky? Po nej tak či tak budete dediť vy. Fakt nerieš, taký dom ešte po starých rodičoch, keď rozdelís na toľko časti, čo myslíš koľko by to vyšlo pre teba? 2000€? 4000€? To ti za to stojí?

anonym_c6de92
Dnes o 10:06

ja by som to mamičke sčítala pri jej opatere keď bude potrebovať. možno škaredé, ale tak ani ona sa ku vám nezachovala úplne Ok.

autor
Dnes o 10:07
@anonym_d2a8a5

@anonym_autor absolútne by som neriešila, tak či tak je vás dosť na dedenie. Okrem toho, čo čakáš, že si matka zoberie do hrobu majetky? Po nej tak či tak budete dediť vy. Fakt nerieš, taký dom ešte po starých rodičoch, keď rozdelís na toľko časti, čo myslíš koľko by to vyšlo pre teba? 2000€? 4000€? To ti za to stojí?

@anonym_d2a8a5 neviem teraz či sa dobre vyjadrím,ale skúsim. Naša matka navyšovala hypotéku a to na takú sumu ( pravdaže ju nevieme lebo nechce povedať a hneď začne po nás prskať) kde má splátku 600€
Má rok pred dôchodkom a hypo má splácať do 70 rokov. Momentálne pracuje, ale môže zostať aj na PN atď a my deti sa máme potom skladať na takú splátku?
Všetci máme rodiny

anonym_3363a5
Dnes o 10:09
@anonym_autor

@anonym_d2a8a5 neviem teraz či sa dobre vyjadrím,ale skúsim. Naša matka navyšovala hypotéku a to na takú sumu ( pravdaže ju nevieme lebo nechce povedať a hneď začne po nás prskať) kde má splátku 600€
Má rok pred dôchodkom a hypo má splácať do 70 rokov. Momentálne pracuje, ale môže zostať aj na PN atď a my deti sa máme potom skladať na takú splátku?
Všetci máme rodiny

@anonym_autor na dom, ktory ti nepatri, prispievať nebudeš, lebo ťa obabre druhy krat a ty je ručiš podielom, čiže ked to nebude splacať, prijdeš ešte aj o ten otcov podiel? radosť mať taku mamku...a keby si jej prispievala,a ešte to prepiše minutu pred smrťou na milenca, z jej spravania je zrejme, žeby toho bola schopna, čo potom? potom už ani hazať sa o zem nepomôže

autor
Dnes o 10:10
@anonym_d2a8a5

@anonym_d2a8a5 čiže reálne nám hrozí, že ten dom pôjde do dražby,tak potom aké dedičstvo nám zostalo po otcovi? Vďaka nej, žiadne.
A nikdy by som si nedala rozbiť celú rodinu kvôli majetkom. Ak je mame ľahostajné že kvôli 15000€ sa s ňou ani jedno z jej 5 detí nestretáva,tak to už o niečom svedčí

autor
Dnes o 10:10
@anonym_3363a5

@anonym_autor na dom, ktory ti nepatri, prispievať nebudeš, lebo ťa obabre druhy krat a ty je ručiš podielom, čiže ked to nebude splacať, prijdeš ešte aj o ten otcov podiel? radosť mať taku mamku...a keby si jej prispievala,a ešte to prepiše minutu pred smrťou na milenca, z jej spravania je zrejme, žeby toho bola schopna, čo potom? potom už ani hazať sa o zem nepomôže

@anonym_3363a5 áno presne tak, ak nebude splácať tak všetci piati súrodenci prídeme aj o ten podiel

anonym_3363a5
Dnes o 10:12
@anonym_autor

@anonym_3363a5 áno presne tak, ak nebude splácať tak všetci piati súrodenci prídeme aj o ten podiel

@anonym_autor toto je hrozna situacia, vy ste uplne v pasci a ona je hrozne prefikana a nejak nad vami zviťazila, akurat do hrobu si ten dom nevezme

anonym_d2a8a5
Dnes o 10:13
@anonym_autor

Všetci máme rodiny

@anonym_autor nemusíš sa skladať, môže mať kludne poistenie hypotéky. Môže predať dom a vyplatiť hypo a zo zbytku si kúpiť malý byt. V prvom rade je to jej dedičstvo. Ona to nadobudla s tvojim otcom a nie vy

autor
Dnes o 10:15
@anonym_d2a8a5

@anonym_autor nemusíš sa skladať, môže mať kludne poistenie hypotéky. Môže predať dom a vyplatiť hypo a zo zbytku si kúpiť malý byt. V prvom rade je to jej dedičstvo. Ona to nadobudla s tvojim otcom a nie vy

@anonym_d2a8a5 predať dom a kúpiť menší byt sme jej všetci radili,ale nechce. Potom jej príde nedoplatok na plyne cez 500€ a budeme sa jej zase skladať. Aj zuby má na úver

Strana
z3