Je to správne riešenie?
Zdravím,
Môj otec je po 70-ke, je sam tak rozmýšľa o kadečom...aj o smrti čo bude, keď zomrie...
Môj brat má kopec dlhov..tie však so ženou nesplacaju..preto mi oco povedal, že chce svoj byt prepísať na mňa, aby od brata nezobral exekútor polovicu bytu...neviem nemam z toho dobrý pocit a ani neviem či by to bolo správne....jasne, že oca stále povzbudim a poviem mu, že určite bude žiť do 100-ky...on odkedy mama zomrela je taky smutný a rozmýšľa aj týmto smerom....
Ver, ze exekutor bude šikovnejši ako štyria dohromady. Tiež riešime pozemok a bratrancovho exekutora
@michaela_koc ona nemôže zdediť celý otcov majetok, to je protizákonné. najideálnejšie by bolo, keby jej ten majetok (nehnuteľnosť) otec "predal" na papieri. a teda urobiť KZ, autorka zoženie peniaze, ktoré prevedie na otcov účet, ten ich následne po prepise majetku vyberie a dá autorke. a tá ich vráti. toto je najlepšia cesta, ako to právne ošetriť tak, aby brat v budúcnosti "neskákal", že ho okradla o majetok. potom, čo otec zomrie (čo teda mu prajem dlhý život, hoci ho nepoznám), tak autorka môže (pre čisté svedomie) bratovi vyplatiť nejaké peniaze. nešla by som ale nad 50% súčasnej trhovej ceny (a teda ceny, za ktorú by jej byt "predal" otec), lebo brat to aj tak prehajdáka.
My to tiež tak máme, že rodičovský dom je na mňa (aj keď z iných dôvodov). Ja chcem zriadiť rodičom právo doživotného užívania, aj keď im sa to zdá zbytočné. Ja to automaticky beriem tak, že kým je nažive čo i len jeden z rodičov, tak dom je ich, až niekedy v ďalekej budúcnosti (dúfam 🙏) vyplatím bratovi polovicu. Brat to nikdy nekomentoval, pozná dôvody a nikdy sa netváril, že by sa cítil vydedene… Podľa mňa ak sa normálne porozprávate vy traja s otcom a bratom, tak nemá prečo byť problém.
A myslím si, že otec rozmýšľa veľmi rozumne - prepísala by som a zriadila právo doživotného užívania.
@sissy27 brat o byt prišiel...býva v prenajme...auto napísali na otca a bankový účet som mu založila ja, aby mu exekútor nesiahol na plat...vieš čo je smutné? Ja som samoživiteľka a brat si odo mna požičal 1500€ .do teraz nevratil...ja ho mám veľmi rada...chcela by si konečne obaja uvedomili následky ich životného štýlu...neviem..je to smutné
@panelacikova zdediť nemôže, ale môže ho darovať jej. ano, darovacia zmluva sa dá napadnúť. ale to je o komunikácii medzi ňou a bratom. ten môže byť len rád, že dostane peniaze. alebo ako píšeš - toec jej to môže papierovo "predať".
Asi som sebecká vypočítavá mrcha, ale veľmi by som váhala, či niečo dať bratovi a skôr som naklonená k tomu, že nie. Čo ste vy s otcom videli z tých peňazí, ktoré rozflákal? Zobral vás na drahé dovolenky, kúpil ti k sviatku diamanty? Asi nie, ale na splácanie ste mu dobrí…
Nepoviem, keby financovali drahú liečbu sebe alebo deťom a nezvládali splácať, alebo nedokázali platiť hypo kvôli zdravotným problémom, ale takto to asi nebolo, že?
autorka: prepáč, ale ty musíš byť asi veľmi dobrá alebo veľmi hlúpa (ber s rezervou prosím). tak ty si samoživiteľka, požičiaš mu, on nevráti... on všetko minie, prídu aj o byt, lebo sú nezodpovední.... a teba ešte trápi to, že otec to chce dať tebe? každá a jedna ti tu radí, brať otcov návrh všetkými desiatimi a keď, tak potom dať nejakú časť bratovi... ak vôbec, lebo im to asi ani nepomôže. ak má dlh 80 000, tak amen-tma...
ak nevyhovieš otcovi a ten sa raz pominie, na byt siahnu veritelia a vy nedostanete absolútne nič. a jemu aj tak ostanú ešte stále vysoké dlhy.
