icon

Je spravodlivé zmeniť podmienky pred svadbou?

12. apr 2024

Ahojte, opíšem situáciu.
Muž žene povedal že keď sa vezmú budú mať majetok pol na pol a aj splátky za hypotéky pol na pol. Je krátko pred svadbou a z neho vyšlo že majetok nebude nikdy pol na pol (lebo si na neho pozical tak že cachrovali s majetkami v rodine od príbuzných a že ti nikdy nedovolia alebo možno aby tam ako spoluvlastnícku napísal tu ženu).
Po svadbe bude všetko pol na pol. Jej navrhli aby si odkladala sumu ako on platí na hypotéku a investovala (ale investovanie má menšie percenta než inflácia hmotného majetku a znížilo by im to už tak malý príjem do budúcej rodiny). Toto o Tom majetku jej sľúbil pred dvoma rokmi. A takto to dopadlo. Šli by ste aj tak do svadby alebo nie?

mili2016
12. apr 2024

Ty ako jej sestra ju prived k rozumu nech si ho nebiere. A v žiadnom prípade nech si s ním nerobí deti. On nech si žije s jeho podarenou matkou. A sestra nech si nájde niekoho iného

chodec15
Odpoveď bola odstránená
osky
12. apr 2024

To je jedno

Sluby sa slubuju ,blazni sa raduju...
Ked on ma blbe argumenty,bude taky aj v zivote...

My sme nemali taketo problemy,öubili dme sa a vsetko bolo korektne.
Ale asi so mnou zamavali hormony a 2 tyzdne pred svadbou som cukla
Som mame povedala,ze si ho nevezmem...🤣🤣🤣🤣🤣
Vzala....teraz sa na tom uz smejeme..
Tych 16 rokov nelutujem /len ked ma vytoci😅/

Ale nevadila by mi ani hanba,ani dohovaranie ci vydieranie zo strany blizkych.
Keby som si nebola ista,nebrala by som si ho..
Mohol by sa cely svet aj na hlavu postavit....

katka700
12. apr 2024

@unicornlady nie, to nebolo spomenuté, ale možno aj to je v plane len nevestu zabudli informovať

zic
12. apr 2024

Ja som zmateny... Vprincipe zatial vsetko cvakala "manzelova" strana, nie? Plus hypo.
Takze ak musel mat aj nejake peniaze na kupu bytu (20% napriklad), tak ak to platila jeho strana, tak si asi chrania majetok (vid, ak by prepisal 50% hned a rozviedli sa po mesiaci)... Ano, ak sa nerozvedu po mesiaci a neprepise 50%, tak za 40 rokov manzelstva ona bude platit za jeho byt pol splatok hypoteky...
Ale teda, nejak stastne to nevyzera (mali si to odkomunikovat vopred)... teda oklamal ju... mozno je aj v prave, ale nemal ju klamat

autor
12. apr 2024

@unicornlady pozemok Linda nenapísal Ana syna lebo nechce. Dom na neho nenapísala lebo on má vo vlastníctve teraz ten byt na ktorý je hypo z ktorého sa platil dom. Takže by si to museli zameniť. Ale ani to už Linda veľmi nechce lebo žeby sa dom nedostal do rúk pol na pol budúcej neveste, takže si to vymenia ktovie kedy o 10 rokov. Ak vôbec.
No to je tiež problém že majú bývať v dome s pozemkom ktorý nevlastnia, a bude on mať byť ktorý bude splácať a v ňom babka žije ešte..

unicornlady
12. apr 2024

Nerozumiem presne to s tou hypotékou.
Takže byt nezdedil, ale odkúpil?
Alebo ten byt zdedil a ním ručil, keď bral hypotéku na stavbu domu.

