Je spravodlivé zmeniť podmienky pred svadbou?
Ahojte, opíšem situáciu.
Muž žene povedal že keď sa vezmú budú mať majetok pol na pol a aj splátky za hypotéky pol na pol. Je krátko pred svadbou a z neho vyšlo že majetok nebude nikdy pol na pol (lebo si na neho pozical tak že cachrovali s majetkami v rodine od príbuzných a že ti nikdy nedovolia alebo možno aby tam ako spoluvlastnícku napísal tu ženu).
Po svadbe bude všetko pol na pol. Jej navrhli aby si odkladala sumu ako on platí na hypotéku a investovala (ale investovanie má menšie percenta než inflácia hmotného majetku a znížilo by im to už tak malý príjem do budúcej rodiny). Toto o Tom majetku jej sľúbil pred dvoma rokmi. A takto to dopadlo. Šli by ste aj tak do svadby alebo nie?
@sasa1310 rozumiem. Ja som tu už písala,že ja by som polku neprepisala. Ale určite by som ani neplatila za niečo čo nikdy moje nebude. Čiže tu sa musia na nejakej možnosti zhodnúť tí dvaja.
Rozumiem jednej strane a rozumiem druhej strane: ak by som to chcela riesit win-win v tomto momente, nechala by som aktualne v case svadby ocenit predmetny byt, ktory vlastni zenich. Tvoja sestra by totiz na polovicny podiel nemala zaplatit len polovicu doterajsich splatok hypoteky, ale aj polovicu rozdielu medzi sucasnou cenou bytu a hypotekou, aby vykompenzovala vklad rodiny zenicha.
@lenkasarka tak ale tiež nemôže bývať zasa zadarmo. Ono si fakt treba uvedomiť, že vstupuje do manželstva s chabými 6 000 eurami. To potom nech aj ona dá jemu 3 000 eur, keď už to má byť spravodlivé, že chce na seba napísať byt kvôli hypo, ktorú budú splácať spolu.
ja nepíšem, že sa to nedalo. Načo by mi bolo 90 %, keď nám stačí vždy 40%. Píšem, že už nedávajú hypo 90% niekoľko rokov kvôli opatreniu NBS, aby banka bola krytá založením nehnuteľností v rovnakej hodnote aj v prípade poklesu hodnoty o 20 %.
@borabalazova áno s tým by ona Plne súhlasila. Ale nesúhlasí s tým svokra ktorá nechce aby bola sestra vôbec na liste vlastníctva. Nikdy.
@sasa1310 splietas piate cez desiate. Najprv tvrdíš že sa to nedá.. keď napíšem že sa to dá tak ideš k tomu že vám to netrebalo. Ale to mňa nezaujíma. 😃 Ja som ti len vyvrátila to čo si tvrdila, tak si to aspoň pokorne príznaj. Proste je to možné dostať 90% hypotéku. Máme to tak. Dokonca zvyšných 10% máme cez spotrebak dofinancovane lebo sme nemali žiadnu hotovosť.
Ja osobne by som potom do manzelstva nesla.
viem, že sa dáva len 80 %. Keď sa bavíme len o hypo a nie hypo + spotrebák. Viac som neskúmala, že sa to možno dá znalecký vyšší ako cena na kúpnej zmluve a pod., lebo mi to nebolo treba. Možno sa to dá nejako takto obísť. Reagovala som, že bez akýchkoľvek kľučiek iba klasika kúpna zmluva a hypo dávajú len 80% čo ja viem.
Prečítala som to cele a môžem povedať celé zle. Určite by mi pri ňom blikali červené kontrolky! Ako keby veľmi chcel a chce ju ako rovnocennú partnerku, tak nech si ten byt nechá a bude len jeho a kúpia spoločnú nehnuteľnosť 50/50 a tym pádom majú niečo spoločné a keby sa niečo stalo tak sa bude deliť z ich vlastného...ale to čo navrhuje byt jeho a ešte k tomu sa nasťahovať k svokre na pozemok, čiže bude sa s ňou mávať ako s handrou a nakoniec príde o nervy. Tým pádom nebudú si rovnocenný a ona ťahá za kratší koniec.
Za mňa určite by som si ho nebrala aj keby bola neviem aká hanba, pretože ona s ním bude žiť, a nielen s ním ale aj so svokrou! A problémy su už pred manželstvom a čo bude po sobáši a to nevravím o tom že sa jej ani nezastane, to svedčí o tom že takto sa to bude diať aj po svadbe. Na mieste tvojej sestri, nech zváži či jej toto.naozaj stojí zato...
