icon

Je spravodlivé zmeniť podmienky pred svadbou?

12. apr 2024

Ahojte, opíšem situáciu.
Muž žene povedal že keď sa vezmú budú mať majetok pol na pol a aj splátky za hypotéky pol na pol. Je krátko pred svadbou a z neho vyšlo že majetok nebude nikdy pol na pol (lebo si na neho pozical tak že cachrovali s majetkami v rodine od príbuzných a že ti nikdy nedovolia alebo možno aby tam ako spoluvlastnícku napísal tu ženu).
Po svadbe bude všetko pol na pol. Jej navrhli aby si odkladala sumu ako on platí na hypotéku a investovala (ale investovanie má menšie percenta než inflácia hmotného majetku a znížilo by im to už tak malý príjem do budúcej rodiny). Toto o Tom majetku jej sľúbil pred dvoma rokmi. A takto to dopadlo. Šli by ste aj tak do svadby alebo nie?

clarae
12. apr 2024

Tazko sa radi neviem co by som skutocne urobila kedze nevieme hlbsie aby je ich vztah, moze to byt kludne fajn chlap a vydrzi im to cely zivot … ale taktiez byvat v cudzom je nic moc, v podstate svokra si tam moze robit co chce aj nastahovat sa k nim, chlap jedinacik bude na strane mami …, no neviem neviem, bala by som sa toho … a aj hlaska “Ale že jej dovolí aby si 300€ (koľko spláca hypo) odložila bokom, kým bude zarábať.” je vypocitavost, vsak tak sa pride aj o tu polovicu splatok co by dostala a navyse z toho si raz aj tak nic nekupy.

clarae
12. apr 2024

@hopsas ano chapem ze v tomto pripade jej nebude nic mozno ak tak raz spolocica splatok ..skor som to myslel ze aj keby na nu prepisal polku bytu tak sa nemusi obavat ze by ho chcela on obrat kedze v podstate nieje jeho a po rozvode by dostala (ak by vlastnila tu polku bytu) len polovicu co splatili a tych 7000 co je aktualne rozdiel v hypo a cene bytu. A kedze chcela dorovnat to co uz zaplatil a aj ten rozdiel, takze by on o nic neprisiel. A dokonca aj keby jej tu polku bytu prepisal tak za mna je stale vo vyhode on, kedze v byte neziju ale v doma a z dlhodobeho hladiska by zena prisla o to co vlozila do domu navyse mimo splatok a toho veru bude vela ..dom sa bude zveladovat a hodnota bude rast a naopak byt po babke bude vhodny tak na kompletnu rekonstrukciu.

clarae
12. apr 2024

A este dodam ze to cele posoby ako by sestru naschval chceli z toho celehy vysachovat. Mohli ist hned do stavby domu na pol a byt nechat mame. Pre mna by to bolo jedine normalne riesenie, byt nechat mame a byt prepisat si na polovicu ..ak nie tak predat a zacat spolu budovat nieco vlastne

reanda
12. apr 2024

@lenkasarka otvoris si flasu vina, sadnes na balkon, zapalis sviecku, vylozis nohy a s pohladom na mesiac, za hukania sovy, s blazenym usmevom a slzami v ociach dakujes sebe a zivotu 😀

reanda
12. apr 2024

autorka, obavam sa, ze ked ju nepresvedcilo, co zazila doteraz, tak ju nejake hlasovanie cudzich zien na nete nepresvedci.. a ani by nemalo.. mala by sa rozhodnut podla seba, nie podla inych.. ak aj napriek vsetkemu chce ist do svadby, nuz, 'spanombohom', nech si to odzije

lucia147852
12. apr 2024

Nešla by som do svadby… je to podraz a jeho matka mu riadi život… to by boli pre mna dosť veľké dôvody

mamina7070
12. apr 2024

takze si to zhrnme
1.byt patri Ferovi ,je na neho hypoteka, ktoru plati Fero a v byte byva babka Anezka (kto sa o nu bude starat?)
2. dom a pozemok ktory postavil Fero patri jeho mame Linde

za mna ak sa uz sestra za neho vyda lebo hanba lebo lolace lebo vek tak by mala spravit to ze by vobec neprispievala na domacnost a vsetko si odkladala na ucet kam Fero nema pristup a ked nasetri tak poziada o vynatie z BSM a kupi si maly byt

mamina7070
12. apr 2024

a mama sa nastve a vyhodi ich po case z domu a bud pojdu k babke do bytu sa potlacit alebo k jej rodicom a blbec Fero bude platit hypo 😂

reanda
12. apr 2024

@mamina7070 mama ale fera nevyhodi, iba ancu 😀 .. a fero zostane zit v baraku s mamou, ktora bude konecne spokojna.. pripadne sa este bude bit o zverenie vnucat ferovi (ak budu stat za to 😀)

vreckovka2
12. apr 2024

Musi sa rozhodnut sama. Je to jej zivot. Nam sa lahko radi . Ja by som sa na jej mieste este zamyslela nad tym, ze ak budu mat deti. Nebodaj pride k rozchodu. Kam s nimi pojde? Cele mi to pride velmi nefer zo strany muza.