Lebo nechápem, aká hypotéka na byt. Keď on stavia dom. A teda očividne v byte býva babka (jeho mama býva inde, ak tomu správne rozumiem), tak nechápem akú hypotéku na byt by to bral, ak byt niekto vlastní.

gribka1
12. apr 2024

Veď nech žijú aj tam, ale ona si mala do svadby vziať hypotéku na seba a kúpiť si urýchlene byt. Bude jej, ak by manželstvo nevyšlo. Bohužiaľ to dnes bez kalkulácii nejde.

lienka.7
12. apr 2024

Milá autorka, tu svadbu by som za týchto okolností uplne v pohode zrušila.
Vid tu ďalšiu tému, kedy autorka teraz place ze pred svadbou jej už teraz muz vzal hypo na seba (však ona nemusi) a teraz jej povie ze ked nebude "poslúchať" môže ísť VON. Byt splaca aj ona, kupuje zariadenie do neho, platí dovolenky. Nič si v podstate neodklada. A ver tomu, ze ani tvoja sestra si nikdy neodlozi...
Nie, nikdy by som nesúhlasila s odkladanim si splátky ako platí on. Vsak to he úplná blbosť. Mimo to, peniaze v manželstve sú spoločné, cize darmo si ona niečo bude odkladať, v prípade rozvodu mu aj z toho patrí polka. To len tak na okraj. Po ďalšie, ona na s nim zariadovat byt a co potom? Po 10 rokoch bude pýtať co ja viem 5.000€ za staré veci, ktoré už ani neexistujú medzi tym? Vsak nič nevysudi, toto je tiež hlúposť.
Ako píšem, keď mlady nesúhlasí, detto jeho mila maminka, svadbu by som zrušila. Získať takúto svokru bude ozaj super do budúcna 👌👎

lenkasarka
12. apr 2024

@unicornlady bral hypoteku akože na byt,ale v skutočnosti si za tu hypoteku postavil dom. V byte ktorý je písaný na jeho meno býva babka.

zic
12. apr 2024

@lenkasarka asi sa pyta, ako ten byt realne ziskal... na zaklade coho ho ma na seba napisany... dedicstvo, dar, kupa...

autor
12. apr 2024

@gribka1 keby to vedela dva roky spätne tak by si vzala hypo už vtedy sama na jednoizbak. Tak len riešila že po svadbe sa to dá pol na pol a vyrovnajú sa.. no a roky ubehli on zmenil názor alebo jeho mama a nič z toho celého

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
12. apr 2024

@zic prepisom z akoby kúpy. Tak banka pustila hypo. Dala peniaze jeho máme na účet z byť a on z tých peňazí staval

gribka1
12. apr 2024

Po svadbe už neurobí nič, tak buď presunúť svadbu a kúpiť si hoc ten jednoizbák. Tamto partnerove je vcelku poriadku, že nechce jeho strana pustiť. Ale oklamal ju.

lalilla
12. apr 2024

Ja sa necudujem svokre ze tam nechce sestru zapisat.
Ako nehnevajte sa na mna, by som si pozrela ako keby nieco zdedite je to vase tam pripisete buduceho partnera…po rozvode vlastne zdedi polovicu vaseho majetku..ku ktorej prisiel len tak.
Keby mi da polovicu hodnoty daneho domu kludne, vtedy je to 50/50

anjelicek26
12. apr 2024

Ja nechápem, prečo to vlastne ty riesis je to jeho bývanie,sestra spravila chybu,že očakávala, ze to prepise aj na ňu. Bohužiaľ v dnešnej dobe také veci urobí málokto,nemá dôvod a nakoniec pri rozchode skonci ako osklbane kura. Ze stratila roky,čo si mohla platiť vlastnú hypotéku neverím, pri tom plate by jej podľa mňa samej nedali nič... každopádne nech si rieši inú prácu,vyšší plat a pred svadbou si kúpi niečo,čo bude ona prenajímať a postupne splácať.. nech si on caruje s bytom domom a hypotékou pekne sám.

lienka.7
12. apr 2024

@unicornlady na ten byt, ktorý dostal od matky vzal hypo - tým akoze platil za neho. Matka dostala peniaze za akoze predaj bytu synovi a ten z tých peňazí postavil dom, ktorý vlastní matka. Dom je bez ťarchy. Navyše v byte býva babka. Inak celkom pekný "odrb" 👌 ako získať peniaze od banky...
A potenciálna nevesta to ma splácať. No nikdy v živote.
@autorka vysvetli sestre, aj tvojim rodičom, že nikdy nikdy nikdy toto.
Co vlastne na to vravia vaši rodicia?

unicornlady
12. apr 2024

Aha.
Čiže babkin byt prepísali na neho.
On si akože "na kúpu bytu" vzal hypotéku.
Peniaze z tej hypotéky má na konte jeho mama?!!