Držím palceky!
@autorka keď už tak, byt mohli v pohode založiť, ten by aj ostal matkin a oni si vziať hypo a stavať spolu dom - ten by bol ich 50/50. Aj my sme to takto mali. Ona mu v podstate darovala byt a on si vzal hypo a dom je jej. A tvoja sestra ma splácať hypo svokre za dom, ktorý nikdy nebude jej.
A plus teda investovať do jeho zariadenia svoje peniaze 🤣🤣🤣 No fasa ti poviem 👌
Tak toto je jeden z naj pribehov, co som tu citala. Autorka, od tohoto vychcanka by mala sestra utiect s velkou rychlostou.
Rodina spekulantov, uz len to, ako odrbali banku a previedli fiktivne medzi sebou byt je trestne. 😁😁
Dostal byt od rodiny, ktory splaca a rodina s tym nesuhlasi, lepsie ked ma kazdy vlastne, nech si aj tvona sestra kupi byt a zit mozu v jeho.
@reanda poprosím postup😁
V každom pripade autorka daj nám.potom vedieť ako toto celé dopadlo fakt ma to zaujíma ako sa tvoja sestra rozhodne a ak si ho vezme, tak obcas napis ako im to klape ..
@sasa1310 nemate pravdu on nevstupuje do manzelstva s bytom a ona len s 6000€. On byt nema, on ho splaca a bude dalsich x rokov spolu s nou. Realne idelen stymco uz splatil…kebyze sa za 5 rokov rozidu, dostale len polku co splatili, alebo predaju byt vyplatia hypo a zvysok si rozdelia…ak by sa rozviedli za 30 rokov tak dostane polku bytu co je ok kedze spolu platili. Ale aj tu je jedno ale, ze neziju v tom byte a byt moze chatrat kdezto dom budu zveladovat a realne don vlozia viac ako tych 120000€, a ten dom nieje ich, cize aj ta polka bytu je z dlhodobeho hladiska ustupok.
A v manzelstve by uz mali spolu hospodarit a podielat sa na chode domacnosti. Moze nastat hocijaka situacia, zena na materskej ale napr aj situacia, ze muz moze prist o pracu a bude hypo tahat zena len aby neprisli o strechu nad hlavou a muz sa s nou potom rozvedie a zena nedostane v podstate nic.
@hopsas on nič nekúpil. Byt mu dala matka, ktorá ho zdedila od babky.
Niečo tu padlo o 7.000€ ze stoji ten byt (@autorka tu písala predtym), cize predpokladám, že to bola odkúpiť cena bytu. On ho založil za 120k, a staval dom, ktorý napísal na svoju matku. Lebo nevesta nemoze mat nič, hoci splácať to môže. A majetky musia zostať v rodine, do ktorej teda ona evidentne nepatrí.
Cize realne náklady, ktoré boli s tým bytom si 7.000 €. A to by mu zaplatila aj celé, keď už ide o to. Ale ona ma splácať hypo 120.000€ za dom, ktorý nikdy nebude jej.
Inak, mohli v pohode bývať v tom jeho byte, prečo musel stavať dom, ktorý napísal na matku?
Prosím dámy dajme tu nakoniec také hlasovanie. Lebo sestra vyzerá že jej moj názor a názor rodiny v Tom nestačí a vyzerá to tak že sa vydá aj tak..
No proste zahlasujte v nasledovnom liekom prosím aby videla pomer žien ktoré súhlasia a ktoré nie . Pridávam foto na upútanie k hlasovaniu. Nižšie pridám možnosti.
Takže
1) súhlasim s tým že tvoja sestra by sa za takých podmienok nemala vydávať.
@autorka sestre by som dala prečítať túto diskusiu....
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/mam-rovnake-pravo-na-byt-ako-manzel/?scrollto=first
2) myslím si, že tvoja sestra by sa mala vydať tak či tak keď už je svadba naplánovaná a majú sa radi
Hlasujem za jeden, za.mna je svadba v tomto prípade blbosť, bude sa jej pliesť svokra do života a obávam sa že to zle dopadne ...snáď sa ale mylím...ale.kedze už mám nejaký vek a kadečo som už videla a zažila...mám obavy o tvoju sestru