icon

Je spravodlivé zmeniť podmienky pred svadbou?

12. apr 2024

Ahojte, opíšem situáciu.
Muž žene povedal že keď sa vezmú budú mať majetok pol na pol a aj splátky za hypotéky pol na pol. Je krátko pred svadbou a z neho vyšlo že majetok nebude nikdy pol na pol (lebo si na neho pozical tak že cachrovali s majetkami v rodine od príbuzných a že ti nikdy nedovolia alebo možno aby tam ako spoluvlastnícku napísal tu ženu).
Po svadbe bude všetko pol na pol. Jej navrhli aby si odkladala sumu ako on platí na hypotéku a investovala (ale investovanie má menšie percenta než inflácia hmotného majetku a znížilo by im to už tak malý príjem do budúcej rodiny). Toto o Tom majetku jej sľúbil pred dvoma rokmi. A takto to dopadlo. Šli by ste aj tak do svadby alebo nie?

chodec15
Odpoveď bola odstránená
h2
12. apr 2024

@lienka.7 Bude mať z toho polovicu splatených splátok hypotéky. Na to má nárok. Nikde v texte nevidím, že by prispela niečím viac.

lienka.7
12. apr 2024

@lenkasarka nemám ta za debila... bolo to myslene vseobecne...
Ako tu mnohé vždy radia, ze ved si vezmite spoločnú hypo a majte byt aj spolu. Mimo to, aj splácanie si "svojho" bytu počas mamzelstva nie je až tak kóšer. Keďže peniaze sú spoločné a ty si z nich splácas byt, ktorý bude len tvoj.

ivusa1516
12. apr 2024

Ako nech sa nikto na mňa nehnevá ale keď sa chcú brat a nerozmýšľajú že„majú byť my a nie ja a ty si myslím že nevidím absolútne žiadny dôvod na čo sa oni dvaja vôbec berú🤷‍♀️ Evidentne si neveria už pred svadbou.. Ja teda som nikdy nerozmýšľala o tom už popredu že sa rozídem to je také zvláštne hlavne keď Ešte nie sú ani svoji... pri takomto zmýšľaní jednej aj druhej strany sa nečudujem že je taká rozvodovosť

lienka.7
12. apr 2024

@h2 a k tej polovice zaplatenych splátok hypo sa môže dostať v pohode, ako pise jedna v inej diskusii... akurát tak možno do dôchodku. Pokial nebude mat on peniaze, dá si splátkový kalendár a si v prdeli. Hm?

lenkasarka
12. apr 2024

@h2 ono to tak býva. Čo je tvoje je aj moje a čo je moje do toho ťa nič.
@lienka.7 za predpokladu že by mali niečo svoje a splácali by aj ten “nestastny byt. V prípade rozvodu by mala aspon nárok na polku splátok.
Opakujem sa tu žiadne iné fér riešenie nie je iba mat niečo iné 50:50 keď na to nemajú tak žiaľ ja im nepomozem.
Ale vlastne mne je to v podstate jedno nech si riešia ako chcú.

hopsas
12. apr 2024

Celá táto situácia je úplne zlá...ako jej tu radíte že nech si kúpia spoločný byť to nie je veľmi reálne podľa mňa keď chlapík postavil dom na matkinom.pozemku očividne odísť nechce a ani s tým bytom čo ma nechce nič robiť. Ďalšiu hypo spoločnú s ňou obávam sa že mu nedajú ak nemá nejaky extra vysoký príjem čiže cesta zarubaná zo všetkých strán

lienka.7
12. apr 2024

@h2 napr. tu...

h2
12. apr 2024

@lienka.7 A čo by bolo podľa teba spravodlivé? Keď si predstavíš, že dotyčný muž by bol tvoj syn a celý "jeho" majetok je v podstate pôvodne tvoj?

h2
12. apr 2024

@lienka.7 A? Čo to má spoločné s týmto príbehom?

lienka.7
12. apr 2024

@h2 už som napisala, svadbu by som zrušila a takej rodine dala pá pá.
Celá rodina spekulantska. On už vtedy bol a autorkinou sestrou, mohli to v pohode riešiť si spolu. Nie počúvať maminku stále. Navyše dohodnutí tiež boli, zrušila to maminka... nie je tu o com.

lienka.7
12. apr 2024

@h2 spoločne to ma to, ze ako tu vsetky píšete, že vsak ma narok na polovicu zaplatených splátok. Ano, narok ma, ale je otázne, či a kedy ich vôbec dostane...

h2
12. apr 2024

@lienka.7 Čiže ty by si zrušila svadbu s dôvodom, že ti nastávajúci nechce prepísať polovicu jeho majetku? A uvedomuješ si, ako po takomto vyhlásení tá žena vyzerá?
Keby tebe darovali rodičia majetok, tiež by si polovicu tak strašne ochotne prepisovala na snúbenica?

h2
12. apr 2024

@lienka.7 Ale to, či a kedy ich dostane, nie je predmetom diskusie. Má na nich nárok. Problémy s nadobudnutím toho, na čo má nárok, by jej mohli vzniknúť v každom prípade, aj keby vlastnila polovicu toho bytu. Keď si druhý postaví hlavu a bude robiť naprieky, môže súdne vyrovnanie naťahovať donekonečna.

lenkasarka
12. apr 2024

@lienka.7 jasne mohol to spraviť tak,že by ešte pred svadbou kúpili spolu 50:50, ale na to asi ani jeden z nich nemal. A tak mu rodičia akože predali byt a z hypotéky si postavil dom. Ako ruku na srdce. Čo by si spravila ty? Ja to iste čo on. A to sa s kľudným svedomim priznám. Otázne je ako s tým nalozi autorka. Veľa možnosti tu nie je.

stevvvka
12. apr 2024

Tu nie je problém dom, ani byt, ale správanie chlapa. Radšej by som si svadbu poriadne pre myslela. Radšej zahodiť dva roky a prežiť trapas zrušenej svadby, ktorý potrvá max tri dni, ako ísť do svadby s niekym, komu neverím a robiť si s ním deti.