Prečo jednoducho nevzal hypotéku na stavbu domu? A toto s tým bytom by komplet obišli?
Či peniaze na stavanie domu by nezískal, lebo pozemok nevlastní on ale jeho mama?

januska12323
12. apr 2024

Tá môže byť rada, že stratila len dva roky a nie celý život so somárom. Byt je jeho okej, pozemok a dom je stále matkin! Takže sa môže mamička hocikedy naštvať a celé to predať a nevesta môže ísť pod most. Plus ako sa budúcej manželky nezastal hovorí za všetko.

lienka.7
12. apr 2024

@lalilla a zdá sa ti fér to, ze buduca nevesta ma splácať X rokov hypoteku na byt/dom, co nikdy nebude jej?
Plus ďalšie náklady na zariadenie domu? Vsak to sú ďalšie tisíce eur.
A polovicu nejakých zaplatenych splátok si môžu strčiť do riti, za to v budúcnosti nikdy nič nekúpi.

gribka1
12. apr 2024

Ono nastala nová doba, majetkovo je dnes každý inde, niekto má už nehnuteľnosť, niekto nemá. Svadby sú alebo nie sú. Predmanželské zmluvy u nás nefungujú. na túto situáciu nie sú ľudia zvyknutí a preto toľko problémov, príliš dôvery, že potom, raz takto to urobíme.

evelynmozagalega
12. apr 2024

Bože, tu je tých red flagov požehnane. Uvedomuje si sestra, že po svadbe už nie sú peniaze moje, tvoje, ale naše. Ona si síce môže odkladať, ale keď jej muž narobí nejaké dlhy, tak exekútor automaticky vezme tieto nasporené peniaze, lebo to sú úspory vytvorené už počas manželstva. Takže sestra bude mať holú riť. Takisto očakáva, že sestra bude splácať niečo, čo nie je jej? Kupovať zariadenie do bytu, ktorý ani nie je jej? Vážne si chce zobrať muža, ktorého rodina nechce aby do nej patrila? A ten muž slepo poslúcha mamičku namiesto toho, aby sa snažil vyriešiť situáciu v prospech oboch? Ak spláca hypotéku iba rok, tak nemohol splatiť tak veľa. Po svadbe nech napíšu hypo aj byt na oboch a splácať budú obaja. Sestra nech mu dá polovicu toho čo splatil za ten prvý rok, alebo nech spláca o čosi viac ako manžel, aby sa to dorovnalo a bolo to spravodlivé. Za mňa špekulant prvej triedy.

lenkasarka
12. apr 2024

@lienka.7 to máš pravdu je to absolútne nefér aby im splácala čokoľvek čo jej nikdy patriť nebude. Nefér je však žiadať polku bytu v možnej hodnote napr 200 tis,len tak lebo sa vydá.
Jedine rozume riešenie je kúpiť si spolu vlastne pól na pól,aby žena v budúcnosti neostala pod mostom aj s prípadnými deťmi.

