icon

Je spravodlivé zmeniť podmienky pred svadbou?

12. apr 2024

Ahojte, opíšem situáciu.
Muž žene povedal že keď sa vezmú budú mať majetok pol na pol a aj splátky za hypotéky pol na pol. Je krátko pred svadbou a z neho vyšlo že majetok nebude nikdy pol na pol (lebo si na neho pozical tak že cachrovali s majetkami v rodine od príbuzných a že ti nikdy nedovolia alebo možno aby tam ako spoluvlastnícku napísal tu ženu).
Po svadbe bude všetko pol na pol. Jej navrhli aby si odkladala sumu ako on platí na hypotéku a investovala (ale investovanie má menšie percenta než inflácia hmotného majetku a znížilo by im to už tak malý príjem do budúcej rodiny). Toto o Tom majetku jej sľúbil pred dvoma rokmi. A takto to dopadlo. Šli by ste aj tak do svadby alebo nie?

lienka.7
12. apr 2024

@autorka tak aspoň to... a co na to vaši rodicia? Neriešite ti nejako spolu s nimi? Aký majú na to názor?
Kks, nemyslis vážne ze ešte aj svadbu idú oni za nich platit???

hefo
12. apr 2024

Vždy lepšie "stratiť" len 2 roky alebo aj 5, ako celý ďalší život...

saw_
12. apr 2024

Autorka, neboli by prvi ani posledni, ktori zrusili svadbu. Uz podla toho, co pises, sa sestra cez to neprenesie a bude to zavazny problem aj po svadbe. Zrusenim svadby pride iba o dva roky a o zalohy.

lienka.7
12. apr 2024

@autorka psychicky by ma položilo zistenie, že niekto sa ma takto snažil dobehnúť... ze so mnou nepočítal do budúcna ako s rovnocenmou partnerkou. Vsak on ju normalne obišiel.
Prepáč, ale ak by to bola moja sestra, povedala by som jej, že nech svadbu naozaj zruší. Čert vezmi peniaze za nejaké koláče a zvyšok. Stále je to menej peňazí, ako to, o čo príde po X rokoch manželstva.

vreckovka2
12. apr 2024

Ak o tejto situacii nevedia rodicia, opytajte sa ich, co by robili oni. Ako by sa k tomu oni postavili. Mozno vas milo prekvapia a bude mat sestra velku podporu aj napriek tomu, ze zaplatili nejake zalohy. To ju len posilni. Treba to riadne premysliet a nemysliet pri rozhodovani na nejake zalohy. To je naozaj nic oproti dalsim xy rokom.

h2
12. apr 2024

@evelynmozagalega Nie, nebolo. Tak, ako píšeš ty, by to bolo spravodlivé, ak by muž kúpil ten byt od niekoho cudzieho za normálnu trhovú cenu a dostal by na celú tú sumu hypotéku. Ale on ten byt vlastne dostal do daru od svojej matky, akurát, že to napísali, ako kúpu a nie, ako dar, lebo potreboval ďalšie peniaze na stavbu domu. Ten dom je ale na pozemku matky a podľa všetkého aj bude v jej vlastníctve.

lienka.7
12. apr 2024

@h2 vlastníkom pozemku aj domu je matka. Syn ho v podstate postavil pre nu. Dom je bez ťarchy. Ťarcha je na byte, kde býva babka.

autor
12. apr 2024

@lienka.7 volala som im. Naši už svadbu zaplatili zálohy asi mesiac dozadu - toto je kauza posledných dvoch dní. Predtým sa s týmto nerátalo, aj rodičia boli v Tom že svadbou sa upraví majetok na 1:1 aj financie.
Rodičia sú z toho zaskočení. Mama aj plakala že si nemyslela že takto toto budú musieť riešiť celé. Otec povedal že nech si tú svadbu dobre rozmysli.

@lienka.7 koláče sú asi najmenej tie sadajú dať do mrazáku. Rodičia ale nie sú na tom finančne dobre (niekedy si požičajú od rodiny) ale chceli jej tú svadbu zaplatiť za ich stranu aby nemala výdavky hoc by oni sa museli uskromniť.

vilma7
12. apr 2024

Nečítala som všetko...ale aj starosti mojej svokry boli len to, čo majetky. Ja o jej majetky záujem nemám, nech si ich kľudne napíše len na manžela, aj tak to zdedia naše deti predsa. Iné deti už manžel mať nebude. Ja som sa im na list vlastníctva nepchala. Ale my tam nebývame.

autor
12. apr 2024

@vilma7 tvoje deti zdediť nič nemusia. Stačí že sa rozvediete a on nehnuteľnosť predá a peniaze prepije.

lienka.7
12. apr 2024

@autorka tak záloha prepadne... no a. Stále menej škody.
A nemyslis vážne, že si na svadbu chceli ešte vaši požičať????
Prepáč, ale to rodina ženícha nema -žiadneho studa??? Tvoja sestra toto tiež dovolí???

