Je to fér voči partnerovi?
Poraďte prosím. Partner má svoj byt. Momentálna hodnota cca 90 000. Potrebujeme ísť do väčšieho. Ceny väčších bytov sa v meste v ktorom žijeme pohybujú okolo 160 000 eur. T.J. minimálne 70 000 budeme potrebovať hypotéku ak by sme predali starý byt (co sa aj cez realitku chceme pokúsiť). Ako to prosím vás urobiť, aby mi nezostala hola rit a aby to bolo aj férové voči partnerovi? Vzhľadom na to, že on bude mať 90 000 ktoré vloží do nového bytu a ja vložím pr.d makový? Zatiaľ nie sme zobrati, mame jedno dieťa, harmonicky vztah. Zoberieme hypotéku spolu? Chceme sa zobrať. To znamená, že nový byt bude oboch..avsak je to fér, že on dal takú obrovskú čiastku a byt bude narovnako môj ako jeho? (jemu by aj samotnému dali 70 000 eur)
Ďalšia vec..obavam sa, aj keď už mám zopár tisíc usporene, stabilnú prácu a pekný plat - stalo sa mi ze som sa omeskala asi 4 x so splátkou úveru (bola som vo veľmi ťažkej životnej situácii) neubehlo odvtedy ešte 5 rokov. Co keď si nebudem môcť zobrať s partnerom hypotéku? Respektíve ze v tej žiadosti o ňu nebudem "schválená" nakoľko som nedôveryhodny klient z pohľadu banky?
Ďakujem vám..
autorka, ja nechápem, čo riešiš.... na toto je zákon. v prvom rade sa vezmite. máte dieťa, plánujete to, tak šup na radnicu, povedzte si áno a o zvyšok sa stará zákon v prípade rozvodu. on predá byt, ktorý mal za slobodna, spoločne kúpite väčší ako manželia a budete žiť. tam by hypotéka už vyjsť mohla, predpokladám, záleží samozrejme od príjmu. a čo sa týka prípadného rozvodu, netreba ani žiadnu dohodu. zákon jasne vraví, že to, čo on vložil pred manželstvom, to mu právom patrí. a teda ak by ste sa rozvádzali, on si vezme 90 000 a zvyšok z predaja si rozdelíte na polovicu. určite by som nedelila podiely na katastri v zmysle 1/3 a 2/3, lebo nehnuteľnosti nechutne stúpajú na cene a jeho momentálne vložených 90 000 môže mať o 20 rokov hodnotu 200 000 (teoreticky). čiže nechať jeho tisíce tak, ako sú, že ich vkladá v danom čase a vybavené. a podiely mať 1/2 a 1/2.
@zmrzlinka2021 más svätú pravdu, ja keď čítam niektoré v tejto diskusii, neviem, či sa smiať, či plakať. akože pochopím, keď si ľudia po 40-tke povedzme, ktorí nemajú spoločné dieťa, "strážia" svoje majetky a neriešia už ich spájanie, prípadne si to spájanie istia zmluvami apod. ale tu ide o dvoch mladých ľudí, ktorí majú dieťa a chcú sa vziať. ja nechápem toto zmýšľanie a rady typu: veď ty maj 1/3 a on nech má 2/3. a ešte nech si aj nechá svoj pôvodný byt, ktorý bude prenajímať... alebo: tebe tam nepatrí nič. ty chceš polku bytu za 20 000. alebo: tvoj muž tam dá viac, tak maj len tretinový podiel...
no hotová katastrofa!
a to, že ona sa stará aj o jeho decko, toto asi nevidí ani jedna z tých, čo dávajú "dobre mienené rady". to, že ona bude minimálne 3 roky odstrihnutá od príjmu, možno i viac, ak dá 2-3 reťazové pôrody, toto žiadna z nich nevidí. iba to, že "chudák" chlap zarobí viac, tak pre istotu, už nech teraz má väčšinový podiel, ba nech si nechá ešte svoj pôvodný byt. veď toto je už na smiech.
a ak im vzťah nevyjde, žena pôjde fakt doslova s holou riťou a 3 deťmi po 10-15 rokoch doslova takmer na ulicu, lebo veď, ulievačka jedna, ona nič toľké roky nerobila! ona nezarobila!
no je mi z niektorých z vás do plaču i smiechu zároveň....
@panelacikova
Ja som toho nazoru, ze zeny same seba podcenuju a vobec si seba nevazia a uz vobec nie prinos do rodiny, kedy oni obskakuju rodinu, staraju sa o deti, chlap si buduje karieru a de fakto "ziskava" a oni nic nechcu, lebo sa nijak nepricinili.
Uz len to, ze zena je doma s dietatom a zabezpecuje domacnost je vyznamny prinos pre rodinu.
A hej, ona nech pekne rodi, vsetkych obskakuje, prisposobuje si svoju karieru dietatu a potom ked pan priatel si najde in "objekt", tak sa ona zbali a pojde o prenajmu...
Ak niekto so mnou nerata na cely zivot, nebudem uvazovat o dietati v takom vztahu...
Moj muz na mna dal polku bytu, aj ked hypo bola iba na nom. Byt uz nami splateny, aj predany... A mohol sa bat, ale veril mi, pretoze so mnou ratal.