Nechcem byť zlá ale ste súrodenci a mienite sa nerozprávat dokonca života kvôli bytu? Nech ma brat svoje a ty svoje...
@cocolino234 možno to michalea_koc myslela tak, že ty s tým majetkom nemôžeš hýbať, kým sa dlhy neporiešia. alebo si už vari predala daný majetok, na ktorého časti je exekúcia?
@cocolino234 ano tak som to myslela. naco je niekomu byt s ktorym nemoze pohnut, kym sa dlzoba nevyplati?
@cocolino234 ak si aj ty ešte raz prečítaš moje riadky, tak uvidíš, že som to napísala správne. a teda áno, celý byt nevezme, ale autorka nebude môcť s bytom disponovať, predať ho. teda môže, ale presne ako píšeš, len idiot zaplatí a kúpi polovicu bytu, čiže nereálne viac-menej. tým malo byť povedané to, že ak autorka rozmýšľa týmto smerom, tak veľmi nepochodí....
@heln kupnou zmluvou odkupit byt, kupnou sumou vyplatit exekutorov, zrusia sa tarchy a si vlastnik. Riesili sme to nie tak davno...
Nechapem ta. Otec chce zachraňovať majetok a ty si proti🤦♀️🙈🙉 ci nech to radšej vezme exekutor a preda sa smiesny peniaz? Potom už bude tvoje "svedomie" spokojne. Na druhej strane nic to nebráni za polku bytu vyplatiť brata, resp.exekutora
bud rada, ze otec takto premysla, vie co moze nastat a nechce aby ste prisli o byt, ktory on s mamou nadobudli, nemala by som mu to zle, prave naopak 😉
Ja Vám síce môžem poradiť z právneho hľadiska, ale Vy sa pýtate na pocity či morálku, a to s právom často nejde dokopy. Rozhodnite sa v rodine.
Poopravím tu niektorý z príspevkov - exekútor môže dražiť len to, čo je vlastníctvom dlžníka; v tomto prípade by to za štandardných okolností po dedičstve bola 1/2.
@draik super, dakujem za uprestnenie. kazdopadne by ma mala dotycna obratit na vas - pravnikov. ina cesta nie je. pravo a moralka si casto odporuju. snad si vyberie. ale super komentar, ktory pomoze ❤️
@draik Ďakujem za odpoveď, právo je jedna vec a moje pocity iná....otec má strach, že z dedičstva by neostalo nič, kvôli bratovim dlhom a exekútorom čo ho "naháňajú"...porozprávame sa v kruhu rodiny snáď to brat pochopí a nebude sa na nás hnevať
Všetkým vam ďakujem za vaše reakcie, je dobré mať na môj problém nestranný pohľad.
No len ci ta aj brat ma tak veľmi rad, alebo ta len využíva. Hmmmm
Ja k tomu len toľko...podobný prípad v susedstve....z čoho mu tie dlhy vznikli - prvá otázka...a od nej sa odvíja všetko.Brat je ako ty neopomenuteľný dedič - zo zákona - to je nespochybniteľné.Vydedenie nepripadá do úvahy - teda pripadá,ale iba za splnenia istých podmienok daných zákonom.jedinou schodnou cestou je predaj bytu.Moralizovať a vsádzať na etiku je priam smiešne v danej situácii,lebo potom treba mať rovnaký etický pohľad aj na otca - že celý život robil,aby nadobudol vlastné bývanie,ktoré pôjde"do múky" a teraz okrem toho mu ešte aj požičiava - to znamená je to jeden zacyklený kruh,ktorý sa inak, ako rázne ukončiť nedá.Z popísaných skutočností jasne vyplýva,že brat účelovo nespláca svoje dlhy,lebo píšeš,že auto je na mene otca ( aj to by bolo predmetom prípadného dedičstva ),účet je na tvoje meno - aj zostatky na účte sa dedia.Takže máš prehľad o jeho príjmmoch.Najhoršiu službu akú pre brata ty a otec robíte je,že mu požičiavate - jednoducho povedané - naučili ste ho to. Každý musí vedieť hospodáriť s tým, čo má.Načo kúpil auto,keď má dlhy? Auto treba servisovať a tankovať !Použijem metaforu - ak tvoj brat by bol gambler,alebo drog.závislý - vznikli by mu dlhy - tak z pokrvnej lásky k nemu mu budeš splácať jeho dlhy