icon

Je to spravodlivé?

sisi1111
21. feb 2014

Písala som tu otázku že mám problém ohladne bytu s priatelom, pozrela som si viaceré názory tak by som Vám to chcela ešte upresniť. Ten úver si bral priatel na začiatku nášho vzťahu aby sme boli spolu a bývali sami, keďže ja som vtedy prácu nemala tak som ani nemohla o úvere rozmýšlať. Sme spolu tri roky a keď s niekým plánujem budúcnosť tak si myslím že aj bez papiera sa dá hovoriť o rodine, no nepáčil sa mi jeden názor že rodina nie sme, však ani svadba nezaručí že s tým človekom ostaneš navždy..takže rodina sme. No nepáči sa mi ako ste aj mnohé písali že si robí ako keby zadné vrátka. Úver si platí sám keďže ho chce sám pre seba plus nájom a ja platím elektriku, inetrnet a stravu. On zarobí podstatne viac ako ja ale robí iba v lete tak celú zimu je doma. Čiže na stravu mi prispieva v lete normálne a v zime ako kedy....Mne by pripadalo úplne normálne keby sme boli na ten byt písaní obaja, však sme rodina ale on je tvrdohlavý a povedal že chce aby bol ten byt iba jeho. Neviem či zle rozmýšlam ale mali by sme mať veci spoločné, plánujeme aj svadbu, aspoň takú menšiu ale toto mi príde zvláštne.

sissy27
21. feb 2014

@viera27 ak nemám na čižmy na 800€, tak si ich nekupujem... ak nemám na hypo, nejdem do nej a nenárokujem si na byt... pardón, možno som zbytočne krutá, ale je to môj názor a holý fakt... nie nadarmo sa hovorí, že "pokiaľ perina stačí" ... on nemôže za to, akú má ona prácu a plat... a dieťa ak sa nemýlim tak zatiaľ nemajú, to potom on čo, roztrhá sa? lebo jej príjem ešte klesne, výdavky stúpnu... a nárokovať si na polovicu bytu, lebo máme spoločné dieťa, no nech som úplne bezcitná, ale ani toto by u mňa neprešlo...

zuzanockamt
21. feb 2014

@sissy27 dieta maju

cekankacamomille
21. feb 2014

takze keby Boh chran k niecomu doslo, moze Ti vylozit kufre pred dvere a padla 🙂))) tak to je dobreeee 🙂)) ja by som teda nedokazala zit v takej neistote. navyse, aj ked sa vezmete a ak by ste sa nasledne neskor rozviedli (verim, ze nie) Ty by si z toho bytu nedostala ani tehlu, pretoze deli sa len majetok, ktory sa nadobudol spolocne - pocas manzelstva. a tu je ten zadrhel partnerstva. ako zdokladujes, ze si platila to a hento a ze si davala do chodu domacnosti? on sa asi niecoho boji, ked sa takto poistil..... no drzim palce, nech to vyriesite k spokojnosti oboch ;)

zuzanockamt
21. feb 2014

@juliana77 ty by si sa nezistne delila, hoci by si mala na krku taky velky zaväzok ako je hypo s niekym, v zaciatku vztahu, kto nema ani pracu, cize ti financne nepomoze? ... nezistne by si prepisala byt? ... ja osobne nie a to by som mohla toho chlapa milovat neskutocne, ale proste nie ... mna napr. nikto nikdy nepresvedci ani na spolocny ucet v manzelstve 🙂

sense
21. feb 2014

@sissy27 jedno maju a planuju druhe....

digysa
21. feb 2014

@kkristin Mas pravdu, a aj ostatne dievcata, ze ONA plati inkaso a stravu, ktore idu z kasy von a nikdy sa nevratia...... Nic na tom neziska. On plati hypoteku a nadobudne majetok.

Tym sa stalo to, ze ona byva u neho ako podnajomnicka.........
Ked ide clovek do podnajmu, tak plati si elektriku, vodu, stravu, najomne a pod..........za 5 rokov odide z podnajmu a teraz co? Dostane od majitela bytu urcitu cast? NIE.........

Ona podnajom neplati, prispieva svojim UZIVANIM BYTU tak, ze plati stravu a elektriku a robi v domacnosti. No, bohuzial........tak si to zariadila.

