Je syn naozaj nevychovaný a drzí?
Prvého syna som porodila v 16 rokoch , bola som slobodná matka podporovaná jeho otcom. Jeho otec sa o neho zaujímal , platil na neho a aj dodnes platí a stretávajú sa . Vzťahy medzi nami sú dobré, priateľské ale na to aby sme tvorili rodinu je to málo . Vydala som sa v 35 rokoch , narodili sa mi dvojčatá , po pôrode u mňa prepukla ťažká popôrodná psychóza, bola som hospitalizovaná na psychiatrii, ktorá následne prešla do bipolárnej poruchy. Liečim sa , beriem lieky a pravidelne chodím k psychiatrovi . Ten mi doporučil ID a byť v kľudnom prostredí . ID som dostala plný. S manželom sme kúpili starší dom na dedine s veľkým pozemkom , kde som si založila úžitkovú záhradu aj so sklenníkom , kúpila sliepky , morky a husy , tento rok som k tomu pridala zajace. Prístrešky som si zmontovala sama podľa návodu , naučila som sa . Sama som si urobila podzemnú pivnicu , vykopala , zabetónovala aj systémom pokus omyl. Počas sezóny vstávam ráno o piatej hodine , polievam , kŕmim a vypúšťam zvieratá , potom budím dvojičky a odvážam ich do škôlky . Následne upratujem varím obed , beriem vajíčka , kotné a mladé znova kŕmim , zbieram ovocie , idem po dvojičky do škôlky , trávim s nimi čas , prichádza manžel domov z práce a znova idem kŕmiť , zatváram zvieratá , ak je v ten deň moc horúco polievam. Keď deti zaspia spracovávam ovocie a zeleninu , teda suším , zaváram , varím džemy , sirupy, nakladám kapustu , kvasenú zeleninu atť. Momentálne si s pomocou syna budujem priestor kde budem mať umiestnené dva tri slamenné valce na ktorých budem pestovať hlivu a šampióny. Prebytky predávam a opätovne dávam hlavne do zvierať alebo do domácnosti . Výdavky na stravu sú u nás enormne nízke .
Posledná návšteva svokry a švagrinnej dopadla veľmi zle. V atmosfére príjemnej návštevy z ničoho nič sa ma svokra opýtala že kedy pôjdem do práce konečne. Na čo som je povedala že pracujem od rána do večera a že sa nezastavím . Vraj toto je nič , len také bavkanie sa . Do tejto hustej atmosféry sa pridala aj švagriná že by som už konečne sa nemala priživovať na jej bratovi chudákovi ktorý to všetko finančne ťahá . Manžel zarobí asi 2500 eur v čistom , môj ID je 653 eur + máme 180 eur prídavky a na konci roka si muž necháva vyplatiť daňový bonus na tri deti . Biedu netrieme ani zďaleka, najstarší syn je veľmi slušne podporovaný finančne svojim otcom . Čakala som že sa ma manžel zastane , ale ten mi len sucho odpovedal že by som si už mohla nájsť prácu a začať prispievať do domácnosti , akoby to čo robím a dávam je NIČ. Na čo prišiel najstarší syn a košíky čo mali v rukách svokra a švagriná , kde som im nabalila vajíčka, celého zajaca a aj morčacie maso , rajčiny , papriky im normálne zobral z rúk a povedal že to nič si teda berie naspäť, že keď je niečo nič tak im to chýbať nebude. To čo nastalo ani netreba opisovať , obidve odišli s prázdnymi rukami , neskutočne nasrané a s poznámkami na mňa že syn je drzí a nevychovaný . Doma riadna hádka , taká ešte medzi nami za 5-6 rokov ani nebola. Synovi už začal semester na VŠ , je preč z domu a muž na mňa už druhý mesiac poriadne neprehovoril kvôli matke a aj švagrinej . Chodí tam sám alebo s deťmi , oni k nám už nechodia, vraj pokiaľ sa neospravedlníme. Ja ale ten pocit nemám že by som sa mala a ani nechcem , syn viem že sa určite neospravedlní . Čo by ste robili na mojom mieste ?
@anonym_autor syna máš dobre vychovaneho.vie oceniť hodnotu tvojej prace. Na rozdiel od zvyšku rodiny.
