icon

Je spravodlivé, že manžel necháva všetku starostlivosť o dieťa na mne?

19. feb 2024

Ahojte, napíšte mi svoj názor na toto prosím:
Manžel pracuje z domu, pracovnú dobu má pružnú, ale väčšinou je to 9-17.
Ja pracujem v kancelárii, tiež pružná pracovná doba, väčšinou chodim od 7-15, mám to 5 min od domu.
Dieťa chodí do škôlky, ktorá je od mojej práce 5 min.
A podľa manžela mám dieťa vodiť z a do škôlky ja, veď lebo aj tak idem už z domu. To znamená, že teda ho mám ráno aj vychystať, kým manžel ešte spí, nakoľko v škôlke majú byť do 8.00. Lebo veď aj tak som už ráno hore.
No podľa mňa je to nespravodlivé, ja si stojím za svojim, že ráno bude chodiť dieťa s manželom a ja budem chodiť vyzdvihovať z práce.

h2
19. feb 2024

@stvura Keby autorka takto pristupovala k dieťaťu, mali by opatrovateľku a žiadnu diskusiu by tu nezakladala. Ja mám taký dojem, že všetky ženy, ktoré mali ranné vodenie detí do škôlky z nejakých dôvodov komplikovanejšie, než autorka, jej to tu dávajú vyžrať. Ale ona za to, ako to oni mali, ani ako to máš ty, nemôže. Ja naozaj nevidím jediný dôvod na to, aby dieťa išlo do škôlky na 7:00, keď má otca, ktorý je doma a môže ho odviesť na 8:00. Navyše, autorka písala, že dieťa je tiež nočná sova. Tak budeš nasilu budiť rozospaté dieťa, ráno ho naháňať, obliekať a napríklad takto v zime ešte po tme vliecť do škôlky, keď by si mohlo reálne ešte hodinu pospať? Áno, škôlka je otvorená skoro a aj sú v nej už nejaké deti, Ale to sú tie, ktorých rodičia nemajú inú možnosť! Títo rodičia inú možnosť majú, konkrétne otec dieťaťa. Len nie je ochotný. 😒

autor
19. feb 2024

@stvura a aky typ rodičov presne to prosím neznášaš? Typy, ktorí ľúbia svoje dieťa a chcú preňho to najlepšie?
A prečo sme si robili dieťa ťa zaujímať nemusí, ja som sa pýtala na názory, svoj si povedala, takže ti zaň ďakujem.
A len tak na okraj, neviem, odkiaľ máš, že sa doma s manželom nevieme porozprávať, my sme sa o tom veľa rozprávali a nie je to o tom, že každý si ideme svoje, len niekedy proste pohundre, že prečo musí vstávať, nehádame sa o tom 24 hodín denne ani nič podobné.

autor
19. feb 2024

@h2 áno, ty ma presne chápeš, o čo mi vlastne ide. A to je len v podstate pohodlnosť manžela, ktorá ma štve 🙂

h2
19. feb 2024

Autorka, áno, chápem ťa a máš podľa mňa úplnú pravdu. A absolútne mi tu stojí rozum nad niektorými komentármi.

tttbb
19. feb 2024

Moj komentar bol presne taky isty blby ako ten komentar, ze "spravodlivo je to 50:50". Len som sa teda spytal ci aj zarabas 50:50 :D Inak mna by ani nenapadlo riesit, ze delenie 50:50. ja osobne by som dieta v klude rano do skolky vodil, ale mozno tvoj manzel rad rano spi. Tak preto sa mu nechce vstavat. To si musis vyriesit s nim.

stvura
Odpoveď bola odstránená
h2
19. feb 2024

@tttbb Ahá, takže ty si chlap? A vieš o tom, že existujú aj páry, kde zarába viac žena? A ak aj nezarába viac, zamyslel si sa niekedy nad tým, PREČO zarába tá žena menej?

ddaassuullaa
19. feb 2024

@stvura v podstate porovnavas len so sebou, lebo ty si....totalne irelevantne co si robila a ako ty. Tu je fakt, ze pan chce rano spat a podriadit sa musi zena aj dieta a nepripusta ziadny kompromis. A tiez je irelevantne pisat, ze co sa stane, ak pride napr. 7,10. Vies vobec ci ma pohyblivu pracovnu dobu? A konkretne podmienky v praci. Ty pises, ze meeting mavas aj o siestej rano. Ok, ale pan ma prac. dobu 9-17. Ten by asi nevstal na 6,00 a ani nevyzera, ze pracuje interkontinentalne alebo napriec casovymi pasmami. Pracujes dokola s jedinou moznostou - panko si pospi a ty autorka sa podriad. Dieta sa podriadi. Poobede ju zrusi ako sneh v BA - smahom ruky. To som si na 1000% ista. Nie je ochotny odviest vlastne dieta do skolky mimo pracovny cas. Pojde cez pracovny cas?
Je zvlastne, ze zena zene takto prejavi nepochopenie, lebo asi sama nemala doma podporu. 1 dieta,1domacnost, 2 dospeli ludia. Len jeden sa sprava ako soplave rozmaznane decko

h2
19. feb 2024

@stvura Prečo by sa rozvádzala? Ona s ním o tom hovorí, Ona chce, aby dieťa vodil ráno on, on to odmieta (alebo neodmieta, neviem, ale ofrfle to). Tak ako sa majú dohodnúť? Ona má sklopiť uši a prevziať vodenie dieťaťa na seba, aby, preboha, len to nie!, sa manžel nenahneval, že jeho zlá žena chce od neho, aby vodil ich spoločné dieťa do škôlky, takže on sa s ňou rozvedie a nájde si nejakú lepšiu ženu???

