Je to alkoholizmus alebo preháňam?
Dievčatá, potrebujem sa spýtať na Váš názor. Partner dennodenne pije pivo. Vždy sa po práci vracia domov nie opitý, ale s tým, že má vypite. Nie je agresívny. Je skôr tichší a keď prehovorí tak ma blbé poznámky, jednoducho divne myšlienkové pochody. A to ma vytáča, lebo keď bola svetlá chvíľka a bol triezvy, podotýkam úplne, bez jediného piva, tak je normálny, proste chlap,
ktorého som poznala predtým. Posledné ego polroka, chodí domov sústavne, keď ma vypite. Prehľadala sme mu blocky, žiaľ musela som, neodsudzujte ma za to, no našla som v nich, že si kúpil 3 x 200 ml vodky, tie ploskacky za obdobie asi 7-10 dní. K tomu lovecká, čo vypije doma, tak 1,5 litra piva, k tomu pivečko alebo pivecká po práci. No a došlo už k výmene názorov, dávnejšie som mu po dobrom vravela, že pije viac, než by mal, potom som už uvažovala nad odchodom od neho aj s deťmi. Aj som mu to povedala. Pár dní sa snažil a znova to isté. Vraj on alkoholik nie je. No zrejme nepozná termín hladinkoveho alkoholika.. praci
Pozývam sa po čase... Spočiatku vyzeralo, že sa snaží, vydržalo mu to možno 2 týždne, občas si dal pivo, ale inak bol normálny... No opäť sa začal správať podobne ako predtým. Včera sme sa rozprávali, trápi ho mnohí veci, veci, pri ktorých by sa druhý človek na jeho miesto už asi "obesil"... No a dnes som opäť našla blocik , že si bol v piatok kúpiť ploskacku vodky - jeho odpoveď "Lebo nechodí do krčmy"... Dala som mu ultimatum - bud rodina alebo alkohol - na dva týždne ide na liečebný pobyt z práce - chcel prísť cez víkendy - poziadala som.ho aby nechodil - nech je 2 týždne mimo, aby si.vybral to, čo je pren dôležité.
Myslim, že už aj ultimátom mrhas čas.... Hlavne nech je ultimátum len jedno. Drž sa
No preane 2tyzdne pitom chyti slinu a zase je v tom istom a za vetu " vud rada ze pijem doma a nechodim do krcmy..." By som vrazdila? To je akoze vyhra? Ho bo bik nevidi ze je alkac ......ach jo
@lalota ahoj necitala som celu diskusiu ale tie ploskacky poznam, taka klasika u alkacov, aj ķombinacia alkohol a lieky, u nas bral este vitaminy na pecen, a poznam aj epi zachvaty, u nas vyvolane prave alkoholizmom. Bol na 3 lieceniach, ale vzdy zacal pit znova, nakoniec pomohla zmena prace a podpora okolia a hlavne CHCEL PRESTAT SAM. Drzim palce, ak mu chces pomoct, bude to dlha cesta.
@sandrinne chcela som mu pomôcť, no zrejme zostanem sama s dvoma deťmi. Jeho odpoveď na moje ultimatum potom bolo - "stačí, keď mi potom hodis na kopu moje veci" a "mala by si sa dať liecit, si blázon " . Veru, škoda mrhať časom ... Viera v zmenu a prekonanie ťažkého obdobia bola, ale zrejme len z moje strany. On si tu ploskacku doma nevypije - on si ju vypije vonku.... Sám. Je mi z toho všetkého zle. Žiaľ staršia dcéra to počula, no nebol krik, povedala som mu to len rázne. Jej reakcia bola, že nechce aby odišiel, ale že mi bude pomáhať koľko sa len dá a ako len bude vedieť, keď odíde.