Je skutocne nelogicke, aby od neho ziadala prepis bytu na seba.

AK vsak SKUTOCNE chce nieco s tym urobit, tak by som mala taketo riesenie:

50% na 50%

Vsetky peniaze sa daju dokopy (co on urcite neurobi) a rovnakym dielom sa bude prispievat na hypoteku a ostatne polozky........
Cize z jej penazi sa bude urcita cast prispievat aj na hypoteku, aj na elektriku a tiez na stravu.
Tym padom aj priatel bude prispievat urcitou ciastkou na hypoteku, na elektriku a tiez na stravu.....

Ale to by museli mat spolocne peniaze, rozhodovat spolu o financiach a mne sa to zda, ze aspon ON nie je v takom "stadiu" ich vztahu............ Mne ich vztah pripada ako "chodenie" s tym, ze spolu TUZILI po dietati ( len sa zabudli pred tym porozpravat, ako si to financne predstavuju do buducnosti) ....

zuzanockamt
21. feb 2014

@cekankacamomille da sa z toho nieco vytazit v pripade rozvodu, ale pola bytu urcite nie

bambinkaa
21. feb 2014

@sisi1111 necitala som to cele, ale ked este nie ste zobrati a nemate deti, tak je to fuk. Ten uver neplatis, tak preco by to malo byt aj Tvoje? Ked budete mat uz deti, tak je to uplne ine. Ak by sa mu nieco stalo, aby si mala zakonne kde zostat byvat s malymi detmi. Ja by som sa ho na toto opytala a potom po rokoch to vyriesila. A ak nechce ten byt ani pre svoje deti, tak potom adios.

gabrielkaa
21. feb 2014

@sissy27 Práve dieta majú, preto mi ta kalkulacia pride trošku krutá....jasné,že vacsina zien zarába menej aj preto,že sa koli dietatu kariéry vzdali...aky je to potom vztah keď sa bude presne na euro vyratavat kto si čo moze dovolit a čo nie..podla mňa rozumné by bolo cast bytu napisat na dieta....keď teda jeho matka tam podla vasciny nemá ani minimálny nárok

kkristin
21. feb 2014

@digysa samozrejme že nemá nárok na byt o Tom niet pochýb
mne vadí hlavne urazky a posmesky od niektorých dievcat tu 😒 a spôsob formulácie
Tiež si nemyslím že má právo narokovat na byt a ani na jehoncast ale má právo požadovať iné prerozdelenie financovania domácnosti a nákladov

mariuska1503
21. feb 2014

@sisi1111 ešte raz som sa vrátila k začiatkom tejto témy. Veď vy vlastne deti zatiaľ nemáte, či sa mýlim?????? Lebo ty tu síce píšeš o deťoch ale celé mi to príde, že ich máte len v pláne 😕 Ak sa mýlim, tak ma oprav. Lebo mi to ani podľa tvojich príspevkov časovo nevychádza. Pred troma rokmi si bola nezamestnaná, keď ste sa dali dokopy. Dieťa musíš nosiť 9 mesiacov pod srdcom a teraz už pracuješ a máš minimálnu mzdu. Takže jedine, že ste dieťa mali hneď alebo si išla do roboty od malilinkého bábenka ale potom v tom nevidím výhodu, lebo materskú by si mala na úrovni toho, čo teraz dostaneš - minimálku. A ešte jedna vec. Zrejme nie si v tom vzťahu šťastná keďže riešiš to, čo ostane tvojmu partnerovi keď sa rozídete a čo budeš mať ty. Lebo ja som s manželom už o dosť dlhšie ako ty s partnerom a mávame bežné manželské zvady a teda ideme sa takpovediac pozabíjať ale ani jeden nerozmýšľame o tom, že sa rozídeme a kam pôjde môj manžel. A toto u Teba nie je. A ako si písala aj o jeho prispievaní na stravu počas zimných mesiacov - prepáč ale podľa toho čo som tu čítala, ti dáva peniaze aj vtedy, len možno je ich menej ako počas letných mesiacov. Ale prispieva. Prídeš mi proste ako zlatokopka - prepáč za výraz, ale chceš niečo na čo nemáš absolútne žiaden nárok a závidíš mu aj to, že zarobí omnoho viac ako ty. Ja by som bola najšťastnejší človek na svete, keby môj muž zarobil omnoho viac ako ja, ale tebe sa ani to nepáči. A na záver otázka. Chceš toho chlapa, preto, že ho miluješ, alebo preto, že v ňom vidíš toho, kto ťa zabezpečí???????????