tttbb
19. feb 2024

@h2 Ved pisem presne to iste co ty :D ano viem, ze do vztahu nie kazdy prispieva rovnako, preto mi prislo nelogicke argumentovat tym ze 50:50 :D Proste sa treba dohodnut co je najepsie pre obidvoch. Nie pre jedneho ktory chce spat. Ale pre oboch. Ak to zene nevyhovuje, nosi dieta 2x denne a robi jej to problemy tak normalny clovek zareaguje a dohodne sa, hlavne ked ma manzela ktory pracuje o 9.. Nenormalny povie ze budes to riesit ty. A toto su drobnosti, potom sa to kopi a jeden sa len vezie a druhy robi vsetko. Ale mne skor pride, ze pan manzel je hnily sa rano vobec pohnut a radsej sa v pyzamku presunie rovno k PC miesto toho aby odniesol dieta do skolky.

h2
19. feb 2024

@tttbb Ahá, tak. Tak potom som to nepochopila, prepáč. Áno, nedá sa to, alebo nie vždy, presne 50:50. Ak by autorka chodila do práce na 8:00, bolo by úplne v poriadku, že dieťa vodí ona a nepovedala by som na to ani mäkké f, hoci by to bolo 100:0 v neprospech jej. Ale ide o to, že jej to takto nevyhovuje, ani dieťaťu, o ktoré by malo ísť v prvom rade. a muž nie je ochotný. ☹

stvura
Odpoveď bola odstránená
sense
19. feb 2024

Takto spravodlivé nespravodlivé. Ak by som musela dieťa budiť a také ospate chystať tal by som si dupla nohou. Jeden donesie druhý vyzdvihne. Dieťa je aj jeho. Ak býva dieťa hore o šiestej, nevidím dôvod ho tam nezaniest. Ale ten tvoj pan tvorstva by aj tak mohol vstať a pomôcť dieťa vychytať a mohli mať raňajky spolu pripadne byt chvíľu spolu. On nachysta dieťa, ty seba a medzi sedem a osem si dá v kľude kávu. Alebo začne skôr ak má pohyblivú pracovnú dobu keď skôr začne skôr skončí.

sense
19. feb 2024

@tttbb tak predpokladám ze potom aj domácnosť je 50:50, aj starostlivosť o choré dieťa je 50:50...a nevraviac ak ona zarába viac aj keď je žena, tak znamená ze viac by saal starať on o vsetko

mnau123
19. feb 2024

Autorka ja ti chcem len vyjadriť moje pochopenie, tvoj manžel sa v tomto správa sebecky. Neberie ohľad na teba (aby ti aspoň niekedy doprial pohodovejšie ráno) a už vôbec nie na vaše dieťa.
Nás toto čaká zanedlho, ja mám pracovnú dobu 9-17, takže pravdepodobne by som mala problém stihnúť vyzdvihnúť dieťa zo škôlky. Už sa o tom bavíme a manžel môže začať chodiť do práce skôr a vyzdvihovať dieťa. Ja ho tým pádom budem vodiť ráno, aby nemuselo byť v škôlke "100" hodín denne, nemuselo veľmi skoro ráno vstávať (zatiaľ nie je ranné vtáča) a manžel sa nemusel každé ráno naháňať.

Ale podľa niektorých komentárov, by som to mala asi hodiť všetko na plecia mužovi, lebo veď ja som nočná sova a on aj tak vstáva ráno skôr tak môže rovno dieťa budiť a vychystávať :D a keď sa mu to nebude pozdávať, poviem mu že nie je schopný kompromisu a zveličuje :D

h2
19. feb 2024

@stvura Dostali sme sa k riešeniu, dokonca autorka ho sama napísala hneď v úvodnom príspevku. Ona vyzdvihuje dieťa popoludní, manžel ho tam odvádza ráno. To, že jemu sa nechce, nie je argument.

jana_eyre_2
19. feb 2024

@stvura čiže podľa teba by bolo riešenie že žena ustúpi a urobí tak ako povie manžel.. 🤔 lebo ona riešenie navrhla, on s ním nesúhlasí a teba rozčuľuje autorka..

