Je tu žena, ktorá nevarí doma?
Zaujima ma či je tu nejaká žena čo napríklad má manžela ale nevarí. Že skratka sa v tom nenašla, nejde jej to a nevarí alebo už je to taká povinná zručnosť ktoru musí žena ovládať?
A ak taká je, ako to riešite? 😄 donáška, varí manžel či niečo inee? 😄
Vyrastala som v rodine kde bolo vždy navarene, naši to mali rozdelené, mama varila, oco upratoval a zehlil, fakt to mal rád. U nás doma vari aj môj muž jedla ako guláš, držkovu a pod a zväčša varím ja. Neexistuje aby sme nemali doma navarene, keďže mame tri deti, nie som milionár a ani nechcem objednávať keďže netuším co do toho pchaju. Bežné aj keď som neviem ako unavená varím večer, keďže syn hraje futbal po celom Slovensku, chodíme s nim ale ostatne deti musia niečo jest. Nikdy by som ich nenechala bez obeda a muža tiež nie, keďže viem co vsetko robí okolo domu a príde potom dnu a ešte si ma variť??? Divná doba.
@evkamotka PD+Bojnice.
viem ze v centre neico je, ale teda poliklinika je uplne inde. centrum je o kus dalej. a teda neviem, ci to este funguje, lebo do centra zas tak casto nechodime.
potom v Bojniciach, kde je nemocnica su nejake restiky, ale nemocnica je na okraji, restiky su uplne inde. na opacnej strane.
kusok pri uniklinike je ten Mcdonald. rsstiky su tam, vyslovene bezlepkovo nevaria.
a teda dat si na vyziadanie bezl jedlo v rstike, kde nepoznaju zasady pripravy bezl. stravy je velke riziko. ak nevedia ako, mozu jedlo vlemi lahko kontaminovat. nemozes sa spolahnut.
u nas je celiaticka dcera. celiakia jej vyskocila vdaka tomu, ez sme riesili zaostavanie v raste. zostala drobna. zial, hoci sa jej rast prechodne dostal do priemeru ( nie pozicia, iba tempo rastu, pozicia stale nizka ), posledne roky sa jej rast opat zhorsoval. hoci uz sme predtym boli na testoch, az teraz kompletne vsetky vysledky potvrdili nedostatok RH ( rastoveho hormonu ). teraz prebieha puberta, co je obdobie, kedy ma byt pubertalne urychlenie rastu a potom sa uz rast rapidne spomaluje ( je to trochu idivdualne, ale nemozeme sa spoliehat, te to tak nebude ). ak by prisne nedodrziavala dietu, mohlo by ju to v raste a vyvoji dost brzdit. cize toto si dovolit nemozeme.
a prakticky by si to nemal dovolit ziadny celiatik, lebo kontaminacia vacsim mnozstvom lepku moze sposobit aktivizaciu imunitneho systemu a spustit u celiatika dalsie ochorenie.
mam dokonca skusenost, ze ma aj v Mcdonalde 2x prekvapili 1x pozitivne a 2x ma ryhclo schladili pri dalsej navsteve.
1x som brala dcere pri tom bocnom pulte bezlepkovy kolac, pretym ich tam moc nejedavala. ta bab zobrala cistu naberacku a dala ho na tanier. bola som fakt milo prekvapena.
no o mesiac, kde sme tam boli znovu, ina baba nabrala bezl, kolac pre dceru tou istou naberackou, ako lepkove kolace ( toot sa nesmie, aj omrvinky obsahuju viac lepku,a ko moze celiatik a crevo sa poskodi na 3t z toho ), ked som ju upozornila, ziadna pokora, iba mi zalasila ...ja viem... a kukala na mna dalej, ze vsak co take sa stalo. som bola z nej v soku. ani nie z tej chyby, ale z jej spravania. ziadne priznanie a napravenie chyby.
tak mi dala cistou druhy kolac, ale ten kontaminovany vratila na miesto.
prost eludia nevedia a kludne poskodia takto celiatikovi aj v podnikoch, kde vyhlasuju, ez maju bezl. jedlo. nieto este tam, kde sa na to vyslovene nespecializuju.
ja mam kolegynu, ktora sa ucila varit v 55, ked jej zomrela svokra, s ktorou zili v 2 generacnom dome. to bolo take vtipno-mile, ked nam v praci rozpravala, co jej prihorelo, co rozvarila. 55 rocna zena. cize za mna urcite vediet varit aspon nejaky zaklad je fajn- bez phladu na pohlavie. obzvlast uz ked je rodina aj s detmi.
moj muz sa vzdy od varenia stranil, bol vychovavany tak, ze varenie je zenskou vysadou, ale posledne roky sa celkom chyta. polievky uz urobi takmer vsetky, omacky na cestoviny vymysli fantasticke z ponuky nasej chladnicky. urobi vsak v kuchyni vzdy taky bordel, akoby varil pre celu legiu, takze este toto je nutne zlepsit.
Varim od 15rokoch, nakolko ma zivot prinutil. Vyrastala som na mimibazare a podla toho som sa naucila kde je presny postup aj s obrazkami 🤣
Vzdy ked som menila partnera som mala z toho varenia najvacsi stres, ze im nebude chutit. Ale vsetkym chutilo 🤣
Myslim, ze niekto v doˇacnosti varit musi, aspon nejaky zaklad, ked su doma decka. Nie nevyhnutne zena. Ja som pred dietatom varila velmi rada, teraz ma to nebavi a robim len rychlovky
Ja nevarim odkedy manžel ofrflal každé moje jedlo ktoré mal teple na stole som si povedala ,že mi za to nestojí aby kritizoval všetko čo ja navarím ..pár x dostal večeru na papieri vytlačenú rozmer A4 potom pochopil že to prehnal a odvtedy si musí varit sám
@mirka414 hahaaaa klobúk dole! Ani vás nepredviedcal a neospravedlňoval sa? 😄
Varenie je taký najzákladnejší zaklad , veď nemusí byt nikto šéfkuchár. Nie len žena by mala vedieť variť ale aj jej muž. Pre menej zručných sú tu YouTube recepty s videom, kuchárske knihy. Ako chce mama pripraviť do života napr.dcéru , keď ju nenaučí aspoň zaklad? To bude chodiť cely život na “meníčka?”