h2
12. apr 2024

@reanda Áno, bolo by to v pohode, že majetok je spoločný, ak by spolu pekne žili až do smrti. Ale, presne, ako píšeš, dnešné vzťahy sú, aké sú, takže sa pokojne môže stať, že muž, v snahe byť spravodlivý a dobrý, prepíše na svoju mladomanželku polovicu svojho majetku, následne si milá pani manželka nájde milenca, manžela kopne do riti a on bude musieť ten pôvodne jeho byt predať, aby jej mohol vyplatiť jej podiel, ktorý jej kedysi milostivo daroval, lebo veď sme manželia, tak je všetko spoločné.

reanda
12. apr 2024

vsak si v prenajatej sale s objednanymi kolacmi spravte rodinnu oslavu, ze sa sestra nechytila do pasce a nakoniec to vlastne vsetko dobre dopadlo 😀
ja viem, teraz to vypada strasne, ale s odstupom casu sa aj sestra na to bude inak divat a urcite bude rada, ze sa vyhla takemu manzelstvu..
ono, aj keby on z toho slubu nevycuval a zapisal ju tam a mali by vsetko fifty fifty, aj tak by to podla mna nebolo ok.. zit v dome, ktory vlastni svokra.. na pozemku, ktory vlastni svokra.. s pristupom, aky svokra ma (ze to vsetko chce len pre syna) .. aj tak by sestra nakoniec zistila, ze to vobec nie je fifty fifty

vilma7
12. apr 2024

Mam zodpovedného vhlapa ktorý nepije, takže nehrozí. Ktorý sa ani nerozvedie, ale máš pravdu, človek vopred nikdy nevie.

h2
12. apr 2024

@katka700 Ako odrbkali banku, prosím ťa?! Banka dala hypotéku na byt. Keď nebudú splácať, prídu o byt. Banka v strate nebude celkom určite.

autor
12. apr 2024

@h2 áno ako píšeš. Ale to nie je ich prípad. Ona nechcela aby ju na list vlastníctva zapísal zadarmo. Chcela všetko dorovnať.

reanda
12. apr 2024

@h2 to je take, ako co bolo prve, vajce, alebo sliepka.. su blbe vztahy dosledkom blbeho pristupu, alebo je blby pristup dosledkom blbych vztahov? za mna sa to neda oddelit a v partnerste proste musi figurovat dovera, neda sa vsetko iba na papieri zabezpecit.. a ked tam ta dovera nie je, ziadny papier ani 'fifty fifty' to nezachrani.. tam sa da s velkou pravdepodobnostou ratat s tym, ze pred cim sa partneri zabezpecuju, to sa im aj stane

lienka.7
12. apr 2024

@h2 a keď mu mila manželka bude splácať jeho byt co ja viem 20 rokov a pán si potom nájde mladšiu a jej povie VON, to je potom podľa teba Ok?
A to nie je len o splácaní bytu, ti je aj o spoločnom platení ostatných veci, ma sa podieľať na kúpe nábytku a pod.

h2
12. apr 2024

@lienka.7 Ako som už písala niekoľkokrát, má nárok na polovicu splátok hypotéky. 🤷🏻‍♀️

h2
12. apr 2024

Autorka, ale to sa nedá dorovnať, keď nekúpil byt za trhovú cenu, ale ho dostal od matky v podstate do daru a hypotéku bral na nižšiu sumu, než je reálna cena toho bytu.

lienka.7
12. apr 2024

@h2 a je úplne iná situácia, keď idem do manželstva s tým, ze ja nemám nič a chlap ma už dom/byt. Pokial ho ma však na hypo,
Tu však mohli oni začať si budovať všetko spolu od začiatku. Ale nestalo sa tak. Navyše @autorka tu píše, že sestra chcela všetko doplatiť, nechcela sa nikde pripisovať. Plus keď svtym rátali aj rodicia, ze po svadbe buše všetko 1:1, tak sa o tom asi rozprávali, nie? No len niekto teraz zmenil názor. A to pani svokra. Aspoň pre mňa by toto bola stopka. Ďakujem, neprosím.

reanda
12. apr 2024

@h2 neviem si predstavit, ze by som sla do vztahu s niekym, kto si dva mesiace po svadbe najde milenca, mna kopne do zadku a bude chciet polku vyzeneho majetku.. to by som si asi povedala, ze tak mi treba, ked som taka sprosta a nevidela som, co je to za cloveka.. a v normalnych vztahoch, ked aj po rokoch spolocneho zivota partneri zistia, ze uz spolu nechcu byt a rozvedu sa, tak mi pride normalne, ze si rozdelia majetok, ktory roky zdielali a financovali a zvelebovali spolu, ako rodinny, aj ked trebars pred svadbou bol iba jedneho z nich.. za mna je vypocitave a nepartnerske si stale nechavat nejake zadne vratka, aby som na ten vztah nedoplatil...to je prave casto to, kvoli comu aj ten vztah stroskota.. ze clovek do toho nedokaze ist naplno.. ano, niekomu sa to zda naivne a hlupe, ale mne to takto pride normalnejsie, ako tieto financne cachre, len aby nieco nahodou nebolo nefer.. lebo ako chces financne vyjadrit vsetko, co partneri do vztahu prinesu a investuju? to sa neda..