stevvvka
12. apr 2024

Aj za mesiac sa dá stihnúť kúpiť byt. Véd nemusí byť v Prešove. Nech si teda kúpi niečo vlastné, 6000 doložiť k hypo, ak bude treba.

Ak už sa teda ide vydávať.
Ale keď to mám zhrnúť... Radšej stratiť 2 roky a 1500 (alebo koľko) na zálohach ako stratiť 2 roky plus ďalšie roky v takomto vzťahu plus riešiť rozvod.
Nech sa nepozerá na to, že ju tlači čas.
Stále bude u svokry za tu, ktorá býva u jej syna. Véd koláče na pečené nie sú..

Najhoršie je, že syn ak sa teraz nepostavil za svoju ženu a za svoje chlapské slovo, dohodu, ktorú majú medzi sebou, aj do budúcna bude jeho mamička mat väčšie slovo. Nechala by som svadbu nateraz tak. Véd nech mu povie, že svadbu ruší, ako on zareaguje. Ci mu bude prednejšia ona a bude hľadať kompromisy, alebo bude pozerať na seba.

blunka
12. apr 2024

Prečítala som všetko. Som zvedavá ako toto dopadne ja tipujem že sa sestra vydá. Môj názor je na milion percent NEVYDAŤ sa ak chlapec nezmení názor a nedodrží čo sĺúbil.
Dokonca aj keby teraz veci napravil už by som pri sobaši mala kysly úsmev z tej zrady. Ako sa ma nezastal .... za tie reči že to je normálne lebo aj kamarat to tak mal .... za tie reči že on nevlastní nič len byt za 7000 eur tak co ona chce...
Už teraz aj pri zmene jeho názoru by som vahala.
Radšej stratiť peniaze za kolače a salu (byť segrou to rodicom zaplatim z tych 6000 co ma hlavne ked pises ze maju malo) ako platiť cudziu hypo cely zivot a nič nemať.

lenkasarka
12. apr 2024

@reanda môžem víno nahradiť čajom? Alebo to stratí na podstate ? Ježkove oči to aby som ešte sovu chytala. Nič no pustím kuvika na YouTube

reanda
12. apr 2024

@lenkasarka nahrad si co chces, cim chces, hlavne, aby si si uzila ten pocit vdacnosti 😀

jhalena
12. apr 2024

Iba dve poznamky este k tomu co tu bolo popisane. Chapem buducu svokru, preco nedovoli prepisat byt na nevestu. Boji sa, ze by babka v pripade rozvodu musela z bytu prec.
Tvoja sestra nech si predstavi situaciu, ked bude mat deti a premotivovana babicka bude u nich chciet travit cele dni. Ani poprosit ju nebude moct aby odislla, lebo je to vlastne jej dom.

sasa1310
13. apr 2024

@clarae máš to nejaké popletené. On je majiteľom bytu. Je na LV a vstupuje do manželstva s vlastníctvom bytu. Na byt vzal hypo, ktorú bude splácať počas manželstva. Takže nemôže byť byt v spoločnom vlastníctve, pokiaľ on nebude chcieť. Ak by sa o 5 rokov rozviedli, ona môže dostať max. 50 % splatenej hypo počas 5 rokov. A keby sa predal byt po rozvode, dostane stále len 50 % splatenej hypo. Prečo by mala dostať polovicu zostatku z predaja bytu po vyplatení hypo?

sasa1310
13. apr 2024

ešte je tu jedna možnosť. Vziať sa, nemať BSM a každý nech si finančne hospodári sám. On nech si spláca svoju hypo zo svojho, ona nech si platí za seba náklady na bývanie u neho a môže si kľudne zobrať hocikedy hypo na vlastnú nehnuteľnosť, nepotrebuje sa v tom prípade vyhovárať, že hypo už nestihne alebo, že mohla to urobiť pred 2 rokmi. Pri zrušení BSM môže hocikedy nadobudnúť nehnuteľnosť aj sama a môžu byť manželmi. Len je otázne, či sa jej to vôbec oplatí 😀

autor
13. apr 2024

@sasa1310 no to je tiež možnosť ako píšeš.
Otázne je potom ale načo svadbu. Veriaci nie sú, BSM by nemali, tak to potom vlastne takmer nemá ani zmysel sa brať.