A to ma len 5 rokov
@lalota chapem a drzim vam palce, je velmi smutne ze si to neprizna, to je zaklad, ak nechce prestat sam, nepomoze mu nik...u nas bracha nakopla takmer smrtelna nehoda prave kvoli epi zachvatu (ked soferoval) a trvalo vyse 15 rokov kym sa ako tak ustalil, dostal sa z toho len preto ze ho tahali rodicia (aj ked velmi casto tahal ku dnu on ich) ja by som to uz davno vzdala...
@lalota liecebny pobyt - to je z prace? (teda nie ôiecenie protialkoholicke?) no tak to je v puxi. on potrebuje terapiu, a na zachranu vztahu by sa ju asi zislo aj vam. mam v okoli priklad alkoholika - naprv presne, hladinku bolo treba, az sa prepil niekolko krat na pokraj zivota, a nedavno bol uz pohreb. cele zle. tvoj muz si nepriznava problem, nenahovoris ho ani na nejaku parovu terapiu par sedeni, ze by sa mu otvorili oci? ak nie, tak ozaj ho poslat prec. ver, ze deti by nemali vyrastat s alkoholikom, v ziadnom pripade.
@lalota ahoj čítam diskusiu a mám to presne to iste doma. Staviame dom a dve deti. Syn má 5 rokov. Dcéra iba rok. Presne čo popisujes okrem epi záchvatov! A môj papiere nemá lebo nafukal. A v práci je tri tyzdne a doma tyzden.
Teraz napriklad sa má vrátiť v sobotu a už mám nervy čo zas za ten tyzden bude keď bude ,,konecne” doma🙈.
Aha uvazujem zvažujem čo a ako dalej.. 😫
A ako dlho ste spolu? toto trva teraz pol roka? Nema nejaky problem? Mojmu preskakuje a cca rok sa citi ako mladík-hadík, naliaty niecim pravidelne, lebo ma na to prilezitost a partiu. A tu nepomoze dohovaranie, ja som pred dvoma tyzdnami dostala nervy a pohadali sme sa (ziadne vypytovacky, prosicky, vynadala som mu na plnu hubu :DD ), vsetci normalni otcovia sa uvedomili a obmedzili, resp. snazia sa toto obmedzit a on si jednak prepije zdravie, zabija cas a pride aj o rodinu, lebo ja mu to trpiet nebudem,nebavi ma byt na vsetko sama a riesit len jeho nedorobene veci. Sprava sa ako stary dochodca co sa cez den moce a bordel robi a ked dorazia kamarati zduchne, napr. so psom, alebo niekde (vyhovorka) a uz si nalievaju... no zatial seka dobrotu a venuje sa druhy tyzden aj dcere, ale uz vidim ze je nervozny, vymysla vinne pivnice a somariny a ja uz mam od neho viac ako daleko. CIze je jasny. Vzor v rodine aj okoli ma... vsade hlavne v jeho rodine ludia, co povazuju za normalne denno-denne pit... cize ja necakam, ze sa uvedomi a urobi nieco pre mna, lebo podla neho som ja divna, ze mi to prekaza. Ved co je na tom dat si za poharid, dva, tri.. flasu. Denne. alebo obden...
