icon

Je správne žiadať príspevok od partnera na bývanie?

22. jan 2025

Ahojte prosím o radu...bývam s priateľom 6 rokov.. býva v mojej chalupe do ktorej nevlozil ani jeden cent.. platí polovičku elektriny , vody, plynu. Prosím vás myslite ze v poriadku keď sa chdem dohodnúť na nejakom finančnom vyrovnaní. ze chcem od neho aspoň 100-150 eur na mesiac aj spätne. ( on si mysli ze je v poriadku to takto mat nastavene , ze je to moja chalupa tak ze on nebude prispievat na nic ina na energie..lenze ja na to aby som to mohla predtym robit som musela setrit odopierat si. On si všetky peniaze minul neodlozil nic. Neminul na mna..zeby mi cosi kupil niekam ma vzal, pozval.Poviem vám nejde mi o tom peniaze ale o ten princíp . Ako by ste s s ak tomu postavili..plánujeme tu byvat on nechce ísť nikde aj ked som mu to navrhla ze teda nech ideme teraz bývam tam kde on to vybaví bude všetko platiť a ja sa budem podieľať len na energiach a zatiaľ nasetrim..ja neviem rozmýšľam správne..co myslíte , poradte

sasa1310
22. jan 2025

@biba_18 som si aj myslela. Ak je to žena, tak úplne iný pohľad ako je to u chlapa. Nechápem

slavka1988
22. jan 2025

Neviem ženy,v poriadku je to jej nehnuteľnosť a platí polovicu energií ale mne príde divne ze ma zadarmo strechu nad hlavou ved keby ma platiť podnájom tak najmenej 400eur ide preč,mohol by prispievať normálne na bývanie

hankab
22. jan 2025

Na to, ze uz mate spolocne dieta mate veru dost zvlastne fungovanie. Ak by si nemala chalupu kde byvate vsetci, byvali by ste v jeho doma? Jaj hups, ziadny nema? Tak by ste byvali v podnajme za 800€ a ten by platil kto? On 400€ zo svojej vyplaty a ty 400 z rodicaku? A dalej by ste zili asi zo vzduchu, lebo na viac by si nemala, a ani priatel sa nezda ze by sa trhal zaplatit co i len o 1€ naviac ako ty.
Na 1 strane maju baby pravdu, ze je to iba tvoj dom a preco by ti mal prispievat. Keby ste boli spolu rok, nepoviem ani pol slova. Na strane druhej ti to nema po 6 rokoch ako inak vykompenzovat, to ze dlhe roky zije u teba za par drobnych. To je snad este horsie ako mama hotel, lebo je vychcany a vyuziva teba autorka k tomu, aby mal co nizsie naklady na zivot.
Nechcela by som takeho partnera.

13uzivatelka11
Autor odpoveď zmazal
petracandle
22. jan 2025

@oriesocek na druhej strane je aj otázka ako ten človek prišiel k nehnuteľnosti. Lebo mi príde iné, keď si autorka musela brať hypotéku/kúpila z celoživotným úspor, alebo keď tú nehnuteľnosť jednoducho zdedila a nijak sa o ňu nepričinila.

V tom prípade by mi prišlo trochu trápne pýtať na nájom od partnera za niečo, čo mne "padlo z neba". Ale nie som v tej situácii, možno by som to vnímala inak 🤷🏼‍♀️

gribka1
22. jan 2025

Tak to nerob, ak niečo chce, nech zainvestuje. Rob len to, čo ti dovoľujú financie. Jeho to nie je, nemusí investovať. Ale to je v jeho divnej povahe. Keby nebol držgroš, rád by investoval.

zmrzlinka2021
22. jan 2025

Autorka,

Ja súhlasím s tvojim priateľom. Nevidím dôvod aby investoval do tvojej nehnuteľnosti. Dnes ste pár, zajtra možno exfrajeria. A už toboz ak nechce s tebou žiadny záväzok, teda vziať si ťa za ženu.

betulinka1
22. jan 2025

V prvom rade je divne, ze on plati polovicu energii a mate spolu dieta. Kazdy normalny chlap by platil aspon cele energie, Ved o kolko ide penazi 200€?! Hadam sedenie vonku by mohol zabezpecit? A ty mu este aj varis, uratujes a mate sex, za jeho 100€ mesacne 🤣🤣🤣 Ja nechapem, naco su zenam takyto chlapi. Aj keby mal zlatého vtáka, by sa prestal, uz keby sme spolu chodili.

petracandle
22. jan 2025

@autorka ak by prišla situácia, že bude treba niečo nákladnejšie prerobiť, tak nech ti na to prispeje aj on, s tým, že spíšete o tom zmluvu na presnú sumu a v prípade rozchodu by si mu tú sumu vrátila. A ak by ste sa nerozišli tak by ste si tam ďalej spokojne bývali v prerobenom

autor
22. jan 2025

@zmrzlinka2021 mame dieta neplánujeme sa odsťahovať a potrebujeme dorobiť veci okolo domu ..

zmrzlinka2021
22. jan 2025

@slavka1988 ale on nie je v nájme, on je jej frajerom. A prispieva aj na iné výdavky

autor
22. jan 2025

@petracandle mala som ušetrené.. následne úver následne hypoteka. Dom som prerábala..nekupovala

zmrzlinka2021
22. jan 2025

Autorka,
Dieťa môže mať s desiatimi súčasne. To nemá nič s investíciami do cudzieho majetku.