gabrielkaa
21. feb 2014

@sisi1111 Máte spolu babo, spravne som pochopila,nie?

kkristin
21. feb 2014

@zuzanockamt ani spoločný účet v manželstva? Potom nerozumiem tvojmu pojmu manželstvo
Majetky sú podľa zákona upravené ok a ferovo Ale príde mi úplne normálne mat v manželstva spoločne peniaze a spoločný účet manželstvo je o Tom že všetko je na polovicu a to aj to čo je na tvojom úcte!!!polovica z tej sumy patrí tvojmu manzelov
A o Tom hovorí aj zákon

zuzanockamt
21. feb 2014

@kkristin ani spolocny ucet v manzelstve 🙂 ... s mojim muzom sme toto nikdy neriesili a cuduj sa svete fungujeme spolu uz 11-ty rok 🙂 ... z toho takmer 7 rokov s papierom ... a samozrejme od zaciatku kazdy so svojim uctom 🙂

kkristin
21. feb 2014

@zuzanockamt možno no aj tak mu patrí polovica sumy na tvojom ucte to je pointa manželstva a samozrejme obratene tiež
Mat a nadobudnúť spolu

zuzanockamt
21. feb 2014

@kkristin jasne podla zakona ano

mariuska1503
21. feb 2014

@kkristin ja mám tiež vlastný účet a žijeme v tejto stránke úplne v poriadku a ešte nikdy sme sa nebavili o tom, komu čo patrí. Jednoducho to vnímame tak, že nemáme dôvod riešiť. Tá žena píše, že sa chcú brať, ale už teraz myslí na rozchod. Tak potom o čom to je?????? A načo chodí do roboty keď zarobí minimálnu mzdu??? Dieťa nemôže mať ešte ani 3 roky, tak je to úplne nepochopiteľné pre mňa, že načo pracuje za peniaze, ktoré by dostala aj tak a jej chlap zarobí omnoho viac - ako ona napísala - ako ona. Tak potom načo pracuje. Každá vieme, že chodiť do práce prináša zvýšenie nákladov. Alebo to dieťa nemajú - tak ako som písala o pár príspevkov vyššie.

kkristin
21. feb 2014

@mariuska1503 o úcte som vravela ako o Tom že aj keď to neriesite peniaze sú spoločne
A prečo chodí do práce?? To má radšej sedieť doma? Na podpore? Aj keď práca za minimálnu mzdu ale aspoň pracuje a nevysedava doma!!!
Prepad ale pre mna prístup byt radšej doma príde hrozne...

silaviat
21. feb 2014

@sisi1111 a keby ti navrho,ze az splatite tento byt vezmes si hypoteku ty na seba s tym ze si vymenite pozicie a on bude platit elektriku,stravu internet a ty to co on doteraz (on by platil viac kedze ma vatsi plat) a byt co za tuto hypo kupite bude vylucne patrit len tebe? zaviaze sa ze ak by ste sa nahodou rozisli tak ti ho i tak urcitym % pomoze splatit aby ste mali obaja svoje byvanie s tym by si suhlasila? alebo jeden z bytov by ste dali do podnajmu a co by ste na tom zarobili by sa dalo na tvoju hypo s tym,ze su to tie jeho %

majka99999
21. feb 2014

@kkristin asi to @mariuska1503 mysli tak, ze ak dieta nema 3 roky, tak by dostavala rodicak 200 eur. Takto chodi do prace, mozno musi cestovat, dieta je v jasliach, cize financne pri minimalnej mzde to vychadza rovnako cca.

mariuska1503
21. feb 2014

@kkristin ale však má dieťa, ktoré nemôže mať viac ako dva roky, tak?????? Však s priateľom sa dali dokopy pred troma rokmi a keď majú spoločné dieťa, tak ako staré môže byť???Ja som nepísala, že má sedieť doma a poberať dávky v nezamestnanosti. Ja som písala, že keď tak málo zarobí, tak nech radšej ostane doma na materskej s bábom - ak ho teda ozaj majú.