@anonym_f2845d keby robila asistentku v skole, tak by zarobila mozno 700 v cistom (ID ma nieco nad 600) a neprispievala by stravou, myslim, ze keby sa vycislila jej hodnota, tak teraz by to bolo aj 1500 v cistom
@zuzana76 toto bude isto urazena svokra alebo svagrina, neskutocne 🤨🙃
@anonym_autor autorka, ja tu budem za zlu, ale ty sa rozprávaš s mužom? On ma akú prácu? To som nepostrehla. Ma svoju pracu rad? Možno to tam už neznáša, ale nemá na vyber. Možno by tiež chcel robiť to čo ty. Celý deň sa venovať tomu čo ho baví. Lebo ty to máš tak, ty si si zo záľuby urobila prácu a si spokojna. To, koľko to prinesie do domácnosti si si vypočítala ty. Možno by si chlap dal radšej kebab na výlete s rodinou ako sedel doma a jedol domáce dzemy. Chodíte na výlety? Dovolenky? Pri toľkých zvieratách asi ťažko. On si asi nepredstavoval život takto. Ale nemá na vyber. On ti možno chce všeličo povedať, ale boji sa, lebo ty si taká krehká. Boji sa, že skončíš na liečení a on sa bude starať o deti, o zvieratá, o záhradu a to všetko popri práci! On sa zdá sa potreboval vyrozprávať a našiel si tie “najlepšie “ osoby. Matku a sestru. To je cele zle, ale ten problém niekde začal. Ja by som tiež chcela tráviť cele dni na záhrade a so zvieratami. Lenže to nejde. Ja chápem čo ta na tom baví a viem aj že to je robota od rana do tmy a že ani potom to nekončí. Ale je by som toto rodine nerobila, pokiaľ by muž nebol nastavený rovnako. Teda žiadne výlety, dovolenky, celodenné túry, lebo zvieratá, lebo sezóna zavárania a pod..
Čo sa syna týka, súhlasím s tým čo sa tu napísalo, naňho môžeš byt hrdá. Aj keď on asi nemal dectvo, že by len sedel doma a staral sa o zvieratá. On je spokojný. To proste nebaví každého.
syn je veľmi dobre vychovaný, citlivý, buď rada, čo sa týka tvojej práce doma tak jej máš na svoju diagnózu veľmi veľa, skôr by bolo treba upustiť z činností pokiaľ ti nikto nepomáha a z tvojho príspevku vyplýva že si to muž neváži, ja by som takúto prácu nerobila, v podstate do kasy od teba ide pekný príjem ID + bio potraviny, ktoré by ste draho kupovali, kto to neocení je barbar
syn sa zachoval tak, ako sa mal zachovat tvoj muz. A veru by som to s nim prebrala. Mas prijem, mas id apridavky, pre domacnost vyprodukujes v podsate starvu za stovky eur, ak checs vies z toho aj odpredat. Doteraz problem nemal.
Aby to nebolo tak ze vam proste zavidia, a huckaju ho ked tam chodi proti tebe. Za mna keby som na tvojom mieste, ospravedlnit by sa mal v prvom rade on mne za to ako sa zachoval. Jeho matka a sestra sa do takychto veci vobec nemaju co starat. A ja osobne bys om bola velmi opatrna ci tam vobec budem nejak casto deti posielat s nim, ak nema co robit, moze doma = starat sa o dom napriklad a pomahat :D
@anonym_autor autorka, ja tu budem za zlu, ale ty sa rozprávaš s mužom? On ma akú prácu? To som nepostrehla. Ma svoju pracu rad? Možno to tam už neznáša, ale nemá na vyber. Možno by tiež chcel robiť to čo ty. Celý deň sa venovať tomu čo ho baví. Lebo ty to máš tak, ty si si zo záľuby urobila prácu a si spokojna. To, koľko to prinesie do domácnosti si si vypočítala ty. Možno by si chlap dal radšej kebab na výlete s rodinou ako sedel doma a jedol domáce dzemy. Chodíte na výlety? Dovolenky? Pri toľkých zvieratách asi ťažko. On si asi nepredstavoval život takto. Ale nemá na vyber. On ti možno chce všeličo povedať, ale boji sa, lebo ty si taká krehká. Boji sa, že skončíš na liečení a on sa bude starať o deti, o zvieratá, o záhradu a to všetko popri práci! On sa zdá sa potreboval vyrozprávať a našiel si tie “najlepšie “ osoby. Matku a sestru. To je cele zle, ale ten problém niekde začal. Ja by som tiež chcela tráviť cele dni na záhrade a so zvieratami. Lenže to nejde. Ja chápem čo ta na tom baví a viem aj že to je robota od rana do tmy a že ani potom to nekončí. Ale je by som toto rodine nerobila, pokiaľ by muž nebol nastavený rovnako. Teda žiadne výlety, dovolenky, celodenné túry, lebo zvieratá, lebo sezóna zavárania a pod..