lalilla
12. apr 2024

@lienka.7 nie nie je a uplne suhlasim s
@lenkasarka. Ja vidim riesenie ze pojdu do niecoho svojho, ale zase pises ze sestre hypo nikto neda, tak to je tak no a predpokladam ze buduci mamzel by tiez nechcel predat dom co prave postavil pre spolocny byt.ja by som nevydala, ked sa obaja miluju, je in spolu fajn, ale tieto majetkove pomery im proste nevychadzaju…ked budu mat deti budu dedit ony
A teda ja by som hypo neplatila, to nech si plati majitel, ale napr rezijne naklady a podobne aby sa to vyrovnalo plus minus. Zase zit tam zadarmo lebo je jeho je tiez odveci.
Chapem aj sestru ze chce mat nieco vlastne, ale zial ked nato nemam peniaze tak vlastnit nic nemoze, aj ked teda sa videla ako majitelka polovice domu a pozemku muza..zial, vela rieseni tu neni, porad sa s pravnikom.

masinka
12. apr 2024

A si predstavte ze mladeho dva tyzdne po svadbe prejde autobus. Pol bytu zdedi mama, segra bude musiat platit celu hypo. Nakoniec aj s babkou skoncia pod mostom.

h2
12. apr 2024

No, typické koníkovské reakcie! Chlap je hnusný odrbávač, lebo neprepísal svoj majetok na snúbenicu, ktorá má "holú riť".
Dievčatá, mnohé z vás majú deti. Zamyslite sa teraz na chvíľu a predstavte si situáciu: Vyrástli ste v byte vašich rodičov, vydali ste sa, odsťahovali do domu s veľkým pozemkom, vychovali deti. Rodičia zomreli, zostal po nich byt. Vy máte kde bývať, tak darujete byt synovi, ten však chce dom, tak mu darujete aj časť vášho vlastného pozemku a s bytom to urobíte tak, že mu ho síce darujete, ale oficiálne mu ho predáte a darujete mu tie peniaze, aby mal na stavbu domu. A váš syn sa ide ženiť a budúca nevesta očakáva, že bude polovica tohoto pôvodne vášho majetku jej. Boli by ste s tým v pohode?

lienka.7
12. apr 2024

@lenkasarka
@lalilla spoločnú hypo im teraz už nikto neda. Chcem v súčasnosti vidieť aj to, komu len tak daju 2 hypo... mnoho ľudí horko ťažko dostane tu jednu. Cize títo je absolútna utopia. niektoré to tu píšu ako keby išlo o fazuľky ako tak čítam 🤦‍♀️
@autorka píše, že pred 2 rokmi to uz riešili... a ze sa predtým dohodli. Zmena nastala zrazu až teraz. Pýtam sa, prečo teda keď bral hypo 2 roky dozadu, tak ju nebral s autorkynou sestrou, hm?
Jednoducho špekulatívne prišiel k peniazom na stavbu domu (pravdepodobne ich nemal a takto ich od banky ziskal) a autorkina sestra to ma splácať a nikdy jej nič ani patriť nebude. Jednoznačne ťahá za kratší koniec. Odhliadnuc od toho, že sa esre pred svadbou odhalili ich charaktery. Za mna je zrušenie svadby nevyhnutnosťou, minimálne jej preloženie, kým sa nedohodnú. Na toto by som ako matka/rodic nevesty trvala. Lebo dievča do budúcna veľmi, veľmi zle môže dopadnúť.

lienka.7
12. apr 2024

@h2 nie, nebola by som s tým samozrejme v pohode. Ale nebola by som v pohode ani s tým, aby som XY rokov splacala niečo, či nikdy nebude moje a nakoniec si aj s deťmi mohla pobaliť kufre a ist pod most...Hypo si v pohode mohli vziať na ten byt spolu. Prečo to tak neurobili, hm?

lenkasarka
12. apr 2024

@lienka.7 ja som si vedomá toho,že im ďalšiu hypo nik nedá. Nemaj ma za debila prosím ťa. Píšem čo by bolo fér riešenie. Lebo v tomto prípade žiadne iné fér riešenie nie je. Darovať je len tak polku bytu(nikdy by som to nedovolia ani ako svokra( nepracujem aby som rozdávala,ale aby som mala ja a moje dieťa) a čo sa týka jej tak dávať peniaze do niečoho čo nikdy moje nebude nikdy by som to neurobila a ani nedovolila mojej dcére.