mamina7070
13. apr 2024

a ako daleko byva Linda Ferova mama vlastnicka domu a pozemku ktory Fero postavil a ktory ma Anna zariadovat zo svojich penazi?

sasa1310
13. apr 2024

prečo by nemalo zmysel sa brať? Manželstvo má ešte plno iných výhod ako len BSM. No minimálne je možnosť dedenia po manželovi. Či ako si to doma predstavujete, že zamilovanej osobe, ktorá našla toho pravého jednoducho poviete, že neber si ho a nájdi si iného? Veď to sa nedá rozkázať

clarae
13. apr 2024

@sasa1310 ja viem ze vlastnikom je len on a ak nechce polku prepisat , tak neprepise. Ale tiez nevstupuje do manzelstva s celym bytom ale s hypo na byt, ktory bude splacat v manzelstve. Uroky porastu a pokialsom dobre citala, tak plat nema az tak uzastny aby sa to nezobrazilo raz v spolocnom hospodareni. Aby raz neostali financie za celu domacnost a deti na manzelke len preto lebo chlap si plati svoju hypo. Cize vyjadrenie ze vstupuje do manzelstva s bytom nieje pravda. To uz potom nech ma kazdy vlasne financie, a okrem hypo nech vsetko platia na pol aj chod domacnosti na pol, starostlivost o deti na pol a po materskej do roboty, lebo s tymto pristupom sa chlap nepostara a nevykrije vydavky. No nechcela by som tak zit.
Prečo by mala dostať polovicu zostatku z predaja bytu po vyplatení hypo? To som myslela v pripade keby tu polku prepisal na nu. Ze v pripade rozvodu by nemusel zene dat tych 60000( polovica hypo) kedze ich nesplatil a byt nieje cely jeho ale banky. Cize sa nemusi bat , ze ho chce len osklbat. Jedine o co by prisiel ( v pripade ze by prepusal polku) je tych 7000( co je rozdiel hypo a aktualnej ceny bytu). Ale samozrejme za 20 rokov moze byt kupna cena bytu uplne niekde inde. Bez vladtnictva polky bytu by bola zena hlupa aby davala peniaze do cudzieho majetku, a neinvestovala inde. Lenze to investovanie inde jej tazko vyjde kedze uz budu mat jednu hypo.

kristiii
13. apr 2024

Komplikovaná situácia, v podstate viem pochopiť všetky tri strany, akurát Fero bol somár, že jej ten byt vôbec sľuboval a tvoju sestru zas nechápem ako mohla vôbec súhlasiť ísť bývať do svokrinho domu. Už tie dva roky dozadu mala na Fera tlačiť, aby si kúpili niečo vlastné. Lebo takto mi to príde, že jej vyhovovala vidina života v dome, ale že v cudzom dome? Inak svokre, ktorá je tu najviac očierňovaná, rozumiem asi najviac, nechce, aby časť rodinného majetku, ktorý ich rodina nadobudla, pripadla len tak niekomu ďalšiemu, lebo sa vydala. Okrem toho nepoznáme vzťahy v rodine, medzi svokrou a tvojou sestrou a celkovo, to môže tiež zohrávať úlohu v uvažovaní každého z nich.
Inak tie rady, že majú hypo preniesť na svokru, to vážne si niekto myslí, že by nejaká banka súhlasila previesť hypo na starú ženu? A toto tuším navrhli aj vaši rodičia, to by mohla aj svokra povedať nech si oni vezmú hypo a zadovážia bývanie tvojej sestre a budú si s Ferom na rovnako. Akože totálna blbosť.
No proste to cele zle vymysleli. S takýmto bývaním nemala sestra nikdy súhlasiť. Ani keby nemal na tom byte hypotéku a rovno by na mňa polovicu prepísal, by som nešla bývať do svokrinho domu. Lebo nakoniec ju tam bude mať denne nasačkovanú, lebo však je to jej dom.

autor
13. apr 2024

@mamina7070 býva v Tom istom meste.

autor
13. apr 2024

@sasa1310 aaa toto som zabudla. Bola spomenutá aj predmanželska zmluva a vylúčenie sestry z dedičstva.