Čo sa syna týka, súhlasím s tým čo sa tu napísalo, naňho môžeš byt hrdá. Aj keď on asi nemal dectvo, že by len sedel doma a staral sa o zvieratá. On je spokojný. To proste nebaví každého.
@mamutka tento rok sme boli na dovolenke na Malorke 10 dní , staral sa syn počas tých dní . V zime chodíme lyžovať, zvyčajne do Beskýd alebo Jeseníkov, niekedy aj Tatry, ale tie sú dosť drahé. kŕmenie zvierat mám zautomatizované , to je to vrážanie aj peňazí do zvierat. Riadim si to cez mobil a zásobu stravy a vody tam mám na 10 dní . Počas tohto obdobia sú kŕmené zvieratá granulovanou stravou , inak ich krmim načerstvo . Do dvoch rokov zautomatizujem aj polievanie, len potrebujem nazbierať peniaze. Čo sa týka muža , jemu sa moc chodiť nechce, ledva ho vytiahnem na dve dovolenky do roka. A ver tomu že toto čo robím by robiť on nechcel lebo to nie je len romantické kŕmenie zvieratiek , to je aj čistenie a odpratávanie hovien , hnojenie hnojom . Som jednoducho malá farmárka . On je korporátny zamestnanec a myslím že je tam spokojný , je v strednom manežmente , práca od 8 do 16 hodiny , potom ide na sqvoš pravidelne s kolegami alebo hrať do haly bedminton a prichádza okolo 18 domov. Zrejme potrebuje vidieť peniaze inak všetko čo robím nie je nič.
@mamutka tento rok sme boli na dovolenke na Malorke 10 dní , staral sa syn počas tých dní . V zime chodíme lyžovať, zvyčajne do Beskýd alebo Jeseníkov, niekedy aj Tatry, ale tie sú dosť drahé. kŕmenie zvierat mám zautomatizované , to je to vrážanie aj peňazí do zvierat. Riadim si to cez mobil a zásobu stravy a vody tam mám na 10 dní . Počas tohto obdobia sú kŕmené zvieratá granulovanou stravou , inak ich krmim načerstvo . Do dvoch rokov zautomatizujem aj polievanie, len potrebujem nazbierať peniaze. Čo sa týka muža , jemu sa moc chodiť nechce, ledva ho vytiahnem na dve dovolenky do roka. A ver tomu že toto čo robím by robiť on nechcel lebo to nie je len romantické kŕmenie zvieratiek , to je aj čistenie a odpratávanie hovien , hnojenie hnojom . Som jednoducho malá farmárka . On je korporátny zamestnanec a myslím že je tam spokojný , je v strednom manežmente , práca od 8 do 16 hodiny , potom ide na sqvoš pravidelne s kolegami alebo hrať do haly bedminton a prichádza okolo 18 domov. Zrejme potrebuje vidieť peniaze inak všetko čo robím nie je nič.
@anonym_autor toto vyzerá akoby ste vôbec nekomunikovali. Ved musí vidieť čo to celé obnáša. Možno mu to proste smrdí, nepotrebuje, neváži si domácu stravu, neviem. Nerozumiem prečo sa takto sťažoval matke, pokiaľ cele farmárčenie prináša benefity. To si musíte vysvetliť. Ak sa viete o tom rozprávať.
@anonym_autor si veľmi šikovná, áno sú to neviditeľné peniaze, jedine s ním všetko prebrať detailne, prečo si myslí že lepšie by bolo aby si chodila do práce
@anonym_b41eff Nech skusi vyzit zo svojho prijmu a nemina manzelove peniaze.
@anonym_f2845d Ale ona donáša peniaze a nie malé, mäso v bio kvalite pre štvorčlennú rodinu, vajcia, zelenina, ovocie, zaváraniny a džemy + predaj prebytkov, či s plným ID je to málo?