mariuska1503
21. feb 2014

@majka99999 ďakujem za vysvetlenie 😉

kkristin
21. feb 2014

@mariuska1503 možno jej dieťa strážia rodičia možno niečo iné takze faulovat o Tom nemá zmysel nakoľko to neobjasnila.

ushka
21. feb 2014

@sisi1111 necitala som cele ale z uvodu ma zarazilo ze ty platis elektriku, internet a stravu. Podla mna by sa aj on mal podielat na tychto výdavkoch a vsetkych ostatných výdavkoch domacnosti kazdy rovnym dielom. Za tychto okolnosti mi to pride spravodlive, ale pokial on si zo svojho platu splaca byt a ty zo svojho zivis rodinu, tak je to z jeho strany vypocitavost a z tvojej hlupost.

desantana
21. feb 2014

Ak som si to vsetko dobre prečítala, tak nevidim opodstatnenie nárokovať si cast bytu. Na začiatku vášho vzťahu si bola nezamestnaná, takze ta asi živil tvoj priateľ. On plati hypoteku, nájom , v lete polovicu stravy, v zime stravu občas. Ak by si si ty sama platila prenájom niekde, tak by si sa pravdepodobne z minimálnej mzdy nebola schopná sama o seba postarať. Na tvojom mieste by som bola spokojna s tym, ze mame ako rodina kde byvat a nie som, ako mnoho mladých rodín, stresovana bývaním spolu s rodičmi. Vsetko dobre zelam.

sissmiss
21. feb 2014

@mariuska1503 odkial dedukujete ze sa dali dokopy pred troma rokmi? Pred troma rokmi sa spolu nastahovali do bytu, ale snad nie ze sa stretli tyzden predtym. Mohlj spolu chodit 5rokov, zarobit na dieta, ked bolo na ceste zobral on hypo...alebo uz dieta spolu mohli mat, to nepise...

kaktusik007
21. feb 2014

no...
za mňa tolkoto: aktuálne som sama vlastníčkou bytu, partnera nemám. Ak by som mala vzťah, po mojich skúsenostiach s vyporiadaním BSM by som si sakra dala pozor, a ako prvé by som vo vzťahu riešila financovanie (za predpokladu, že by došlo k spoločnému bývaniu). Najideálnejšia alternatíva, ktorá sa mi javí ako zatiaľ najlepšia, je táto:
- zriadenie si spoločného účtu, na ktorý sa bude prispievať buď rovnakými sumami, alebo rovnakými percentami z platu - čiže dajme tomu že v ideálnom prípade by sme si tam dali poukazovať 60%...
- z tohto účtu by odchádzali platby za byt ako poplatky správcovi, elektrika, internet, plyn... samozrejme strava a nákupy v domácnosti by sa z neho riešili tiež...
- hypotéka - by šla iba a iba z môjho účtu a z tých 40% príjmu, čo by mi ostávali...

proste bolo by na každom, nech si naloží s tými 40% ako kto chce... ja by som z toho platila hypo, imaginárny priateľ možno auto na leasing... alebo by si šetril...

podľa mňa je toto ako tak spravodlivé financovanie... s tým, že byt je iba jedného partnera - ale na spotrebe sa podieľajú obaja, preto tá platba zo spoločného účtu...

ak by v tomto vzťahu bolo dieťa -- tak logicky muž by mal dať väčšiu časť.. tu vtedy žena doplatí na to, že mala dieťa vo voľnom vzťahu a nie v manželstve -- manželstvo ženu v tomto momente chráni tým, že aj keď nezarába, stará sa o domácnosť a je to rovnocenné s príjmom manžela... v partnerskom vzťahu to tak nie je - a práve preto žena, ktorá má dieťa, v ňom ťahá za výrazne kratší koniec.

sissmiss
21. feb 2014

@kaktusik007 ja len dodam ze v predch.manzelstve som mala dieta a zacala som podnikat ked malo tri mesiace,lebo som nemala na plienky lebo ex bol hovado, a s druhym partnerom este ked sme neboli manzelia a mali sme dieta tak sa o nas staral aj o prve dieta nadstandardne. Nezavisi to od manzelstva ale od cloveka.

kaktusik007
21. feb 2014

@sissmiss ano, suhlasim.. ale ak by to hovado, ako si sa vyjadrila, nadobudlo majetok, polovica je tvoja -- o tom je manzelstvo.