@simca06022011 to píšete o mne??nemáme rovnakého muža??😁
@katka503 neviem, ak ano, nechaj si hoooo :DDDD neposielaj mi ho... :DDDDD
@katka503 mne sa vrátil po dvoch týždňoch, údajne sa všetko zmení. Prvý deň to tak vyzeralo, na druhý deň sme sa pochytili, on, potom, že si dá pivo, lebo má chuť, ja že nie, v mojej prítomnosti piť nebude. Odložil ho do chladničky, no ja som mu vyliala :D údajne som trafená.... A to mal pred pár dňami, keď sa vrátil na víkend z pracovného pobytu 2 záchvaty v jeden deň - jeden, keď som šoférovala a druhý, na pumpe, keď natankoval... Tak som mu vtedy povedala, že už ani kvapku. Súhlasil, no aj tak si chcel po pár dňoch dať. Dnes extrémna hádka - z mojej strany krik, už aj stoličky leteli, lebo som už zúfalá, že nie je schopný sa zmeniť, údajne si už ubytovanie hľadá. Malo s nami trávil čas, mali sme ho len cez víkendy, večer sa vždy vracia od pondelka do piatku domov. Na krku má údajne exekúcie, tak sa im údajne po práci venuje. Vytáča má, že ani v piatok nie je schopný odísť z práce o 15ej a prísť za nami. Ani raz s nami nešiel ku vode tohto roku. Pritom všade naokolo rodičia s deťmi, kompletna rodina... No ja stále sama. Dcéry vyhadzujem do vody, učím ju plávať ( už sa naučila). Mám však pocit, že to by mal on ako otec, keď to tak navôkol seba pozorujem. Prídeme o 20ej z jazera a prázdny byť - ja z auta nesiem malú v nosiči, na chrbte ruksak s jedlom a na ňom priviazané ďalšie dve tašky, a kabelka s dokladmi cez rameno... A to všetko na 4e poschodie, bez výťahu.. vytáča ,že ti vtedy nie je, aby mi pomohol... Keď pride, opýta sa má, s čím pomôže... Už aj to má vytočí, veď musí vidieť, čo treba spraviť... Chcela som, aby sa o seba začal starať, športovať, jednoducho, aby robil to, čo má rád, lebo sám priznal, že je na tom psychicky zle. .. nič, všetko rovnaké... Ja som po aký už zrelá na prasky
@lalota len jednu radu ti dam, uz mu nedavaj viac sanci. DAJ SANCU SEBE A TVOJIM DETOM na normalny zivot. Aj tak robis vsetko sama a ked nebudes dufat, ze ti s tym pomoze, budes vyrovnanejsia. Vela stastia prajem
@slavik79 vsetko islo v pohode, pred par dnami sa vsak opil... ide uz ku psychiatrovi, primarna pricina tkvie v depresii, tu treba liecit a potom alkoholizmus snad uz problem nebude. Medzicasom vsak dievcata zostali na inhalatoroch -diagnoza astma... zacali sme patrat po pricine, nieco mi nesedelo, nakoniec sme objavili plesne v spalni, kde spinkali a vsetko krasne inhalovali... vsetko bolo pokryte plesnou - police roldoru zo strany navrtanej k stene, detska postielka zo spodu, manzelska postel zo spodu, pod farbou na omietke plesne... vsetko plesnive... takze renovavia izby a bytu nas ako keby znova spojila, makali sme pre deti... uvidime, co bude dalej medzi nami...
@lalota klobuk dolu, zena, ze sa drzisa snazis .... malym drzim palce, a chlapovi pomoze ozaj ina psychiater a liecenie ... len ho treba nastavit, ze to nie je hanba, depresia je choroba, treba ju liecit. a chlastanie detto. nedrz doma ziaden alkohol, ani pre navstevy, ani neponukaj .... ani na navsteve nepi, kvoli muzovi, resp ked pojdete k rodine, poziadaj ich dopredu, aby alkohol neponukali. moj chlap nepije - z vlastneho rozhodnutia, nikdy neskusil, kvoli neg zazitkom s otcom. u nas sa alkohol nedrzi a ani neponuka, ja kupujem len nealko pivo a radler 🙂 to len tato zaprdena spolocnost "vyzaduje" pohostenie alkoholom a casto ludia nechapu, preco nie ... no nie, nemame, nedrzime, nepijeme. ja max pohar cerveneho raz za dva roky, ked mi chyba zelezo a mam velku chut. a to je vsetko. drzim ti palce, si silna,
@lalota vela veci co pises ako by som o sebe citala. Aj ked su tam aj rozdiely. Moj muz ma dlhodobo problem s alkoholom. Ja som si to vsimla az po svadbe a spolocnom byvani. V stave opitosti boli urazky, nadavky, vyhrazanie sa. Neraz som odisla k rodicom. Vzdy sa vratila, vzdy som dala sancu. Dokonca raz sme sli k psychiatrovi, samozrejme liecbu odmietol, ze si poradi sam. Niekedy sa drzal dlho, potom zas zacal. Teraz, co som sa dozvedela ze ma 2 mesiace podvadzal, tvrdi ze ma problemy so psychikou, co teda som si vsimla uz davno. Riesil to vzdy chlastom. A ako som dopadla? Docasne som s dcerou u svokrovcov, kym si najdem pracu. A cakam na rozvod. A to sme si ani pred rokom kupili novy dom. Mne sa cely zivot zrutil. Ale toto bola posledna kvapka po 11 rokoch spolu.