autor
13. apr 2024

@kristiii ona s tým súhlasila len preto, že Fero to tak chcel.
Inak by šli sami do vlastného s vlastnou hypo - čo by bolo aj podľa mňa oveľa lepšie riešenie, ktoré by zamedzilo zbytočným problémom.
Ale keď on proste chce dom, vie že na pozemok nemá, tak staval na maminom.. a iná možnosť bývania pre neho nie je akoby dostačujúca.

autor
13. apr 2024

@kristiii ja osobne si myslím, že keď už chcel stavať na tom maminom pozemku za každú cenu, tak sa mali dohodnúť na tom, že pozemok mu ona prepise on na neho zoberie pôžičku a začne stavať. Keď bude mať základy tak navýši hypo atď atď po kúsku. Hypo by bola celá na neho a pozemok by mal od mamy - ten by jej finančné vyrovnal neskôr (ak by s tým súhlasila).
Na konci by mal on na seba pozemok (ktorý by máme vyrovnal alebo by sa nejako už on dohodli s ňou ako by to oni dvaja chceli) a hypotéku na stavbu by napísal aj na sestru - rovnako tak dom. Splácali by ho spolu a vlastnili by ho spolu. Pozemok by mal len sám na seba a teda ostal by v rodine.

Zbytočne to tým bytom skomplikoval.

komplikovana
13. apr 2024

zakladom zdraveho vztahu je mat SPOLOCNY projekt do buducnosti. Ved chcu tvorit rodinu. Tu este ani zobrati nie su a uz su natahovacky o majetky. Naco chcu vlastne svatbu? Ak partner meni nazory ako spinave pradlo ( za predpokladu, ze ho meni kazdy den) je otazkou kedy to sestre zacne prekazat a uvedomi si, ze na toho cloveka sa nemoze v nicom spolahnut.

sasa1310
13. apr 2024

na to nemusí byť ani predmanželská zmluva. Manžela je opomenuteľný dedič, po manželovi nemusí dediť nič, ak si to on bude želať, aby nededila. Iné je to s deťmi

zmrzlinka2021
13. apr 2024

@sasa1310 prečo sa nebrať?
- oklamal ju, mali dohodu. On nechcel ju ťahať na hypo, ona chcela
- tým že chcú hneď po svadbe deti, a aj keby si šetrila, polovica patrí jemu
- polovica splátok je nič oproti tomu, že ona nie zo spoločných peňazí platiť zhodnocovanie jeho bytu, zo 120 tis bytu o 15 rokov môže mať byť hodnotu kľudne 250 tis eur a ona dostane pri prípadnom rozvode 50 tis. namiesto 125 tis.
- jej frajer sa už teraz sa a manipulovať svojou matkou
- aj napriek tomu, že ona chce doplatiť minulosť,on nemá záujem
- drvivú hodnotu bytu budú hradiť v manželstve, ale na lv bude len on

Predpokladám, že si ho vezme, keďze väčšina žien nie je veľmi Smart. Ja by som sa s takým človekom rozišla, lebo ma oklamal a dosť vážne

gab1sol
13. apr 2024

No, máte v tom zmätok. Mama Linda zdedila byt po babke, ktorá v ňom ešte býva - za života sa nedá dediť. Fero kúpil byt od Lindy na hypotéku. Fero stavia dom pre Lindu za jej peniaze. Ale Linda má dobré vzťahy so synom, tak ho tam nechá bývať, lebo ona má kde bývať. Nevesta si hypotéku na vlastný byt vziať nemôže, lebo nemá dostatočný príjem. Majú mesiac do svadby. Čo tak sa dohodnúť s Ferom, že jej Fero predá polovicu bytu, ona si na to zoberie svoju hypotéku a z kupnej ceny Fero splatí polovicu svojej hypotéky? Tak by si byt rozdelili na polovicu, aj hypotéku by mali istým spôsobom na polovicu a to by jej možno z príjmu vyšlo (keď už jej nevychádza na celý byt). Určite by som na Ferovom mieste nesúhlasila, aby nevesta zaplatila polovicu doteraz splatených splátok a k tomu rovno prepísala polovicu bytu.

Mimochodom, dva roky s ním stratila, ale on pred dvoma rokmi brali hypotéku? Chápem to správne, že ona do hypotéky, alebo teda chcela riešiť spoločné majetky v čase, keď začínali spolu chodiť?

V každom prípade, detailne vidia do toho len oni dvaja, ale obaja sú vypočítaví, nie je to fér ako voči jednému, tak aj voči druhému.