icon

Je rozdelenie dedičstva po rodičoch nespravodlivé?

6. okt 2024

Ahojte, napiste vas nazor na takyto navrh rodicov, co s ich domom:
Rodicia su rozvedeni, dom postavili este ako manzelia.
Papierovo kazdy vlastni 1/2 domu. A teraz otec navrhol, ze kto z jeho styroch deti bude chciet, daruje mu svoju polovicu, vyplati mamu z druhej polovice a dostane dom s tym, ze otec tam dozije. Sme styria surodenci, traja mame svoje byvania(na hyppteky) a jeden surodenec nema nic, byva v zahranici v podnajme. A prave on chce ten dom, ze aby nieco mal, ale na SK sa vratit neplanuje.
Neviem preco, ale mam pocit, ze je to od rodicov nespravodlive. Co myslite vy?

Strana
z4
rorino
6. okt 2024

@sevrin áno,ale v dedičskom konaní,nie ešte kým otec žije.Ako napadnú,že predal dom,aj keď len synovi aj keď len za euro?

cacianka
6. okt 2024

@ukgirls takých prípadov že bolo... Že ty o takých nevieš, je jedna vec, ale nikto, naozaj nikto nedá nikdy nikomu záruku, že sa to stať nemôže. Senátor

lusynqa
6. okt 2024

@ukgirls No verte, ze urcita skupina "ludi" bez chrbtovej kosti kupi dom s tarchou (povedzme za vyhodnejsiu cenu) a dedkovi spravi take peklo zo zivota, ze bude este sam utekat. Taky pribeh sa realne aj stal aj u nas na Sk, bolo to v mediach... Urobli to starej zene vlastne deti!

gribka1
6. okt 2024

@lusynqa No veď kto chce kam, pomôžme mu tam. Ľudia sú hlúpi.

darmasiswa
7. okt 2024

@sevrin darovanie alebo predaj/prevod svojho majetku pocas zivota nie je vydedenie. V buducnosti mozu dedici akurat dat zapocitat oproti zostavajucemu dedicstvu hodnotu daru, ale nic sa nevracia, nedokazuje, za predpokladu, ze darca nie je napriklad mentalne chory, a napadnut nemaju buduci dedici co, je to rozhodnutie svojpravneho cloveka, ako so svojim majetkom pocas zivota nalozi, a jeho majetok moze podarovat hocikomu, aj cudziemu, toto nie je vydedenie

diablikovci
22. sep 2025
@sevrin

@diablikovci tak ste sa pripravili o majetok, ani neviete ako. Ale tak, dôležité je rodičom sa splnila ich vôľa.

@sevrin Tak chceli vydrbat somnou ako nevestou tak vydedili syna. A teraz to ľutujú. Ale sami tak chceli aby sa švagor o nich postaral. A aj tak majetok dostane “cudzia” osoba. Čiže aj tak vydrbali so sebou.

anonym_9aa314
25. sep 2025

Brat dúfa, že otec nebude potrebovať žiadnu starostlivosť, že jedného dňa v tom dome proste naozaj dožije. A potom ho predá.

anonym_9aa314
25. sep 2025
@diablikovci

@sevrin. Napr moji svokrovci predali dom švagrovi a môj muz nedostal nic. Že švagor sa bude o nich starať. A dediť sa nebude nic. Ako hnevalo to muža ale ja som mu povedala sak dobre tým pádom sa rodičom plní ich vôľa ako chceli. A my máme voľne ruky 🙂

@diablikovci ale ak sa o nich nebude švagor starať, tak tvoj muž sa buď môže prizerať, ako mu chradnú pre očami alebo sa o nich môže starať, ale majetok bude mať stále len švagor.

olusik112
25. sep 2025

Otec nemože len tak darovat pol domu jednemu z vas ak niesu važne dovody pre vydedenie. Poradte sa s pravnikom.
To už potom dom predat a presne na pol nech sa podelia každy si kupi menši byt. V pripade že zomru sa dedi rovnym dielom a hotovo

darmasiswa
26. sep 2025
@olusik112

Otec nemože len tak darovat pol domu jednemu z vas ak niesu važne dovody pre vydedenie. Poradte sa s pravnikom.
To už potom dom predat a presne na pol nech sa podelia každy si kupi menši byt. V pripade že zomru sa dedi rovnym dielom a hotovo

@olusik112 moze darovat komu chce

mateson2004
26. sep 2025
@sevrin

Tatko rozmýšľa ZLE.

Má svoju polovicu, to je OK. Ale nemôže darovať svoju polovicu len tak jednému potomkovi. Teda môže, ale musí odôvodniť, prečo zvyšných troch potomkov obišiel. Aj na vydedenie si musí nájsť dostatočné argumenty, aby mu to prešlo.

Teda, darovať svoju polovicu môže jednému z vás, ale zvyšných troch musí adekvátne "odškodniť".

