icon

Je správne žiadať príspevok od partnera na bývanie?

22. jan 2025

Ahojte prosím o radu...bývam s priateľom 6 rokov.. býva v mojej chalupe do ktorej nevlozil ani jeden cent.. platí polovičku elektriny , vody, plynu. Prosím vás myslite ze v poriadku keď sa chdem dohodnúť na nejakom finančnom vyrovnaní. ze chcem od neho aspoň 100-150 eur na mesiac aj spätne. ( on si mysli ze je v poriadku to takto mat nastavene , ze je to moja chalupa tak ze on nebude prispievat na nic ina na energie..lenze ja na to aby som to mohla predtym robit som musela setrit odopierat si. On si všetky peniaze minul neodlozil nic. Neminul na mna..zeby mi cosi kupil niekam ma vzal, pozval.Poviem vám nejde mi o tom peniaze ale o ten princíp . Ako by ste s s ak tomu postavili..plánujeme tu byvat on nechce ísť nikde aj ked som mu to navrhla ze teda nech ideme teraz bývam tam kde on to vybaví bude všetko platiť a ja sa budem podieľať len na energiach a zatiaľ nasetrim..ja neviem rozmýšľam správne..co myslíte , poradte

lonely66
Odpoveď bola odstránená
ibaja29
22. jan 2025

@lucy_ms to ako naozaj? A ked ides do prenajmu tak staci platit energie? To co su toto za nazory vsak tam byva prakticky zadarmo a nech prispieva v ramci najomneho. Priatel ci manzel. V prvom rade ma byt chlap a divim sa ze mu neni s prepacenim kktno platit len polku energii a nic viac a este ze to je jej chalupa? Tak nech tam nebyva a ide si riesit svoje byvanie. Toto fakt milujem 🙈

sense
22. jan 2025

Takto jedna vec je že nechce investovať do tvojej nehnuteľnosti. Druhá ale že v podstate ťa využíva keď platí len polovicu za energie, mal by sa podieľať aj polovicou na starostlivosti o dieťa, domácnosť atď a rovnako spotrebiče. To su úžitkové veci aj keď ich nepoužíva keďže ty mu robíš ak sluzku. Takže by som si ho pekne posadila a povedľa mu buď tiero veci pôjdu tiež na polovicu alebo teda nech ide bývať kde chce
Veď byť otcom dieťaťa mu nikto nebrani
Teraz čítam že platí aj polovicu hypotéky. Takže to nie si len energie šlo píšeš v úvodnom príspevku.
A prepáč bola len tvoja hlúposť dať mu 10tis na auto

ibaja29
22. jan 2025

@oriesocek asi im to pride normalne lebo su to take iste prizivnicky ako autorkin partner..

som_realistka
22. jan 2025

Treba si sadnut a okrem podielu nakladov na be,ne vydaje (energie, potraviny, cistiaci a hyg potreby a ine be,ne spotrebovavzne veci) dohodnut aj primeranu ciastku za pbyvanie nehnutelnosti. Primeranu lebo ma byt omnoho mensia ako najom 😀, ale je to za opotrebenie, budes nar vymienat kotol, sprchovy kut, malovat. Na to ti urcite polovicu neda, nie je to jeho dom, ale tym ze tam byva, opotre ovava to, takze porozmyslat a navrhnut kompromis.

mircalla
Autor odpoveď zmazal
autor
22. jan 2025

@sense ja som už veľakrát povedala nech teda ide preč keď ma takýto prístup.. v poslednej dobe chytám až amoky nech vypadne lebo ja už to potrebujem nejako uzavriet túto vec okolo peňazí v sebe lebo mňa to na totálku znici.. už som toľké veci skúsala.. po dobrom..po zlom..hocako ale on si ide svoje ze takto je to podľa neho v poriadku...prosila som ho zw keď a nevieme zhodnúť nech sa niekomu spoločne zdôverila nech nám povie nestranný názor...aj tí nech si kľudne toho človeka vyberie on sám.. ze mne je úplne jedno kto to bude lebo ak teda ja mam na to zlý názor aj to nám vo veci v konečnom dôsledku predsa pomôže...naozaj som otvorená akejkoľvek možnosti ako sa v tomto niekam posunúť.. ale on všetko odmieta

autor
22. jan 2025

@sense 4 roky to boli len energie.. potom auto za moje na neho a dva roky platí 150 na hypoteku

gribka1
22. jan 2025

Tak už len kopanec, ak každý návrh odmieta.