@huxy je mi z tych muzov normalne zle, ako to citam a prezivam sama na sebe... smutne je, ze namiesto zlepsenia clovek vidi regres... posledne sme mali fajn den, bol normalny. Po uspati deti som ho nasla spat na gauci - to je v pohode, vela prave makame na prerabke. Ale tie jeho reakcie... vyspim sa aj na zemi (k dispozicii je gauc, ja som v noci pri najmensej), po rozmluve o tom, ze mame gauc, ho siel rozkladat (podotykam rozkladal ho stylom nadvihovania len matraca, nie konstrukcie, tak by ho teda nerozlozil), pozerala som nan ho, troska, naozaj len troska horsie drzal rovnovahu. Ale narovinu som sa ho spytala, ci si nieco dal. Jeho protiotazka : dala si si ty nieco ? Odmerany... davam si telefon do nabijacky a chcem si ist zapalit pred dom - on na to : telefon musis nabit, lebo ho potrebujes ? Opytala som sa ho, ze co s nim je, ze pokial deti boli hore bol uplne iny, uz mi slzy sli do oci z jeho odmeraneho a neuctiveho chovania... povedal, ze to vtedy taky musi byt (pokojom anglicana)... tak som sa ho spytala, ci to teda pocas dna predstiera pred detmi, ze je v pohode a ze nie je normalny. On na to - ano, ja viem. Bolo pocut, ze uz mi je do placu...za to mi povedal, ze ci som normalna, ze idem plakat... kludne ten stav moze byt aj z unavy, ale neviem, neviem... co si o tom myslite ?
@lalota pri takomto spravani by som sa uz netrapila dalej a pustila ho k vode. Vykupenie pre oboch. Ty uz nebudes mysliet na to ci je ozraty a on bude moct chlastat. Taketo spravanie vobec nie je z unavy, skor z nedostatku lasky, respektu, hnevu. On je podla mna na teba nasraty, ze nemoze chlastat.b
@lalota suhlasim s
@amelie2017
Viem sa dobre vzit do tvojej situacie. Chcela by si aby bolo vsetko dobre, chces zachranit a udrzat rodinu pokope. To som chcela aj ja. Vsetko som robila pre rodinu, kvoli novemu domu, aby bolo vsetko tip top. Ale zial ked sa snazi len jeden a druhy to ma viac menej na haku (a este obvinuje druhu stranu ze je na chybe), tak to nema zmysel. Ja som zial na svoju "dobrotu" a snahu mat "peknu" rodinu, doplatila pre mna tym najskaredsim sposobom - neverou. Aj ked ty mas trosku iny problem, myslim ze spolocne mame to, ze vzdy dufame a verime ze to bude dobre. Ja som uz prestala 27.12.2019 verit. Viem ze manzel sa nikdy nezmeni, a ani psychiatricke liecenie ktore vraj absolvuje (ma uz termin na xaciatok februara), mu uz nepomoze. Ja som dostala ranu od zivota, aby som si konecne uvedomila, ze to uz s nim mam skoncit po rokoch trpenia. Kaxdy ma svoju hranicu. A je tazko tebe radit, co spravit. Ja som 9 rokov manzelstva trpela, vzdy dufala, ze bude dobre, veci prehliadala. Ale uz staci. Aj ked uz mam za chvilku 36, myslim ze este nie som uplne stara, a ze este mozem byt stastna. Ale jedno uz viem, s mojim este stale manzelom nebudem. A musim to uz konecne riesit. A aj na tebe je, ci dokazes veci tolerovat, ci chces zvysok zivota trpiet, alebo si das druhu sancu bez neho