anketkarka
19. feb 2024

Keď sú to sovy, tak nech pospia a idú na 8. Je to lepšie aj pre deti, nie len pre Teba. Nemôže byť taký sebec, že celá rodina mu je ukradnutá. Nastav mu budík a choď do práce. Keď sa s ním dohodnúť nedá, tak na výber nebude mať. Keby spolupracoval, tak mu niekedy určite pomôžeš nech si pospí a zoberieš deti. Ale takto, keď sa s ním nedá, tak nech si to vyžerie sám. Rodina je o komunikácii a spolupráci.

lienka.7
19. feb 2024

V podstate "pan tvorstva" si tu sam stanovil pracovnú dobu, ktorá vyhovuje jemu, ale nie autorka a malému dietatu a navyše ešte aj takú, kedy teda nemoze ísť s dieťaťom ani ráno, a ani po dieta poobede.
Ako toto vám tu všetkým pride normalne, ze tatinko pekne nech si pospinka pomaly do 9.00 a male dieta ma pomaly vstavat o 6., lebo jemu sa jednoducho NECHCE??? asi fakt zle vidím...
@autorka chce chodiť na 7.00, lebo jej to vyhovuje. Aha, cize ona ma chodiť vlastne neskôr, lebo zase pan tvorstva si chce pospinkat? Niektoré ste sa tu asi s koňom zrazili, vsak?

ddaassuullaa
19. feb 2024

@stvura co je riesitelne pre nas, zjavne u nich nefunguje. U nas nik nic neriesil - ja som si upravila pracovnu dobu po tom, ako muz sam navrhol, ze on chodi najskor na 9,00 a teda deti rano rozvezie on. Vec vybavena bez toho, aby bolo treba dohadovat sa. Prisli aj logisticke problemy - jedno dieta na 5,50 na jeden koniec mesta, druhe do centra v rovnakom case. A vies co? Muz bol ten, co sa spytal, co viac vyhovuje mne. Chova sa ako dospely, aj ked si myslim, ze by si rad pospal. Ale ked ja vstanem rano 4,30, o chvilu vstane aj on a ak netreba nic spravit, tak mi aspon spravi kavu a je tu, kym ja pripravim dcere jedlo a seba poludstim. Mne to cele pride ako jeho nevola, jeho svojvolne rozhodnutie a hlavne sebeckost a lenivost. Nebudem hladat vobec priestor v autorkinom case a moznostiach, ked dieta moze o hodinu neskor vstat a ist z domu. Hladam rezervy tam, kde realne su. A dalsia vec - pan je evidentne sebec, ked mu teraz ustupi, co pride nabuduce?

drahomirrra
19. feb 2024

@lienka.7 Samozrejme, že sa s koňom zrazili.

h2
19. feb 2024

@drahomirrra
@lienka.7 S modrým koňom. 😄

sticker
janickacrazy
19. feb 2024

@drahomirrra hej, s takým modrým mihihacom 😁

mk1111111111
19. feb 2024

Mne nevadi, ak niekto dlhsie spi, ked mu to dobre robi, ja by som muza, aj dieta nechala pospat do 8.30h, nachystala vecer pred tym veci na oblecenie. Do 30.min musia byt obleceni, dieta odvedene, muz prebraty cerstvym vzduchom a o 9h najde pracovat. Obaja budu vyspinkani a spokojni a Ty poobede dietko dovedies, tiez spokojna, ze tam nebolo dlho.ze sa nepaci v skolke?, ze nechodi na 8h?, zial, nejde to a hotovo.

denithestrange1993
19. feb 2024

@stvura o 7 uz musi byt v praci,cize asi nevstanu o pol 7.

deedol
19. feb 2024

@mk1111111111 neviem, ake mate v okoli skolky, ale u nas by pravidelne prichody na 8.30 nepresli, skolka sa zamyka a v tom case uz maju (najmensie triedy) ranajky. ale inak suhlasim, len teda nech sa toto cele deje o tej 8.00. muz moze cestou domov napr. nakupit, ak ma po ceste obchod, pripadne doma umyt riad/dat prat/... alebo sa v klude naranajkovat. alebo sa skor prihlasit do prace (napr. 8.30) a skor skoncit. same vyhody v tom vidim. a moj muz by ich videl tiez, len autorkin ich nevidi.

ivangeline
19. feb 2024

Ja by som odvadzala aj privadzala. Ozaj to mas cestou. :D Ale to zavisi od vasich zvyklosti. O 7 zvycajne pracujes,vie byt dieta v tomto case uz v skolke? Kedy vstava? Ranajkujete spolu? (Pekne zaviest.) Vecer by bol zas syn prioritou muza. (Ja som aktivnejsia cez den. Od 15tej chradnem a manzel zas naopak. Takze zas...ake to je u vas..)

thoughtfulweirdo
19. feb 2024

@tttbb v komentári o 13:04 píšeš, že možno autorkin manžel rád ráno spí. A čo keď rado spí aj to dieťa? Dieťa má vstávať o 6, aj keď rado spí, len aby otecko mohol do 8:30?

h2
19. feb 2024

@deedol Myslím, že tých 8:30 je chyba a malo tam byť 7:30.

h2
19. feb 2024

@thoughtfulweirdo Autorka v komentári o 12:23 píše, že aj dieťa je nočná sova.