9 mesiacov je krotký ako baránok a vari si sám ..
Baví - nebaví ja radšej navarím, keďže to co jeme považujem za dosť dôležité, teda určite viac ako umyté okná ci utrety prach, hlavne keď už je aj dieťa, ktorému chcem dat základy zdravého stravovania.
Manžel vie variť a dosť často aj vari,učím postupne aj synov.
Ja nie som typická šťastná kuchárka,ale variť viem a aj s pečením to celkom ujde.
Ale celkom by som si nevedela predstaviť,aby varil a robil všetky domáce práce manzel-hoci s prehľadom ich zvládne.
Lebo teplo domova sa samé nevytvorí a predsa len,žena má iný jemnocit ako muž.
Neviem byť bez mojich,čerstvo upecenych, koláčov počas sviatkov,atď,atď.
A hoci som dosť emancipačne štrajchnutá,cítim niekde vo vnútri,odkedy máme deti,že som rada,že muž je u nás viac mužom a ja mám priestor byť ženou...a celkom si to uzivam-aj keď navonok šomrem.
@tanyan To je milé😝 A čo potom robíš ty?
@terezka1947 a mate este malicke deti? Lebo ja napriklad varenie a pecenie milujem, ale momentalne ma to absolutne nebavi, ked mi niekto vysi na nohe, alebo z inej izby vresti:mamaaa, potom musim aj kuchynu upratat, proste mne sa to uplne zhnusilo, tal dufam, ze ked deti odrastu, najdem k tomu cestu spat😂 alebo ako si vytvaras ten priestor na “bytie zenou”?
Ja sice varim, ale poviem ti, ze vacsina zien okolo mna uz ani nevari. Alebo len obcasne a nutne veci. Zacinam sa citit ako nejaky dinosaurs v tomto smere. Vacsina rodin co poznam, chodi na obedy k rodicom (pripadne byva u rodicov a varia teda rodicia), objednavaju si jedlo a varia len velmi vynimocne. Alebo zeny este varia detom, kym nechodia do skolky. Lebo prisne vzate, vacsina ludi sa cez tyzden stravuje v praci/skole a vikendy su casto rodicovske navstevy alebo teda sa da objednat bez namahy domov. A ja jak blba varim, zabijam tym cas, potom vsetky riady poupratovat co sa pouzili... Ale tak mna to aj bavi no, cize zatial neplanujem menit. Ale akoze je to aj zrac casu a v dnesnej dobe, ked su ine moznosti...
Ale naprillad varit som sa naucila na detskych prikrmoch. Varila som aj dovtedy, ale nie vzdy sa to dalo jest 😀 . Ale jak som bola nutena prikrmy varit, tak som sa nejak naucila varit lepsie, sama neviem preco. Niekedy to pride casom alebo okolnostami.
Moja mama neznasala varenie, otec varil rad. A malo to vyhodu, mna to bavilo a nemala som za ritou buzerujucu matku, ktora by ma poucovala ako co robim, nechala mi volnu ruku a bola rada, ze to skusam.
Tie, ktore nevarite aspon nebudete nicit svoje deti buzeraciou. :DD
@majlo1234 no nevytváram si ho v duchu,že idem s kamoškou na kavu,že idem na nechty,že musím byť dennodenne super nastajlovana...
Jednoducho asi som dozrela,viem,čo viem...a manžel pozna moju hodnotu. Nebojujem s tým,že som silnejšia ako on, nepotrebujem s ním súperiť,ani s inými ženami.
On si váži a obdivuje maličkosti u nás doma,atď...ja si vážim,že je mužom,kt.sa vie postarať o normálny chod domu,záhrady,rodiny,výchovu.
Nemusím suplovať v rodine muža,teda mám priestor byť ženou. A začala som veci,kt.som vždy brala,že musím....brať tak,že ich chcem robiť.
Si mama...nikdy ťa tak nikto nebude potrebovať,ako deti a manžel. A je to super pocit😉
Ja ako mladsia som hovorila,ze sa varit nenaucim a tu som, varit viem, naucila som sa dokonca piect zakusky vsehodruhu, deti mam take ze furt vymyslaju a ine jedlo ako odomna jest nebudu. Ale osobne si radsej pripravim jedlo sama, viem co tam dam nie tie restikove grci a k tomu manzel je narocny a vela chce jest a ja ako spravna zena mu vzdy navarim 😀
Pre mňa to patrí medzi základné samoobslužné činnosti bez ohľadu na pohlavie, aby sa nemusel človek spoliehať len na niekoho iného. Ale keď to vezmem pragmaticky, kľudne sa dá prežiť celý život aj bez varenia a naučiť sa to dá aj v 70ke, ak raz príde motivácia 😁

@majamat ake mesto? Nenasli ste ziadnu restiku, aj ked ste rozhodili siete? U nas bezne robia na vyziadanie bezlepkove cestoviny, pizzu, palacinky. Viacere restiky. Kto to potrebuje, chodi tam. Alebo si objednat prirodzene bezlepkové jedlo typu grilovaný hermelin s hranolkami, grecky salat....