Je správne žiadať príspevok od partnera na bývanie?
Ahojte prosím o radu...bývam s priateľom 6 rokov.. býva v mojej chalupe do ktorej nevlozil ani jeden cent.. platí polovičku elektriny , vody, plynu. Prosím vás myslite ze v poriadku keď sa chdem dohodnúť na nejakom finančnom vyrovnaní. ze chcem od neho aspoň 100-150 eur na mesiac aj spätne. ( on si mysli ze je v poriadku to takto mat nastavene , ze je to moja chalupa tak ze on nebude prispievat na nic ina na energie..lenze ja na to aby som to mohla predtym robit som musela setrit odopierat si. On si všetky peniaze minul neodlozil nic. Neminul na mna..zeby mi cosi kupil niekam ma vzal, pozval.Poviem vám nejde mi o tom peniaze ale o ten princíp . Ako by ste s s ak tomu postavili..plánujeme tu byvat on nechce ísť nikde aj ked som mu to navrhla ze teda nech ideme teraz bývam tam kde on to vybaví bude všetko platiť a ja sa budem podieľať len na energiach a zatiaľ nasetrim..ja neviem rozmýšľam správne..co myslíte , poradte
Toto treba si vzdy vyjasnit vopred napr ½energie, wifi, jedlo, naklady na byvanie... Takto sa mu anu necudujem, ked zrazu prides za nim, ze to chces zmenit aj spatne ked ste to mali dohodnute takto. Na spatne by som asi kaslala, to mi nepride fer ale stanovila by som napr od februara nove podmienky a bud bude suhlasit alebo sa moze odstahovat.
V prvom rade je to po 6. rokoch stále len priateľ. Platí polovicu nákladov, čo od neho ešte chceš, aby platil? Ak chceš, aby investoval do domu, napr. do prerábky, tak najskôr sprav z neho manžela.
@lucy_ms on sa brat nechce. Jemu to takto vyhovuje mame spolu aj dceru
Môžeš to spraviť tak, že keď budeš niečo opravovať, zaplatí tiež polovicu. Ale už samotný fakt, že on nič nešetril, je podozrivý 🙂
@lonely66 domacnost ide presne napoly vo všetkom.. plánujeme spolu ostať . Veci tu treba dokončiť ja už som tu vložila.vsetko co som mala
Na krku máš priživnika.
ty si vložila všetko čo si mala, lebo je to tvoja nehnuteľnosť. Nevidím dôvod, prečo by on mal vrážať peniaze do tvojej nehnuteľnosti
Ak ti prispieva aspoň polovicou na energie,co sa domu týka, potraviny, starostlivosť o dieťa, bežná réžia, tak je to úplne v poriadku. Zacvakať by mohol občas nejaký nákup navyše- nejaká práčka, chladnička. Ale robiť nejaké veľké prerábky v tvojom dome, tiež by som asi nerobila v cudzom. Robi niečo v dome, drobné opravy svojpomocne? Pomôže niečo na dome? Dúfam, že sa spolupodieľa na fungovani v domácnosti. Umyje, uprace, obriadi dieťa?? Pozve na dovolenku?
v prvom rade to nieje tvoja chalupa ale vas domov.. prispievat pravidelne by nemal ..ale prispiet na opravu , kupu spotrebicov ci ine veci spojene s byvanim by mal .. ta chalupa je sice tvoja ale opotrebuvavate ju obaja ... a spolu by ste ju mali zvelabit ..
Keď je to iba tvoja nehnuteľnosť, prečo by mal platiť viac, a ešte chceš spätne? Prečo by s tým mal súhlasiť?
On sa brat nechce, on spolocne byvanie nechce. No uvidime kolko bude chciet este teba
Samozrejme, ze mu to vyhovuje. Kde inde by nasiel ubytovanie/podnajom len za energie.
@ukgirls neprispel za tých 6 rokov absolutne absolutne na nic..
A preto chdem aby mi paušálne niečo dal..proste príde mi to nespravodlivé..
a čo ti príde nespravodlivé? Lebo naozaj nechápem. Sa rozídete a bude sa porúčať. Nebude mať nič. Ty budeš mať svoju chalupu.
Nie je to v poriadku takéto bývanie. Nikde inde by nebýval iba za polku energii. To, že nechce do tvojho investovať je ok… ale mal by platiť reálne aj čiastku navyše ako nájomné. Veď to potrebuješ aj udržiavať… nie iba platiť energie… za mňa by už bol bývalý priateľ, ak sa k tomu tak stavia…. Odíde kotol a čo? Nie…. Nie je to v poriadku a sa čudujem, že ostatným to tak pripadá… aj študenti viac platia za zdieľané izby ako iba energie….
Kamarátka býva takto s priateľom v jej byte a majú to poriešené tak, že okrem toho, že jej platí polovicu na energiu/vodu/stravu - čiže ako vy, nakúpil aj nejaké vybavenie - tuším televízor, chladničku atď.
Tým pádom sa chlapec tiež spolupodieľa a nie, že on veselo šetrí a baba žije od výplaty po výplatu, ale zároveň v prípade rozchodu by si to dané vybavenie zobral.
A preco ta to prave teraz zacalo trapit?
@gribka1 pretože tu plánujeme ostať a on tu nehnuteľnosť využíva.. my sa nejdeme rozchádzat mame spolu dieta..potrebujeme dorobiť veci ja už som totálne vyšľaháme z peňazí a cheme dorobiť ešte vonku sedenie.. preto som mu to vyhodila na oči však 6 rokoc so platil len energie tak sprav a investuj teraz ty..
@petracandle pozor, ale on má na čo šetriť. Aby ho jedného dňa nevyrazila z jej nehnuteľnosti.
minulý týždeň tu bola o tom diskusia, iba z opačného garde - ona bývala u neho v byte... ja sa čudujem že dlhodobo takto vie niekto bývať ...
@sasa1310 ja som sa chcela vziat on nie..povedala som mu jasné kľudne u pravnicky spisme tvoju investíciu nikdy nevieš ani ty ani ja do budúcna.. s týmto nemám absolútny problém.
@sasa1310 veď ja nehovorím, že nemá. Ja nie som v tej situácii, ale ako to má kamoška mi príde celkom logické. Chalan ušetrí na nájme. Ona ušetrila na spotrebičoch lebo ich všetky platil on, ale on je zároveň "chránený" že v prípade rozchodu si ich všetky vezme
načo u právničky, stačí napísať na neho napr. 1/4 nehnuteľnosti. Urobila by si to?

však platí polovicu za energie, čo chceš ešte aby platil? Potraviny?