A ak sa vydá, tak do domu neinvestovat nič, kým si to poriadne nedohodnú.

lienka.7
12. apr 2024

@lenkasarka on hypo dostal sám, cize neexistuje, žeby ju nedostali spolu oni 2. Skôr si myslím, že to proste nechceli, resp.mladi dohodnutí aj nejako boli, ale zasiahla svokra.
A po ďalšie, hypo on nesplaca 10, či 15 rokov. Zatiaľ iba so splácaním "zacina". Navyše @autorkina sestra ma financovať aj zariaďovanie, co je mnoho eur plus. Cize za mna jednoznačne špekulácia. Navyše je, a aj vždy bude v nevyhodnej pozícii, lebo aj keby si odkladala peniaze, nic tým nezíska, lebo sú spoločne a jemu patrí polka. Cize tu nie je ani jedno riešenie pre autorkinu sestru vyhodne. Sorry...

evelynmozagalega
12. apr 2024

@h2 spravodlivé by bolo, keby boli obaja vlastníci a obaja splácali hypotéku + ona by zaplatila polovicu splátok za prvý rok, kedy všetko platil muž. Za ten rok to nemôže byť nejaká horibilná suma. Na všetkom sa dá dohodnúť a urobiť zmluva, ošetrená právne. Tu sa mi ale zdá, že mladý muž a jeho rodina špekuluje ešte pred svadbou.

saw_
12. apr 2024

Autorka k tvojej otazke, nie nesla by som do svadby s takouto osobou, na niecom boli dohodnuti a zrazu to neplati.
Akoze ist zit do svokrinho domu a este za to splacat hypoteku 🤣 dobry vtip 👌
este povedz, ci ma pan snubenec aj surodencov.

taynee
Odpoveď bola odstránená
vreckovka2
12. apr 2024

Ja neviem, ci mam o koliecko menej, ale podla mna tu nik nikomu nic nedaroval. Resp. daroval len naoko. Ved Fero ma hypoteku na byt. Takze akoby ho kupil za tie peniaze. Postavil dom, ktory vsak vlastni Linda aj s pozemkom. Fero ho postavil za svoje peniaze pre svoju mamu Lindu. Cize si len akoby vymenili nehnutelnosti. Ved Fero vlastni Lindin byt a Linda zase vlastni Ferov dom. Predpokladam, ze to Fero robil preto, lebo nemal peniaze na to, aby vytiahol dostatocne mury a dostal hypoteku na dom. Ja byt Anna, tak do takejto svadby neidem. Radsej zidem z kratsej cesty...Hanba nehanba.
Ale ak by to uz Anna velmi chcela riesit a z diskusie vyplyva, ze je ochotna doplatit. Tak ja vidim riesienie take, ze ju daju na polku bytu, ona doplati splatky hypoteky za ten 1 rok. Ak ho kvazi dostal Fero lacnejsie ako je realna trhova hodnota, tak nech mu doplati aj polovicu tej hodnoty. Ak nechce Linda darovat pozemok aj Anne, tak nech Anna a Fero nasetria casom na pozemok. Ten mozu od Lindy odkupit. A nasledne tie peniaze Fero raz zdedi az sa Linda pominie. A neprepadnu Anne. A byt nech zamenia za dom hned ako to pojde. Ale uprimne, ja by som do takehto manzelstva neisla. Hanba nehanba.

lenkasarka
12. apr 2024

@lienka.7 jasne že nechceli veď to je zjavne.

reanda
12. apr 2024

@h2 ano, bola by som s tym uplne v pohode.. lebo beriem, ze ked si syn niekoho zvoli za zivotnu partnerku, tak to, co je jeho, odteraz uz povazuje za spolocne.. za mna je toto normalne a skor by som povazovala za divne, ak by si chcel stale ponechat majetok spred manzelstva iba za svoj.. za mna je divne toto.. a keby som nesuhlasila s vyberom jeho partnerky a nemala by som chut ich podporovat, tak by som nic nedarovala ani synovi, nie, ze si budem klast podmienky, ze dam, ale iba jemu a nie aj jeho partnerke.. toto je za mna uplne na hlavu a nechapem, ako to nieto moze povazovat za normalne.. sa nedivim, v akom stave su dnes vztahy, ked ludia takto uvazuju

lenkasarka
12. apr 2024

@taynee nevesta má našetrených 6 tis eur. Autorka to spomínala.

taynee
Odpoveď bola odstránená
lenkasarka
12. apr 2024

@taynee to nebolo spomínané,ale asi žiadnu.

reanda
12. apr 2024

@taynee z tvojho pisania vyplyva, ze manzelstvo nie je nic ine, ako obchodna transakcia.. smutne.. zena ani muz neprinasaju do partnerstva ziadnu inu hodnotu, len financnu

autor
Autor odpoveď zmazal
reanda
12. apr 2024

velmi by som zauvazovala, ak by muz a jeho rodina povazovali jeho vztah so mnou za nefer, lebo som chudobnejsia.. nie nie.. nech si teda hladaju seberovnu v tomto smere, ak je to pre nich smerodatne..
vtipne su ale potom reci svokry, ze buducej neveste ide iba o majetky.. asi 'podla seba sudim teba'

saw_
12. apr 2024

@taynee dom je svokrin, a na byt budu splacat spolocne hypoteku. Takze ma zrovna rovnake nic ako sestra autorky. Je zbytocne ratat co bude dedit, este ma mozno surodencov.