@huxy dakujem, napisala si to krasne... modlim sa, aby som dokazala mat silu sa s laskou starat o male, lebo ma potrebuju. Dnes som si uz aj poplakala, aby som uvolnila zo seba to napatie, ked baby zaspali, mama mala pri nich svoju slabu chvilku... dnesok totiz pokracoval ako na hojdacke - doobedie z jeho strany napatie, voci mne, rozpraval so mnou s takym tichym hnevom v hlase, ale starsia dcera si vsimla, ze sa so mnou nerozprava normalne, v izbicke my to povedala. Jedboducho bolnodmerany, tvaril sa akoby som mu veceru zozrala...potom siel do obchodu a ked sa vratil, bol uplne "v pohode", rozpraval sa so mnou, iny clovek. S detmi som sla von, on zostal doma a varil polievku. Navecer sme sa vratili a znova ten isty clovek ako doobeda. Moja mama si u nas odskocila, aj ona videla, ze ma "divne oci, pohlad", pred nou sa vsak voci mne kontroloval...ked odisla zacalo to...ignoracia, najmensia mi nieco chcela ukazat, povedala som jej, ze o chvilku, lebo som starsej niesla lieky, chystali sa po veceri na spanok...on jej povedal, ze "mamu to nezaujima..." povedala som mu, ze nech rozmysla nad tym, co jej hovori za bludy a nech sa kontroluje... ignoracia...bez reakcie...potom chcel ist vyniest smeti a do obchodu...nevedel nakst svoj telefon, zacal sa rozculovat, ze pokial sme my neprisli, tak vsetko bolo na svojom mieste... to som ho zrucala, ze nech prestane obvinovat deti, ze to, co povedal, ze ho ma na zachode ako som mu povedala a tam najmensia vecer ani raz nebola... odisiel, deti som rychlo vychystala do postele, aby co najmenej citili tu atmosferu... ked sa vratil, bol zasa taky ako poobede "normalny", dokonca sa so mnou aj rozpraval... aj vam je asi jasne, co za tym je, alebo sa mylim ? Je mi do placu, zajtra idu deti nastastie k mojej mame a my ideme davat do poriadku nadalej byt po "utoku plesni" t.j.skrabanie stien a malovka... ale verte, ze najradsej by som sa stala nimi a odisla k babke na par dni...
@lalota no asi si na tych prechadzkach pochlipkava, ked sa vrati normalny a v dobrej nalade.

@lalota na epi zachváty pije alkohol ved môže zomrieť lieky na epilepsiu sú silné na potlačanie aby ich nemal ešte pije alkohol nezlepši sa to nikdy môj nevlastný otec bol alkoholik, a priateľov otec je tiež už od mlada teraz v aprili zomrel kamáratkin synovec tiež mal zachváty pil a bol sám doma dostal zachvát zomrel 39 ročny odijd pretože deti budu trpieť nič nieje horšie ako ked deti pozerajú na opitého otca každý deň ono sa to nezlepši on si vždy nejake peniaze na pivo najde hoc by ti dal celu výplatu aj s páskou že by ťa na peniazoch neoklamal vždy sa niečo nájde zopár šupov aby si kúpil to pivo ver mi mala som to ako dieťa doma takeho nevlastného otca posledna veta ťa utvrdila v tom že tvoje tušene je správne bez ňeho si kľudna ver mi aj s detmi ti bude lepšie samej ako taka situácia to že pije -popija alkohol a pivo tak neškodil len sebe ale predovšetkým ubližuje rodine tebe a svojim deťom a nehovoriac o zdravy že si ho niči.