icon

Je toto alkoholizmus?

11. feb 2023

Je fľaša vína 3-4 krát týždenne alkolizmus? Koľko alkoholu týždenne je podľa vás ešte akceptovateľné množstvo a koľko je už veľa?

Strana
z2
doriiis
13. feb 2023

Ja mám taký čerstvý zážitok.Dnes som bola na vstupnej lekárskej prehliadke do novej práce.Bola som u lekára,ktorý ma nepozná,videli sme prvýkrát.Pri vypisovani údajov do papierov ( lieky,alergie,fajčenie,atď) išiel pri pojme alkohol automaticky písať že príležitostne.Ked som ho opravila,že nie príležitostne ale vôbec tak sa na mňa zadíval a dvakrát sa opýtal,či naozaj vôbec nepijem.Ked som mu opakovane povedala,že nie tak poznamenal,že pacienta,čo toto môže povedať tam ešte nikdy nemal.

radacak
13. feb 2023

Podľa mňa človek,ktorý si musí dať či už denne ,alebo pravidelne každý týždeň... či už pivo, víno, akýkoľvek alkohol je alkoholik ...Myslím tak že bez toho prosté nebude

vevesh
13. feb 2023

Na moj vkus vela. Ak s tym vie prestat, tak nie je alkoholik, i ked je asi na velmi dobrej ceste.... Ak si nevie odopriet, tak problem je..

jamimo
13. feb 2023

verím, že tvoja situácia je ťažká. Sama píšeš, že si v alkoholickom prostredí vyrastala. Je fajn, že vieš pomenovať problém a nechceš opakovať etapu života v nezdravom prostredí, hlavne kvôli dieťaťu. Bolo by fajn porozprávať sa s partnerom. Nevyčítaj, neútoč slovne. Je vhodné hovoriť o sebe:napr. Ja sa cítim ohrozená(citovo, emočne, finančne..) Záleží mi na existencii mňa aj dieťaťa, to že piješ nám v rodinnom živote neprospieva, nieje to takto dlhodobo udržateľné...Prosím ťa, navrhni, čo a tým mieniš robiť, ako to chceš riešiť. Ak partner bude vyhýbavý, typický príklad je útok (slovný, obviňovania celého sveta, nezmyselné výčitky ) , alebo únik(vyhýbanie sa argumentom) s kľudom mu odpovedz, V poriadku, keď TY nemáš problém, tak JA Mám, s tým ako fungujeme, čiže si to aj poriešim vo vlastnej línii. Môžeš navrhnúť podporu a sprevádzanie, ambulantnú liečbu, klub anonymných alkoholikov, linku dôvery, psychiatra, psychológa. Pomoc existuje. Život s alkoholikom je kolotoč sľubov, výčitiek, lásky a nenávisti, prebdených nocí, planých dní nádeje a beznádeje. Ty sama vieš koľko si ochotná vydržať a byť nápomocná svojmu partnerovi. Prosím ťa, nie však tak, aby si sa zviazala niťami spoluzávislosti= Tu už neplatí, že ve dvou se to táhne líp...🤔Držím palce.

petedea
15. feb 2023

V podstate kazdy, kto nie je uplny abstinent, je alkoholik.

hodiny22
15. feb 2023

Nečítala som všetky odpovede , ale … v rádiu, hovoril liečiteľ , odborník akoholikov, že ak spokojne vydržíš nepiť žiadny alkohol 5 týždňov , to je vyše mesiaca, tak problém s alkoholom nemáš , ale ak do tých 5 týždňov vypiješ alkohol čo i len víno , tak máš s alkoholom problém .

Strana
z2