@panelacikova takto ti to napíšem, možno pochopíš dané reakcie. My máme niekoľko bytov, ktoré splacácame. Preto, aby dostali naše deti ako taký základ. Čiže moje deti pôjdu pravdepodobne do manželstva už s nehnuteľnosťou. Prečo by mali z toho niečo mať aj partneri mojich detí? Veď neviete, či ten byt nadobudol počas vzťahu s ňou. mohol ho mať kľudne dávno už kupený alebo zdedený od vlastnej rodiny. Prečo by z toho niečo mala mať? Len plodením dieťaťa a starostlivosti oň?
@zmrzlinka2021 aj autorka ráta s partnerom a verí mu, preto nemá potrebu na seba prepisovať jeho časť, čo už dávno vlastnil.
@sasa1310 ale ved priatel preda byt predsa. vsak budu mat 40% na novy v hotovosti... tak nech si ona vezme zvysok hypo. ja v tom nevidim problem... co stale riesite s hotovostou? ved oni hotovost budu mat z predaja bytu
@queen_mary tak mi to prosim ta vysvetli. vnimam to tak, ze oni predaju priatelov byt za 90tis, on splati zvysok hypo. zostane im cca 60-70tis na ucte. ona si vezme hypo 80-90tis na novy byt s hodnotou 160tis, ktory sa pri kupe zaklada. z jej hypo plus dolozenych jeho penazi z predchadzajuceho bytu sa teda novy moze kupit. ci? je to nejako inak?
pokiaľ nie ste zobratí, tak si nemyslím, že vám bude byt patriť 50 na 50.. niekto z vás bude hlavný vlastník.. my to tak máme s mužom.. kúpili sme byt rok pred svadbou a ja som uvedená ako hlavný vlastník, muž je "až ten druhý"... ak máš výčitky, tak si vezmite celých 160 000 hypo a on nech urobí so svojím pôvodným bytom, čo chce
@7lenka11 miešas hrusky s jablkami. V uvere je vždy jeden hlavný dlžník aj v prípade manželov a druhy je spoluziadatel. Nič také ako 'hlavný vlastník' neexistuje. Ja som tiež hlavná dlžnícka úveru a manžel spoludlznik. To vsak neznamená, ze nemame nehnuteľnosť rovnym dielom 1/1 ako manželia. Pozri si list vlastníctva. Úver a vlastníctvo sú dve odlišné veci.
@7lenka11 somarina. Aj keď dvaja nie sú zobrati, môžu vlastniť nehnuteľnosť rovným dielom. Aj keby bol dlžníkom iba jeden z nich
@sasa1310 a ja kde píšem niečo iné, preboha?
@sasa1310 Podobne aj u nás. Syn bude mať byt, ktorý je teraz v prenájme. A prečo by nejaká nádejná nevesta mala prísť k nášmu majetku len tak. No to iste.
@panelacikova
@zmrzlinka2021 A vaši muži sa o spoločné deti nestarajú? U nás neriešim deti len ja. Muž je síce extrémne zaneprázdnený, no akonáhle má čas, tak ide po dieťa on do jaslí, druhé vozí ráno do školy, ja si riešim vtedy svoje veci. Dokonca bol aj na materskej, aj k lekárovi ide, ak má voľno v práci atď. Aj keď kvôli jeho práci hlavnú starostlivosť vykonávam ja.
Aké šialene protichodné názory sú tu 🙂 ďakujem každopádne za každý jeden.
Avšak to je to, jedna napíše, že sa podceňujem, že musím to brať tak, že sme rodina, nedelit to je moje to je tvoje a druhá napíše, že prečo by som sa mala prizivovat na niekom, že napr. jej synator nadobudne byt vďaka im - šikovným rodičom a nejaká jeho budúca partnerka sa na tom prizivi.
Pravda bude niekde uprostred...
@panelacikova ďakujem za krásny názor ktorý mi stisol srdce. V dobrom 🙂
S dieťaťom to úplne nie je jednoduché, nakoľko to vyzerá nie úplne geneticky v poriadku, cvičím s nou dlhé mesiace vojtovu metódu, absolvovam rôzne kurzy aby som jej co najviac pomohla. Neverím tomu, že toto by každá matka zvládla. Chcem aby to bolo ocenené a docenene partnerom..aby sme nerozdelovali veci. Ale tiež som chcela radu, aby to bolo všetko fér....
@tenkratpodruhe skutočne? 😀 tak teraz si urazila dosť veľa žien z MK. a podotýkam, že mňa sa to netýka...
@tenkratpodruhe ale veď toto nikto autorke ani neradi. Ja som poradila, nech on byt preda a nech idú spoločne do väčšieho. Ak by sa rozišli, predajná cena mínus 90 000 mužovych (ktoré budú náležať iba jemu) delené dvomi. Čo je na tomto nespravodlivé a nepochopiteľné?
Podľa mňa (môj osobný názor) bude najjednoduchšie a najférovejšie:
Priateľov byť si nechať (nepredať) ale prenajímať a hypotéku na nový byt si zobrať spolu.
Nepíšte koľko mám vaše dieťa ale nemusíte byť doma 3 roky. Môžete dať dieťa do jaslí/zaplatiť si opatrovateľku a ísť späť do práce. Nie len budete mať 2 príjmy ale aj možnosť si viac a rýchlejšie našetriť.
@tenkratpodruhe ďakujem za názor. Avšak jednoznačne nemáš ani si ešte nemal dobrú ženskú po svojom boku. Neverím, že by si takto hovoril ak by si ju mal.

@mrkvicka060 tu niekto ocividne chape, ako dnes hypo funguju 🤣 naco sa vyjadrujes k niecomu, v com absolutne nemas prehlad 😀