domkakvet
22. jan 2025

Nie viac ako za energie by som nepytala, teda okrem toho za nic co sa tyka domu.

klementinka58
22. jan 2025

mna by zaujimalo ake by boli reakcie keby toto bola opacna situacia 🙂 Trosku mi tam chyba ta citova stranka, mame sa radi, mame spolu dieta, chceme fungovat...lebo mne toto pride cisty kalkul cely ten vztah...Ved si vedela, ze nema vlastne byvanie tak co ho napominas, ze pojdete byvat do jeho bytu....Ja ked som byvala v manzelovom byte na zaciatku neplatila som ziadnu polovicu najmu ani energie lebo to ani odo mna nechcel. AZ rokmi sme sli do spolocneho a plati sa to zo spolocnych penazi. Prerabas dom na ktory nemas financie, lebo zrejme nemate kde byvat, ak si zdedila nejaky stary rod dom a z toho si frustrovana. Mas pri sebe chlapca a chces aby sa spraval ako chlap no zrejme on nie je taky level, mozno len trebalo lepsie vyberat. On iny nebude a bud sa s tym zmieris a skusite sa nejako dohodnut, alebo sa mozete rozist...Dupat nozkou a prerabat niekoho na vlastny obraz je pomerne casty jav, no malo efektivny

prasiatko30
22. jan 2025

@klementinka58 to si pis, ze kebyze to je naopak a muz by ziadal o platenie zenu tak by vsetky vehementne nadavali na nenazrateho chlapa a ako mu nema platit a auto by bolo samozrejme darcek z lasky za dieta 😂😂😂

klementinka58
22. jan 2025

@prasiatko30 ano uz par takych diskusii som tu citala 🙂 preto sa len usmievam nad tymi radami

katkabetka1000
Autor odpoveď zmazal
oriesocek
22. jan 2025

@domkakvet mozne prísť bývať k tebe? Ak za energie, tak super… vieš ako mi bude sveta žiť.. ani nenavarim, ani dieťa nebudem riešiť a dám ti polku energii… ty máš dom, platíš opravy, údržbu, dane, spotrebiče a všetko čo treba a ja ti dám 100 EUR mesačne…

kitycat
22. jan 2025

Mas decoo s drzgrosom a financnym negramotom... nie preto, ze plati len energie, ale preto, ze ti nic nekupi, nepozve ta...

Ale terqz uz je neskoro a na nehnutelnost ked nie je jeho nema preco prispievat, od partnera sa take neziada si myslim ak si vlastnicka

katkabetka1000
Autor odpoveď zmazal
kvetinka_2
22. jan 2025

Je vo vašej nehnuteľností. Ak nie ste manželia, nemáte právo na BSM. Vy ste jediným vlastníkom. Uvádzate, že platí polovicu nákladov, čo sa týka elektrina, voda, plyn. Neviem, ako to máte s potravinami, ale aj to si teda môžete dať na polovicu. Neviem, ako prispievať viac, by ste si mohli ešte predstavovať.

bonboniera
22. jan 2025

Reálne nevidím jeden jediný dôvod prečo si s nim lebo chlap co nedopraje žene nič materiálne jej určite nedopraje ani v posteli (takže ani ten 🍆 nemá zo zlata jak sa zvykne hovoriť). Nehnuteľnosť je tvoja, za seba a dieta platíš sama, zarábas viac. Zbav sa ho.

momo00
22. jan 2025

Autorka a prečo si zmazala príspevok od katkabetka1000? Podľa všetkého to bol tvoj priateľ, ktorý sa k tomu vyjadril. Vysvetlil tam niektoré veci ( objasnil ). Ja som si to stihla prečítať. Tak by som chcela vedieť tvoj postoj k tomu čo on napísal. Podľa jeho slov to je úplne inak.