autor
22. jan 2025

@petracandle s týmto súhlasím ale on to toto odmieta...ja sa snažím byť maximálne ferova...dokonca on veľmi dobre vie ze nepotrebuje odomna ani papier lebo ma pozná..

koniarova
22. jan 2025

Akože toto vám príde v poriadku? Keď si prenajmete byt platíte len energie? A on vlastne nájomník je. Nič iné.

autor
22. jan 2025

@betulinka1 on tie peniaze neplatil..za 6 rokov tu nevlozil ani euro zo svojho..ani do veci ktoré si môže vziať so sebou keby náhodou (pracka, sušička ) všetko som komplet kúpila za tých 6 rokov ja

koniarova
22. jan 2025

@zmrzlinka2021 a čo keď je jej frajer? Býva tam? Tak by mal platiť nájom. Tejto býva v podstate zadarmo.

stanulienkat
22. jan 2025

Vieš .. na jednu stranu je úplne pochopitelne, že platí polovicu vydajov, ale aby jeden chlap nedoprial vlastnej partnerke a dieťaťu do domu sedenie na terase? Veď to nie je taká položka na ktorú by musel šetriť niekoľko rokov. Veď taký chlap musí z pár výplat na to zarobiť a dopriať vlastnej rodine. To nie je položka kvôli ktorej by mal hlboko do vrecka a kvôli ktorej by si mal nárokovať na čas nehnuteľnosti. Teraz čítam, že nekúpil ani len práčku, chladničku a podobné spotrebiče. Tak to už je teda iný level, naozaj býva a žije zadarmo. Toto je už o charaktere. Dúfam že dieťaťu zaplatí sám tábor, lyžovačku,plavecký výcvik, krúžky. Dufam, že nepýta od teba polovicu. Doma porobí, podiela sa na domácnosti, alebo sa nechá obskakovať? Dietatu sa venuje? Inak....naco ti je taký chlap? Je parádny v sexe?

slavka1988
22. jan 2025

@zmrzlinka2021 ved dobre ale ani ona nebyva zadarmo podľa mňa by na bývanie mohol prispievať

biba_18
22. jan 2025

ak nemáš financie na dorobenie vecí okolo domu - tak ich jednoducho dorobené nebudete mať ...

lonely66
Odpoveď bola odstránená
autor
22. jan 2025

@stanulienkat domáce práce robím len ja..varit nevie.. chcem od neho napríklad nech obišli fľaky okolo vypínačov.. stojí ma to asi 2 týždne profesia dohovoriť.. zo tri hádky a potom to spraví.. ale som od seba absolutne nič.. všetko ku musím povedať nadiktovat..ani len nakup nevie spraviť beizmna..ona nevie ani pozrieť co doma chyba..dovolenka? To keď sa ide minimálne polovicu a aj viac dávam ja..vravím všetko mamw napoly

koniarova
22. jan 2025

Načo ti je takýto neschopný chlap?

lonely66
Odpoveď bola odstránená
petracandle
22. jan 2025

@autorka mne úplne uniklo, že máte spolu dieťa! V tom prípade to dosť mení situáciu. Minimálne také základné veci by tam kupovať/urobiť mal ! Veď to robí aj pre svoje dieťa preboha. A pri nejakých veľkých investíciách by to poriešila tamá zmluva a vrátenie danej sumy v prípade rozchodu.

stanulienkat
22. jan 2025

Tak toto ale stavia celú situáciu do iného svetla. Je to úplná a obyčajná vyžírka. Opýtam sa ťa- čím ťa napĺňa život s týmto chlapom? Na čo ti je? Nech operie,ožehli, poumýva ... Toto je zlý sen. On býva zadarmo a ešte má aj full service. Neuraz sa, ja by som ho kopla do riti. Toto ti nie je ani opora, ani partner, ani manžel a neverím, že je dobrý otec.

abbey1
22. jan 2025

A ako mina on svoje peniaze? Zaplatí dovolenku, nejaký nadštandard tebe či dcére?
Mňa úprimne by riadne štvalo vyrážať svoje peniaze do bývania a partner by si len užíval komfort. Napr upravišvty okolie domu, kúpi on aspoň sedenie von?

autor
22. jan 2025

@sasa1310 .. on nešetril za celé tie roky nic..chap aj mňa zw ja sa tiež bojím prepísať niečo na človeka ktorý má prístup takto k peniazom. Preto vravím ze radšej u pravnicky spísať jeho investíciu ako prepis

sasa1310
22. jan 2025

však hypotékou si splácaš tvoju nehnuteľnosť. Nie jeho. Nemôžeš od neho žiadať aby ti dával polovicu ešte aj na tvoje úvery. Nezabúdaj, že ty si stále vo výhode oproti nemu. On síce platí polovicu energie (čo aj tebe pomáha) ale nevlastní nič.

stanulienkat
22. jan 2025

Ale to že urobí za 5 000 € sedenie vonku, to nie je investícia. Veď to je bežný prevádzkový náklad. Nic naňho neprepisuj, žiadne majetky ani dlžoby. V tomto prípade mu potom treba dať vyčísliť spotrebu a opotrebovanie v domácnosti, elektrospotrebičov, nábytku. Veď to tiež stráca na hodnote užívaním. Ked si doteraz kupovala všetko zariadenia aj elektrospotrebiče, tak keď vám vypadne pračka, alebo chladnička, treba mu povedať, že to zacvaká celé.