alebo mu požičiavať?Toto je medvedia služba.Naučili ste ho tak a on s tým teda ráta - aj teraz,aj do budúcna.Preto si žije tak,ako mu to vy obaja dovolíte - t.j. nad pomery svojho príjmu.Neviem kde brat pracuje,ale exekútor si vie preveriť cez soc. poisťovňu zamestnávateľa a dať mu zrážky zo mzdy....tak aj toto je mi divné,že mu výplata chodí na cudzí účet( na cudzie meno ).A keď byt zdedíte - treba sa oň starať,platiť daň z nehnuteľnosti,platiť réžiu,zálohy na plyn, energie,vodu a pod....vzniknú nové dlhy....a brat sa tam kľudne môže presťahovať - polka bude jeho,nepotrebuje platiť drahý prenájom.Na etiku tu treba zabudnúť - lebo kde je jeho etika,keď sa dá sponzorovať starým človekom na dôchodku a požičiava si od teba - samoživiteľky.Tu treba racio nie emócie...Ja by som čestne vyhodnotila situáciu brata,nebrala na ohľady prečo? ale dala by som si na všetko pravdivú odpoveď.A pozrela sa na vec bez citovej záťaže - rozumom.Lebo veci častokrát treba iba exaktne pomenovať a potom vyhodnotiť a konať,lebo prídete o majetok po otcovi tak,či tak.....na tvoju polku ti nesiahne,ale on získa lacné ( bezplatné bývanie ) a narobí dlhy na energiách - teda ty ich budeš platiť,lebo budeš spoluvlastník...a znova ten istý kolotoč.Zamysli sa .....
ty sa obávaš, aby sa brat nehneval... a vy sa na brata nehneváte, že sa svojou nezodpovednosťou dostal do takýchto problémov a doplácate na to všetci?? Nie je ti ľúto otca, ktorý by si na dôchodku mal užívať zarobené našetrené, že vy ako deti by ste mu mali dôchodok spríjemniť a nie mu ešte starosti robiť?? Normálne sa mi rozum zastavuje, čo je tvoj brat nejaký poloboh že k nemu takto vzhliadaš a dávaš jeho na prvé miesto pred rodičov, pred vlastné deti? On akurát tak do prdele potrebuje kopnúť a nie ho ľutovať...
@kitycat uplny suhlas,ak niekto zije takto nezodpovedne,a nesnazi sa to zmenit,nevidim dovod,aby dostaval cosi na to,aby to zase prehajdakal...
urcite by som bratovi nejake peniaze dala,ale ja sama by som bola dost nahnevana,keby mal prepadnut nadobudnuty majetok mojich rodicov (a nie lahko nadobudnuty) lajdakovi a exekucii,ak by nemal dlzoby ok,ale za takychto podmienok,myslim si,ze aj s ucty k rodicom by to tak nemalo byt...aby to co budovali takto prepadlo

Otec si môže za života robiť s majetkom čo chce. A veru ja jeho rozhodnutie schvaľujem. Prečo by mal splatiť dlhy tvojho lempláckeho brata, hoc aj po smrti? 80 tisíc je obrovská suma, prednedávnom to bol ešte byt v menšom meste alebo skromnejší domček a tvoj milovaný brat s manželkou to rozflákali na čo? A neúnuvajú sa splácať, veď bude dedičstvo tak čo by si robili starosti, že…
Keď máš brata rada, tak mu daj jednu poriadnu lopatou po hlave nech sa preberie a naučí sa zodpovednosti. Ak má svoju zadĺženú nehnuteľnosť, tak dlh vyplať tým, že od nich nehnuteľnosť kúpiš a môžu tam naďalej zostať v podnájme s tým, že si budú riadne platiť náklady plus nejakú malú čiastku, napr 100€ mesačne a to budeš odkladať buď bratovi ako sporenie alebo na nejaké väčšie opravy (strecha, kotol…). Ak aspoň jeden z nich pracuje, tak to nebude žiadny problém - dlhy budú splatené, ďalšie im s tým úverovým registrom aký majú žiadna normálna inštitúcia nedá, musia s tým vyjsť. Ak to nedodržia tak odchod. Holt sú finančne negramotní, takže najlepšiu službu im urobíš tým, že ich konečne naučíš spočítať 2+2 a nie tým, že im dáš prachy na drevo. Inak ti do troch mesiacov budú škrabať na dvere, že im nevychádza a požičaj…