@anonym_autor problem teda asi bude, ze on by chcel panicku. Mate rozdielne nastavenie, on zije mestskym zivotom a ty farmarskym. Jeho nezaujima tvoja praca a ani ju za pracu nepovazuje. Preto bagatelizuje tvoje usilie. Nevnima tvoj prinos, ze vlastne je odbremeneny od vsetkeho, ziadne nakupy, ziadna OCR s chorym dietatom, ty vsetko poriesis. Treba s nim komunikovat, normalne matematicky mu prepocitat, co vsetko tvoja praca obnasa a kolko to je v eurach, potom vytiahni tabulkove platy zamestnancov v skolstve a ukaz mu sumu a povedz mu, ze ako ucitelka by si zarobila tolko, ale on sa bude musiet podielat na vychove deti, teda starostlivosti v ovela vacsej miere, robit nakupy, upratovat, teda aj pracu okolo domu si podelite. Zvierata zrusite a budete nakupovat z obchodov, garantujem ti, ze mesacne ta strava pre 5 vyjde na 800 eur urcite. Nech si to porovna a nech sam povie, co je vyhodnejsie. urcite ako vyhodnejsie mi pride to, co robis ty a navyse este si aj zdravotne ok, v skole by si bola pod tlakom a trpela psychicky. Takze mozno by boli caste PN, ci OCR a aj vyplata by bola mensia.
No neviem ako je to naozaj s tým ziskom z farmárčenia, lebo ak chce človek kvalitu, tak tie zvieratá musia dostavať kvalitne krmivo, prip.vyzivove doplnky, občas sa niečo pokasle a treba veterinára a to sú strašné pálky. Farmári nie sú bohatí ľudia, keď to robia poctivo a v malom. Možno by chlap chcel aby ste proste prišli domov z prace ako ini ľudia a doma kľud. Nie robota okolo zvierat, je to nekončiaca drina a kolotoč. Ja mám rada zvieratá, aj farmárčenie sa mi páči, ale nerobila by som to. Chcem mať večer pri rodine kľud a nie spracovávať produkty. Možno by si tvoj muž tiež vedel predstaviť spoločný večer inak ako keď stojíš pri zavaraninach. Clovek si radšej občas kúpi kvalitne drahšie mäso a ma pokoj. Možno to tvoj muž berie tak, že si proste ideš svoje, cela rodina žije farmou, on chce pekný čistý dvor a kľud doma, ženu bez gumakov a pod.. Očividne nekomunikujete o tom.
Tvoj syn je charakter,tlieskam ako sa postavil za cest svojej mami👌👏
@anonym_autor tvoj syn je úžasný, a zrejme aj jeho otec. Ja by som chcela vidieť tváre svokry a švagrinej keď im bral tie košíky 😆😆😀🤣
Zatiaľ som nečítala všetky komentáre, iba prvý 👍 a potom dočítam.
Ty si úžasná žena že s duševnými problémami si zabojovala a vybrala. Si stále aktívna, prinášaš toho do rodiny kopec a hlavne sa realizujes.
Tvoj syn sa zachoval vzorov. Zastal sa ťa.
Tie dve strigy kľudne nechaj naďalej odstrihnuté z tvojho života, nepotrebuješ ich. Tvoj muž by sa mal dať na tvoju stranu. Máš pravdu. Tlieskam. 🩷
@anonym_autor autorka si skvela šikovná žena, muž by nezvládol ani pätinu toho co ty robis denne a mozno to ho frustruje. Proste tvoj muž je debil, mozno keby si mu napisala kolko na mesiac miniete na strave v porovnaní kolko by to stalo v obchode by si uvedomil. Ale keby bol normálny videl by všetku tu prácu ktorú robis. Tam pomoze jedine otvorený rozhovor, nech si stanoví priority alebo nech ide bývať k mame
@anonym_b41eff Nech skusi vyzit zo svojho prijmu a nemina manzelove peniaze.
@anonym_f2845d v manželstve nie sú jej a jeho peniaze, ale spoločné a myslím, že s ID a svojím prístupom k životu by sa autorka témy bez jeho peňazí zaobišla. Za doma dochované alebo vypestované predukty sa platí celkom dosť

Syn je super môžeš byť na neho hrdá ja som tiež na ID onko pacient len raz by mi švagriná alebo svokra povedala že mám ísť do roboty hneď by som im povedala že s radostou si s nimi vymením svoju chorobu 🤔