@sevrin to je riadna blbosť. Svoju polovicu môže za života darovať komu len chce. To nie je vydedenie

mateson2004
26. sep 2025
@olusik112

@olusik112 kam chodíte na tieto kraviny. Darovanie a vydedenie je niečo iné

darmasiswa
27. sep 2025

doplnim, ak by neslo o darovanie blizkej osobe, uplatnuje sa predkupne pravo spoluvlastnikov

som_realistka
27. sep 2025
@sevrin

Tatko rozmýšľa ZLE.

Má svoju polovicu, to je OK. Ale nemôže darovať svoju polovicu len tak jednému potomkovi. Teda môže, ale musí odôvodniť, prečo zvyšných troch potomkov obišiel. Aj na vydedenie si musí nájsť dostatočné argumenty, aby mu to prešlo.

Teda, darovať svoju polovicu môže jednému z vás, ale zvyšných troch musí adekvátne "odškodniť".

@sevrin nemusi ani adekvatne odskodnit, ale mal vy sa zamysliet, ze moze a velmi pravdepodobne narobi zlu krv nedzi detmi, hlavne ak to daruje niekomu kto sa nebude onho starat ak by bolo treba. Lebo sice ostatne deti by sa onho postarali , je to otec ale ten pocit krivdy a nespravodlivost by tam uz bol.a mozno by to dospelo tam, ze daroval si xy tak nech sa xy stara alebo plati pomoc.

bosorkabb
27. sep 2025

No otec je dobre prespekulovany. Príde k peniazom zároveň nemusí riešiť nové bývanie a vybavené.
Úprimne ja by som to ani nechcela kúpiť.
Vlastne kúpiš niečo čo užívať nemôžeš.

autor
27. sep 2025
@olusik112

@olusik112 uz je darovany

autor
27. sep 2025
@bosorkabb

No otec je dobre prespekulovany. Príde k peniazom zároveň nemusí riešiť nové bývanie a vybavené.

@bosorkabb otec ziadne peniaze nedostal

autor
27. sep 2025
@bosorkabb

Je to starsia tema dievcata, dom uz je darovany, teda otcova polovica je darovana, maminu polovicu si mal kupit, slubil jej peniaze, doteraz ich nema. Takze asi takto to dopadlo... ale dom je cely jeho, ci mama peniaze este niekedy uvidi, nikto nevie.

clementisa
28. sep 2025

Dom je majetkom rodičov môžu si urobiť ako uznajú, kľudne by ho mohli predať niekomu úplne cudziemu

bosorkabb
28. sep 2025
@anonym_autor

Je to starsia tema dievcata, dom uz je darovany, teda otcova polovica je darovana, maminu polovicu si mal kupit, slubil jej peniaze, doteraz ich nema. Takze asi takto to dopadlo... ale dom je cely jeho, ci mama peniaze este niekedy uvidi, nikto nevie.

@anonym_autor pekne toľko vaši špekulovali až narazili.

mamina7070
28. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a komu ho teda darovali ? tomu co zije v zahranici?

autor
28. sep 2025
@mamina7070

@anonym_autor a komu ho teda darovali ? tomu co zije v zahranici?

@mamina7070 ano, tomu. A momentalne sa pokazil plynovy kotol, som zvedava, kto to ide riesit

autor
28. sep 2025
@bosorkabb

@anonym_autor pekne toľko vaši špekulovali až narazili.

@bosorkabb no tak nejako, len mame by sa tie peniaze teraz zisli, toto ma najviac na tom trapi

mamina7070
28. sep 2025
@anonym_autor

@mamina7070 ano, tomu. A momentalne sa pokazil plynovy kotol, som zvedava, kto to ide riesit

@anonym_autor no hlavne to neries ty ani ostatni surodenci nech si to riesi majitel ani by som tam nechodila otcovi pomahat len na navstevu na pomoc nech si vola noveho majitela

je to strasne nespravodlive voci ostatnym detom

alenka58
28. sep 2025
@anonym_autor

@bosorkabb no tak nejako, len mame by sa tie peniaze teraz zisli, toto ma najviac na tom trapi

@anonym_autor len mama s tým všetkým súhlasila

autor
28. sep 2025
@alenka58

@anonym_autor len mama s tým všetkým súhlasila

@alenka58 no ved ano, suhlasila, ale dohoda bola, ze mamu z jej polovice vyplati. A to neurobil

alenka58
28. sep 2025
@anonym_autor

@alenka58 no ved ano, suhlasila, ale dohoda bola, ze mamu z jej polovice vyplati. A to neurobil

@anonym_autor je to smutné ale mala s tým rátať, veď si tu písala, že je divný, držím palce aby ste s rodičmi nemali starosti, nech brat zabere a stará sa o všetko čo je potrebné v súvislosti s majetkom ktorý dostal

Strana
z4