h2
12. apr 2024

@lienka.7 Svokra podľa mňa názor nezmenila. Nemyslím si, že ona niečo autorkinej sestre sľubovala. Sľuboval jej syn.
O tom doplatení som písala v príspevku vyššie.

lienka.7
12. apr 2024

@h2 ako som už napisala niekoľko krát, to ze ma NAROK na polovicu splátok hypo, neznamená, že ich niekedy aj reálne uvidí. Jemu však dom ostane na 100%.
A čo sa týka toho dorovnania, zaplati mu toľko koľko bral on hypo. Ci chce na nej nebodaj este aj zarobiť, či ako myslíš? To, čo bude ona prispievať počas života s nim, to hravo dorovna. A ked ako ty píšeš si za rok nájde milenca, tak smola. Detto aj on si môže nájsť milenky, s tým ty ale asi nepocitas.
V každom prípade, od začiatku je tento vzťah založený na obyčajnom materiálom kalkule, na nicim inom. Lebo je chore ísť do vzťahu "keby nieco" resp., ze dopredu počítam, ze o 10-20-30 rokov s s tebou rozvediem. Vsak to je chore🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

h2
12. apr 2024

@reanda To s tou neverou krátko po svadbe bol len príklad. Pre predstavu, že všeličo sa môže stať.
Ty píšeš, že tebe neprídu OK finančné čachre, zadné vrátka atď. No ale autorkina sestra robí presne to isté. Dokonca chce kvôli majetkom rušiť svadbu! To je už v pohode, keď finančne kalkuluje ona? Len keď to robí chlap, je to zlé? Žena môže?

reanda
12. apr 2024

@h2 nemyslim, ze autorkina sestra to robi kvoli majetkom a financiam, ale kvoli spravaniu partnera.. ze nieco slubil a nedodrzal.. a ona, na rozdiel od neho, ci jeho matky, si nenechava ziadne zadne vratka, len fakt chcela byt fer.. keby riesila zadne vratka, urobi to tak, ako jej tu radili.. investuje este pred svadbou svoje uspory do niecoho vlastneho, na co sa nebude vztahovat spolocny majetok po svadbe.. aby sa zabezpecila 'keby nieco' ..

lienka.7
12. apr 2024

@h2 tu bola dohoda o niečom inom. A mladý pán ju zrazu "zrusil". Po zásahu jeho matky, nie zo svojej hlavy.
Inak už ta chcem vidieť, ako by si natesene bývalá, zariadovala a splacala dom, ktorý vlastní tvoja svokra. Keď sa nahodou pohadate, nemôžeš ju ani slusne poslať preč, lebo dom je jej... zbaliť kufre si môžeš akurát tak ty. A dúfať, že sa ti niekedy vráti aspoň časť peňazí, co si do toho domu dala. Ci uz v pohobe platenia hypo alebo zariadenia. Ktoré ti tiež mimochodom nikto nikdy nezaplatí v plnej hodnote po XY rokoch, hoci by si všetko kúpila ty ešte pred manželstvom. Len toľko k tomu

h2
12. apr 2024

@lienka.7 Ako som už písala niekoľkokrát, nie je predmetom tejto diskusie, či ich uvidí! Neviem, prečo to stále vytahuješ, nijako to s tým nesúvisí. Videla som už kopu prípadov, kde bol človek aj vlastníkom časti nehnuteľnosti a aj tak sa nedomohol svojho podielu. Pred pár dňami som tu, na koníku, videla takú diskusiu, tam sa nejednalo o manželov, ale o súrodencov, baba písala, že vlastní tretinu domu po rodičoch, ale nič z toho nemá, lebo tam žije brat - alkoholik, druhá sestra žije v zahraničí. Nijako jej nepomohlo, že bola na LV. A poznám aj prípad, kedy žena nemala na nič nárok, lebo žila v dome svokrovcov a napriek tomu jej muž po rozvode vyplatil nie malú sumu, hoci nemusel, nič ho k tomu nezaväzovalo. Čiže toto s daným problémom vôbec nesúvisí.

h2
12. apr 2024

@lienka.7 Jasné, že by som tak nebývala. Ale ja nie som v tej situácii.

autor
12. apr 2024

@h2 podľa právnika môže a nemusí mať nárok. Lebo že sa to po prvé zle dokazuje a on ako právnik má za sebou viac prípadov kedy takto druhý nedostal nič než keď niečo vôbec dostal. Okrem toho že zákon ohľadom toho sa môže kedykoľvek zmeniť. Platí len to čo je na papieri.