hankab
22. jan 2025

@momo00 autorka nemoze mazat prispevky inych, iba svoje. Musel ho zmazat but ten kto ho pisal, alebo admin.

autor
22. jan 2025

@momo00 zmazal to on a nie ja tak sa kľudne vyjadri...

momo00
22. jan 2025

@hankab to som netušila. Len je tam napísané, že autor zmazal

momo00
22. jan 2025

No ja do Vášho súkromia nevidím. Len ma zaujímal tvoj postoj k tomu čo napísal.

autor
22. jan 2025

Keby som chcela aby to nečítal tak mu to nepošlem... ja som chcela aby si to čítal.. ale ani v reakcii co si od neho čítala nehovorí uplne tak pravdu...začnem tým ze vraj som mu poslala len negatívne veci na neho..poslala som mu do bodky každý jeden screen...vravím mu už si ty zober z toho pre seba co uznáš za vhodne... co zw chodí pre dieťa? Však je preboha aj jeho..pomôcť v kuchyni znamená zo donesie zemiaky zo špajze... na nákupy mu robím zoznam.to už snáď najmenej nachádzať do košíka..mimo to nekúpi nič viac .. pri pripreabani pomohol trochu . 80 % veci vnútri bolo už hotových- myslím také ze ktoré si človek speavi sam a nepotrebuje na to firmu..napr skrabat stenu.vybit podlahu na chodbe a vyniesť to..

momo00
22. jan 2025

Ďakujem za odpoveď. Tak možno preto to sám zmazal.

bu_bu_bubak
22. jan 2025

Neviem ako mate poriesenu dynamiku vztahu pretoze celu diskusiu som necital.

Majitelkou nehnutelnosti si ty, on ale nie je tvoj najomnik, ale priatel cize vsetky naklady okolo domu ti neplati ako napr dane. To, ze plati polovicu energii mi pride fer kedze ich tiez uziva.

Rovnaky meter by mal platit pre vsetkych cize ak tu zenam radia aby neplatili rekonstrukcie nehnutelnosti ktorych vlastnikmi nie su tak myslim, ze to iste pravidlo by malo platit aj teraz.

Tvoj partner by rekonstrukcie platit nemal kedze to nie je jeho, ale okrem energii by sa mal spolupodielat na udrzbe. Amortizacia je uplne bezna vec, netvrdim, ze musi zaplatit farbu, ale samozrejme su to usetrene peniaze pokial miestnost vymaluje on namiesto firmy cize na drobnych opravach by sa mal podielat.

Tieto veci ste si mali odkomunikovat pred 6 rokmi a nie teraz vydelovat jeden druhemu. Ja osobne by som partnerke urcite pomahal, ale tazke tisice by som do nehnutelnosti ktora mi nepatri neinvestoval a od partnerky by som taktiez nepozadoval platenie renovacii niecoho co nevlastni...

alexandra383
22. jan 2025

On by mal v tomto pripade zabezpecit byvanie aspon svojej dcere! Cize on platit 2/3 vsetkych vydavkov, kedze vlastne byvanie jej nezabezpecil. A nie ti plati iba svoju polku. Ty tahas seba plus dceru? Aj do fondov v bytovke sa predsa plati aj za novorodenca ako za dalsiu osobu. A vseobecne moj nazor je, ze okrem vydavkov by ti mal platit aj najom za pouzivanie domu. Ci on tam ma vlastnu postel, vlastnu pracku, chladnicku, atd?

vilma7
23. jan 2025

Môžem vedieť z akého dôvody si nechala napísať auto za tvoje peniaze na neho?
A prispieva ti aj polovicu na náklady na dieťa?
No ja som nasrata aj za teba, teda pekného prizivnika sú si našla.

sense
23. jan 2025

Si mi mala ukázať dvere už pred 4rokmi, alebo vôbec ho k sebe nepustiť keďže ste neboli dohodnutí čo a ako s platenim. Mu povedz že dom predávas lebo si ho nevládzem platit
A prečo si mu dala peniaze na auto?